סיפורה של יפה ס.

שלומית בנימין

יפה ס. עלתה ביום שישי בבוקר  על האוטובוס מאור יהודה ונסעה לראשון לציון לבקש רחמים על הבן שלה אהרון . עטופה במעיל ישן ומצוידת במכתב מרופא בבית החולים אסף הרופא, היא עברה בין העוברים והשבים בקניון במרכז העיר והתחננה לתרומה עבור אהרון שלה, שמצבו מתדרדר והוא זקוק בדחיפות להשתלת כליה.

היא אישה מבוגרת יפה, אולי בת 70 , הסתובבה בקניון אבודה וניכר בה שהיא לא יודעת את נפשה מהמעמד אליו נקלעה. בעברית רצוצה עם שרידי מבטא מרוקאי היא השפילה מבט   לצדדים וביקשה סליחה שהיא מבקשת נדבה. כששאלנו מה קרה לבנה היא פרצה בבכי "סליחה, סליחה שאני בוכה, אבל מה אני יעשה  הלב נשרף לי. הבן שלי הוא צריך כליה וקבעו לנו 80 אלף שקל לשלם. אני בחיים שלי לא הלכתי ככה, לא קיבצתי נדבות,  לא ביקשתי כסף מאף אחד. אני לא בשביל אוכל אני מבקשת, אבל הילד שלי הוא ימות לי, אני אימא, את מבינה נכון? מה אני יעשה, מה אני עוד יעשה, אני כל כך מתביישת, אבל מאיפה אני יביא את הכסף, איך אני יעזור לו?".

נתנו לה כסף ואחר כך קראנו לה שוב ונתנו עוד קצת, והיא שוב פרצה בבכי וחיבקה ונישקה וברכה אותנו, כאילו נתנו לה עולם ומלואו ולא כמה עשרות שקלים, שספק אם יוכלו להציל את בנה. לפני שנעלמה בין האנשים הרבים שמילאו את הקניון היא שוב ביקשה סליחה ואמרה שהיא מתביישת.

ספק אם אני אפגוש ביפה שנית, היא לא מדרי הקניונים ואת מרבית חייה בטח בילתה בעבודה קשה. אפשר להניח שבאינטרנט היא לא גולשת ואת הכתבה הזאת באתר היא לא תקרא.  בכל זאת יפה, אני רוצה להגיד לך שהבושה היא לא שלך הבושה היא של כולנו. אני מתביישת. 

מתביישת שאני חלק מחברה שבה הזכות לבריאות, זכות בסיסית כמו הזכות לנשום, אינה קיימת. אני מתביישת שאני חלק מחברה שבה בשם ערכים "ליברלים" מקודשים חשוב יותר להלחם על פתיחת בתי עסקים וקניונים בשבת מאשר על הזכות  לטיפול רפואי הולם, ועל הזכות האלמנטרית לחיות. אני מתביישת על כך שאת כאימא נאלצת לקבץ נדבות ברחובות ולחוש כפושטת יד כדי שבנך לא ימות. לצערי הרב אני יודעת שיפה ס. מאור יהודה ועוד רבים אחרים, הם היום אזרחים שקופים במדינת הפונדמנטליזם הקפיטליסטי ישראל – אין להם פנים ואין להם צבע עבור מקבלי ההחלטות, ולכן הם משוללים גם מהזכות לחיות. 

אני יכולה רק לקוות שיגיע היום שבו יבינו עוד רבים ש-כ-ו-ל-נ-ו יפה ס. אז נוכל לצאת לרחובות, והפעם לא כדי  לקבץ נדבות, אלא על מנת לדרוש את מה שמגיע לנו בדין כאזרחים שווי זכויות.

שלומית בנימין היא עיתונאית וסטודנטית לתואר שני בסוציולוגיה באוניברסיטת תל אביב. 

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. דיאנה דניאל שרים

    שאלת המיליון היא איך יגיע היום. מה כל אחת ואחד וכולנו יחד צריכים לעשות כדי שיגיע היום. במובן הזה, למשל, הכתיבה באתרים מסוג זה, היא בוודאי חלק מהבאת היום וכך עוד פעולות חינוכיות ופוליטיות רבות שעושות ועושים יחידות ויחידים וארגונים.
    קראתי מעט תאוריות המסבירות למה היום לא בא, למה כל כך קשה לערוך שינויים חברתיים. האחרון על האידאולוגיה של אלתוסר – מומלץ. והלפני אחרון על חברת הראווה של ….. בעוונתי כרגע שכחתי מי כתב. שם קראתי על הצורך בתאוריה מעשית להבאת שינוי.
    ועדיין, אני לפחות, לא מצאתי תאוריה מעשית ממש, כוללת ומקיפה שתאיר את עיני באמת כיצד יבוא היום. אם יש המכיר
    תאוריה או ניתוח היסטורי – חברתי המלמד כיצד, אשמח לשמוע ולקרוא.
    ואין משמעות האמירה שב ואל תעשה אלא עשה רק רוצה ללמוד אם אפשר או צריך אחרת ובעיקר מה דרך המלך אם יש כזו.

  2. עמי מרון

    תודה לשלומית בנימין על הסיפור העצוב. סיפורה של יפה ס. הוא הסיפור של המדינה. האישה האומללה הזו מייצגת את יחס הממשלה לזקן, לחולה, למזרחי, לחסר ההשכלה, לעני, ולזה שאינו יודע לקחת. יש כאן ייצוג כמעט לכל מעשי הנבלה של ממשלת הזדון, למעט הכיבוש.

  3. שולה

    יש היום הצעות לשינוי ויש אנשים שפועלים. אם אתה מכיר את המושג "בולו". בשוויץ הוקם לא מזמן בולו ובינתיים מחזיק מעמד.
    http://bolo-bolo.org/ivrit.htm