ההרגשה של חידלון חוסר אונים וכעס על סבל מיותר מתחזקת ביום כיפור ובעיקר ביום כיפור הזה, אחרי הפיגוע מאתמול. בארה"ב שאלו אותי אנשים שמכירים אותי, נו, מה הפיתרון לסכסוך? ואני הופתעתי כמעט מן השאלה, מגיל עשר אני חושב אותו דבר ושום דבר לא השתנה מאז. הרי כל מי שעיניו בראשו יודע לנסח פיתרון אפשרי בארבע מילים, שתי מדינות לשני עמים. מה אם ירושלים? יש כל כך הרבה אנשים חכמים וכל כך מעט אפשרויות כך שגם זו לא בעיה, לדעתי חלוקה עם גבולות פתוחים. ומה עם זכות השיבה? גם כאן כולם יודעים שזכות שיבה של מיליונים לא אפשרית, אבל הכרה בעוול ופיצוי לפליטים יהיה מקובל על רוב גדול בשני העמים. למה זה לא קורה? כי בשני הצדדים יש מי שרוצה הכל, והכל אף אחד לא יקבל, והמיעוט הזה כופה דעתו על הרוב בדרכים מדרכים שונות, כשאחת מהן היא הרג ללא הבחנה.
אתמול בלילה ראיתי בערוץ הראשון תוכנית שנעשתה לפני עשר שנים על ידי מיכאל קרפין במלאת עשרים שנה למלחמת יום כיפור. באחד הקטעים רואיינה ראש הממשלה גולדה מאיר לטלוויזיה האמריקאית, ונשאלה על השלום והחזרת שטחים, עמדותיה היו ברורות, קשר לשארם, לא לנסיגה מהרמה ומהגדה, אמר לה המראיין תהיה מלחמה והיא קיבלה זאת במשיכת כתף, נו אז מה, אנחנו חזקים.
ואתמול אחרי הפיגוע שוב האלופים ברכבי השטח המפוארים שלהם מגיעים לדיון שאת תוצאותיו יודעים כולם ונוסחו בעבר מאות פעמים אחרי כל פיגוע. וכעת גם הליכוד מדבר על פשרות כואבות, כמה נכאב עד שצה"ל כשמו כן הוא יהיה צבא ההגנה ולא צבא שמתנהג כמו יחידת קומנדו של מדינה חלשה. קודם היינו חזקים חלשים, ועכשיו חלשים חזקים. אפשר להאשים את הפלשתינאים, ויש את מי להאשים, אבל משום מה זה לא מנחם אותי והתמונות, והמחשבות על הדם הנשפך כמים בשנים האחרונות הופך כל דיון לריטואל עקר, והסבל נמשך.
ראשית – ברשימתך ציינת כי בקרב שני הצדדים ישנם כאלה הרוצים את הכל, ובנסיבות אלה אף אחד לא יזכה. הצדק בדבריך, אלא שאנו החזקים, הגולייתים, הטובעים מעודף עוצמה, ואנו הכובשים, המתאכזרים, הקולוניאליסטים והיהירים. יגיע יום ולא ירחק הוא, שתחושת מיגבלת הכוח ורמיסת המוסר יפעפעו לשדירות רחבות של הציבור. או-אז יאמר ה-vox populi: אכן שתי מדינות לשני עמים. או-אז יבינו הכל כי דווקא הנסוג הוא החזק, פיזית ונפשית, שלא לדבר מוסרית; שנית – משיכת הכתף של גולדה מאיר, זו החוברת לכל מיני משפטים הזויים שנפלטו מגרונה ("אין עם כזה", "הם לא נחמדים", "יונגרמן. ברצונך לפתוח פרשה נוספת?" ועוד), מחזקת כמאה מונים את התמיהה הביזארית: כיצד הפקדנו את המדינה בידי אחת שכזאת? שלישית – ממשלתנו מאמצת את שתי המנטרות המרושעות, המשלימות זו את זו: "אין עם מי לדבר" ולכן מותר לירות; ו"במלחמה כמו במלחמה" ולכן מותר לנו לסכל נקודתית, לבצע חישופים, סגרים, כתרים ועוד שאר מלים מכובסות, ולהם מותר, לכל היותר, לנהל הפגנות שקטות ולחבר שירי מחאה. ועל כל יום נוסף של "אין עם מי לדבר" ו"במלחמה כמו במלחמה", מוסיפה ממשלתנו לשרוד ול"כסוף" לפעמי השלום. המציאות, איפוא, עולה על כל פארסה וגרוטסקה. ואני, כקאטו הזקן בשעתו, אומר בכל הזדמנות, בהקשר ולא בהקשר: "השפיות, רבותי, תנצח".
בעוד אנחנו, המחנה השפוי בחברה הישראלית, מבקש לטוות את הקורים העדינים לטובת רקימת הקדם-תת תשתית לקראת איזהשהו מו"מ מדיני (קדם-תת מו"מ), מזכיר לנו ראש ממשלתנו, "אביר" מלחמת אוקטובר 73, מאיזה צד מפריש הדגיג, וכמו ששכחנו את ההתלהמות לצלוח את התעלה ולהכות באבי-אביהם, יהיה מחיר ההרוגים, הפצועים והלומי הקרב אשר יהיה, התבצעה תקיפה של חיל האוויר ליד דמשק (30 שנה ומשהו אחרי), בבחינת – אנחנו נראה להם מי הבוס. טייסים (לא סרבנים), שלוחי הדרג המדיני, היכו במטרה רחוקה מדי, שנועדה לספק יצרי בטן ונקמנות בקרב ציבור מקורנף, מוחא כפיים אובססיבי לפעילות הממשלה, ולפחות שלא לאבדו ושגרמה לרעידת אדמה עולמית (עיינו ערך מועצת הביטחון של האו"ם). והכי-הכי חשוב: קברה בעוד כמה אמות את אופציית ההידברות עם הפלשתינאים. והמנטרה – "מה שלא הולך בכוח, הולך ביותר כוח" – שוב מנצחת. עם סגולה. אייכה?!
נכון, המצב מעיק. המצב מעצבן. הממשלה ממשיכה בשלה לשלב את שתי המנטרות האוויליות והמרושעות: "אין עם מי לדבר", ואם אין עם מי, אז מותר לירות; המנטרה השניה היא "במלחמה כמו במלחמה", ככותרת המעניקה לנו את הלגיטימציה לעשות כמעט הכל: חיסולים, סגרים, כתרים, עוצרים, התאכזרויות ומה עוד (כי הרי "במלחמה כמו במלחמה"). לנו מותר, בשם אלוהי המלחמה (עיינו ערך "המלחמה מרגשת" – מציטוטי "גיבורי" מלחמת אוקטובר 73, ואם יותר לי להיסחף: כמעין אורגזמה מיליטריסטית), ולהם – אסור בתכלית האיסור. אנחנו לוחמים והם מפגעים. שתי המנטרות הללו דוחות כל מהלך מדיני ולו קצה-קצהו של חוט דמוי קור לטוויית קדם-תת-מיפגש לטובת פיתרון הבעיה. ואני, כמהדורה מודרנית, חיובית משהו, של קאטו הזקן, מהלך ומפליט, בכל הזדמנות שנקרית לדרכי: "השפיות תנצח" (הממשלה מצידה מצדדת במהדורה השלילית הישנה: "דין קרתגו (פלשתין) לחורבן"). השפיות רבותי תנצח!
באשר ל-'שתי מדינות לשני עמים' :
זו אכן נראה פתרון רציונלי לבעייה שהיה מוצע לה אפילו ע"י חוצן הבא מכוכב רחוק. הבעייה היא לא הפתרון אלא הבנת הבעיה עצמה. הקולקטיב הפלסטינאי מעוניין בביטול הקיום הפוליטי של מדינת ישראל יותר משהוא מעוניין במדינה פלסטינאית.איך אני יודע את זה? הרי יש להם רוב דמוקרטי בעבר הירדן, ואם שאיפה להגדרה עצמית הייתה בראש מעיינם שם הייתה פלסטין שלהם. צריך להיות די תמים או טיפש כדי לא לראות שהם "לא רוצים"(את מדינת ישראל) ולא "רוצים" (את פלסטין).
לצערי , ניתן יהיה להגיע אית להסכם, וראוי לעשות זאת בזמן הקרוב, רק ע"י צרוף מקל בנוסף לגזר במשוואה ולאמר להם : "היכן גרים הגרמנים מן הסודטים היום?"
אם בכל-זאת יש למישהו תובנה אחרת, או עובדות שסותרות את טענותי, אשמח לשמוע ממנו.ואני מתכוון לכך.
תודה
שגיא