לא רציתי לכתוב את הקטע הבא בשבת, כדי לא לקלקל את המעט שנשאר. אבל אני חייב לציין שתי כתבות בעיתונות הכתובה שציירו תמונה עגומה ומעוררת פלצות על המצב בישראל נובמבר 2003. כתבה אחת "הוציאו חוזה על הקשישים" מתארת את מצבן של משפחות הזקוקות לסיוע סיעודי של המדינה. מדינה שמכירה בזכותן אבל באותה עת אינה מוכנה לספק את צורכיהן. מדיניות זו תעלה את התמותה של הקשישים הנזקקים ב- 25%. התיאור החיי בכתבה אינו מותיר מקום לספק, כל אחד לעצמו, ומי שלא יכול לשלם שיעלם לעבר האופק ויפסיק להטריד אותנו (ידיעות אחרונות המוסף לשבת, מרדכי גילת, עוזי דיין ומיכל שבת, עמ` 12).
כתבה אחרת במקומון תל-אביב מביאה את דבריה של מנהלת מרפאה ביפו ד` תחת הכותרת: " אנשים משפילים מבט ואומרים דוקטור יש לך תרופה יותר זולה". (תודה לדבי על ההפניה) אמירה זו היא רק אחת מהאמירות הנוראות של אותה רופאה. ילדים לא הולכים לצילומים כי אין כסף לאוטובוס, קשישים לוקחים תרופה פעם ביום במקום שלוש פעמים ביום. חולה סכרת לא לוקח תרופה שעולה 45 שקלים בחודש, כי אין לו כסף (עיתון תל אביב, רן הר נבו, עמ` 38). מדובר על יפו ד` קילומטרים בודדים מרכוזי ההון הגדולים במדינה.
כל מי שקורא כתבות אלה ורק מצקצק בלשונו בעצם משאיר את המושכות בידי השמח ממשרד האוצר, נושאי כליו ונביאי השקר של הכלכלה החדשה. מי שיכול לישון בשקט עם דיווחים אלו צריך לבדוק האם לא איבד משהו מאנושיותו ברמה האישית, ואם אנחנו כחברה לא סטינו מדרך הישר.
פעם הייתי הולך להפגנות. לא עוד. קודם כול, בימינו הפגנות יכולות להפוך למלכודות מוות בחסות מחבלים מתאבדים, שנית, המקסימום שההפגנות ההן הצליחו להביא זה את אהוד ברק. אז מה? יש למישהו רעיונות יותר מקוריים?
איבדו מאנושיותם? והרי אין לנו ראיות שאי פעם היתה להם כזו. יש רוע בעולם, וגם אם לא הוכרע הויכוח האם יצר לב האדם רע מנעוריו, הוא הוכרע במקרה של ביבי.
ובכלל, איך אפשר לגרוף מיליונים בלי לקחת אותם ממישהו? וממי, אם לא מהחלשים. כי החזקים חזקים, וזה יותר קשה. אורה לב-רון
כל עקרת בית מתחילה (גם כל עקר בית לעניין הפוליטיקל קורקט) יודעת כי כשיש פחות – קונים פחות, מצטמצמים. תחילה מוותרים על הקצפת: על נסיעות לחו"ל, על בידור, על מסעדות, אחר כך מחליפים את המכונית או מוותרים עליה, ומקווים כי יהיה טוב ולא יהיה צורך לוותר על קורת הגג (אם יש) ועל הלחם. הדברים משל היו.
במדינה שבה יש שני שרי אוצר, איש מהבכירים לא ביקש להחליף את מכונית השרד שלו, לתרום חלק משכרו ובכלל לשמש דוגמה, מה הפלא שהחוליות החלשות בחברה אינן מהוות באמת דאגה למנהיגנו?
נדהמתי לגלות שמס ההכנסה שלי מהווה נדבך בהגנתו של ראש הממשלה לשעבר אהוד (העושה לביתו) ברק כשהוא עורך קניות מוצרי חשמל עם חברתו החדשה בניו-יורק. למה?
כאשר מדווחים על אמירות של שרים על המצב הם או שממריאים או שנוחתים. מה יש להם כל כך הרבה לעשות בחו"ל, אין כבר משרדים לנהל ושרפות לכבות בארץ?
אגב חו"ל חזרתי עכשיו מאמסטרדם (ללא מימון ציבורי) ושם כולם נוסעים על אופניים. טוב לזיהום אוויר, טוב לבריאות וטוב לחסכון – זה יעד שהייתי ממליצה לבכירינו – אפשר ללמוד מהם.
הכותב מציין כי מי שקורא / צופה בכתבות והדברים 'רק עוברים לידו' צריך שיבדוק עצמו היטב. ובכן – זה בדיוק האפקט של המדיה: אלו נוטעים בנו את התחושה כי אם ראינו/ קראנו על איזו עוולה בעצם עשינו משהו ולא היא. מה שבחוגים לתקשורת מכנים דיספונקציה נרקוטית. אבל, כמובן שלא צריך להרים ידיים ולא לתת לחוסר המעש הזה להשתלט עלינו – הגיע הזמן לקום ולעשות משהו.
יחזקאל פרק טז
(מח) חַי אָנִי נְאֻם אֲדֹנָי ה' אִם עָשְׂתָה סְדֹם אֲחוֹתֵךְ הִיא וּבְנוֹתֶיהָ כַּאֲשֶׁר
עָשִׂית אַתְּ וּבְנוֹתָיִךְ:
(מט) הִנֵּה זֶה הָיָה עֲוֹן סְדֹם אֲחוֹתֵךְ גָּאוֹן שִׂבְעַת לֶחֶם וְשַׁלְוַת הַשְׁקֵט הָיָה לָהּ
וְלִבְנוֹתֶיהָ וְיַד עָנִי וְאֶבְיוֹן לֹא הֶחֱזִיקָה:
מזה זמן רב אני חושבת שלסדום היינו. אין תחום חברתי, חינוכי, כלכלי שבו הנתונים, הסיפורים, המחקרים, אבל בעיקר ההתבוננות בכאב והאומץ לחוש את כאב בני-האדם איננו מראה זאת. הזעם, הייאוש ותחושות חוסר האונים מול הכמות העוצמה הזו של פגיעה במוחלשי החברה הנשפכת כמים מהממשלה בכלל וממשרד האוצר בפרט, אינסופיים כמעט.
לא נותר אלא בתחום העבודה עד כמה שניתן לעשות טוב ובתחום הפרטי לשכנע מה שיותר אנשים כדי שכגרוזיה נהיה.