הצד האפל של התחרות החופשית

יהודית קנולר

במשך שנים פמפמו לנו אבירי הכלכלה החופשית, חסידי הגלובליזציה, כי התחרות החופשית היא חזות הכל. התחרות מורידה מחירים וכולם מאושרים ונוסעים לראות את השקיעה בים.

בפועל כל מי שעיניו בראשו יכול היה לראות כי הגלובליזציה כמוה כחרב פיפיות, שכן תמיד יימצאו עובדים זולים יותר שיגרמו לנדידת העבודה למחוזות רחוקים משמע בריחת מקומות עבודה ופרנסה למקומות אחרים. כשאפשר לרכוש שמלה הודית  ב 20 שקל ברחוב אלנבי חשתי כי משהו מאד מסוכן בשיטה. שכן לכמה שמלות ב20 שקל זקוק האדם? לעומת זאת עדיף לרכוש בגד אחד או שניים לעונה ולדעת כי יש מישהו בארץ שמתפרנס מתפירת בגד כזה בכבוד.

מה קורה בתחרות החופשית חסרת מעצורים? המחירים צונחים למטה, אולם יש לזה מחיר.על מנת לשמור על מחיר נמוך היצרן חייב לחסוך בעלויות (למה לשים ארבעה ברגים כאשר גם שלושה מחזיקים?) וכך המוצרים נעשים פחות ופחות איכותיים. כך גם לגבי השירות.  איזה שירות אפשר לקבל מעובד ממורמר ששכרו נשחק בשל התחרות? הרי בסופו של דבר כולנו יצרנים של טכסטיל, של ראיית חשבון, של אדריכלות ושל שירותים סלולריים, וכולנו גם הצרכנים הסופיים של המוצרים והשרותים הללו.

כלכלנים בפרוטה עשו את החישוב מבלי "לשאול את הכלה",  מבלי להביא בחשבון כי אין תחרות חופשית מצד אחד ללא פגיעה באלה הנמצאים בצד השני. כדאי לזכור שמספר התושבים בארץ זהה למספר התושבים בעיר ממוצעת בעולם. האם אפשר  לפתח תיאוריות חובקות עולם על  בסיס מימדים כה מצומצם? כלום אפשר לתרגם את הכלכלה האמריקאית – שם מלחין של להיט אחד מסודר לכל החיים מהתגמולים שהוא מקבל – לממדים המצומצמים של ה"עיירה" שלנו?

הרהורים נוגים אלה עלו  בי נוכח הידיעה שהופיעה בשבוע שעבר בעיתון "הארץ" על כי התחרות הרגה את רשתות המזון המהיר "דומינוס" ו"ברגר קינג".

עו"ד יהודית קנולר היא עורכת כתב העת לענייני עבודה "נטו+"

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. דב

    האם נפילת "פיצה דומינוס" ו"ברגר קינג" אינם הוכחה ברורה ליתרונה של התחרות החופשית שגם מוזילה את המחירים של המצרכים וגם משפרת את איכותם?? תמהני על מה מלין המלין?

  2. יהודית קנולר

    את השאלה יש להפנות לעובדים המפוטרים של הרשתות הללו ואת היזמים שסברו כי אפשר ליצור כאן משהו משלהם והתבדו.

  3. דב

    לא מובן לי למה נלקחו הדוגמאות של "פיצה דומינוס" ו"בורגר קינג" שתי רשתות אמריקאיות אשר כל יחודן הוא בשמם ובשם המותג שמשלמים עבורם לחו"ל האם אופי הפיצות המקומיות או מתגני הקציצות הישראלים לא זכאים להגנה כמו עובדי רשתות אלו ולא מובן לי מה ענין ההפרטה לרשתות אלו.

  4. אבי באבא

    לכל מאמץ יש מחיר..כבד לפעמים…שלא ניתן להרימו..
    זכור לטוב מר א' אילין מחיפה אשר ניסה\ייצר מכוניות "הנריג'י" "לארק" ואח"כ "קונטסה";
    הרכבים היו מסובסדים ע"י הממשלה (-קרי מיסי האזרחים),מאחר ולא ניתן בתנאי התחרות החופשית לייצר ולסבסד בישראל מוצר הניתן לרכישה ב20% בארץ אחרת..!כלומר למעשה פועלי ואזרחי ישראל מימנו ייצור רכב לעשירון העליון..
    מסקנה: בתנאי השוק החופשי,יש לברור מה מייצרים בעיירה הקטנה\בישראל ומה מסבסדים ע"ח הכלל..!במיוחד בעידן של צימצום דרסטי בהוצ' המדינה.
    שמלות הודיות -out לא לסבסד; ג'יפ סופה (אם נחוץ לצרכי ביטחון)-אולי; וולבו לשרים-לא לסבסד; מדים לחילים-אולי;גבינה בולגרית\הולנדית-אם מוצדק כלכלית בתחרות חופשית;טפטפות-עפ"י שיקול כלכלי;
    בסה"כ יש לנו ארץ נהדרת.