נחתתי בשדה התעופה מצפה להמתנה ארוכה בגלל השביתה, אני יודע שנהוג לשלוח צוותי טלוויזיה השואלים את החוזרים עד כמה הם אינם אוהבים שביתות ושובתים, כך שחשבתי כיצד אגיב אחרי טיסה של יותר משש עשרה שעות. הסתרקתי, שטפתי פנים וציפיתי אבל עובדי המכס אכזבו אותי הם נתנו לעבור ללא בדיקה.
בכלל בעיון בעיתונים וצפייה בטלוויזיה הגעתי למסקנה שאנו נמצאים ברגרסיה כמעט אין סופית לקראת ימי הביניים. הטיעונים נגד השובתים על ידי אינטרסנטים כמו אוריאל לין (הסוחר בעובדים על פי חוק), נשיא התאחדות התעשיינים, עיתון "הארץ" וכתבים כלכליים בעיתונים אחרים, שר האוצר וראש הממשלה נשמעים לי כעולים מן האוב של אותם ימים. נשכחו מאבקי העובדים שבעטיים חלקנו עדיין נהנים מיום עבודה של שמונה שעות ביום ולא ארבע עשרה או יותר, לחלקנו עדיין יש פנסיה וחופשה שנתית וכל אותן זכויות עובדים המוכרות באמנות בין לאומיות ובחוק הישראלי, אבל נראה לי שלא לאורך זמן.
שר התחבורה למשל, שהציע להפציץ את סכר אסואן ואת שכם ורמאללה, מציע עתה אולי לא להפציץ את עובדי הנמלים, אבל בטוח לשבור את רוחם וכוחם, בשם מה? בשם עשיית הרווחים של אותם שמרוויחים תמיד. אותם בני אנוש נעלים שמבינים את סודות הכלכלה ויודעים כיצד היא פועלת, ולא משנה שבדרך חלקים ניכרים באוכלוסיה הופכים לאנשים שמנסים לשרוד, לא להתפרנס בכבוד, לא לחיות חיים נוחים במאה העשרים ואחת אלא לשרוד. פתאום זכויות יסוד שאין עליהן עוררין הופכות למטבע עובר לסוחר, למניפולציה, להסתה. והציבור ברובו מקבל תפיסות אלו שהביאו אותנו לשקט ושלווה וביטחון אישי ושלום וכלכלה פורחת.
פתאום יש כסף כדי להלחם בעובדים, מאות מיליוני שקלים, שישמשו להעברת סחורות דרך ירדן ומצרים (מזל שיש שלום) מה שמוכיח שיותר מיעילות כלכלית יש פה מאמץ לשבור את כוחם של העובדים שעדיין יש כוח בידם לפעול.
כשאני קורא את מה שכתבתי זה נשמע כאילו מוגזם, אבל זה קשור למפגש עם הדיון הציבורי, הפרימיטיבי, ברוטאלי, כוחני בישראל. דיון שאין בו אפילו מראית עיין של דיון מהותי באופייה של החברה הישראלית.
רציתי להעיר שאני בד"כ חושב בדיוק כמו מר ספורטא. אלא שהשביתה הזאת כוללת גם את עובדי ביטוח לאומי ולשכות התעסוקה. וזה לא ברור לי כלל ועיקר. במי מנסים להילחם כאן? מילא להשבית את נמלי התעופה. אבל למנוע תמיכה ממובטלים? איפה ההיגיון?
השביתה בנמלים פוגעת מאד לא רק בכלכלה הישראלית בכלל אלא גם בעובדים אחרים. אם התעשיות ייסגרו כאן, או יועברו לחו"ל כי הן לא יכולות לעמוד בהתחייבויות שלהן, העובדים הללו יפוטרו.
לפני מספר שנים הייתי עד לשביתה של נהגי האוטובוסים (לא בארץ). במקום להפסיק לעבוד, הם הפסיקו לגבות כסף מהנוסעים. כך, הם לא פגעו בתנועתם של חסרי הרכבים הפרטיים ובמקום זאת פגעו במעסיקיהם שאיבדו באופן מיידי את כל הכנסותיהם ואי אפשר היה להאשים אותם שהם פשוט לא רוצים לעבוד.
אינני יודע האם זה אפשרי במקרה זה, אבל לפחות בדמיוני הדבר אפשרי שבמקום לשבות ולמנוע מהמובטלים קצבאות, אולי היו יכולים עובדי לשכות התעסוקה לאשר חודשי אבטלה נוספים על הקבוע בתקנות ולהגדיל כל קיצבה שהם מחלקים, בניגוד להוראות הקיצוצים. כך, המובטלים לא היו נפגעים אלא נהנים, אי אפשר היה בקלות להשמיץ אותם והנפגעים היו התכניות הזדוניות שר האוצר ופקידיו.
האם זה אפשרי?
איציק – האמת היא שאני כל כך מיואשת מהעוינות המטורפת כלפי השביתה בנמלים, מגיוס הכספים המסיבי נגדה, מהעדר כל דיון ענייני על סיבת השביתה, מאיבוד כל שביב של הכרה ששביתה היא הנשק החוקי, המוסרי, והיחיד שיש בידי העובדים – עד שלא נותר לי אלא להודות לך על הרשימה הזאת.
נדמה לי שכבר כתבתי את זה כאן פעם, אבל אחזור שוב על דעתי: שביתות הן נשק שמיצה את עצמו.
אין לי בעיה עקרונית אם שביתות – ההיסטריה סביבן היא לעתים קרובות מזויפת. הרי מדי שנה נחסמים כבישים בארץ בשל גשמי החורף ומונעים העברת סחורות והגעת עובדים למקומות העבודה, אבל זה מתקבל בסלחנות כאילו טבעם של כבישים לספוג בוץ. שביתה לעומת זאת מניבה היסטריה ותחזיות מטורפות על כמות הכסף שתרד לטמיון.
ועם זאת, השביתות של היום הן לא השביתות של פעם. בשנות העשרים של המאה החולפת שביתה של עובדים פשוטים נראתה כאילו הירח חרג ממסלולו, או כמו שלג באוגוסט. היום השלטונות כבר פיתחו עמידות ושיטות התגוננות. השיטה הטובה ביותר היא התעלמות – אזרחים סובלים בגלל השביתה? שיסבלו. אפשרות אחרת היא לשסות את נפגעי השביתה בשובתים ולצפות בהנאה במלחמת-הבוץ. בסופו של דבר השובתים יישברו.
הגיע הזמן לחשוב על טכניקות אחרות. אני מודה שאין לי רעיון מוגדר, אבל גם רעיון השביתה ודאי נראה מופרך לפני מאה שנה, אז כדאי להתחיל לחשוב.
בימי הביניים נתקימה ציבליזציה. ביבי רוצה להחזיר אותנו למצב טבעי הובסיאני ,הדרויניזם החברתי שלו ושל נושא כליו הרופס מאיימים להחזירנו לג'ונגל .
אני מסכים עם יוסי הטוען שיש לשבות בדרך שתשפיע על המעסיק ולא על הציבור. אכן צריך שביתות חדשניות יותר. אבל באותה עת איני מסכים שאבד הקלח על שביתות בכלל כיון שהן מייצגות פעילות קולקטיבית של במקרה זה קבוצות עובדים. בכלל חשוב שפעילות קולקטיבית תהיה בעלת משמעות לא רק של מחאה אלא של הצבת יעדים אלטרנטיביים והצבת כוח כנגד השלטון אשר בידו עוצמה שאינה נמצאת בידי האזרחים. עובדים מאורגנים ששיעורם קטן, כעת הוא בערך 45% מן העובדים בארץ, מייצגים באופן אמיתי את הדמוקרטיה. לפני מספר שנים שמעתי חוקר אמריקאי, העוסק ביחסי עבודה, שטען שמותם של האיגודים המקצועיים הוא בעצם סופה של הדמוקרטיה האמריקאית. נכון ששביתות מפריעות אבל החלטות שרירותיות המשנות את סידרי החברה הישראלית גם הן מפריעות והשפעתן קשה יותר.
בגדה השמאלית (http://www.hagada.org.il) התפרסם שועדי העובדים בנמלי פורט סעיד ועקבה לא ישתפו פעולה עם ממשלת ישראל כדי לשבור את השביתה של נמלי ישראל. עד כמה שאני יודע זו פעם ראשונה שעשוי להסתמן שיתוף פעולה בין ארגוני עובדים מישראל לבין ארגוני עובדים ממדינות ערב נגד בעלי הון וממשלה. אין להתרגש יתר על המידה ולהסיק שהגיעה עת המהפכה, אבל אין ספק שזה יכול להיות תקדים מעניין.
לעומת זאת, שיתוף פעולה בין אנשי עסקים מישראל לאנשי עסקים ממדינות ערב אינו חדש. לדוגמא, מפעלי "דלתא" בבעלות דב לאוטמן שהיה יו"ר מרכז פרס לשלום. על פי עדותו של לאוטמן עצמו בראיון בידיעות אחרונות ב- 17.2.1998, מפעלי "דלתא" ראו רווחים בישראל רק בגלל התמיכה הממשלתית הנדיבה שנמשכה שנים ארוכות. כדי לקדם את השלום או אולי כדי לחסוך כסף למדינה, סגר לאוטמן את מפעליו בפריפריה הישראלית ופתח אותם מחדש בפריפריה הירדנית. שם הוא בו בזמן מספק פרנסה למובטלים הירדנים ומקדם את שיתוף הפעולה הישראלי-ירדני וכך מביא על ישראל שלום. אלא שכך הוא גם גורף רווחים גבוהים יותר מאי פעם ושולל פרנסה מכובדת מפועלים שעבדו עבורו עשרות שנים.
אין להתפלא, אם כן, שאותם מובטלים מתנגדים לשלום, אשר בעיירות הפיתוח מקבל צורה של אבטלה והשפלה.
מתי היה שיא כוחם של איגודי העובדים האמריקאים?
במה התבטא כח זה?
מתי הללו איבדו מכוחם וכיצד?
חשוב לקרא ולדעת שגם בימים אלה של ליקוי מאורות ,של התנפלות כוחנית של ממסד ימני מושחת, על זכויות העובדים, על פרנסתם ועל סיכוייהם לשרוד את הממשל האכזרי ומחדליו- יש עדיין אנשי רוח ומחשבה (שגם הם למזלם הרע תלויים בממסד הזה לפרנסתם )שאומרים את דברם בריש גלי. לא משנה היכן ניגע בממסד זה, כולו חבר אנשים שאיבד קשר עם החברה הסובבת ורחשי ליבה, עוסק בשוד הקופה הציבורית ובדרדור העם לעוני מנוול ולאבדן תקווה.
מתקרב הרגע שכל אחד מאתנו יצטרך לאזור את אומץ לבו וכל כוחו כדי להעביר ממשלת זדון זו מן הארץ.
שיא כוחם של האיגודים האמריקאים היה באמצע שנות השבעים בעת שארגנו כ-35% מכח העבודה (היום האחוז פחות מ15).
עד אותה עת הייתה הבנה שהדרך הטובה ביותר לנהל היא באמצעות הסכמים קיבוציים. עיקר ההבדל בין אז להיום הוא אחוז העובדים המקבלים הטבות כגון ביטוח בריאות ופנסיה, שכר גבוה יותר, ואף היו שטענו פרודוקטיביות גדולה יותר. כמו כן אי השוויון היה קטן יותר מהיום.
מה שגרם להחלשותם בין היתר השינוי בתפיסה של מה טוב לחברה, מאבק איתנים של מעסיקים שרצו להרוויח יותר וולשלם פחות. חוסר יכולת של האיגודים להבין את השינויים במשק, קרי, ירידת כוחו של הסקטור היצרני ועלייתו של סקטור השרותים. מדיניות ממשלתית אנטי איגודית שבוטאה בפיטוריהם של פקחי הטיסה על ידי ריגן.
זה תקציר הסיפור.