סקר גלובלי, פילוסוף, מבוך מוסרי וסוד ההצלחה העירקי

יוסי דהאן

Pew Global Attitudes Project סקר עמדות עולמי שנערך ביותר מעשרים מדינות וברשות הפלסטינית בעקבות המלחמה, מצביע על כך שבמדינות רבות אנשים סבורים כי האו"ם הוא ארגון פחות חשוב משהוא היה לפני המלחמה, באופן לא מפתיע עמדות הישראלים (או"ם שמום) הם השליליות ביותר כלפי האו"ם. בישראל גם נמצאת התמיכה הגדולה ביותר בארצות הברית (79%), ו 85% תומכים במדיניות "המלחמה בטרור" של ארצות הברית.

לעומת זאת התמיכה בארצות הברית במדינות מוסלמיות כמו אינדונזיה וניגריה ירדה באופן תלול.

בעשרים מתוך עשרים ואחת המדינות אנשים סבורים כי ארצות הברית מעניקה יחס מועדף לישראל, וכי מדיניות ארצות הברית כלפי ישראל גורמת לחוסר יציבות באזור. רוב האנשים במדינות הערביות אינם סבורים כי קיים פיתרון למימוש זכויות הפלסטינים וקיומה של מדינת ישראל, היוצאים מן הכלל בעניין זה הם האזרחים הערבים של מדינת ישראל.

על פי הסקר רוב האנשים בעולם גם מעוניינים ביותר דמוקרטיה, יותר שוק חופשי ובאופן כללי רואים במושג "סחר גלובלי" תהליך מאיים בעל תוצאות שליליות כחוסר תעסוקה. בין התוצאות הנוספות בסקר המעניין הזה, באירופה יש יחס עויין לזרים, התנגדות לקצב החיים המודרני המהיר ולמסחור החיים התרבותיים והחברתיים.

Richard Wollheim  פילוסוף ייחודי ומעניין, שיצא לי ללמוד במחיצתו, הלך לעולמו. וולהיים היה פילוסוף בעל אבחנות מקוריות על אמנות ובעיקר על ציור. הוא עסק גם בפילוסופיה של הנפש ובניגוד לפילוסופים רבים העוינים את הפסיכואנליזה, וולהיים ראה בפרויד ובמלאני קליין אנשים שפיתחו תורות המציגות תיאור עמוק של נפש האדם. וולהיים כתב גם מאמר מעניין על "פרדוקס הדמוקרטיה" שאת הניסוח שלו ניתן למצוא  באתר של פילוסוף אחר, נורמן גירס. במחשבתו הפוליטית והכלכלית וולהיים היה סוציאליסט ותמך במאבקים של מיעוטים כפלסטינים ושחורים בארצות הברית.

בעוד שאנחנו צריכים להסתפק בהגיגיהם האינטלקטואליים של עירית לינור בגלי צה"ל ואורי דן "קול ישראל", ברדיו 4 של ה BBC יש סדרת תוכניות רדיו מעניינות על דילמות מוסריות שניתן להאזין להן באינטרנט. התכנית האחרונה עוסקת בהצדקה לקיומה של מערכת חינוך פרטית וההצדקה של אדם הדוגל בשוויון הזדמנויות לשלוח את ילדיו לבתי ספר "ייחודיים". באתר יש תכניות נוספות הדנות בשאלות מוסריות בנושאים אקטואליים כגון ההצדקה של מעורבות צבאית, ארצות הברית כשוטר העולם ונושאים אחרים. 

וצ`ארלס טיילור, הפילוסוף הקנדי שהמסה המקורית שלו על רב תרבותיות יצאה לאחרונה בתרגום עברי, מסביר מהם התנאים הפוליטיים והתרבותיים להצלחת תהליכי "בינוי אומה" בעירק ויצירת יחידה פוליטית אירופית מאוחדת. טיילור, שנשען על רוסו, קובע שתנאי הכרחי להצלחה כזו הוא יצירת תחושת שייכות חזקה לקולקטיב תרבותי ופוליטי בעל "רצון כללי".

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.