מופע האימים של הקוסם ו"שופרסל" כמשל

יוסי דהאן

בפתיחת מהדורת החדשות ביום שישי בערוץ 10, ראיון עם שר האוצר. הכתב הכלכלי של הערוץ, עידן גרינבאום, יושב מול השר במבט של אוהד מעריץ, הכתב גומע בצמא כל מילה מדברי השר במופעו הדמגוגי השגרתי – "העובדים חונקים את המדינה". התשדיר הזה מסתיים בדברי המעריץ לצופים: "אין פלא שאומרים עליו שהוא קוסם פוליטי". אני תוהה האם תשדיר השירות הזה מומן מתוך 2.5 מיליון השקלים שביקש האוצר מוועדת הכספים לניהול מסע השיסוי נגד ההסתדרות.

גדעון עשת, כתב כלכלי ותיק ופיקח, מסביר במאמרו "המשחק הכפול של האוצר", מה עומד מאחרי מופע התעתועים של השר. חצאי אמיתות, הטעיות ובעיקר מאמץ אדיר מצידו של נתניהו ליצור אווירת משבר ולהיכנס לעימות עם ההסתדרות על מנת להכניעה.

עוני הוא תוצאה של הפעלת אלימות מצידו של הממסד כלפי הקבוצות החלשות, השביתה היא התגובה ההולמת לכך, מסביר חברנו דני גוטווין במאמר באותו אתר אינטרנט, שבסוף השבוע הפך לאתר המביא את דבר פועלות ופועלי ישראל לגולשים.

רינו צרור לעומת זאת פותח את תכניתו "דין וחשבון"  בדבריה קורעי הלב של עובדת  שעבדה 14 שנים בסניף של "שופרסל" בדרום הארץ. העובדת וחברותיה פוטרו ביום שישי האחרון.

בשבוע האחרון דווח כי רשת "שופרסל" החלה בגל פיטורים של 480 עובדים. הפיטורים, לטענת הוועד, נעשים באופן חד צדדי ללא הידברות ובניגוד להסכמים הקיבוציים.

גם לאפי רוזנהויז, מנכ"ל קבוצת שופרסל קשה "זה כמה ימים שהמחשבה שאני צריך לפטר 480 עובדים מדירה שינה מעיני, אך זהו צו השעה ואני משוכנע שאין מנוס מצעד קשה זה".

הנה כמה עובדות על "מצוקת שופרסל" שצריכות להדיר שינה מעינינו. המנכ"ל הפורש של הרשת, עמי סגיס, קיבל במהלך 4 שנות עבודתו ב"שופרסל" שכר כולל בעלות של 13 מיליון שקל, 350 אלף שקל לחודש. ובתחילת השנה חילקה הרשת לבעלי המניות דיבידנדים בסך 75 מיליון שקלים. השנה גם הובטח לרשת על ידי המדינה מענק של 6.5 מיליון שקלים לפתיחת סניפים בדרום.

כך עובד הקפיטליזם היצירתי הישראלי. תחילה הבעלים וההנהלה האחראים לניהול הכושל מרוקנים את הקופה ואת מחיר הכשלון משלמים לאחר מכן העובדים.

עובדים, שבמסגרת מה שהעיתונות הכלכלית נוהגת לכנות  "צעדים כואבים אך הכרחיים", "רה ארגון לנוכח סביבת השוק החדשה", "תהליכי הבראה בלתי נמנעים", או כדברי המנכ"ל, "צו השעה שאין מנוס קשה ממנו", מושלכים לרחוב. לאחר מכן יכנה אותם הקוסם "פרזיטים".

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. יוסי זיו

    זה כמובן מזכיר את "ההבראה" של כור על ידי קוסם אחר, האח של יהורם, וההטבות והאופציות שהוא קיבל במיליונים. אגב, אם זכרוני אינו מטעני, ההבראה לא החזיקה הרבה זמן מעמד – האם "הקוסם" ההוא בני גאון (באחד המקרים הוא הסביר למישהו מחו"ל כי שמו הוא genious, הוא היה גם צנוע) נדרש להחזיר משהו? הצחקתם אותו, הוא אפילו פרסם שני ספרים. ה"הבראה" היא כנראה תמיד "החלהה" (כלומר גרימת מחלה) של אחרים, המפוטרים – במקרה של כור זה היה כמה אלפים – אם אינני טועה.
    מעניין כי רבים מאוד בישראל כל כך עוינים לשביתה המתוכננת. קשה לי להבין למה. הנסיבות הכלכליות חברתיות מצדיקות את השביתה ללא ספק. כנראה שתעמולה עובדת.

  2. אסף דרעי

    חשוב לציין פרט נוסף שגם בו יש ללמד מאיפה מרוחה החמאה בלחם היבש הישראלי: אותו עמי סגיס שרוקן את קופת השופרסל והשאיר את העובדים מול שוקת שבורה – היה לפני כן אלוף בצה"ל, ללמדך שכמו ברפובליקת בננות אורגינלית, הגנרלים לא נשארים מקופחים.
    אולי כדאי גם לציין שתפקידו של אותו סגיס בצבא הרפובליקה היה ראש אט"ל: אגף טכנולוגיה ולוגיסטיקה. נדמה שכאחראי הלוגיסטיקה של גוף עם מאות אלפי עובדים הוא היה צריך לדעת קצת יותר טוב מלהביא את השופרסל למצב שדורש "הבראה"…

  3. יהודית קנולר

    כי אנחנו עסוקים בלמלא את מיכלי הדלק, לקנות בקבוקי שתייה ולרוקן את הכספומטים. מי שפנוי רץ לקופת חולים לבצע בדיקות כל זמן שיש רופאים, או שרץ להאריך דרכון. כל זה לפני פרוץ אם כל השביתות.
    חברים, זה לא יש לי משהו כנגד אחוות העובדים אבל גם אין לי כוח לספוג מהלומות נוספות, באמצעות השביתות. אפשר לעשות סיעור מוחות ולהמציא דרכים יצירתיות וממוקדות שאינן פוגעות באוכלוסייה המוכה, בלאו הכי – אלא מכוונות למטרה. למשל, דווקא הפסקת הבדיקות במכס, מניעת הכנסות – כדי למנוע תשלומי מיסים (זה בעצם תהליך שכבר קיים באופן טבעי) ומניעת שירותים סלקטיבית מהנבחרים – משמע פגיעות ממוקדות וכירוגיות כלשון הצבא. השביתה בסגנונה הנוכחי איבדה את הצדקתה – צריך להמציא דרכי מחאה חדשים. ציבור הקוראים יכול לתרום לכך.

  4. דרור

    היו בעבר כמה רעיונות מקוריים שגם יושמו – השבתת המחשב של משרד האוצר, השבתת שירותים שניתנים לשרים ולבכירים במשרדי הממשלה, שביתה של פקחי החניה. ולמה שפקידי המכס לא ייעדרו מעבודתם במקום ליצור תורים בנמל התעופה? למה שלא יסרבו פועלי הניקיון לפנות אשפה מקריית הממשלה בלבד? אמנם, גם באמצעים האלה עלולה להיות פגיעה בציבור הרחב, אבל הפגיעה העיקרית תהיה במעסיקים ובמקבלי ההחלטות ולא באזרחים פשוטים.

  5. אביבית

    לא רק בערוץ 10 נראים הכתבים כמו מעריצים של ביבי. זו פרקטיקה שחוזרת על עצמה (לפחות ממה שאני רואה בחדשות הטלוויזיה) בעיקר בערוצים המסחריים ערוץ 2 וערוץ 10 ומה הפלא? האידיאולוגיה שערוצים אלו מקדשים זהה לזו בה דוגל שר האוצר ועושי דברו. לכן לא התפלאתי כשראיתי את כתבת ערוץ 2 מראיינת את שר האוצר בשבוע שעבר לפני השביתה הגדולה, שבינתיים לא יצאה לפועל: מה יהיה? שאלה את נתניהו בדאגה כאילו היה מדובר באיזו סופת שלגים או השד יודע מה שנתניהו אמור להציל 'אותנו' ממנה.