על רוע מזוקק ועוול מוחלט

דודי מחלב

ממש כשם שהסתיו מגיע אחר הקיץ כך עם בוא היורה, המבשר על תחילתו של מסיק הזיתים ,חוזר להשתולל באין מפריע רוע המתנחלים.
בעוד מודעות העיתונים מזמינות את הציבור ליטול חלק  בחוויית המסיק באזורי הארץ השונים,  משתוללים המתנחלים ברחבי הגדה המערבית. גודעים עצים ומשחיתים את יבולם של הפלחים הפלסטינים. רוע זה איננו מקרי והוא חוזר כריטואל קבוע בשנים האחרונות. נערי הגבעות הפרועים לומדים ומפנימים את השיטה לה מטיפים רועיהם הרוחניים, הם מוכיחים חזור והוכח שכל מפעל ההתנחלויות מיוסד על עוול וגזילה. 
את משנתו של האב הרוחני של המפד"ל , הרב מרדכי אליהו, על התופעה, ניתן ללמוד מכתבתו של העיתונאי אבישי בן חיים שהתפרסמה  ב – ynet בתאריך: 24.10.02.

               

    " על רקע העימותים בין המתנחלים לבין מוסקי זיתים פלסטינים , קבע השבוע הרב מרדכי אליהו , מחשובי הרבנים של הציונות הדתית , כי מותר למסוק זיתים ממטעים של פלסטינים ולקחת את יבולם. הרב אליהו אמר את הדברים כשביקר שלשום בחוות גלעד. במסגרת הדברים שנשא הרב אליהו בפני הנוכחים במקום הוא אמר: "כתוב בפסוק `ארצות גויים ועמל לאומים יירשו`… מה זה? כשאדם יש לו שדה , יש לו אדמה, בא מישהו ונוטע שם עץ בלי רשות בעל האדמה , ובעל האדמה לא ראה, לא שם לב, או שלא יכול למנוע. אחרי זה בא לו עם כוח- אז הוא אומר לו לבעל העץ: אתה נטעת באדמה שלא ברשות, העץ יישאר כאן, הפירות שלי, אתה תלך מכאן!
 אז אם הגויים נוטעים עצים באזור שלנו, נוטעים פירות, נוטעים בתים אפילו, וגם בתים שלא בנית ועצים ופירות אשר לא אתה נטעת. מדוע? האדמה היא שלנו ובנית בית על המקום שלי, אתה נוטע עץ אז המקום שלי וגם הפירות שלי.אז כל הדברים הם של עם ישראל.
רק תישאר שאלה אם צריך להפריש תרומה, או לא להפריש תרומה. לכן אומר `ועמל לאומים יירשו`, אם לאומים עושים משהו בארץ- הם יעבדו ויעבדו אבל יורישו אותם, זה מגיע לנו- הדבר הזה כולו…" 

  

החרפה כל כך גדולה ועצומה והיטיבה לבטאה ידידתי המשוררת אגי משעול , בשירה "עץ הזית". היא סיפרה ששיר זה נישא במעמדים שונים ומגוונים.

כן ,בזמנים קשים העטויים בושה , כלימה וחרפה , כמו הזמן הישראלי הנוכחי, אנו נזקקים לקול צלול ברור ומגובש כמו קולה של אגי. הנה לפניכם השיר שנכתב בחורף 2002 , נקוה שלא נצטרך לצטט אותו גם בשנה הבאה , ושהחרפה תימחה ממקומותינו.

   

                                                          


             

עץ הזית 2002   

תָּקְעוּ אוֹתוֹ בֵּין שְׁלוֹשָה עֲצֵי קוֹקוּס

עַל מַצָּע אֲדַמְדָם שֶׁל טוּף מֵהַהוֹם סֶנְטֶר

בְּאֶמְצָע צֹמֶת שֶׁהָפַךְ בִּין לַיְלָה

לְכִּכָּר.

נֶהָגִים הַמְּמַהֲרִים לְבֵיתָם

יְכוֹלִים אוּלָי לִרְאוֹת אוֹתוֹ מִבַּעַד לִשְׁנֵי כַּדֵי חֶרֶס

נוֹטִים עַל צִדָּם

אֲבָל אֵין לָהֶם זְמָן לַסִּפּוּר הַמְּפֻתָּל

הַעוֹלֶה מִגִּזְעוֹ

אוֹ צָּמַרְתוֹ הַגְּזוּמָה בְּהוּמוֹר שֶל קַבְּלָנִים

וְאֵין הֶם יְכוֹלִים לְנַחֵשׁ אֶת שׁרָשָיו

הַמְּגַשְׁשִים נְבוֹכִים

בָּאֲדָמָה הַזָרָה,

לוֹפְתִים עוֹד כְּמוֹ צֵידָה לַדֶּרֶך –

אַדְמַת-אֵם שֶׁדָבְקָה בָּם

בַּהֲמֻּלַת הַחִשׂוּף.

אֲבָל זֵיתָיו המּוּשָטִים לְאֵין דוֹרֵש מַשְׁחִירִים

אֶת פָּנַי

וְשוּם וְרָדִים נַנָּסִיִים לֹא יָסִיחוּ אֶת לִבִּי

מִן הַבּוּשָׁה.

אגי משעול

דודי מחלב מלמד פילוסופיה במכללת "עלמא" וב"אוניברסיטה הפתוחה"

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. עמי מרון

    שניהם, גם אליהו וגם אגי משעול, מדברים בלשון הקודש. כשם שדבריו של ההוא מזהמים ומחשיכים את נפשות צאן מרעיתו, כך מילותיה הקודרות והנפלאות של אגי משעול מותירות לנו אלומה דקה של תקוה.

  2. טלי

    שניהם אמנם עובדים את השם, אבל בעוד שאגי עובדת את השם והפועל, הרי כבוד הרב מתבטא בצורה עילגת ורצופת שגיאות גסות, המקבילה להשקפת עולמו הבהמית והפשטנית, שדבר אין לה לא עם לשון הקודש, לא עם קודש, לא עם המורשת התרבותית המורכבת של היהדות, ולא עם שום דבר מורכב ועמוק באשר הוא.

  3. יוסי לוס

    מילותיה של אגי משעול הן אכן יפות ומרגשות. הן מבטאות הזדהות מלאה עם קורבן של התעללות זדונית. מילותיה הן חכמות ורגישות, אולם תקווה הן לא ממלאות אותי. ההפך הגמור. שלא תבינו אותי לא נכון, הייאוש אינו אוחז בי בגלל מילותיה, אלא בגלל כל הסובב אותנו. אבל, מילותיה משקפות נאמנה את הנטייה "הטבעית", שבמקרה זה אינה מועילה לאדם. אין ברצוני לומר שתפקידה של שירה יפה הוא להציע מוצא לחברה במצוקה או לאדם במצוקה. כלל וכלל לא. אני רק נתלה בשיר ובתגובה של עמי מרון כדי לטעון דבר מה על תפיסת המציאות אצל יהודי ישראלי שמאלי מיואש שאינו מצליח להרפות מרגשות האשמה והבושה ומספר בשבחן שוב ושוב.

    אגי משעול מזדהה עם הקורבן, ובו בזמן מציבה את עצמה בעל כורחה בצד של מחוללי הנבלה, שכן הרגש שממלא אותה למראה עץ הזית הגנוב, הוא בושה, ובושה בלבד. אדם מתמלא בושה כאשר הוא חש שיש לו חלק בגרימת העוול או כאשר הוא מדמה שהוא יכול היה למנוע אותו ולא עשה כן. הבושה של אגי משעול היא כה גדולה עד שהיא אינה מסתפקת במשפט אחד אלא חוזרת עליו פעמיים.

    בושה היא הצד השני של גאווה ובמובנים משמעותיים הם קרובים מאוד והולכים יד ביד לעתים קרובות. אני מתמלא בושה כאשר בטרם נחשף המעשה שבגינו אני חש בושה, חשבתי את עצמי לטוב יותר ממה שלמעשה התברר שאני. אילו לא הייתי סבור שאני אדם טוב (על פי קריטריונים חברתיים מוסכמים) לא הייתי מתבייש כלל כאשר היה מתברר שעשיתי מעשה שאינו תואם את הקריטריונים הללו ואינו תואם את הדימוי העצמי שלי. הייתי אולי מנסה להתחמק מהעונש המונחת עלי אבל בושה לא הייתי חש.

    כמובן שאין דבר טבעי יותר עבור יהודי שמאלי שחי בישראל מאשר לחוש בושה לנוכח נבלותם של המתנחלים. באותה מידה אין תחושה טבעית יותר לזמן הנוכחי מאשר ייאוש. אולם, אחרי שזיהינו מה אנו מרגישים וזה קל יחסית, השאלה החשובה היא מה עלינו לעשות לנוכח מציאות זו? אין ספק שדרושה תקווה. אבל, האם טיפוח של הבושה ורגשי האשמה מולידים תקווה? האם נבירה בכל איבר מאיבריה של הבושה תועיל לנו? אני די משוכנע שלא.
    ולכל מי שכבר כועס עלי שאני משמיץ את השמאל הישראלי היקר, אומר שאינני שופט אדם כאן מלבד את עצמי. כבר שלחתי את השיר של אגי משעול משולב בטקסט של דודי מחלב למספר קרובי משפחה שלי שבדרך כלל מודאגים יותר מעלייתה של האנטישמיות באירופה מאשר ממעשיהם של המתנחלים.

  4. רבקה

    עץ הוא דבר אוניברסלי מקודש בעיני. אסור לפגוע בו. אנו כולנו זקוקים לו.
    עץ זית מיוחד ואהוב עלי מכולם, ואנני יודעת אפילו מדוע.
    אולי בגלל מראהו שלמי שאינו מבין לא "מהודר"…
    אולי בשל התועלת שבו.
    אולי בשל צניעותו.
    אני בושה עד אימה ממה שמעוללים בני עמי לעצי זית, ולא חשוב כלל למי הם שייכים.
    אני בושה במי שבשל שיקולים שונים ודיעות פוליטיות שונות פוגע בעצי זית, בטבע, בבעלי חיים.
    אין לאלה שום קשר למאבק ולסכסוך בין אנשים, ושום קשר למאבק פוליטי כלשהוא.
    אני רואה בפוגעים בעצי הזית פושעים, ואין לי כבוד אליהם רק שאט נפש.
    חבל, כואב הלב.
    אך כנראה שאני מדברת אל שולחן, והם בודאי אינם מבינים בדיוק כמו שולחן . חבל.

  5. יוסי זיו

    כל הזעם המילולי הוא מובן אבל לא יועיל. כדאי לנסות צעד מעשי פשוט: אני לא משפטן, אבל האם אי אפשר להעמיד לדין אדם שמסית לביצוע פשע? אולי כדאי לנסות להגיש תביעה נגד הרב אליהו על הסתה לביצוע פשע? ספק אם אליקים יתן לכך יד – אבל צריך לנסות.

  6. ד"ר יחיעם שורק, מכללות בית ברל וסמינר הקיבוצים

    מול עמדתו המקוממת של הרב אליהו, המתירה את דמם, תרתי משמע, של העצים הפלשתינאים, שמצווה וחובה ל"טפל" תרתי-משמע בהם, קראתי לפני למעלה משבוע, ועל כך גם הגבתי באחד העיתונים, מאמר כלשהו שהקפיצני מכסאי – לכאורה ימות משיח, אך למעשה ימות שטן הם. קראתי כי רבני יש"ע יצאו בגינוי כנגד רומסי המטעים, עושקי הזיתים ומגרשי המוסקים. ימות משיח? חלמתם! הסיבה לגינויים היא פשוטה ונבזית: השטח הפלשתינאי שייך לארץ ישראל, והתורה אוסרת במפורש פגיעה בעצים הגדלים בארץ ישראל. הבנתם את זה?

  7. עמי מרון

    בתגובתי כאן (ראשונה, למעלה) ביטאתי את התפעלותי משירה המרגש של אגי משעול, על רקע דברי הבֶּלע של "ההוא". אבל, אבוי, השתמשתי במילה 'תקווה' (באמת בחירה מפוקפקת), אשר הביאה עלי פסיכואנליזה של יוסי לוס שהפליג איתה אל מרחבי הפָּלסָף.
    ובכן, אני מבקש לציין כי אינני דומה כלל לאדם שנותח ע"י יוסי, ואני תמֵה כיצד הוא למד מתגובתי הצנועה על: "תפיסת המציאות אצל יהודי ישראלי שמאלי מיואש שאינו מצליח להרפות מרגשות האשמה והבושה ומספר בשבחן שוב ושוב"?

  8. יוסי לוס

    לעמי מרון,
    לאחר שבאופן מיידי וראשוני הזדהיתי עם מה שאגי משעול כתבה ועם מה שאתה כתבת, כתבתי אני את שכתבתי. מצטער מעומק לבי שעוררתי בך חימה ולא הקשבה, אבל כל שכתבתי כתבתי רק על עצמי. השתמשתי רבות בגוף ראשון יחיד ולמי שלמרות זאת לא הבין שאני כותב רק על עצמי, הוספתי בפסקה האחרונה את המשפט המפורש הבא:
    "ולכל מי שכבר כועס עלי שאני משמיץ את השמאל הישראלי היקר, אומר שאינני שופט אדם כאן מלבד את עצמי."
    אבל, ככל הנראה אפשר גם אפשר להתבלבל, גם כאשר הטקסט מפורש. אפשר גם אפשר להוציא משפט מההקשר שלו ולהתקומם עליו. לשם מה או מאיזו סיבה אתה עושה את זה? אין לי שמץ של מושג. אני לא יכול לעשות פסיכואנליזה שלך, כפי שאמרת, אלא רק שלי. אני פשוט לא מכיר אותך. לכן, לא עשיתי ולא אעשה. שוב, צר לי.

  9. אילן

    גם תוך כדי נסיון להתעלם מעמדותיי, מדעותיי הפוליטיות, מהדרך בה אני תופס את מעשיהם של אותם בני עוולה. מזעזעת אותי יותר מכל המחשבה שאותם בני אדם, המקדשים את אדמת ישראל ואת הכתוב בתנ"ך ומתנחלים באותם מקומות שהם מתנחלים בשמה של אותה אדמה ובשמו של אותו ספר קדוש. מסוגלים לכרות את פרותיה הנפלאים, את אותם עצי הזית שאת שמנם היו נוסכים על אותם מלכים שאותם הם כל כך מקדשים.
    האם ניתן גם להשליך על מעשים אלו ולומר שבאותה מידה , בשם אהבתם לאימהותיהם הם מסוגלים גם לרצוח את אחיהם?