בעודנו מלקקים את פצעינו וממאנים להינחם עקב עזיבתה הפתאומית של שרי אריסון את הארץ, ניחתה עלינו מכה נוספת. גם הפעם הייתה זו גברת מהות החיים שפגעה קשות באיכות חיינו. על-פי דיווח בעיתון "הארץ", החליטה הגברת אריסון לסגור את קרן התרומות שלה, שמחלקת כ- 25 מיליון דולר בשנה לעמותות ומלכרי"ם שונים ברחבי הארץ. בחמש השנים האחרונות תרמה הקרן 250 מליון דולר.
על-פי הדיווח, הנזק שיגרם בעקבות סגירת הקרן גדול לאין שיעור מאובדן הסכום הזה עצמו. הגברת אריסון, כפי שמתחוור, שימשה מופת לאנשי עסקים ובעלי הון רבים. המיליארדרית לא הייתה סתם מופת פסיבי אלא פעלה לגיוס תרומות לשם מימון הפרויקטים הפילנתרופים שלה. כששרי ביקשה אף אחד לא יכול היה לסרב. אבל עכשיו זה נגמר – כך ייעשה לעם שאינו חפץ ביקרה של הגברת, כך ייעשה לעם ש"אינו יודע לפרגן" לשועי ארצו.
אבל כפי שחלק מאיתנו יודעים, אין כאן סיפור על האחות תרזה ובן זוגה הצדיק והנאמן. סיפור "עלייתה" ו"ירידתה" של שרי אריסון בשמי הציבוריות הישראלית הוא משל לשינויים המפליגים העוברים על החברה הישראלית בתחום החברתי/כלכלי בשני העשוריםהאחרונים. כמו רבים וטובים אחרים, משפחת אריסון לא קבעה את מקום מושבה בישראל עקב כיסופים בלתי נשלטים לציון או בגלל שנשבתה בקסמי הארץ ונופיה.
הסיפור הרבה יותר פשוט – ובמהותו כלכלי: ישראל היא אחת המדינות היחידות בעולם המערבי שבה לא הוטל מס על ההון בשנים בהן העביר פטריארך המשפחה, תד אריסון, את עסקיו לישראל (כיום עומד שיעור המס על 15%, נמוך במידה רבה משיעור המס על הון במדינות מתוקנות).
יתרה מזאת, בניגוד לרוב המכריע של המדינות המתוקנות בעולם, בישראל לא קיים מס עיזבון ומס ירושה. אז מה צריך לעשות מיליארדר בערוב ימיו? התשובה ברורה – יעשה עלייה. בקיצור, ישראל הפכה גן עדן למיליארדרים, החוששים שידה הארוכה של מדינת המוצא שלהם תחדור לכיסיהם ותפגע חלילה ברמת חייהם.
ועכשיו עלינו רק לצאת ולחשב עד כמה בטל בשישים הוא הסכום של 25 מליון דולר, (או אפילו הסכום של 250 מיליון דולר), בהשוואה למאות המיליונים שצברה משפחת אריסון בעקבות המעבר המתוקשר שלה לישראל. את שווי הטבות המס השונות שהמדינה הרעיפה עליה, הנכסים הציבוריים שרכשה במחיר נמוך משוויים הריאלי, ברוח ההפרטה הישראלית המעניקה נכסים במחירי סוף עונה לבעלי הון ומקורבים. בדיקה מדוקדקת תגלה שיותר משהמשפחה תרמה לחברה הישראלית, החברה הישראלית תרמה לאריסונים להגדיל את עושרם.
לחישוב הרווח וההפסד הנובע מסגירת הקרן יש להוסיף את ההיבטים הבאים. באשר לפרויקטים האינפנטיליים/רוחניים שאותם מימנה קרן אריסון ושנועדו לשפר את מהות החיים של אזרחי ישראל, למי איכפת, כפי שאומרים בעלי בריתנו האמריקאים. אדרבה, עדיף בלעדיהם. יש יותר מקורטוב של ציניות מצדם של עשירי תבל האוהבים להטיף על מהות החיים מבלי לקשור את המהות השמימית הזו להבטחת רמת חיים כלכלית מינימלית והוגנת לאלה שלהם הם מטיפים. כסף אמנם זה לא הכול, אבל כאשר אדם אינו יכול להבטיח לעצמו ולמשפחתו רמת חיים בסיסית וכאשר הוא נזרק מעבודתו, אז כל הקשקוש על מהות החיים הוא לא יותר מבדיחה תפלה. מפוטרי בנק הפועלים יכולים מן הסתם להעיד על כך.
באשר לפרויקטים אחרים שנועדו לשיפור ההשכלה, התרבות והאומנות בישראל, יש לומר חבל – אך עם הסתייגות אחת גדולה.
אחת מהרעות החולות שהולכות וקונות חזקה בחברה הישראלית היא העברת האחריות למימונם של פרויקטים ושירותים חברתיים מהמדינה למגזר הפרטי. תופעה זו בעייתית בשל שלושה טעמים מרכזיים. ראשית, המגזר הפרטי לעולם אינו יכול (ואף לא מעוניין) לממן פרויקטים ושירותים באותו היקף שהמדינה חייבת ויכולה. כלומר, התעצמות התופעה מהווה בדרך כלל אינדיקציה לקיצוצים עמוקים בתקציבי המדינה, ובהתאם, לקריסה של שירותי חברה, רווחה, חינוך ותרבות בישראל. הישועה לא תבוא מהמגזר הפרטי.
שנית, מימון פרויקטים בתחום החברתי יוצר זיקה בעייתית בין אלה שנותנים לבין אלה שמקבלים. במקום שהאזרחים יקבלו משאבים מהמדינה על בסיס זכויותיהם המוקנות, הם מקבלים אותם כצדקה. כתוצאה מכך, נפגעת הסימטריה במעמד המוסרי השווה של אלה שמקבלים ואלה שנותנים. בעוד שהנותן רואה עצמו מורם מעם, המקבל חווה פגיעה בערך העצמי שלו. אחת ממטרותיה של מדינת הרווחה הוא בדיוק למנוע אי-סימטריה מסוג זה. מדינת הרווחה מבטיחה שוויון בערך המוסרי של האזרחים. היא מעניקה צדק – לא צדקה.
שלישית, על-פי טבעה, הצדקה היא שרירותית. כאשר נותן הצדקה רוצה – הוא נותן, כשהוא לא רוצה – הוא לא נותן. במצב עניינים זה אין שום ערובה לתמיכה קבועה ומתמשכת בשירות הממומן מכספי צדקה. ולראיה, סגירת הקרן של אריסון. כשהיא לא רוצה – היא לא נותנת. למה? כי הרשעים, הרשעים, הרשעים לא אוהבים אותה מספיק ולא מפרגנים לה די.
עתה נותר רק לשאול מה יעשו אלה שהיו סמוכים עד כה על שולחנה של הגבירה אריסון? הם לבטח יחפשו גביר אחר שיממן אותם. בעיה של מנטאליות. נדמה שרבים במחוזותינו לא התרגלו לרעיון של מדינה ריבונית הנושאת באחריות להבטחת זכויותיהם הבסיסיות של אזרחיה. התרבות של העיירה היהודית חזקה כנראה מהתרבות הדמוקרטית.
התרומות התקזזו עם מיסי המדינה. מכיוון ששרי אריסון היגרה לארה"ב המיסים שהיא תשלם הם לממשל הפדרלי, ולא לבן חסותו הלבנטיני.
אי לכך צריכים המוסדות להיות מוכרים ע"י רשויות המס בארה"ב ולא ע"י רשויות המס בישראל. סביר שלאחר תקופת התארגנות מסוימת נשמע מכל מני כתבלבים ששרי אריסון נעתרה להפצרות ותעניק אי אלו מיליונים לגופים שהיא חפצה ביקרם.
כפי שצויין במאמר לא מניעים ציונים הם שהביאו אלינו את משפחת אריסון. כל אדם יהודי או לא היה הופך ל"ציוני" אם היה מקבל ללא כל הוצאה כספית מכיסו את הבנק הגדול במדינה. בנק ששוויו מאות מליונים אם לא יותר. ואולי גם היה מחלק פרורים מהמתנה אותה קיבל כפי שעשתה גב' אריסון. כידוע משפחת אריסון לא השקיעה מכספה בקנית בנק הפועלים אלא קיבלה הלואה מבנק לאומי שכידוע מרב מניותיו ברשות ממשלת ישראל וחחזירה את ההלואה מרווחי בנק הפועלים. הסיבה לפיטורי 900 עובדי בנק הפועלים אפשרות קבלת דווידנדים מבנק הפועלים להחזרת ההלואה לבנק לאומי. גב' אריסון העדיפה לפטר עובדים לא להוציא כסף מכיסה למימון רכישת הבנק.
בדרך שמעתי עכשיו את ז'וז'ו – יקר העם האותנטי – מחליף דיבור עם רני רהב – לקקן צמרת – בענייני השעה. והשעה היא קשה. כי שרי עזבה. וכה אמר/שאל דובר העם האותנטי: "אני לא מסכים עם הביקורת ועם העליהום על שרי, ומה על הציונות?". ורניל'ה הסביר: "אדם נולד ציוני ומת ציוני, ואפשר להיות ציוני בכל מקום" ועוד כאלה וכאלה שטויות וגיבובי קלישאות. עברתי לשמוע שיר של מיקה קרני בערוץ אחר. אך פסטיבל ה"שרי למה עזבתיני" ממשיך להכות גלים. כותרות העתונים והחדשות עוד ימשיכו לעסוק מן הסתם באבדן הקשה מנשוא. ומה עם סבר פלוצקר. עדיין לא הזיל דמעות? בכירי המערכת העסקית, כך מדווחים בYNET, חוששים לגל של עזיבה.
ובינתיים, נביט בעניים כלות בנתונים החדשים על פערי הכנסות בישראל, ההולכים ומתרחבים, ונשאל את עצמנו, האמנם כל כך רע להם, לשועי הארץ, או, כמו שאומר בצדק יוסי במאמרו, פשוט יש פה עניינים של הזדמנויות עסקיות?
אני מסכים שפילנטרופיה אינה תחליף למדיניות חברתית ראויה. ואף לי אין ספק שעיקר מניעיה של הגברת אריסון היו כלכליים. יחד עם זאת, זה לא שולל את האפשרות שהיו לה גם מניעים חברתיים (ומענינית ההשוואה בין חברתי לציוני המשתקפת מדברי היחצ"ן שלה). לבסוף, יש לי הרושם – שעשוי להיות מוטעה – ש"טיפסו" עליה הרבה יותר מאשר על עשירים אחרים שאינם צדיקים גמורים אף הם. יכול להיות שזה נובע ממעשיה של אריסון עצמה (וכל זה התחיל הרבה לפני הרומן המתוקשר עם המטריד המיני), אך אולי לא רק? מזכיר לי קצת את פסטיבל מרתה סטיוארט בארה"ב.
יוסי יקירי, יש גם צדדים אחרים למטבע. במה בדיוק אנו מאשימים את שרי? ברור, לא בכך שהיא עשירה! האם בגלל המתנות שהיא קיבלה מן המדינה?! עשירי ציון אינם אשמים שהמדינה מקלה על המיסים שלהם.
שרי ירשה הון, והיא פעלה כמו מי שיורש הון ורוצה לשמור עליו. גם אם שרי קיבלה הרבה מן המדינה, היא לא היתה חייבת לתת עשרות מליוני דולר, גם למליונרים מליון דולר זה הרבה. היום נהג המונית אמר לי שתיקח את הכסף שלה ותלך. אני יודע שחלק מהקרן הולך לחינוך, ואיש מאיתנו לא מוסמך לוותר בשם העניים על הסכום ששרי תרמה.
אני מצטער ששרי עזבה, ולא רק בגלל הקרן שהיא הקימה. אני משוכנע ששרי היא בראש ובראשונה בן אדם שחרד לכבודו, ולשמו. מישהו שמגלה שאצלו בתוך הבית יש מישהו שחשוד בתור מתנייק. בוא לא נוסיף לה. אפילו דרוויש יכול להיות קצת ג'נטלמן.
רני רהב מבקש בכולנו לעשות חשבון נפש כי שרי עזבה.
אני אומרת שרי אל תחזרי.
את זאת שרצית להחשף בתקשורת, שמחת לנופף את שערך ביכטה אצל אילנה דיין, השקעת במיזם האינפנטילי-דבילי שנקרא מהות החיים. לא חבל על הכסף?, באמריקה היו נוהגים כלפייך בדיוק אותו דבר . כמי שאכלה מפרות הארץ (בנקים במחיר מציאה) הרבה מהונך שייך לאזרחי המדינה. לכי ואל תשובי בבקשה קחי אתך את רני רהב.
ניסיון לפזר חלק מסערת הערפילים הרגשית שחוללה שרי אריסון:
1. היא תרמה כסף, זמן ומאמץ ועל כך יש להכיר לה תודה – כמו למתנדבים אחרים.
2. אין לי מידע איך השפיעו הסדנאות שלה על המשתתפים בהן. מראיתן מבחוץ פחות רלבנטית ומושפעת גם מדיעות קדומות. אני עצמי הסתקרנתי ורציתי ללכת לפגישת הסבר, אך לא עשיתי זאת כי מחירה היה בגובה שעה וחצי עבודה בשכר מינימום, דבר שפגע לתחושתי באמינות הפרוייקט (פגישת הסבר היא לא חלק מהפרסום?). ממפוטר בנק הפועלם שמעתי שהיתה להם סדנה טובה, אך איני יודעת איזו.
3. אם נכנסים להשוואות עם שועים, אפשר גם להצר על מר גורלם המושך מחזרים בעלי עניין (אשרי, לי זה לא יקרה). מה באמת התרחש במקרה הספציפי הזה עדיין לא התברר.
4. מותר לה לחיות את חייה במקום שהיא בוחרת. יש לה זכות לאושר כמו לכולם. משום מה, מציבים לה ציונות לפני אושר.
5. אפשר לכעוס עליה בעניין הפיטורים, אך הגיליוטינה התקשורתית שהעמידו לה גורמת לה עוול.
גילוי נאות: אין לי שום קשר אליה, ליחצן שלה או לפרוייקטים שלה.
מקרה שרי אריסון מזכיר לי מקרים אחרים של תורמים ומשקיעים שבאו ממדינות עשירות עם ממון ועם השכלה ושהחברה והמדינה שלנו ירדו לחייהם משום שהיו בעלי ממון.
אין פרגון במדינה זו לאידיאליסטים המגיעים לכאן בראש ובראשונה משום שהם מרגישים שזו משאת נפשם. בעלי ממון רבים מגיעים והגיעו לישראל מאז קום המדינה, השקיעו כספים בקרקעות , בחקלאות ובעסקים ולדאבונם זכו ליחס מחפיר של החברה והשלטונות כאחד.
מי בנה את סביון? ומי הקים את חברת אפריקה ישראל? ציונים בעלי תודעה חזקה שיש להשקיע בישראל ולפתח אותה. עולים מדרום אפריקה שהגיעו לישראל מאז 1948 היו בעלי ממון. מה עשתה להם המדינה? מאז שהפכו את החולות בסביון לישוב משגשג ומבוקש שרבים שואפים להדמות אליו? המדינה באמצעות מנהל מקרקעי ישראל החלה לגבות מהם מסים מפולפלים על ששיבחו במו ידיהם את החולות והפכו אותם לישוב קהילתי מאוד איכותי. על כך אפשר לשתוק? ומה הייתה תגובתה של החברה הישראלית? יש להם, אז שישלמו, לא יזיק!
ואם לא היה כסף לשלם את המס הכבד שדרשו מהם אנשי מינהל מקרקעי ישראל? החוב הצטבר ותפח. יתר על כן, לא ניתנה להם הזכות לערער על גובה המס. כאשר מכרו את הנכס שברשותם, היה עליהם לכסות חוב עתק שאותו שלשלו לכיסם חברות ממשלתיות כגון מנהל מקרקעי ישראל. האם מישהו פצה פה? האם החברה בישראל אטומה לגמרי לצדק חברתי? האם מישהו יודע באלו סכומים מדובר? למי אכפת מאדם הנתפס כבעל ממון רב, החי בסביון ובמו ידיו עושה למען השבחת הקרקע ויישוב המדינה?
שרי אריסון ירשה מה שירשה ביושר רב וכל מה שיודעת החברה הישראלית לומר לה הוא – החישוב שלך ושל משפחתך הנו חישוב כלכלי טהור?
אני גאה בהיותי צברית שגדלה כאן והקימה משפחה. אני מתביישת בחוסר הפרגון ובקנאה ההורסים כל חלקה טובה.
זה אמנם משמח לשמוע קולות מתנגדים באתר, אך בכל זאת, צריך לעשות קצת צדק עם המושגים בהם את משתמשת. למשל, צדק חברתי. האמנם זו המשמעות של צדק חברתי – שמי שיש לו לא ישלם מסים? ואני לתומי חשבתי שצדק משמעו במדינה דמוקרטית לעמוד לצידו של החלש. אין לי מושג באילו חובות שקועים תושבי סביון, והאמת שזה לא ממש מעניין. הנה, כשקשה, אפשר פשוט לקחת את הפקלאות ולהתמקם מחדש בפלורידה או בניו-יורק. כמה אנשים נהנים מהפריבילגיה הזאת?
אך זה עוד לא הכל. פירגון. זו המילה הפופולרית מאז נסיעתה החשאית המתוקשרת של שרי לארה"ב. מה בדיוק המשמעות של הפירגון במקרה של אריסון? להודות לה על כך שנולדה לאב עשיר? על פרויקט מהות החיים שהוא לא יותר מקשקוש רוחני של המעמד הבינוני והשבע שלא מוכן לראות את הקשיים הממשיים של מי שאין לו?
ומילה אחרונה. הטענות של יוסי יונה, לפחות לפי הבנתי, הן לא ממש נגד שרי אריסון. שתעשה מה שבא לה. זכותה, כמו שאומרים הילדים. הבעיה היא במה שהמדינה עושה למען אלה שיש להם, ובמה שהיא לא עושה למען מי שאין לו. וכיום, המדינה עושה פחות ופחות למען האחרונים (שכמו שאנו יודעים, נשארים תמיד בסוף).
1) טד אריסון לא הצליח להתחמק ממס הירושה האמריקאי, שכן החוק האמריקאי ערמומי מאוד: אזרח אמריקאי פטור ממס זה רק 10 שנים לאחר וויתורו על אזרחותו האמריקאית. טד אריסון נפטר בשיבה טובה תשע שנים וחצי לאחר שובו לארץ הקודש ולאחר שנים של חיבור למכונות קיום-חיים. עוד בטרם הסתיימה השבעה הופיע בבית המשפחה פקיד מס אמריקאי. אגב, לטענתו של אריסון עצמו, היו אלה היועצים שלו שהורו לו לעלות ארצה, ולא שום רגש ציוני.
2) הונו של אריסון הגיע לו מעסקי "ספינות השעשועים", לא בדיוק פעילות למען הקהילה.
3) בנק הפועלים מרויח הון-עתק מדי שנה בעקבות מדיניות הריבית הגבוהה של ישראל (פי 6 ויותר מארה"ב). אותה מדיניות גורמת לרוב הגדול של אזרחי ישראל – אנשי שבעת העשירונים התחתונים – לשלם ריבית אדירה על הלוואות ומשיכת יתר. הנהנים הם כמובן אנשי שני העשירונים העליונים (בעיקר העשירון העליון) המרויחים ריבית גבוהה כל כך על פיקדונות עד שרווחי להם אפילו לקחת הלוואה בארה"ב ולהשקיע את הכסף בפיקדון ישראלי… כלומר – העשירונים התחתונים ממנים את העליונים, וביקר את בעלי הבנקים.
4) מהות החיים לא קימו, למיטב ידיעתי, יותר מחמש סדנאות, כולן בשלב ההרצה – כלומר לפני הפרסום. בעצם מדובר בהעלאת-גירה יחצנית נטו. נוסף על כך, כמי שמצוי בתחום הסדנאות, אני מתקשה להאמין שיש איזשהו חידוש בסדנאות של מהות החיים, קרוב לוודאי שיש לארגון הזה קבלני משנה…