על חופש הביטוי ב"מעריב"

בן-דרור ימיני

רבים מאלה שהשתתפו בוויכוח שהתנהל כאן, באתר הזה, כמו באתרים אחרים, בכל מה שקשור לפרשות הפיטורים של מירון רפופורט מ"ידיעות", או יהודה נוריאל מ"מעריב", הקדימו וסיפרו בגאווה שהם לא קוראים "מעריב". זה לא הפריע להם לכתוב עמדות פסקניות על "מעריב" בכלל ועל עורך "מעריב" דנקנר בפרט. לפני שתתמהו, איך זה שהח"מ, שהוא בעצמו כותב ועורך ב"מעריב", יוצא להגנת העורך שלו והעיתון שלו, אז אנא מכם, תקראו עד הסוף. אולי תלמדו משהו.
בכל מקרה, המבקרים המהוללים שכחו שדנקנר היה העיתונאי הראשון שיצא בביקורת קשה נגד מערכת המשפט וחבריו מהתקשורת, בגין רדיפתם אחרי אריה דרעי. לפני ששתנפלו עליי, אזכיר לכם שזה קרה לפני שבכלל התפוצצה פרשת ההאזנות, מוזס ונמרודי. אז תירגעו.
וזו רק עובדה ראשונה.

נמשיך בעובדות.
רק בעיתון "מעריב" פורסמה ביקורת נוקבת על עצם פיטוריו של מירון רפופורט ועל שתיקת התקשורת. לא, זה לא היה מאמר נגד "ידיעות" בלבד. זה היה מאמר ביקורתי ונוקב נגד בעלי העיתונים בכלל. אני יודע על מה אני מדבר. כתבתי את המאמר בעצמי. ואף אחד בעיתון לא העלה על דעתו לצנזר אותי לפני, או להעיר לי על כך אחרי.
עכשיו תגידו, שוב, חכם על אחרים. ומה עם יהודה נוריאל?
אז נמשיך עם עובדות.

השבת, 24.10.03, פרסמתי מאמר נגד הפיטורים של נוריאל, וקראתי לעורך העיתון להחזיר אותו לעבודה. אתם מאמינים שב"ידיעות" היה מתפרסם מאמר ביקורת נגד העיתון, נגד העורך, או מאמר שהיה קורא למשה ורדי להחזיר את רפופורט? אל תצחיקו אותי.
אפשר לתת עוד עשרות דוגמאות, איך רק ב"מעריב" יש חופש ביטוי, שעולה בעשרת מונים על כל העיתונים האחרים. רק ב"מעריב" אפשר לכתוב נגד התקשורת ומערכת המשפט, וגם בעד. לא תמצאו מאמרים וכתבות כאלה בשני העיתונים הממסדיים – הארץ וידיעות.
כן, אני גאה לכתוב ב"מעריב", ואני גאה להיות עורך הדעות ב"מעריב".
עיתון "מעריב" הוא היחידי שמקיים מעל דפיו חופש ביטוי מלא. בשביל זה צריך לקרוא את "מעריב". מי שלא קורא, לא יודע שזה עיתון הרבה יותר פתוח מעיתונים כמו "הארץ" ו"ידיעות". סליחה שאני מעיד על עיסתי, שהרי אני עורך ה"דעות" בעיתון, אבל זו עובדה. אני מוכן לכל בדיקה השוואתית של גורם חיצוני. כמי שעוקב אחרי כל מה שמתפרסם, יש לי מושג על מה אני מדבר. לא רק בגלל שאני בעל עניין.

אגב, גם לאחד מעורכי האתר הזה, איציק ספורטא, הצעתי לכתוב ב"מעריב" כרצונו. הוא אכן כתב כמה מאמרים (חלק ביוזמתי), את כולם פרסמתי, ואח"כ נעלם. גם לעורך השני של האתר הזה, יוסי דהאן, השארתי הודעה (אולי גם דיברתי איתו על זה, אני לא בטוח), אבל הוא לא טרח לשלוח לי אף מאמר. אני מקווה שאני לא אמצא את עצמי, בקרוב או לא בקרוב, ברשימת מדכאי או מסרסי חופש הביטוי. שהרי עובדות הן לא הצד החזק של חלק מחובבי הביקורת המדומיינת.

עוד דבר שכחתי. הפכתם את דנקנר לימני לאומני קיצוני. קראתם אותו בזמן האחרון? רק לפני כמה ימים הוא כתב מאמר בוטה ונוקב נגד ראש הממשלה. מאמר כזה עורך ידיעות לא היה כותב בחיים. אפילו בהארץ לא הופיע מאמר כל כך חריף נגד הממשלה או ראש הממשלה. מאמרים כאלה יש כל שבוע במעריב.
נכון, דנקנר, זה ממש חטא, הוא לא דוגמט. היתה לו ויש לו ביקורת גם לצד שמאל. מה לעשות, אלו דעותיו עוד הרבה לפני שהיה עורך, ואלה דעותיו, בין אם הן מוצאות חן בעיני דוגמטים משמאל או מימין, ובין אם לא. ואם לא שמתם לב, הוא לא עורך "נקודה", וגם לא עורך ביטאון "אינדימדיה".

אלה העובדות. זה לא מפריע למגיבים אצלכם לכתוב דברים מדומיינים על "מעריב", בלי שיהיה להם מושג מינימלי על מעריב או על דנקנר או על הדיון הנוקב והחופשי, לפחות חופשי יותר מאשר בעיתונים אחרים, שמתנהל מעל דפי מעריב. הם ימשיכו לקרוא את ידיעות והארץ, שלעולם לא תמצא בהם ביקורת עצמית, ושחופש הביטוי אצלם בנושאים רגישים, כמו עיתונות או מערכת המשפט, שואף לאפס.

יש עוד דוגמאות. הרבה מאוד דוגמאות, שאפשר להניח על שולחנו של כל מי שרוצה להיות מחובר למציאות. אבל אני שואל את עצמי, האם זה מעניין מישהו, או שהתגובה תהיה, תפסיק לבלבל אותנו עם העובדות.
משהו אישי: אני עורך מדור ה"דעות" בעיתון "מעריב". אני כבר עשרה חודשים בתפקיד. אף פעם – תרשמו, אף פעם – לא התקשר אליי מישהו מבעלי העיתון, כדי לומר לי מה לפרסם. גם כשפרסמתי מאמר נגד בעלי העיתונים, איש לא העז להעיר לי. גם אמנון דנקנר לא העז לעשות משהו שיש בו פגיעה בחופש הביטוי. בעניין יהודה נוריאל יש לי איתו מחלוקת. המחלוקת היא לא רק כאן. היא גם מעל דפי מעריב. אכן, כאשר יש לי שלושים מאמרים ביום, ואני יכול לפרסם רק חמישה, אז 25 נפסלים. אבל זו לא צנזורה. זו לא סתימת פיות. אלה שיקולי עריכה, שאפשר להסכים איתם ואפשר לבקר אותם.

בעניין ה"מזרחי", פניתי לרבים וטובים. חלק מהם, כנראה, מעדיף לכתוב מאמרים על כך שיש סתימת פיות בתקשורת, מאשר לעשות את הדבר הפשוט, ולכתוב מאמר לעיתון. לא שהתקשורת מושלמת (נדמה לי שכתבתי ביקורת על התקשורת יותר מכל עיתונאי בחמש השנים האחרונות), אבל ביקורת צריכה להיות, כך אני חושב, קצת יותר מבוססת. זה נכון גם לעניין הביקורת שנוגעת למזרחים בתקשורת.

בן דרור ימיני הוא עורך עמוד הדיעות של "מעריב"

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. עמי מרון

    בן-דרור, האמנם "מעריב" באמת מקיים "חופש ביטוי מלא"?
    אם גם אתה וגם דנקנר דוגלים בחופש ביטוי ומקיימים אותו, כיצד זה שניכם סבורים ש"המאמר היה ראוי לפסילה" ? לדעתי, עמדתכם שמרנית קיצונית ואינה בבחינת "חופש ביטוי מלא". קראתי את מאמרו של נוריאל (שהובא כאן ב"העוקץ") ולדעתי הוא יצירתי ומעניין – ואם תשאלו אותי הוא מומלץ.
    אבל זה לא הכל. מאמרך המעניין ב"מעריב" עוסק בעיקר ב"לה מונד" ובאנטישמיות המוסלמית, ומזכיר את נוריאל רק בשוליים. אם פרשת נוריאל בוערת בעצמותיך, היה עליך להציב אותה במרכז הכתבה ולנסח כותרת מתאימה.

  2. עמיצור רוגבי

    בשנה האחרונה אני שואל את עצמי חזור ושאול, היכן הוא בן דרור ימיני של הספר "אגרוף פוליטי", ספר שהוא כתב ןסיפר לנו בו, על איך וכיצד התחילה להתעורר אצלו התודעה הפוליטית. אחת הסיבות היתה – בעצם מדובר בסיבה המכרעת- שהיו מי שסברו כי בן דרור שהוא ממוצא תימני הוא בעצם ערבי. היו מי שהטיחו את ה"אשמה" הזאת בבוטות היישר בפרצופו,. מובן מאליו שמדובר באנשים שהם לא ממוצא מזרחי בעליל. בן דרור, אז סטודנט באוניברסיטת ת", א אם איני טועה, החל לעשות, על-פי דבריו שלו את ההקשרים בין מצבם של המזרחים לבין מצבם של ערביי ישראל, תחת השליטה הברוטלית והגסה של ההגמוניה השולטת במזרחים והערבים זה יותר מיובל שנים.

    בן דרור היה פעיל בארגונים מזרחיים שונים, והענין המזרחי ממש בער בו . אבל, ופה בא האבל הגדול, בכל טוריו בשנים האחרות בעיתון " מעריב", העניין המזרחי נעלם כלא היה. עורך מדור הדיעות של "מעריב", נתון לאובססיה של ממש בכל מה שנוגע למה שמכונה הפוסט-ציונות. במאמר מוסגר אציין שאחד מנציגיהם הבולטים ,ד"ר אילן פפה, סיפר פעם כי נסע במכונית עם פרופ' אבי שליים ופרופ' בני מוריס ואולי גם היה נוסע נוסף במכונית. פפה אמר אז לחבריו שאם חלילה היתה קורית תאונת-דרכים קטלנית ,אזי כל הפוסט-ציונות הישראלית היתה נעלמת באחת.ובאמת, יש יותר מגרעין של אמת ב"בדיחה" הזאת.

    הכתיבה האובבסית ממש על הפוסט-ציונות, נותנת לגיטימציה כביכול למר ימיני להתעלם מהעניין המזרחי, ומי כמהו יודע שלא חל שום שיפור בעניין.

    זה מתקשר גם לעניין פיטוריו של יהודה נוריאל, בידי הגזען שכתב את המאמר הידוע לשמצה ב"הארץ" "אין לי אחות".
    נוריאל נמנה עד לא מכבר בין הארבעה עד חמישה אחוזים של עיתונאים מזרחים בקרב התקשורת האשכנזית, המציגה את עצמה משום מה כתקשורת שמאלנית. נוריאל הרבה לכתוב על הגזענות נגד המזרחים, הוא סירב להשתמש בביטוי "קיפוח". זכורני שבאחד מטוריו ב"זמן ת"א" הוא מנה כ-100 עיתונאים ,כולם בוגרי גל"ץ, והטעים את העובדה כי 97 מהם אשכנזים. ושימו לב, מדובר בתחנה של ה"עם" ולא בתחנה בבעלות פרטית, כלומר מדובר באקדמיה האשכנזית לתקשורת, על-פי ביטויו הנהדר של סמי שלום שטרית. ועכשיו בין כל העיתונאים המזרחים הקרנפים והמתקרנפים, לא יימצא אפילו עיתונאי אחד שיכתוב בחריפות, ללא מורא וללא משוא פנים ,על הפרצוף האמיתי של הימין בישראל ועל מה שמכונה משם מה ה"שמאל" בארץ הזאת.

    והערה אחרונה: אוי לאותם עורכים שהכתב צריך להסב את תשומת ליבם , לשמה של סבתו של הצורר הנאצי. זו בורות וזה שכרה.

  3. טלי

    לרגע, אבל לצערי רק לרגע, נמלאתי הערכה והתפעלות לרטוריקה הסרקאסטית שחשפה את דעותי הקדומות כנגד העיתון ועורכו, וכבר התכוננתי לצאת מהבית בסערה ולקנות גליון של 'מעריב', ולו כדי להיות ראויה, כפי שטענת כל-כך בצדק, להשתתף בויכוח מעמדת פתיחה אמפירית ולא סטראוטיפית.

    אבל אז לחצתי על הלינק וקראתי מה שכתבת.

  4. יוסי

    בניגוד לטלי שכתבה בציניות, אני, בתמימותי כי רבה, שמחתי בקוראי את מאמרו של ימיני לגלות שטעיתי בשיפוט שלי את מעריב בהכניסי אותו למגירה אחת עם ידיעות. כן כן. שמחתי על הטעות שלי. שמחתי לגלות שיש עיתון דמוקרטי ופתוח באמת שלא כמו הארץ וידיעות והוא אפילו נפוץ במדינה. מאמר ביקורת נגד העורך הראשי של העיתון. זה משהו ממש מעודד בארץ הקרנפים ומשפחות ההון ששולטות במידע.
    ואז
    כשלחצתי על הלינק הופתעתי פעם נוספת. האם זו בדיחה? שאלתי את עצמי. האם ימיני רציני? מה שראיתי הוא עיסוק עיקרי באירוע בתקשורת הצרפתית כדי לטעון שיש לפסול מאמרים ולא כותבים. טיעון יפה ונכון, אבל מכאן ועד ביקורת נוקבת על עורך העיתון אדון דנקנר הדרך רחוקה. מה שאני קראתי ביחס לנוריאל ולדנקנר מסתכם בשלוש נקודות:
    1. התחנפות כלפי העורך
    "עורך העיתון הזה, אמנון דנקנר, פתוח דיו כדי לאפשר לכתוב ביקורת נגדו. גם ביקורת נוקבת. זה קרה וזה יקרה. אני גאה לכתוב בעיתון כזה"

    2. ביקורת נוקבת על נוריאל ("המאמר [של נוריאל] היה ראוי לפסילה", "יש ממש בטענה שנוריאל לא הפנה את תשומת לבם של עורכיו לכך שמדובר במאמר שמורכב מציטוטים של היטלר, ושהשם "שיקלגרובר" הוא שם הנעורים של היטלר.")

    3. בקשת רחמים מהעורך בשם חופש הביטוי או אולי כדי שימיני יוכל להמשיך לטעון שהוא עובד בעיתון פתוח, ולהסתיר את ההתקרנפות שלו עצמו ביחס למזרחיות שלו וביחס לערביות שלו:
    "אני גם רוצה לקוות שדנקנר, שלא זקוק לתעודת הכשר מהח"מ, ישקול שוב את החלטתו בעניין נוריאל. זה חשוב לעיתון. זה חשוב לחופש הביטוי."

    הביקורת על דנקנר התמצתה במשפט היחיד:
    "הכותב [נוריאל] לא היה ראוי לפסילה."

    אם זו ביקורת נוקבת על דנקנר, אז אני צנצנת. אתה רציני, מר ימיני? זוהי ביקורת? ביקורת היא לחשוף את היסודות שעליהם מונחים התפיסות של המבוקרים. ביקורת היא לשרטט את גבולות התפיסה של המבוקרים. ביקורת היא להראות שמה שהמבוקרים עושים או כותבים ונדמה להם שהוא הכרחי, אינו כזה למעשה. ביקורת היא להראות שמה שהמבוקרים עושים כאילו מתוך בחירה חופשית שלהם אינו נובע אלא מאילוצים שנמצאים מחוץ לגבולות התפיסה שלהם או ההשפעה שלהם. איפה היית בשנה א של תואר ראשון?

    המאמר שלך, אדון ימיני, הוא ההדגמה המזעזעת ביותר בעיני, אפילו יותר מהפיטורים של שני העיתונאים, להתקרנפות של העיתונות בארץ. מאמר חנפני ורדוד מציג את עצמו כאילו הוא ביקורת נוקבת שמופיעה כנגד כל כללי המשחק הכלכליים ובהתאם לכללי חופש הבטוי. 1984 כאן ועכשיו. יחי ג'ורג' אורוול. זה מזכיר לי את התכנית לצמיחה כלכלית של הממשלה. אבוי לנו, כיצד אבדנו!
    תתבייש לך אדון ימיני.

  5. טלי

    כמובן שהתכוונתי בדיוק למה שכתבת – גם אני שמחתי ברגע הראשון והתאכזבתי מרה לגלות שהנחתום, על אף כל כוונותיו הטובות, העיד בצורה המדויקת ביותר על עיסתו.

  6. שלומי

    אני קורא את שלושת העיתונים היומיים ואני יכול לומר שבנקודה אחת ימיני צודק – במעריב יש יותר חופש ביטוי מאשר בעיתונים אחרים.
    ימיני גם צודק בכך שרק בעיתון מעריב אפשר לפרסם ביקורת (גם אם מאוד מתונה) נגד העורך. לאלה שלא מרוצים מכך שהביקורת אינה כסחנית יותר יש להזכיר שבעיתונים אחרים גם ביקורת מתונה וביקורת בכלל אי אפשר לפרסם נגד העיתון או נגד העורך.
    יחד עם זאת, זה לא הופך את מעריב לעיתון חופשי. מעריב מנצח בנקודות ולא יותר מכך. המדור של ימיני מאוד פתוח לדעות חריגות (ככל הזכור לי הוא אפילו פרסם מאמר שתקף אותי באופן אישי), אך עדיין חסרים בו קולות מזרחיים ביקורתיים.
    אם זה נכון מה שימיני טוען שהוא פנה למזרחים רבים והם לא נענו לאתגר, זה חומר למחשבה לנו.
    נקודה נוספת: ראו מה קורה כאשר יש עורך דעות מזרחי בעיתון יומי. ראשית, כפי שטענו כאן, הוא בעצמו זנח את הנושא המזרחי. שנית, יורדים עליו כאילו שהוא עורך עיתון הגדה השמאלית. ושלישית, לא שמעתי כאן טענות על כך שהוא פסל מאמרים של מזרחים ביקורתיים.
    לסיכום, הדברים הם לא שחור לבן. ימיני מעלה נקודות נכונות, וגם המבקרים שלו מעלים נקודות נכונות.

  7. בן-דרור ימיני

    תגובה למגיבים:
    לעמי מרון:
    יש לנו הבדלי טעם וריח. אני חושב שהמאמר של נוריאל לא היה ראוי לפרסום, אבל שנוריאל לא היה ראוי לפיטורים. אתה חושב שמדובר במאמר מבריק. זכותך. את עמדתי בעניין השימוש בנאציזם והשואה הסברתי בהרבה מאוד מאמרים בשנים האחרונות. לא אחזור על עצמי עכשיו.
    השתמשתי ב"לה-מונד" כדוגמה למה שהיה ראוי לעשות, לעומת "מעריב". אני מבין שיש כאלה שהיו רוצים שאפתח בשביתת רעב ואכריז מלחמה על דנקנר או על "מעריב". תנוח דעתכם. אין לי תוכניות כאלה.
    הטענות הללו – וזה גם לשאר המגיבים – שהתגובה שלי היתה מינורית ומתלקקת, הן טענות ילדותיות. אני מבין שיש מגיבים שרוצים שאני אאמץ את דעתם, וגם אז, ספק אם תנוח דעתם. אבל זו דעתי שלי. אני לא זקוק לתעודת יושר מכל האמיצים למיניהם, ולו רק משום שכל המתלהמים למיניהם לא הגיעו לעשירית מהביקורת הנוקבת שכתבתי בשנים האחרונות על שתי הפרות הקדושות ביותר במעוזי ה"שמאל" הישראלי – משפט ותקשורת.
    אז תודה על השיעור באומץ. אני לא מגיע לשיעור הזה עם קופה ריקה.
    עקיצות נוספות על "הנחתום המעיד על עיסתו" יתקבלו בברכה. רצוי, מאוד רצוי, שיהיה להן גם איזה קשר למציאות. זה יהיה קצת יותר מפרה. זה אפילו ישפיע עליי.

    לעמיצור רוגבי:
    עלית על נקודה מאוד נכונה. בעניין המזרחי, אני מודה, יש לי היום עמדה הרבה יותר מורכבת, שאני מניח שלא ממש תמצא חן בעיני חלק מאוהדי האתר הזה (שאני עצמי בין אוהדיו).
    את העמדה הזאת, שיש בה ספקות וסימני שאלה, ניסחתי בלא מעט מאמרים בשנים האחרונות. לא ברחתי מהנושא הזה. התמודדתי איתו. חלק קטן מהמאמרים מופיעים באתר המאמרים שלי (yemini.cc), ומאמרים רבים וארוכים יותר, שלא עודכנו לאתר, מופיעים בארכיון מעריב.
    אני לא אנסה להתמודד עם העניין הזה כאן, אפילו לא בתמצית של תמצית, משום שהעניין מורכב. אם אתה רוצה ויכוח ענייני, וזה דבר שתמיד חביב עליי, אני ממליץ לך לקרוא את "אוטופיה מזרחית" (מופיע בצד ימין באתר שלי, בטור של "כללי"), ובמאמרים בנושא תרבות, למעלה בצד שמאל.
    אני מניח מראש שלא תאהב את מה שתקרא. זה בסדר ו זה לגיטימי. אבל זה יהיה לפחות ברמה קצת יותר גבוהה מניסיון להסביר את עמדתי כאן.

    לטלי וליוסי:
    אני מבין שאתם מאוכזבים ומזועזעים על כך שהביקורת בתוך מעריב, שקוראת להחזרתו של נוריאל, היא ביקורת מאוד מינורית. כן, אני מבין שרציתם שאכתוב שדנקנר הוא רשע ואכזר וראוי לסקילה. צר לי שלא סיפקתי את תאוותכם.
    אני מבין שבכל עיתוני העולם החופשי, שלא לדבר על העיתונים היומיים בישראל, אתם רואים מדי יום מאמרים מהסוג שאותו רציתם שאכתוב. כן, זה קורה כאשר הדמיון הרדיקלי עובד על טורים גבוהים במיוחד. זו תופעה ידועה.
    זה רק מזכיר לי שכתבתי בתחילת השנה מאמר על "עלילת מלחמת הנפט" (גם הוא מופיע באתר שלי, וגם הוא יספק לכם חומר כדי לכסח אותי, כצפוי), שבו הסברתי, שכל הסיפור על כך שארה"ב יוצאת למלחמה כדי להעשיר את קופתה – הוא איוולת גמורה. המספרים מעידים על כך שיעברו הרבה שנים, אם בכלל, עד שהיא תזכה לראות טיפה אחת של נפט. המאמר היה מגובה במספרים (בדיעבד התברר שטעיתי, ושהסיכוי לטיפת נפט רחוק הרבה יותר). היה מי שטרח לשים את המאמר הזה בשני אתרים רדיקליים, שבוודאי חביבים עליכם. העורכים הרדיקליים מיהרו מייד להסיר את החרפה. הם לא מוכנים שהעובדות יבלבלו אותם.
    אתם הבנתם את זה?

    ועוד הערה אחת כללית:
    עם תשעים אחוז ממה שכתבתי, אף אחד לא רצה להתמודד. הרי מדובר בעובדות. כמעט כל התגובות עסקו בכך שהביקורת שלי על מעריב ועל דנקנר לא היתה מספיק חריפה. סתם, חומר למחשבה למגיבים בכלל ולשיח הענייני בפרט.

    בברכה, ובשמחה רבה על הוויכוח שעוררתי. אני מקבל באהבה גם את הביקורת הלא-עניינית, ובוודאי שאת הביקורת העניינית. הכל, הכל, הוא עוד חומר למחשבה.
    בן-דרור ימיני

  8. יעקב בן-שמש

    האמת היא שדברי ימיני די שכנעו אותי שחופש הביטוי במעריב איננו בסכנה גדולה יותר מאשר בעיתונים אחרים. אך שמתי לב גם לכך שמאד לא רציתי להשתכנע בכך. ותהיתי למה, והגעתי למסקנה הבאה: מה שבאמת מפריע לי ולקוראים רבים אחרים של העוקץ בגלגולו הנוכחי של "מערביב" זה לא הגבלת חופש הביטוי, אלא הקו המערכתי הפופוליסטי-לאומני של עורכו הראשי, בסיועו הנדיב של עורך מדור הדעות. זאת ההתמקדות במאמרים מזוג "אנחנו בסדר והגויים אנטישמים", "הפוסט ציונים עוכרי ישראל", וכיו"ב.

    זוהי כמובן מחלוקת ערכית, לא מחלוקת על עקרון נייטרלי יחסית של גבולות חופש הביטוי. זאת אפילו לא מחלוקת על משהו נייטרלי אחר – ענין המינון. מעריב איננו יותר "אובססיבי" בהתעסקות בענינים שהוא הציב על סדר יומו מאשר עמוד המערכת של הארץ "אובססיסבי" בביקורת שהוא מותח על הממשלה.

    מקורם של הרתיעה וההתנגדות שמעריב מעורר בי, אם כן, הוא אידאולוגי לגמרי. זה לא הופך את הסלידה וההתנגדות לפחות לגיטימיים. אולי להפך. אך אינני יכול בתום לב להציג אותן כנובעות מהפרת עקרונות חופש הביטוי במעריב. בענין הזה לפחות ימיני שכנע אותי.

  9. יוסי

    ימיני היקר,
    אתה תיארת את הביקורת שלך כנוקבת. לא אני. ולכך הגבתי. לתשבחות שלך לעצמך על הביקורת הנוקבת שלך על עורכך. אתה הוא זה שתלית לעצמך, לעורכך ולעיתונך כתרים שלא לכם. לא הבעתי את דעתי לגבי נוריאל, אלא אך ורק לגבי הביקורתיות שלך. אני כלל לא מחבב מאמרים שמחברים את ישראל-פלסטין ליהודים במחנות ההשמדה, אבל לא בכך עסק המאמר שלך בהעוקץ אלא בתשבחות מרקיעות שחקים לעצמך, שלרגע נשביתי בקסמם. אבל, כל שעשית זה לא הסכמת עם גזר הדין שהונחת על נוריאל, לאחר שהסכמת על כל השאר. אי הסכמה אינה בהכרח ביקורת. וזה כל מה שביקשתי לטעון.

    ועתה אמשיך לפרק 2 בחוויותיי עם מעריב המבקר את עצמו והפתוח לדעות אחרות, לפי ימיני.
    את תגובתי הראשונה כתבתי לפני 17 שעות והיא התפרסמה באתר העוקץ כשעה או פחות לאחר מכן. מיד לאחר ששלחתי אותה, עלה בדעתי לעיין בתגובות למאמר של ימיני במעריב. שאלתי את עצמי, האם מישהו מקוראי מעריב הבחין בקרנפות וברדידות במאמר של ימיני? חזרתי לאתר של מעריב וראיתי תשע תגובות בלבד שכולן עסקו בארבעה נושאים:
    1. הלל ושבח לימיני ולמעריב: "כל הכבוד למעריב – פעם שנייה יום אחרי יום אני מוצא במעריב ביקורת על מעריב וגם על עורך מעריב. אני מצדיע לעיתון שכך נוהג", "אמיץ צודק אך נאיבי – כל עיתונאי- גם במקום בו אני כותבת, חווה צנזורה מרצון מדי יום. חופש הביטוי שלנו רחוק מאוד מהאידאלי. המאמר הנוכחי חשוב מאד. אם אפשר להפנות למאמרים הקודמים כדי שנוכל להתרשם מהטקסטים,. תודה", "ללמד בבית ספר לעיתונאות", "תודה למעריב כבר אמרנו?" ואפילו מן הניכר הגיעו שבחים באנגלית.
    2. הלל ושבח לדנקנר ולפיטורי נוריאל: "שעיתון הסרבנים יעסיק אותו", "לא להחזיר את נוריאל – כל הכבוד לדנקנר שפיטר את נוריאל, אין צורך להחזיק מפיצי תעמולה אנטישמית בתוך עיתון עברי ואין על כך כפרה וסליחה"
    3. ביקורת על המתחרים – ידיעות אחרונות – במסווה של הגנה על חופש הביטוי: "ומה עם מירון רפופורט? – הוא פוטר מידיעות בגלל הנטיות הפוליטיות שלו. למה אף אחד לא יוצא להגן עליו?"
    4. ותגובה יהודית חמה באנגלית לאנטישמיות של ראש ממשלת מלאזיה.

    הדימיון בין השבחים שימיני פיזר ביד רחבה לעצמו, לדנקנר ולמעריב במאמר שלו בהעוקץ לבין השבחים בתגובות למאמר שלו באתר של מעריב בלטו לעיני. כמו כן, גם היעדר של כל התחלה זעירה שבזעירות של תגובה ביקורתית ממשית צרם לי. היתה לי תחושה כאילו מישהו במעריב כותב גם את התגובות. שלחתי מיד תגובה למעריב ובה שאלתי (אינני זוכר את הניסוח המדיוק): האם התגובות במעריב מנוסחות על ידי קוראים של ממש או שמא כותב המאמר עצמו מנסח את השבחים לעצמו או שמא יש אדם במערכת מעריב שממונה על כתיבת התגובות למאמרים?
    לאחר כעשר שעות שלחתי תגובה נוספת לקורא שדאג לרפפורט. אז כבר התחלתי להבין ושמרתי את הנוסח המדויק: "ב- 23 לספטמבר פורסמה באתר העוקץ עצומה להחזרת רפפורט לעבודה בידיעות. 322 אישה ואיש חתמו עליה והיא הוגשה לעורכים של ידיעות." צירפתי את הלינק לדף של העצומה ולינק לעדכון בנושא בהעוקץ מהרביעי לאוקטובר. וסיימתי ב"כל טוב לך ולכל בית ישראל קוראי מעריב."
    ועכשיו תנחשו. איזו מהתגובות פורסמה? הראשונה? השניה?
    לא ולא. אף אחת מהן לא פורסמה, אבל לא בגלל שהאתר הוא כשר וחלילה לא מתוחזק בשבתות. מאז התגובה הראשונה שלי, עלו לאתר 4 תגובות אחרות: האשמת ראש ממשלת מאלזיה האנטישמי בהטפה להשמדת העם היהודי, "מסכים עם כל מילה", השמצה בוטה והשתלחות בנוריאל ופסקה יהודית חמה.
    אין ספק ששיקולי עריכה עמדו לנגד עיניו של האחראי במעריב. חופש ביטוי, לעומת זאת, לא ממש היה שם. ועכשיו אפשר לתהות מהם שיקולי העריכה הנהוגים במעריב? ומה עומד מאחוריהם, בצדדיהם? ובאופק הראייה של המיישמים אותם? כאשר ננסה לענות על שאלות אלה, נוכל אולי לנסח ביקורת רצינית ועמוקה על מעריב, בין אם היא תהיה נוקבת ובין אם חלושה, רדיקלית או מתונה. כדי להיות ביקורתי על מעריב צריך לחשוף את הנחות היסוד שמציבות את שיקולי העריכה הללו כמקצועיים ואובייקטיביים, ולא רק להביע אי הסכמה לשורה התחתונה.

    כל טוב לקוראי העוקץ. תבורכו.

  10. בן-דרור ימיני

    קראתי את התלונה על כך שתגובות באתר האינטרנט לא פורסמו.
    אני רואה את הדברים בחומרה.
    אני מעביר אותם הבוקר, יום ראשון, ככתבם וכלשונם, לעורך האתר (אין שום קשר לעורך העיתון, ואין לו כל סמכות באתר האינטרנט. ידע אישי), בצירוף מחאתי האישית. אני יודע שלרבים וטובים זה לא יספיק, וגם אקט של התאבדות ספק אם יספק אותם, אבל זה מה שיש. בינתיים.
    אני מבטיח לעדכן.
    בן-דרור ימיני

  11. יונתן לרנר

    בן דרור שלום

    יש פה דיון מעניין ואני מעריך את מאד את יוזמתך להתדיין עם מבקריך כאן.

    אני גם מבקש להביע בפניך, שוב, את הערכתי לעמוד הדעות שאתה עורך. בדרך כלל הוא מעניין ומגרה.

    אני נמנה על אלו שאינם קונים(!) את עיתונכם משתי סיבות עיקריות שאין להן ולנושא הדעות שום דבר –
    1. הדיווח המגמתי על הבעלים והבמה הניתנת להם להשפיע על מערכות המשפט.
    2. דיווח צהוב ששיאו היה בהצגת תמונה של נפגעת פיגוע חשופת חזה (שטושטש רק חלקית).

    אין לי ענין לתרום לפרנסתם של בעלים ועורכים כאלו.

    לדעתי, זה הענין שבו צריך לדון בהקשר של "מעריב". הקו המערכתי שלו ועמוד הדעות אסור שיהוו בסיס לפסילה גורפת של העיתון.

  12. עיתונאי במקומוני מעריב

    מרבית הביקורת נכונה ברמתה העקרונית. ואכן, עקרונות הם שם המשחק באתר הזה.
    למרבה הצער, מרבית המגיבים אינם יודעים, ואינם יכולים לדעת, באיזו מציאות בלתי-עקרונית פועל מר ימיני. (לפחות) מהבחינה הזו, הוא ראוי לכל שבח. בפשטות, אין אף אדם במעריב שהיה מעז להציע לעורך העיתון לפרסם דבר-מה שקשור בפרשת נוריאל. אף לא אחד.
    עובר לאירוע, ובוודאי שלאחריו, שוררת אימה בקרב כותבי ה"דעה" או ה"איכות" של העיתון. מסתבר שעיתונאי יכול לאבד את משרתו (והיכן ימצא עבודה חלופית בימים אלה?), בשל פרסום טור כלשהו, שבימים כתיקונם היה זוכה, לכל היותר, לתגובות בלתי אוהדות. פיטורין ממש! לכן, ראוי לשבח את ימיני, בצד הביקורת הכללית, על המעשה שנקט. הוא עשוי להרגיע כמה מהעורכים ההמומים-יותר בעיתון.
    מהיכרות רופפת עם נוריאל – האיש נהג לירות לכל הכיוונים, זו דרכו וזה סגנונו, בחסות המטריה שהעניקו לו עורכי המקומונים (הידועים כאכסניה חופשית יותר). בחלק מהפעמים הוא הרגיז ללא טעם, בחלק אחר הצליח לו הרבה יותר. אישית, סברתי שהמאמר המדובר הוא תרגיל ילדותי, בבחינת "הבה ונשנה את חוקי נירנברג ל'יהודים' ו'ערבים', ונראה מה הציבור יאמר עליהם". אבל התגובות הרבות כנראה מעידות ההיפך. העובדה שהמאמר נתפס כביטוי "שגרתי" בשיח הציבורי, ונדפס כלשונו, היא-היא שזיעזעה את העורכים, ומעידה כנראה על הצלחת התרגיל. ובכן, הצלחה ששווה פיטורין – אלא אם כן המאמר של ימיני הוא נסיון של מעריב להרגיע את העניין, ובעיקר, להרגיע כמה מכותבי העיתון. ספק אם הדבר יצליח.
    בכל מקרה, שאפו לעורכי האתר והן למר ימיני על הנכונות לקיים את השיח. בהחלט חזיון לא נפרץ.

  13. בן-דרור ימיני

    ליונתן שלום
    כתבתי מאמרים רבים, לא אחד, שעסקו בפרשות נמרודי. אני יכול רק להפנות אותך לאותם מאמרים. אני יכול לציין שדעותיי על הפרקליטות ועל מערכת המשפט התפרסמו גם לפני פרשת נמרודי.
    אני חושב שהממסדיות ההרסנית מצויה דווקא בידיעות ובהארץ, שסירבו להתייחס לעובדות שהתגלו, וששינו את התמונה. אבל שוב, אני יכול רק להפנות אותך למה שכתבתי בעניין. זה מופיע באתר שלי yemini.cc וגם בארכיון מעריב.
    בנוגע לתמונה של האישה חשופת החזה. דעתי כדעתך. אני מביע את דעתי לא רק בישיבות מערכת סגורות, אלא גם במאמרים שאני כותב בנושא. צר לי שכך נוהגים העיתונים, גם מעריב, ולא רק מעריב.
    בברכה
    בן-דרור

  14. יוסי

    תודה ל"עיתונאי במקומוני מעריב".
    התרומה שלך לדיון כאן מתחילה להבהיר עבור קוראי העוקץ את הפער בין ההתרשמות שלי מהמאמר של ימיני לבין ההתפעמות שלו מעצמו ומעורכו. ככל הנראה, שורר משטר אימה משתקת במערכת מעריב ובמקומוניה. משטר שבמסגרתו אף עיתונאי לא יעז ולו להביע דעה בנושא פיטוריו של נוריאל. על רקע משטר פחד זה, יש לראות בהבעת דעה שונה מדעתו של העורך כמעשה אמיץ להפליא. אני יכול לגמרי להבין זאת. וכדי לאפשר לדבר נועז שכזה להתפרסם, יש צורך להפיס את דעתו של העורך במשפטי חנופה ארוכים ומרובים מ"הביקורת" (אלק).

  15. אור

    לגמרי במקרה הגעתי לכאן, לאחר שהות של שבועיים באירופה, ולאחר קריאת טורך במוסף השבת בנוגע לפרשת נוריאל.

    הסתקרנתי לקרוא את הטור המדובר של נוריאל, וכך גיליתי את ה-"זוועה" (ואלו מרכאות כפולות, שכן אני איני מוצא פסול בשימוש במקורות אנטישמיים מובהקים בשיח הציבורי בישראל) בה מדובר בטור שלך, ובדפים אלו (של אתר שגם אותו אני מגלה לראשונה – ושמח על כך ביותר)

    אני מודה שאיני ראדיקל, ואיני שואף לכך, אך דעותי חופפות מקצת מדעותיהם של הדוברים מסביבנו, ועם זאת אני בא לחזק את ידיך, ולרפות את ידי המבקרים אותך, שכן אני סבור כי הטור שלך היה ביקורתי (אפילו נוקב בהתחשב – ושלא באופן סרקסטי יתר על המידה – במציאות הפובליציסטית בישראל)

    אני צעיר יחסית (רק בתחילת שנות ה-20 לחיי), ולומד לבקר את את הפובליציזם המקומי יותר ויותר ככל שהשנים עוברות ואני נחשף באופן הולך וגובר לתחלואיו הרבים המאיימים על אחת מהאושיות היסודיות העומדות בבסיסה של כל דמוקרטיה, כעמוד התווך של חופש הביטוי במדינה שבה מושתת "שלטון העם".

    ועם זאת, מצאתי את הטור שלך מרענן, ראשית מכיוון שמצא לנכון להביע דעה התומכת בפובליציזם הצרפתי באופן גלוי – דבר שדומה והינו כמעט בלתי ניתן לביצוע עפ"י הלך הרוח במחוזותינו, ובפרט בעיתון שעורכו הראשי מצא לנכון להגיב – ויותר מפעם אחת! – באופן חריף ביותר (ולטעמי שלוח רסן במידה שאינה מניחה את הדעת) כנגד מנהיג האומה הצרפתית ותומכיו (ולמען הסר ספק – גם אני פוסל במהלכיו של שיראק, "שהביא עליו" את התקפותיו הבוטות של דנקנר, אך אני סבור כי היה טעם לבחון את הסיטואציה באופן מעמיק ואינטלקטואלי יותר, ודעתני ונמהר פחות)

    שנית, אני מסכים איתך בכל לשון של הסכמה שמקומו של נוריאל בדסק הכתבים, ולא בבית – על אחת כמה וכמה מכיוון שהלבין פני עיתונו ברבים בצטטו את הצורר הנאצי.
    אולם, אני סבור כי היה מקום להשעות אותו לתקופה קצרה, ולו מכיוון שלא הסגירת את מקורותיו – השנויים מאוד במחלוקת (וזו לשון המעטה) – באופן מניח את הדעת.

    לסיכום, אני מצדיע לדעות שהצגת בטורך, ומסכים איתן באופן כמעט גורף, ולמרות שדעתי בעניין ציטוט מובאות נאציות שונה משלך, אני כן סבור שהאתיקה העיתונאית (באם מושג זה טרם פס מעולמנו כפי שהדגים המגיב הקודם במניעיו שלא לקנות את "מעריב") מחייבת את נוריאל ליידע את עורכו במקור הטור שכתב – כשם שאני סבור שלא היה בכך להניא את עורכו מלפרסם את המאמר, ולהשתמש בעובדת מקורותיו כפאנץ' ליין צורם לשיח הציבורי המגונה לעיתים שהתפתח בישראל הן בעקבות מכתב הטייסים הסרבנים, והן בעקבות הסכם ז'נבה (בה שהיתי במקרה בעת שפורסם דבר קיומו של ההסכם הנ"ל)

  16. בן-דרור ימיני

    אני חייב תשובה בעניין הצנזורה באתר האינטרנט. דיברתי עם העורכת הראשית. היה לנו ויכוח קשה. הבהרתי לה שלדידי, אני לא צריך שום הגנות, גם אם כותבים דברים קשים נגדי, כל עוד לא מדובר בלשון הרע או בגסויות.
    אבל אני עדיין לא רואה את העניין סגור. ביקשתי שתיקבע מדיניות ברורה לעורכים התורנים. מן הסתם, הם יעמדו במבחן בימים הקרובים. אני לא מתכוון לוותר.

    ועוד משהו חשוב על עיתונות, מעריב וחופש הביטוי.
    מי שרוצה להבין למה אני מעדיף לעבוד דווקא בעיתון שהעורך שלו הוא אמנון דנקנר, שיקרא את המאמר של דנקנר היום. http://images.maariv.co.il/channels/1/ART/569/582.html
    ועכשיו תשאלו את עצמכם: האם יש עוד עיתון בישראל שהיה מפרסם מאמר כזה?
    בברכה,
    בן-דרור ימיני