דו"ח העוני השתפרות לרעה

איציק ספורטא

דו"ח העוני (*) פורסם היום הנתונים העיקריים כבר בטח ידועים לכן/ם, בכל זאת רציתי להפנות את תשומת הלב למאפיין אחד לפחות של המשפחות העניות, מאפיין אשר מוכיח בעליל שמדיניות האוצר אינה באה להוריד את ממדי העוני אלא רק להוריד את הקצבאות, או בלשונם, ההוצאות הממשלתיות. אני חייב להזכיר בכל זאת מספר אחד שהוא יותר ממזעזע, לפני תשלומי העברה 40% בקירוב מהילדים בישראל נמצאים מתחת לקו העוני, הקצבאות השונות מקטינות שיעור זה ל-30% , בשנת 1979 23.1% מן הילדים היו במצב זה. אחוז הילדים העניים היה די קבוע עד 1985 (בין 21.7% ל-24.3%) ומאז הוא עולה בהתמדה. כאשר אנו שומעים שבבוליוויה יש 70% עניים זה נשמע מזעזע אני חושב שמה שיש פה הוא לא בדיוק מלבב.

זאת לדעת 35.2% מן המשפחות העניות הן משפחות שראש המשפחה בהן עובד (114500 משפחות), 12400 משפחות הן עניות על אף שיש בהן שני מפרנסים. מספר זה הוא חשוב כיון שהוא יותר ממוכיח שאין הכוונה של קברניטי הכלכלה להוריד את ממדי העוני, אם הם היו רציניים הם היו מכריזים הכרזה פשוטה שעל פיה כל מי שעובד משפחתו לא תהיה ענייה, במכה אחת היה אפשר להוריד את שיעור העוני ביותר משליש. אבל את מי מעניין העוני באמת?

אתמול פורסמו מסמכי התקציב ולא מצאתי שם שום מילה על עוני, שם מדובר רק בתשלומי העברה ועלותם הגבוה, וטבלאות ומצגות הסוקרות את המצב המקרו כלכלי. אין דבר המבטא יותר את הנתק, שאינו ניתן לאיחוי, בין המתכננים היושבים ספונים בחדרים ממוזגים, משתכרים שכר גבוה, ואין להם זמן לחשוב אלא רק לפעול כאוטומטים כדי לקיים מדיניות המעצימה את אותו עוני. ב"סקירת התפתחויות במשק.." יש התייחסות לתעסוקה ואבטלה (עמוד 17), אם מעניין אתכן/ם, אז בשנה הבאה תהיה האבטלה של 11.2% (תעלה לעומת השנה) ורק ב-2007 ירד אחוז האבטלה אל מתחת ל-10% (9.6%). הממוצע של המדינות המפותחות הוא 7%, ליעד זה נגיע על פי תחשיבי האוצר ב-2010. לא שאני מאמין לתחזיות האוצר אבל גם על פי התחזיות המצב לא משתפר בשנים הקרובות.   

  

דו"ח העוני ומסמכי התקציב מוכיחים דבר אחד הגיע הזמן שמוקד הדיון הכלכלי יהיה עוני, אבטלה וכו` ולא דיונים במושגים אבסטרקטיים מקרו כלכליים, מי שקראו את מה שכתב יוסי אתמול יכולים להבין למה חשוב לשנות גם את הדיבור (Framing) בנושאים האלה כדי לא להיכנס למבוך אליו אנו מכוונים כל פעם שאנו דנים בנושאיי חברה.

* דו"ח העוני, והסקירה המקרו כלכלית הם מסמכים ארוכים (30 ו-20 עמוד).

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. יצחק

    לאחר את תגובתו של ד"ר ספורתא בתשובתו לנציג ילדי האוצר, בנושא ממדי העוני בישל ,אני מחזק את ידו של ד"ר ספורתא כל מילה הייתה במקומה.
    יישר כח .

  2. אורה לב-רון

    שני נתונים הופיעו בצמוד, שניהם בסימן חיובי (+): הצמיחה תגדל, והאבטלה תגדל. או, כפי שניסח זאת עודד שחר המשק כבר יצמח, אבל האבטלה עדיין גדלה. וזו כבר פרשנות. העובדות גופא: יש צמיחה, אין צמיחה – זה לא משנה את האבטלה. אז אולי כדאי שהדברים יוצגו כפשוטם: עושים ומקצצים, לוקחים לאנשים קצבאות, חינוך, סל תרופות – וגם את העבודה.
    אורה לב-רון

  3. יונתן לרנר

    ספורטא, הופעתך בערוץ 10 לא שרתה את המאבק באוצר. בצעקות ובהשתקת היריב רק משיגים את ההפך ממה שרצית להשיג.
    במקום להוכיח את הדמגוגיה והרדידות בטענותיו הוכחת את יכולת הצעקה שלך.
    חבל!

  4. ברוך

    נובעת מהעליה במספר המשפחות מרובות הילדים ?