עשירי עירך קודמים

יהודית קנולר

בחודשים האחרונים בכל פעם שניתכות גזירות חדשות על ראשינו, עומד לנגד עיניי  מראה העינוי האינקויזיטורי, שבו נסחט אדם עד כלות בידי מברג ענק שמצמידו למיטת מסמרים.

 דומה כי האוכלוסייה הנפגעת ביותר היא אוכלוסיית הקשישים שאין לה הכוח לעשות כמעשיה של ויקי כנפו לקום ולצעוד בכבישי ישראל (בשביתת רעב אין הם צריכים לאיים שכן המציאות הכלכלית מביאה אותם למצב זה באופן טבעי).

הדברים נכתבים בעקבות התפטרותו של מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, פרופ` יוחנן שטסמן, בתחילת ספטמבר, משום שלדבריו אין הוא יכול להשלים עם מצב בו הקיצוצים בקצבאות מורידים יותר ויותר אזרחים מתחת לקו העוני.

 אמרנו קשישים אז מה היה לנו?

 הקפאת השכר הממוצע שקצבאות הזיקנה צמודות אליהם, הפחתה נוספת של 4%, הקטנת קצבת הסיעוד פעמיים,  ולבסוף הפגיעה החמורה בפנסיות. הכוללים ניכוי דמי ניהול בגובה 0.2% מהתשלומים לקרן והעלאת גיל הפרישה לגיל 67.

ואם לא די בכך בוטלו 2 נקודות הזיכוי לילדים התומכים בהורים סיעודיים.

כל מי שמטפל בהורה נטול יכולת יודע מה הנטל הכספי הכרוך בכך, וכי לרוב המקורות הכספיים העצמאיים של הקשיש הסיעודי אינם מכסים את מלוא עלות הטיפול (כולל עובד סיעודי, תרופות, הסעות, אביזרי עזר ועוד).

התרכזנו במגזר אחד של נפגעים אך ניתן היה גם לתאר את הגזירות על הנכים, הורים למשפחות ברוכות ילדים ואמהות חד-הוריות. בעימות שהתקיים לא מכבר בין ויקי כנפו לפלאטו שרון, ברדיו אמר הלה בקולו הצרוד והתוקפני לכנפו "אתה (ככה במקור) לא יודעת כי מדינה במצב קשה?"

 שאלה זו גרמה לי לנבור בנבכי זכרוני ולבדוק מה עלה בגורלו של איזה היטל זנוח שהוטל דווקא על השכבות היותר מבוססות באוכלוסייה.

ואכן זכרוני לא הטעני. בחוק ההסדרים, שנחקק בתחילת 2002 נקבע כי עובד שיש לו הכנסת עבודה העולה על 360 אלף שקלים לשנה ויש לו גם הכנסה חייבת אחרת, (לא נקבע באיזה סכום, משמע כל הכנסה אחרת) יהיה חייב היטל בשיעור של 0.5% על כל הכנסותיו. עובד בעל הכנסת עבודה בלבד, שהכנסתו החייבת הנה בין 500,000 שקלים ל525,000- שקלים אינו זכאי להפחתה בהיטל.

מס ה"עשירים" התמקד באופן יחסי בחלק התחתון של שכבת העשירים ומכאן הוא עולה במתינות.

 "עשיר" נחשב, לפי אותה הוראה, מי שהשתכר מעל ל 30 אלף שקלים.

השפעתו של ההיטל החדש לא תכאיב מדי, כאשר השכר הרגיל חייב בהיטל: תוספת מס של 160 ש"ח לעובד, ששכרו ברוטו הוא 32 אלף ש"ח, היא פחות ממחירו של בקבוק ויסקי משובח, פחות ממחירם של שני סיגרים – ולא נעשה מזה עניין. הבעיות מתחילות בחישובי המס הפחות שגרתיים.

כאשר עובד, ששכרו 30 אלף ש"ח, יקבל מענק חד-פעמי בגובה של 20 אלף ש"ח ברוטו, יגיעו אליו כנטו רק 5,960 ש"ח, ו14,040 ש"ח יירדו לטמיון – זה כואב גם לעשירים.

כאשר לעובד, ששכרו 30 אלף ש"ח, מובטח תשלום מגולם (תשלום נטו) בסך של 1,000 ש"ח, ייאלץ מעבידו לשלם לו 3,355 ש"ח ברוטו, כדי לעמוד בהבטחה זו. וזה כבר כואב גם למעסיקים של עובדים עשירים.

חלפה לה שנה ובחוק ההסדרים הבא נעלם ההיטל. פשוט נקבע, כי פג תוקפה של הוראת השעה שחוקקה במסגרת חוק ההסדרים במשק המדינה בתחולה לשנת 2002 וכך החל מ   1.1.2003- אין היטל כזה.

(על החזר ביטול תקרת השכר לביטוח לאומי לא דברנו   צמרת האוצר לא הצליחה להתמודד עם יכולות התכנון והתמרון של העשירון השבע, הגם שהכנסות המוסד לביטוח לאומי עלו באותה התקופה).

והנה לא שטסמן המתפטר לא פובליציסטים מן השרה הראשונה, לא עורכי על של מדורי כלכלה וחברה, גם לא עורכי מדורי כלכלה מן השורה, לא כלכלני צמרת, לא נציב מס הכנסה, לא פקידי האוצר וגם לא חברי כנסת, איש לא נזעק להחזיר את ההיטל שהתאייד.

האם יכול להיות כי קיים קשר שתיקה בין כל בעלי התפקידים שהוזכרו כאן, ולו רק בשל העובדה  השולית שהם נמנים עם השכבה שהייתה אמורה לשאת באותו היטל?

משמע, קל יותר לסחוט עוד ועוד את העניים ואת האביונים מאשר להטיל מס על עשירים. וכך נוצר קשר של שתיקה בין העושים במלאכה לבין מבקריהם בכנסת ובתקשורת, שחלק מהם נמנים על אותה שכבה.  משל, עשירי עירך קודמים. ובא לציון גואל.

עורכת דין יהודית קנולר היא עורכת "נטו+" –  כתב עת לענייני עבודה בהוצאת "חשבים".

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. יהונתן

    מה הקשר בין ההיטל למספרים המצויינים במאמר (20,000, 1000)?
    ואיך בדיוק הגעת לנטו של 5,960 מ 20,000 (במדינת ישראל?)?

  2. יהודית קנולר

    מדובר בנפלאות המיסוי הישראלי. ברמות השכר הללו כולל הביטוח הלאומי ומס בריאות- שיעור המס הוא כ70%- למשל לפי חישוב זה כאשר לעובד ששכרו 30 אלף שקל רוצים להעלות את השכר ב1,000 שקל נטו ייאלץ המעביד, לפי חישוב זה לשלם לו תוספת של 3,355 שקלים.,
    אולם מ34,820- ואילך הולך המס ומצטמצם בשל התקרה של השכר לעניין הביטוח הלאומי. וכך ככל שאתה עשיר יותר, מקלים עליך יותר.
    מקווה שעתה זה ברור. בברכה, יהודית קנולר

  3. איה

    ברור שיש פה החלטה נחרצת לקדם את עשירי הארץ ובאופן נמרץ ביותר, בשם איזו "אידיאולגיה" כאילו, כלומר מין "מדיניות" שהיא בעצם סתם אינטרס. ישראל הפכה למגרש המשחקים של כל מיני עשירים, משום שהיא אינה באמת הבית שלהם. על הבית שומרים, ואילו הם הורסים את הארץ בקהות חושים ובברוטליות ופשוט רוצים להתעשר ולעשות כסף על גבם של החלשים. כל זה מצמרר לא רק מבחינה מוסרית – מוסרית המגמה הזאת מאיימת ומשתקת מפני שפועלים כאן כוחות חזקים ותוקפניים שגם אם הם זחוחים, ביבי ושות', הרי שהם בעלי עוצמה שילטונית וכלכלית והם מאוד נחושים – מעציבה ומייאשת השתיקה של "העם": לעניים ולמדוכאים אין כוח להפגין; העוני והדיכוי מחלישים את כוח ההתנגדות; וכשפורצת איזו מחאה – הרי שהיא א-פוליטית: כמו שחני קים כתבה בהארץ: הנה גם ויקי כנפו בחרה בדרך א-פוליטית. והאמנים "מצדיעים" כלומר מלקקים ולמי? ללימור לבנת וטומי לפיד. זו הרי הזוועה בהתגלמותה. בכלל, נהיה פה טרנד חדש בארץ: להיות א-פוליטי ואחר כך בקלפי להצביע ליכוד – כי אין "אלטרנטיבה". וגם כי "מרץ אוהבים ערבים". אז אריק "מלך ישראל" ורוב "העם" יצביע שוב עבור הליכוד בבחירות הבאות, כי יש "מלחמה" ואלה "ימים קשים למדינה" ו"צריך להיות מאוחדים" וכולם בטוחים ש"לאריק באמת אכפת". אריק שרון מצליח, כמו כל דיקטטור מצוי, לשדר משהו שגורם לו להתפס בעיני הציבור כ"אותנטי" ו"פטריוטי". ההפחדות, הטרור הרגשי והכוחנות הצבאית היו תמיד הנשק של הדיקטטורים. מדינה בפסיכוזה

  4. אבי באבא

    מי יעביר את המאמר לידיעת \ לתגובת
    נתניהו-שיטרית..?…