האנטישמים החדשים

שלי יחימוביץ`

יבוא יום, והיסטוריונים יחקרו תופעה מרתקת: איך במדינת ישראל, זו שנקבצו בה אודים מוצלים מרדיפות אנטישמיות ומטבח עם, איך במדינת ישראל, הנתפסת בידי רוב גורף של אזרחיה היהודים כ"מדינת היהודים", איך דווקא במקום המפלט הזה צמחה לה באין מפריע אנטישמיות חדשה. קורבנותיה של האנטישמיות הזאת הם יהודים חרדים. מחולליה: יהודים חילוניים.

הטענות שיש לציבור החילוני כלפי הדוסים הן אלה: הם לא משרתים בצבא, רובם לא עובדים, הם מקבלים כסף שלא מגיע להם.

הטיעונים האלה לא תמיד נכונים, לוקים לעיתים קרובות בשטחיות, ולטעמי, בכל מקרה, לא רלוונטיים כרגע ולא מעניינים בסיטואציה הכלכלית והחברתית הקיימת. הצבא ממילא לא צריך אותם; במשק עם 300 אלף מובטלים וחמישה עשר אלף משרות פנויות ממילא אין להם עבודה; הם מקבלים תקציבים זעירים, בוודאי ביחס למה שנהוג לדמיין, ולא הם, לא הם הרחיים על תקציב המדינה.

ובכל זאת אני מבקשת שלא להתעמת כרגע עם הטעונים האלה, אלא לאזכר דווקא את מה שמעבר להם: את אלמנט שנאת הזר הנשזר בכל דיון ענייני לכאורה הקשור בדוסים.

באופן ברור, החילוניות החדשה (שוחרת הממון, הסוגדת לעשירים, הרומסת את החלשים, המתנכרת לערכים בסיסיים אך ממהרת להסתגל למותגים ולטרנדים חדשים, המצדדת בהתלהבות בחוקי כלכלת-ג`ונגל, המקדשת את הקונצנזוס) – החילוניות הזאת אינה מסוגלת לספוג את עצם רעיון קיומו של המיעוט החרדי. להיפך: שנאת החרד מסייעת היום לאוכלוסיות חילוניות רחבות להגדיר את עצמן מחדש. אין דבר פופולארי וקונצנזואלי הסוחט יותר הנהוני הסכמה מדבר נאצה על החרדים. שנאת החרד היא כלי עזר בלכידות החברתית החילונית.

השיח החילוני על אודות הדוסים, לפיכך, הוא לא שיח כלכלי, לא חברתי, ואפילו לא מוסרי, אף שהוא מתחזה בדרך כלל לאחד מאלה. זה שיח אמוציונאלי, רווי תעוב וחשש. החרדים נתפסים כגוף שחור חסר פנים המשריץ ילדים ומבקש להשתלט על המדינה. עלוקות, רודפי בצע, משונים ונלעגים בבגדיהם ובמנהגיהם, גלותיים. ארסנל הביטויים כלפיהם, זה הנקוט בערבי שבת חילוניים, נשמע לפעמים כאילו הועתק ישירות מהדר-שטירמר, שלא לדבר על האופן שבו מציירים אותם לפעמים בקריקטורות. הבטן מתהפכת.

"לא כמה נהרגו צריך לחשב אלא כמה עוד נשארו מהם" אמר לי אחרי הפיגוע בירושלים איש אחד, מוסרי וחכם בדרך כלל.

אני מודעת לבעייתיות של כתיבתו שחור על גבי לבן של משפט כזה, שנאמר בבדיחות הדעת בשיחת סלון, שם נהוג לחגוג בחופשיות עם משפטי הלא-פוליטיקלי-קורקט. אבל, אחי החילונים, בואו נהיה כנים עם עצמנו ונודה שזה משפט לא נדיר, לא חריג, והוא עובר לידנו בלי שאוזננו יצלצלו בכאב. הוא נאמר כקונטרה לגלגנית ומסתייגת לאמפטיה שאחזה בחלקים מן הציבור למראה הזוועה באוטובוס, ואחרי שהתברר שלחרדים יש פנים, וכאב, וילדיהם אינם גדודי עז א-דין אל-קאסאם הקמים עלינו לכלותנו אלא ילדים רגילים, לעיתים חמודים ולעיתים לא, לעיתים נבונים ולעיתים לא, ממש כילדינו שלנו.

בעת האחרונה השתרר בלבול מסוים במחננו. הדוסים כבר לא בממשלה, גם לא בועדת הכספים. התוכנית הכלכלית עברה בלי שום סחטנות לילית של איזה קפוטאי, תקציבי הישיבות דולדלו, ובילדיהם הרבים מדי לטעמנו הלמנו באמצעות פגיעה אנושה בקצבאות הילדים.

ובכל זאת לא נעשינו מאושרים יותר ולא עשירים יותר, והמערכת הפוליטית שלנו לא נעשתה מושחתת פחות.

במאמר ב"הארץ" ניסה שחר אילן לתהות על קנקנה של האמפטיה שאחזה במקצת העיתונאים החילונים למראה קורבנות הפיגוע. לדעתו היה זה בין היתר עיתויו של הפיגוע: הוא התרחש אחרי חצי שנה של מנוחה של הציבור החילוני מהפוליטיקאים החרדים. שחר אילן גם ממליץ לחרדים להתפלל בדבקות שימשכו הנסיבות הפוליטיות אשר אינן מאפשרות לנציגיהם לשבת בממשלה. "אולי ישמע אלוהים לשוועתם ויציל אותם מידי הפוליטיקאים שלהם," הוא כותב.

מזווית מסוימת אני נוטה להסכים אתו. החילונים (שאכתוב עוד פעם `האנטישמים`?) הישראלים לא מוכנים עוד לראות את הדוסים נטועים בתוך המערכת הפוליטית כבשר מבשרה, מייצגים בתקיפות את הציבור שלהם ועומדים על שלהם. הם כן מסוגלים להכיל את הדוסים כקורבנות.

שלי יחימוביץ` היא עיתונאית וסופרת

המאמר פורסם לראשונה ב"אפעס", עיתון המופץ במייל על ידי העיתונאים ידידיה מאיר וקובי אריאלי.  ושמו המלא "אפעס – פורטל ההידברות (א-פוליטיקלי קורקט) בשוליים השפויים של מדינת ישראל תובב"א.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. חרדי לשעבר

    שלי שלום רב …

    את הכתוב שמעתי ממך אחרי הפיגוע שהיה בקו 2 בחדשות ערוץ 2

    לדעתי את מפספסת משהו. הגזענות האמיתית היא לא אצלנו, אלא אצל החרדים עצמם.
    האם פעם השתתפת כחרדית בשיחה המיועדת לחרדים בלבד מפי רב חרדי? אני בטוח שלא.

    אולי לא ידוע לך אבל הרב הראשי שאומר בכלי התקשורת בימים הנוראים את הפסוק "ואהבת לרעך כמוך" וכל כיו"ב, הוא צבוע. וזאת מהסיבה שחילוני כמוך ששומע אותו, מפרש את דברי הרב כפשוטם בצורה חיובית. אבל כל חרדי שלמד תורה, יודע שהפסוק הנ"ל ושכיו"ב מתייחס רק לאנשים שומרי תורה, כי "רעך" = שומר תורה ומצוות. אדרבה אנחנו החילונים שמחללי שבת, אם נגע ביין של חרדים, הם לא ישתו ממנו, כי אנחנו כמו גויים (הנ"ל מתייחס ליין טבעי אמיתי שלא עבר תהליך פיסטור). ואם נדבר על יוסי שריד ו\או טומי לפיד כאשר ההתייחסות היא לכל מי שמתנגד לדת בצורה כזו או אחרת, הידעת שדינם הוא ש"מורידין ולא מעלין", ז"א שאם ביום שבת הם בסכנה, אז לא רק שאין צורך להציל אותם כי "פיקוח נפש דוחה שבת", אלא צריך\אפשר לגרום להם למות.
    הידעת שהמושג "אדם" מתייחס רק ליהודים (בגמרא מסכת עבודה זרה בדף ה) ?

    האם יש לך מושג מה ילד חרדי שלומד כל היום ב"חדר" ואח"כ ב"ישיבה", מה הוא יודע וחושב על החילונים ???
    הרי הם לומדים שכל מי שלא עוסק בתורה … הוא חוטא … אז מה עלינו החילונים …

    הידעת מה הם חושבים בתוך החברה שלהם (שאת זה לא תשמעי בתקשורת) על כל הפיגועים והאסונות שקורים כאן אצלנו החילונים? אני אישית זוכר שאחרי רצח רבין שמעתי מהרב שלי שרבין נענש מאלוהים ע"ז שחילל שבת !

    הידעת כמה שנאה יש אצל החרדים בינם לבין עצמם, על רקע עדתי שזו גזענות לשמה?

    אני יכול לצוטט ולהביא עוד הרבה דוגמאות. אך בכל מקרה לרגע אחד אל תחשבי שאת מכירה אותם, ולא משנה מה הם יספרו לך.

    אנחנו ברובנו מאמינים בדמוקרטיה וכולי … הם לא. וגם אם יגידו לך שכן, זה שקר מוחלט.
    הידעת מהם הסיבות האמיתיות שבגללם הם יושבים בכנסת, זה רק כדי להוציא מאיתנו מה שאפשר, ולא שמץ של דמוקרטיה. (ניתן לקרוא ע"ז בבירור בספר של הרב יעקב קנייבסקי מנהיג ידוע בציבור החרדי, ועוד).

    הידעת שעובדיה יוסף פסק הלכה למעשה בספרו (יחווה דעת), שבני תורה לא צריכים לשלם מס הכנסה, כי אנחנו הרי צריכים לפרנס אותם, וכ"ש שאינם צריכים …

    תיקצר היריעה …

    בשורה התחתונה, אנחנו צדיקים לעומתם.
    וגם הגזענים שבינינו אנו מוקיעים אותם.
    ולכל הפחות אנחנו לא בעד גזענות.

    מה שאין כך אצל החרדים, ועוד שכ"ז בשם אלוהים.

    אני מקווה שלפחות טיפה שינית את דעתך.

  2. עמי מרון

    שלי, הפסוק ששיחרר "איש אחד, מוסרי וחכם בדרך כלל" באמת מכוער, אך ניתן להתעלם ממנו – הוא שייך לז'נר בדיחות הזוועה הבלתי מזיקות (וחסרות הטעם בד"כ).
    אני מסכים איתך שכיום, כאשר כבר לא רואים את נציגיהם הזחוחים בטלביזיה, קל יותר להתייחס לחרדים בהבנה. אבל הדחיה שחשים החילוניים מפני החרדים, גם אם יש בה קורטוב של רתיעה מן השונה, נובעת בעיקר מהדרה עצמית שלהם מכלל הציבור. הדבר בולט בשתיקתם בנושאים המעיקים על קוראי "העוקץ", למשל:
    1. הכיבוש — מה דעתם על דיכוי?
    2. שירות בצה"ל או שירות לאומי — מדוע השתמטו תמיד משירות (גם כאשר צה"ל כן היה זקוק להם)?
    3. ניצול עובדים — לא נוגע לקהילה שלהם.
    4. ניצול עובדים זרים — יכלו לעזור לו השמיעו ברבים את העמדה המוסרית של היהדות בעניין זה.
    5. השחיתות השילטונית — לרבות זו שנהנו מפירותיה שנים רבות.

    על מנת לבוא בקהלנו עליהם להתייצב, כפי שהם יודעים, להשמיע את קולם, ולפעול כחלק מהקולקטיב של תושבי ישראל. הם אינם רשאים להסתפק ב"חסד של אמת" כתרומתם לכלל הציבור.

  3. איה

    לעת עתה הדיון על החרדים אכן לא רלבנטי. כי הוא מסיט את הדיון הציבורי לעיסוק צדדי מאחר, וכפי ששלי יחימוביץ' ציינה, שהחרדים הם לא העול העיקרי. וגם מפני שהם אכן מין דבק ֹשִקרי שכביכול מאחד את הציבור; דבק שמעניק מין תחושת ליכוד אשלייתית של "עם מאוחד" כנגד כאילו אויב. וזאת אשליה שיכולה ואכן לעיתים קרובות משמשת תרוץ מלעסוק בעניינים הבאמת חשובים ודחופים, נכון להיום.

    אבל עם זאת חשוב להגיד ולהדגיש, שהחרדים מביאם לידי ביטוי את הערבוב הנורא שבין פוליטיקה לבין דת לדרגה מופלאה ובלתי נסבלת. לא רק שיש לנו מצב שבו 'בורא עולם' בכבודו ובעצמו יושב בבית הנבחרים, שהוא למעשה (בהתאם לפרשנותם את התורה והיהדות כמובן) המודד היחידי שעל פיו הם מחליטים כיצד להצביע ולתת את קולם; אלא שגם הדרך שבה הם מנהלים את עסקי הציבור והדרך שבה הם מתנהלים עם ציבור בוחריהם מזיקה ומקבעת מודל פרלמנרטי ציבורי גרוע (שלא לומר דפוק, וזה לא אומר שלאחרים מציבורים ומפלגות אחרות אין מגרעות דפוקות משלהם ואחרות). וכל זאת משום שהם פועלים לפי קוד, הייחודי להם, שהוא קוד חוקי החצר. אולי יהיו כאלה שימהרו להשוות ולהקביל בין דין התנועה לדין החצרות של החרדיים. לדעתי יש הבדל גדול. בהתנהלות החצרית של החרדים אין מוטיב אחד שאפשר לכנותו דמוקרטי. ובכלל, כל התקבצות מפגלתית סביב דת היא גרועה ומזיקה. נכון גם לגבי המפלגות האמוניות.

  4. יוסי לוס

    החרדים אינם זרים.
    ראשית, הציונות שזוכה לאחרונה לקאמבק נשאה עמה מן הרגע הראשון תיעוב גלוי כלפי החרדים של אז. אולם אלה לא היו אלא ההורים, האחים והאחיות של הפעילים הציונים. הם לא היו זרים, והם לא זרים כיום. זה היה וזה עדיין ריב בתוך המשפחה. הזרים לחברה היהודית-חילונית הם הערבים ומהגרי העבודה. גישתי אינה אנכרוניסטית שכן אם נבחן את הציפיות של החילונים מן הציבור הדתי לעומת הציפיות מן הערבים למשל, יתברר שהיחס אל החרדים אינו כיחס לזרים. החרדים נתבעים לעבוד כמו כולם ולשרת בצבא כמו כולם. הם נתבעים להיות ונתפסים כיכולים להיות חלק מהחברה היהודית הכללית. מנגד, הערבים לא מצופים לשרת בצבא ואף לא לעשות שירות לאומי. חילונים רבים מחרימים יישובים ועסקים ערבים כגורמים עוינים. החרדים נתפסים כחלק בלתי נפרד, גם אם בעייתי, של גוף העם. הערבים הם אלה שנתפסים כזרים וכאויבים. הערבים אינם יכולים, אפילו אם ישילו את עורם, להתקבל כחלק מהחברה הישראלית. בשונה מהחרדים ומהערבים, מהגרי העבודה מצופים לחיות כעבדים ולהתאדות בהתאם לרצונם של המעסיקים, הממשלה או המשטרה. מעניין הוא שהשנאה כלפי מהגרי העבודה לא צמחה, בניגוד למדינות מערביות, מלמטה. השנאה כלפיהם טופחה ומטופחת לעתים קרובות על ידי קציני משטרה, פוליטיקאים ופקידים בכירים כזוטרים שמבקשים להתנער מאחריותם למציאות החברתית, הכלכלית והמוסרית הקשה בישראל. בהמשך לכך, אפשר אולי לתהות על השאלה, עד כמה השנאה כלפי הערבים בהיסטוריה של הציונות צמחה מתוך האוכלוסייה היהודית הרחבה ועד כמה למדנו להיות כאלה על ידי מנגנוני מדינה שונים?

    שנית, לאחר הבחירות האחרונות בזמן הדיונים על הרכבת הממשלה התברר שללפיד ולחבריו אין התנגדות לחרדים מן המפלגות האשכנזיות. הם התנגדו בצורה החריפה ביותר להשתתפות של ש"ס בקואליציה. מתברר שהשנאה היא, פעמים רבות, כלפי מזרחים ורק מתחפשת להגנה על החופש והדמוקרטיה. נקודה זו מעניינת במיוחד לאור העובדה שש"ס עצמה הוקמה על רקע ובגלל גזענות בוטה בתוך החברה החרדית של אשכנזים נגד חרדים מזרחים. מתברר, אם כן, שהן בחברה החרדית והן בחברה החילונית והן בין שתי החברות הללו, השנאה העיקרית היא שנאת המזרחי ולא החרדי.
    שנאה זו, ולא השנאה כלפי החרדים, אפשר לכנות כשנאת הזר שכן אלה השונאים בדרך כלל מפנטזים את ישראל כמדינה מערבית, ורק אז המזרחי והערבי נתפסים כאיום על דמותה המערבית של המדינה. לכן, כדי לדייק יש לומר שהשנאה כלפי החרדי אינה אלא באשר הוא "מזרחי" והשנאה למזרחי אינה אלא באשר הוא "ערבי".

    בנוסף, יש לומר שההתנגדות להשפעה של החרדים בפוליטיקה הישראלית יכולה אכן לעורר דאגה בקרב אלה שמבקשים לחיות בדמוקרטיה. שאלה חשובה ולא קלה לפתרון כלל וכלל היא: כיצד, עד כמה ובאילו אמצעים דמוקרטיה יכולה להכיל בתוכה קבוצות כמו החרדים אשר מתנגדים באופן עקרוני לדמוקרטיה ולומדים לנצל אותה היטב לשם מטרותיהם הצרות ואולי אף לשם הפיכתה למדינת הלכה לא דמוקרטית?
    אולם, בטרם מציעים תשובה לשאלה זו, צריך לשאול האם ישראל של היום או של העבר היא אכן מדינה דמוקרטית, אשר מכילה בתוכה את החרדים האנטי-דמוקרטים?
    כאשר ישראל הוקמה, מרבית התושבים בגבולות שהוכרו מאוחר יותר כגבולותיה הבינלאומיים, היו פלסטינים. כדי לקיים דמוקרטיה ליהודים בלבד, נמנעה חזרתם של מרבית התושבים הללו לבתיהם, ללא כל פיצוי על אסונם. במשך מרבית שנותיה (36 מתוך 55) ישראל שולטת בכל השטח שבין הים לירדן. בחלק הגדול היא שולטת באמצעות משטר פרלמנטרי, ובחלק הקטן באמצעות משטר צבאי שאליו כפופים רק הפלסטינים. תחת המשטר הפרלמנטרי מתקיימת אפליה ממוסדת, רבת שנים ורבת זרועות נגד הפלסטינים אזרחי ישראל. מספר הפלסטינים בכל השטח הוא כמעט זהה למספר היהודים. במלים אחרות, מחצית האוכלוסייה שולטת באמצעים מגוונים שכוללים גם אלימות קשה בחייה של המחצית השניה. כיום, מתוך אוכלוסייה של כעשרה מיליון איש ואישה שנמצאים תחת שלטונה של ישראל, כשני מיליון מאזרחיה חיים בעוני (חלקם מתחת לקו העוני וחלקם מעט מעליו) וארבעה מיליונים של פלסטינים חסרי אזרחות חיים תחת סגר או עוצר מתמידים וברמות אבטלה ועוני גבוהות מאוד. לטעמי, מאפיינים אלה אינם מאפשרים להחשיב את ישראל כדמוקרטיה. זאת, למרות שאני יכול לכתוב את כל המלים הללו מבלי להיאסר. זכות הביטוי היא רק איבר אחד ולא מספק של דמוקרטיה. במיוחד כאשר היא מוענקת באופן בלתי שווה על פי קריטריונים של לאום, זהות אתנית ומעמד.
    לסיכום, גם הביקורת העניינית כנגד החרדים, באשר היא הופכת לעניין פוליטי מרכזי, מניחה הנחות שגויות (בדבר ישראל כדמוקרטיה) ומסלקת מסדר היום עניינים בוערים לאין שיעור, שכן האפשרות שהחרדים יהפכו לרוב בישראל היא אפסית.

  5. יוסי זיו

    טוב, יש אנטישמים בין החילונים. נניח.
    אבל מה קורה עם הנשים החרדיות שמצבן קרוב מאוד למצב של שפחות?
    חוץ מעובדים זרים ונשים ערביות, מצבן של חלק ניכר מהנשים החרדיות הוא הגרוע ביותר בחברה הישראלית.
    לא כדאי להשקיע אנרגיה בכיוון של שיחרור הנשים החרדיות מחיי הסבל שלהן, במקום לכתוב מאמר pc.

  6. נטלי

    אני מציעה שתשלח לשלי יחימוביץ רשימה עם המלצות על מה כדאי וחשוב שהיא תכתוב ועל מה לא.
    תודה לאל שלבחורה יש ראש מקורי ועצמאי והיא לא עושה חשבון לאף אחד, גם לא למילייה שלה בעצמה.

  7. יוסי זיו

    לנטלי,
    כל אחד יכול לחשוב ולכתוב על מה שהוא רוצה. אם לבחורה יש או אין ראש זה לא קשור לעניין. אני פשוט חושב שצריך לרכז אנרגיה בדברים שנראים, לי לפחות, יותר משמעותיים, מאשר להתעסק בזוטות ובקוריוזים.

  8. איה

    טענה כנגד ערבוב דת ופוליטיקה יכולה לעמוד בפני עצמה. אין צורך לארוז חבילה שלמה ולהדרש להוכחות מורכבות באשר למידת הדמוקרטיה בישראל כדי לקבוע בוודאות שכל ערבוב בין פוליטיקה לדת הוא מזיק ורע. עצם הערבוב יוצר בעיות שיש להן השלכות עמוקות ורחבות על אופיה הדמוקרטי של המדינה. מדובר בבעיה מהותית ומוסרית ממדרגה ראשונה; לכן השאלה אם החרדים יכולים לזכות ברוב ועד כמה גדול כוחם האלקטורלי היא משנית ואף לא רבלנטית.

    מה משמעות הערבוב בין דת לבין פוליטיקה: החרדים וכך גם המפגלות האמוניות (שהקרבה ביניהם גדולה הרבה יותר משנהוג לחשוב) התלכדו למפגלות בעלות אג'נדה ברורה, כשם שיש לכל מלפגה. (ההבדלים ביניהם עוסקים בדקויות שאין להן משמעות בדיון זה.) עבור החרדים והדתיים לאומיים והלאומניים, הדת היא חזות הכל והאמונה באל היא תחילתה של כל דרך. הווה אומר, שיש להם חזון שהם להוטים ורוצים לקדמו ולממשו. מסיבה זאת הקימו מפלגות שייצגו אותם בפרלמנט. הטיעון כי הם רוצים ייצוג בפרלמנט כדי לקדם את ענייני הקהילה כמיעוט בקרב רוב חילוני גם הוא תקף ונכון, אך בעל משקל קטן מן ההיבט הרחב האידיאולגי העיקרי; הדאגה לענייני הקהילה נגזרת מן האידיאולוגיה הכללית והרחבה של החזון אותו הם רוצים לממש, ואשר בו הם משקיעים את רוב מרצם.

    מדובר באנשים בעלי אמונה הגורסת כי האל הוא זה שמסר את לוחות הברית למשה בסיני. אפשר כי לחלק מן הקוראים יראה משפט "מחץ" זה שכתבתי לעיל כמבדח ואף לא ענייני; אך מן הראוי, להביט היטב בשורש האמונה היהודית הדתית, לבחון את הערכים עליהם מושתתת האידיאולוגיה הדתית. הדת היהודית וההלכה גורסות כי התורה היא האורים ותומים וכי אסור לחרוג מציווייה. מדובר במערכת של ציוויים מוסריים, אשר המאמינים מצווים לממשם הלכה ולמעשה ובלי סטיה קלה כחמורה. אדם דתי הוא אדם העובד את האל. אין הגדרה אחרת, ואין דרך אחרת לפרש אדם שומר מצוות, היינו דתי. אחד מן הצוויים החשובים, הכבדים והחמורים, לפי פרשנותם, הן של החרדים והן של האמוניים, היא ישוב ארץ ישראל. ארץ ישראל, הכוונה לארץ ישראל השלמה.

    ההבדל בין החרדים ( 'חרדים' היא הכללה גסה של גוונים רבים בקרב הציבור הנקרא כך אבל עם זאת לצורך העניין בדיון זה ניתן לעשות הכללה זאת) ובין האמוניים (שגם הם מתפצלים לגוונים וזרמים אחדים) הוא בדרך שבה הם מבטאים את גישתם כלפי 'ארץ ישראל', גישה שנגזרת מהייחס שהם פיתחו כלפי הפריץ וכלפי הלאום. כלומר, לחרדי יש יחס אינסטרומנטלי למדינה; לדתי אמוני יחס לאומני למדינה; החרדי רואה את עצמו כממתין למשיח, הלאומני שואף להביא את מימוש ימי המשיח הלכה למעשה באמצעות הלאום. לשניהם אותה מטרה והיא מימוש החזון הכתוב בתורה, הווה אומר – רוב יהודי בארץ ישראל וציביון יהודי לארץ ישראל. כל מי שאינו יהודי הוא נטע זר, כלומר גוי. זאת מאחר שהם עובדי האל והם יהודים בדרך היחידה שבה הם חושבים שיהודי אמור להתנהג. המפלגה שלהם המייצגת אותם בפרלמנט מייצגת בעצם פרשנות תורנית, לעבודת האלוהים, בין אם הם אמוניים, היינו "ציונים דתיים", ובין אם הם חרדיים הנחשבים לפחות ציוניים מאחר שעבורם המדינה היא אינסטורמנט בלבד. כלומר, גם עבור החרדים וגם עבור האמוניים – המדינה היא גוף משני, באשר התורה היא מורה הדרך והסמכות העליונה. הערך העליון הקודם לכל הוא תמיד התורה וההלכה, הנגזרת מן התורה לפי פרשנותם ואמונתם. מאחר שהתורה היא מן האל וההלכה באה לפרש אותה ואת אשר מצווה בה וכתוב בה. לא המדינה, אלא התורה, היא מקור הסמכות. זאת הסיבה שבגללה המתנחלים בזים הן לחיילי צה"ל והם לפסיקות בית המשפט, בדומה לאריה דרעי, משום שפסיקות ההלכה קודמות לפסיקות בית המשפט, שהוא זרוע של המדינה שהיא אינסטרומנט עבור החרדיים ושלב בדרך למימוש חזון הממלכה היהודית עבור המתנחלים.

    מאחר שהמדינה הוקמה לאחר מלחמת העולם ה-2 בהבזק תושיה של בן גוריון, ומאחר שהשואה היא עדיין הארוע המכונן הדומיננטי ביותר בזהות המתגבשת, בזיכרון ובהכרה הציבורית הישראלית, ומאחר שדובר על מדינה ליהודים ומדינה יהודית, הרי שמקומם של המפלגות הדתיות בפרלמנט התקבל כמובן מאליו; הישראלים שאינם שומרי מצוות נהגו ועדיין נוהגים כבעלי העגלה הריקה הזקוקים לדתיים שומרי המצוות שיישמרו על הציביון היהודי של המדינה כמו גם על זהותם שלהם ככזאת. כלומר, הסיבה שבגללה התחוללה הטעות שקיבעה את הערבוב בין דת לפוליטיקה, היא השימוש הפונקציונאלי שעשו החילוניים במפלגות הדתיות לצרכיהם: אתם תשמרו על הזהות והגחלת היהודית, אונחנו נשלם אתנן כלשהו. לכולם היה נוח.

    השאלה מי הוא יהודי עדיין נותרה מעורפלת ולא ברורה. היום בארץ יש הרבה ישראלים – אבל מי הוא יהודי ומה הוא יהודי, כל זה עדיין לא ממש ברור; קם אדם חדש והוא ישראלי; והוא העלה שאלות רבות ביחס למקומה של הדת בזהותו, וכך גם עלתה שאלת הלאום; וכיצד כל אלה כרוכים ומשולבים זה בזה; כשברקע היהודים שבארצות האחרות, מציעים אלטרנטיבות שונות ורק מגבירים את הבילבול.

    הפחד לאבד את הציביון והזהות היהודיים גרם ועדיין גורם להמון צרות. לא רק שהערבים שנותרו בארץ סבלו מחוסר אמון ואיבה, אלא שהם הפכו לאיום דמוגרפי. השאלה כיצד לשלב אותם בארץ כשווים לכל דבר נשזרת בשאלת הזהות היהודית של הארץ. כאן נכנסות המפלגות הדתיות במלוא העוצמה ועוצרות כל אפשרות של תהליך שיש באפשרותו לקדם איזה פתרון. המפלגות החרדיות והאמוניות לא יכולת לאפשר, מעצם טבען ומעצם קיומם ופשוט מעצם הסיבה שלשמה קמו, כל פתרון דמוקרטי. זאת מפני שהן דוחפות להשלטת פסק הלכה, אם באופן של דיכוי ואם בדרך התעלמות ואפליה, ומכאן שהערבים החיים בארץ הם למעשה אבן נגף ומכשול בדרך למדינה היהודית אותה הם רוצים לממש לפי חזונם, חזון שהוא גזעני במהותו ואשר גישתו לחבל הארץ היא רכושנית, רכושנות חסרת פשרות. מכאן אפשר גם להבין את אחת הסיבות העיקריות להתאמה שבין הימין ובין המפלגות הדתיות. כלומר, גם הכיבוש וגם האפליה והעובדה שהערבים בארץ היו תמיד אזרחים סוג ב', קשורה לחזון התורני שהוא חזונם של כל המפלגות דתיות, הן החרדיות והם האמוניות. חזון שעם השנים הקצין עד כדי כך שאפשר לקבוע כמעט בוודאות שהיום, ככלל, מפלגות אלה הן בעלות אופי פונדמנטליסטי.

    כלומר – יש קשר הדוק ביותר בין קיומן של מפלגות המייצגות בפרלמנט חזון תיאולוגי, שהיום הוא פונדמנטליסטי, לבין העובדה שהמפלגות החילוניות, מאז הקמת המדינה, משתפות פעולה עם מפלגות אלה ונותנות להן עוצמה הרבה מעבר לכוחן האלקטורלי; אין זה משנה כלל כמה מצביעים יש לאגודה, מפדל, ש"ס וכד', משנה עד כמה החילוניים זקוקים לייצוגן בפלרמנט, על מנת שייחזקו את תחושת הזהות היהודית ועד כמה הן מעצימות את כוחן בעצם ההזדקקות להן. מדובר במיעוט אלקטרולי בעל עוצמה של רוב. מהסיבה הזאת יש לפחות ממאתיים אלף מתנחלים השפעה אדירה זה יותר משלושים שנה על הציבור בארץ, ובדיוק מהסיבה הזאת הכיבוש נמשך.

    {הערה בשוליים: מן הראוי לציין כי קיימת סתירה לוגית חריפה, מהותית ומוסרית לרעיון הדמוקרטיה ככלל, בעצם קיומם של נציגי דת כקבוצה מפלגתית בפרלמנט, כנציגי אמונה. אמונה אינה ניתנת להוכחה מעצם הגדרתה. ולכן אי אפשר להפריכה. חוק נתון לדיון וויכוח ופרלמנט הוא גוף העוסק בחקיקה. לכן יש קושי עצום בקבלת השילוב השעטנזי הנ"ל. לא מתקבל על הדעת מתן ייצוג לרעיונות אמונה באל לצד רעיונות מדיניים, סוציאלים פרלמנטריים, כמו גם כל רעיון המקודם על ידי מפלגה המוגדרת על ידי אמונה ודת ואשר מקור סמכותה הוא האל, בעייתי ומהווה סתירה חמורה לרעיון הדמוקרטי והפרלמנטרי. וכידוע, הדמוקרטיה היא עדיין הרע במיעוטו. משום שכאמור, מנקודת מבטו של המאמין האל הוא מקור סמכות בלתי מעורער. לכן, כל חוק שמקור סמכותו הוא האדם העומד לצד חוק שמקורו הוא האל כסמכות, קורס מיד למולו מטעמים של חוסר הסכמה והעדר מישור משותף המאפשר דיון ודיאלוג. ואם בכל זאת המאמין הדתי מקבלו, את החוק, הרי שהוא עושה זאת, כאמור, רק כעניין פונקציונאלי או אינסטרומנטלי; כלומר בדרך של זילות. חשוב לכן להבין שבכל הדיונים שבהם משתתפים חברי הכנסת הדתיים מכל קצוות הקשת, תרומתם הראשונית והקודמת לכל היא צורה של זילות ברשות המחוקקת, שכן הם אינם רואים בה אפילו בשעה שהם נוטלים חלק בהפעלתה כחבריה, סמכות אמיתית, והם בסך הכל פועלים בתוכה מתוך אינטרס, בעצם ולמעשה מבחינתם. }

  9. יוסי לוס

    איה,
    תודה על התגובה.
    למעשה, מה שאת מתארת הוא שיתוף פעולה בין דתיים מסוגים שונים לבין חילונים. את טוענת שהדתיים מובילים את הלאומנות בגלל אמונתם, אבל העובדה שהם מהקיצוניים ביותר כיום אינה אומרת שהם אלה שמובילים זאת. לא הקיצוניות שלהם הולידה וקידמה את הציונות ברגעים הקריטיים שלה בהיסטוריה, אלא דווקא הקיצוניות החילונית. אלה שמכנים את עצמם חילונים או מסורתיים ולא דתיים הם עדיין הרוב, ולדעתי הם אלה שמתחבאים מאחורי הדתיים שמאמינים בהבטחת האל את הארץ לעם. הם אלה שמינו וממנים את הדתיים כנושאי המוסר והמורשת היהודית, הם אלה שנתנו וממשיכים לתת לדתיים כוח פוליטי, והם אלה שמשתמשים בהם כעלה תאנה ושק חבטות בו זמנית. אין מדובר בזרים ואין מדובר רק בשנאה, אלא ביחסים אמביוולנטיים של ניצול הדדי.
    מדינת ישראל נבנתה על בסיס זכות עם ישראל לארץ ישראל על פי תורת ישראל, ומי שעשה זאת היו חילוניים אנטי דתיים. אותם חילונים ניצלו את כל הבא ליד כדי לקדם את מטרתם הלאומית – אלוהים, שואה, תחושות אשמה של אומות העולם, פחד של היהודים, חולשה של הפלסטינים, מראית עין של דמוקרטיה וכוח אלים – והם ממשיכים להשתמש בכל אותם אמצעים עד היום.

    לגבי הגדרה של מיהו דתי ומהי דת, הדברים לא ברורים לי כלל כמו לך. על פי דת שלה מספר נאמנים גדול בהרבה מזה של היהדות – הבודהיזם – אין אל כלל. על פי כל זרמי הבודהיזם, האל הוא המצאה אנושית ולא היתה מעולם בריאה. משום כך, יש והיו מערביים שלא יכלו לתפוס את הבודהיזם כדת והפכו אותו לפילוסופיה או לפסיכולוגיה או לתרבות, וכתוצאה מהשפעת הקולוניאליזם ובעיקר המסיונרים הנוצרים, היו גם בודהיסטים שכדי למצוא חן, אמרו שבודהיזם אינו דת. אבל, בודהיסטים כיום אינם מתביישים יותר וחוקרי דתות משתמשים בהגדרות מורכבות ולא דיכוטומיות של כן/לא. משמעות המושג שמתאר בודהיסט בשפות אסיאתיות הוא "מי שמתבונן פנימה". כיום יש גם יהודים שרואים את האל כדבר מה שנמצא בתוך האדם פנימה ולא מחוצה לו. לגבי נוצרי, מוסלמים הינדואיסטים ואחרים אינני יודע.

  10. איה

    אפשר שלא הסברתי את עצמי בברור. ניסיתי לצייר תמונה שממנה משתמעת כי קיימת תלות – מין סימביוזה – בין הציבור החילוני לזה השומר מצוות; ללא הבחנות של מסורתי ושאר גווני הגוונים. ציינתי שהחילוניים עשו ועושים שימוש פונקציונאלי באידיאולוגיה הדתית.

    אני לא מערערת על זכותנו לשבת בארץ במדינה ריבונית משלנו.

    כמו כן ובהדגשה: לא ניסיתי כלל וכלל להגדיר מיהו ומהו אדם דתי. להפך, כתבתי בפירוש כי השאלה מי הוא יהודי אינה ברורה עדיין בכלל. לצד זה, ציינתי כי לדעתי אדם שומר מצוות הוא אדם שעובד את האל.

    אני חושבת שלא כל כך כדאי להכנס בדיון הזה לשאלות תיאלוגיות מפורטות כמו גם לשאלות פילוסופיות על מקומו של האל בכל צורות האמונה. משום שבכל מקרה, גם אם אדם מאמין יוצא מן ההגדרה שהאל מקומו 'בלב פנימה' זהו עדיין אל שלא ניתן לערער עליו; ביהדות המשמעות היא בכל מה שקשור לצוויי התורה ולפסקי ההלכה ולפרשנות התורנית – אם הוא מקבל אותם על עצמו! הדגש בתחום הזה של הדיון הוא שהתקבצות מפלגתית סביב דת מעמידה את קולו של האל, למעשה ולהלכה, כאחד מן הנבחרים בפרלמנט, על פי ובהתאם לפרשנות התורנית.

    אני לא בקיאה מספיק בבודהיזם.