בשם אומרם - על עקידת בנים

דודי מחלב

"אחי נהרג סתם, והוא לא האחרון. בשביל הרמטכ"ל , ראש הממשלה, אפילו הנשיא, הוא בסך הכל עוד שם". שריתה וייסמן , על מותו של אחיה סרן ליאונרדו וייסמן, מפקד פלוגה בגבעתי שנהרג לפני שבוע וחצי בציר כיסופים שברצועת עזה. "אמרתי גם לרמטכ"ל: תשמע אם המתנחלים רוצים לשבת שם שיגנו על עצמם , שיעשו כיתות כוננות משלהם ויגנו על עצמם". מתוך סופשבוע של מעריב 2.1.04.

נדמה שאין צורך בפרשנות , אט אט מחלחלת ההכרה שעוקדים את הבנים לשווא , על מזבח הכיבוש.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. ד"ר יחיעם שורק, מכללות בית ברל וסמינר הקיבוצים

    ראשית – ההתייחסות לגבי נצרים יפה וטובה לגבי כל השטחים הכבושים. אדרבה, נוטים חלק, אפילו מזערי, מן היושבים שם, לראות עצמם כשלוחי אל, כממלאי מצוות יהוה עלי אדמות, יישארו שם (תפישה כזו תקל מאוד על הפינוי המהיר) ויגן יהוה על ראשם, כשהמחנה השפוי ישוב לגבולות ה-4 ביוני 1967, ובא לציון גואל ולא גועל.
    שנית – החיילים המשרתים בשטחים הכבושים אינם עקודי צה"ל וגחמות מופז, הללו קורבן של מדיניות פוליטית. עקידתם נובעת מהתעלמות מוחלטת של הדרג הפוליטי מהפיתרון היחידי השפוי – שיבה לגבולות אותה מדינה, שניתן וראוי לתקנה, לטפחה, לשבחה ולפחות לנרמלה. מאז ראשית הציונות אנחנו מנהלים מלחמות מיותרות, שבהן נעקדים מיטב הבנות והבנים ועל מזבח מנטרת הפטריוטיזם הנואל של המנהיגות בבחינת המולך הדורסני וצמא הדם, שאינו יודע שובע ורוויה. עד מתי?

  2. דבי

    לפני 5 או 6 שנים ישבו מול בית הנשיא בירושלים שתי אמהות שכולות, אורנה שמעוני וללה פרנס, במחאה על מחיר ההישארות בלבנון. בזכרוני נחרטה הערה של נורית פלד-אלחנן שעמדה אתן תכופות עם פוסטר גדול, תמונת בתה סמדר שנהרגה בפיגוע במדרחוב. היא אמרה: "פעם היו אומרים בהלוויות של חללים 'מותו לא היה לשווא'. היום כבר לא אומרים את זה, כולם כבר יודעים שהם מתים לשווא".
    ומה אומרים או לא אומרים היום?

  3. דרור

    בכל פעם שאני שומע את הביטוי הזה "מחסום כיסופים" ברדיו, אני נחנק קלות, כי זה נשמע כמו שם של ספר שירה, או להבדיל, רומן זול לנסיעה.
    אמנם נכון שקיבוץ כיסופים נמצא באזור (מחוץ לרצועת עזה), אבל מה רע ב"מחסום עזה-מזרח" (ובקיצור "מחסום עמ"ז)?
    האם זה מקרי שהאנשים שהביאו לנו את "מבצע ענבי-זעם", "טנק מרכבה" ורובה "גליל" בחרו לקרוא למחסום ולציר המאובק "מחסום כיסופים" ו"ציר כיסופים"?

  4. אייל

    סליחה, אבל למיטב ידיעתי שני החיילים שנהרגו בתקרית הנ"ל היו אנשי קבע. כלומר, הם בחרו מרצונם לשרת בצבא הכיבוש ולהגשים את המדיניות הפושעת של הממשלה. כידוע, גם לחיילים בחובה יש אפשרויות שונות – החל מהשתמטות ("דור שלם דורש פרופיל 21") ועד סירוב לשרת בצבא (האפשרות המומלצת).
    מאיפה בכלל הבאתם את הניסוח הזה, "עוקדים את הבנים"? אתם מנסים להתחרות ב"ידיעות"?

  5. עמי מרון

    האפשרות לסרב/להשתמט מוכרת לכל מזה זמן רב.
    מי שנמצא שם עשה בחירה לא נכונה!

  6. סזאר יהודקין

    שני הקצינים "אנשי קבע" שנהרגו היו בגלאי 25 פחות או יותר; אנשים צעירים וקצינים זוטרים יחסית, בשר תותחים לא פחות מהחיילים עליהם הם פקדו.
    נכון שגם בן 18 מסוגל לבחור בין ללכת לשרת בשטחים או לא, כפי שגם מסוגל לבחור בין ללכת לצבא או לא.
    מצד שני לא כולם מסוגלים להתמודד עם האפשרות ללכת לכלא, כיוון שלא כולם הם טייסים או אנשי סיירת מיוחסים מתוקשרים כלפיהם מסתפקים בנזיפות ואיומי הדחה.
    אחרים בכלל גם לא יכולים לעלות על הדעת את האפשרות לסרב כיוון שיש להם משפחה או מחוייבויות שאף אחד לא יטפל בהם בזמן שיישבו בכלא, והם גם מוסרים מספיק כדי לא להמציא סיפורים במטרה להשתחרר מהשירות.
    לא הכרתי את הקצינים שנהרגו ולא יודע מה היו המניעים שלהם להישאר בשירות קבע ולכן אני לא ממהר לשפוט אותם על בחירתם.
    מי שעוקדת את בניה זאת המדינה. אליה אנחנו צריכים לבוא בטענות על הרג מיותר, ולא אל מי שנהרג לשווא.

  7. יוסי זיו

    הניכור והעדר החמלה של חלק מהכותבים כלפי מותם של אנשי צבא ישראלים צעירים (ראו אייל ועמי מרון), הוא זה שהופך חלק מהכותבים כאן למוקצים ולחסרי השפעה.
    עצב על מותם של הקצינים הצעירים (וכן, הם אכן נעקדו על מזבח טירוף ההתנחלויות), ביחד עם המשך המאבק נגד הכיבוש בלא פשרות, אינו סותר כלל.
    ואגב – ראו ההגדה של פסח על מי שהוציאו עצמם מן הכלל.

  8. דני זמיר

    השתמטות היא מעשה פחדני ואנטי דמוקרטי, ולרוב היא תירוץ כיסוי אידאולוגי עאלק של מפונקים ו/או פחדנים ו/או עצלנים.
    סירוב, הוא מעשה לגיטימי מבחינה דמוקרטית, אבל אם הוא מכוון נגד בחירה טקטית הוא אווילי.
    מאחר ומדינת ישראל בחרה בהפסקת הכיבוש ופינוי השטחים כבר בשנת 93, ומדיניות זו זוכה לתמיכה בפועל כיום אצל מרבית תושביע ישראל כולל מצביעי הליכוד וראשיו, אין הגיון בסירוב הזה, בפרט שפלשתינים והנהגתם שקיבלו על מגש של כסף הזדמנות יוצאת דופן בתולדות העמים לעצמאות ושחרור, העדיפו לחזור לדרך הרצח והגנה עצמית כידוע מותרת לפי כל דין ולפי כל תורת מוסר למעט פציפיזם.
    העובדה שממשלת ישראל הנוכחית, והמתנחלים בפרט, הם פרטנר לא רע למנהיגות הפלסטינית במצעד האיוולת הזה לא צריך לעוור את העיניים ולייאש: צריך להתמודד במישור היומיומי עם הממשלה והמתנחלים מצד אחד, ולהגן על עצמנו בד בבד מפני הטרור הפלסטיני שמונע מקיצוניות מדינית עיוורת חסרת פשרות ומשנאת יהודים לשמה.

    העובדה שאדם צעיר בחר במסלול שירות קשה ומסוכן כחלק ממערך ההגנה שמאפשר לאייל ועמי מרון לכתוב באתרי אינטרנט אינה צריכה לעמוד לחובת אותו צעיר לאחר מותו במסגרת השירות.
    לעניות דעתי, הנסיון "לסמן" את הצבא חיליו וקציניו, ולעודד היעדרותם של חילים בעלי מצפון מתוכו תרע מאד את המציאות הקיימת ולא תשפר אותה מחד, ולא תזרז את שינוי המדיניות מאידך כי הממסד יסמוך על כך שיש לו ממלאי פקודות ללא עוררין ממאחריו בניגוד למציאות הקיימת היום שמספיק חיל אחד בעל מידות בשטח כדי למנוע מעשים חסרי הצדקה מוסרית.
    ועדו משהו: המציאות היא מורכבת ולכן הפתרונות הנדרשים לה- מורכבים. שיפוטים חד משמעיים כמו של אייל ועמי מרון לוקים לדעתי הלא קובעת בשטחיות או בסוג של אשלייה שהכל תלוי בנו ושיש תרופת קסם בדוקה וידועה לכל הצרות שלנו.
    קצת צניעות חברים החיים זה עסק מסובך.

  9. עמי מרון

    ביטאתי כאן עמדה המאומצת ע"י מספר גדל והולך של אנשים, אשר קצו בממשלתנו ובמעשיה, ואינם מוכנים עוד לציית וליבב. זו עמדה עקרונית אמיצה, שאינה נטולת חמלה, ויש בה אמירה צלולה וזכּה כבדולח.
    בתגובתך חזרתָ על הסיסמה הנכונה "מאבק נגד הכיבוש בלא פשרות". במקום להכפיש אותי (אגב, כאן לא Y-NET), יכולתָ להסיר את העמימות, ולהסביר לקוראי "העוקץ" ולי מהו לדעתך מאבק "בלא פשרות".

  10. דני זמיר

    א. מי שמטרתו להשפיע על החברה ולא "להציל" את נפשו בלבד, צריך לבחון את הדרכים המשרתות מטרה זו באופן
    יסודי ולא לחפש מפלט בניסוחים מילוליים פתלתלים.

    ב. מי שמגיב על מותם של חילים צעירים בקרב עם מחבלים, תגובה בסגנון "מגיע להם" אכזרי, לא ראוי לצל"ש, והוא גם
    מבודד את עצמו וגם מזהה את עצמו כאדם נטול רגש וחמלה.

    ג. כמה הצעות למאבק בכיבוש:

    1. עבודה חינוכית חברתית נרחבת בשטח. (מועדוניות, תנועות נוער, תכניות יג, עבודה בהוראה בתיכון)
    2. כניסה למפלגות לצורך השפעה פוליטית.
    3. מחאה אזרחית (מסוכנת לעיתים כפי שראינו).
    4. שירות צבאי ארוך ו/או במילואים של אנשים מחויבים לעמדות הומניסטיות מסוריות.

    תודעה בדבר צורך בשינוי חברתי, שמאפשרת שינוי, נוצרת לדעעתי ומסניוני רקבעבודה סיזיפית ארוןת שנים היוצרת "מסה קריטית" לתודעה. עבודה כזו יש לה השפעת עומק מהותית כאשר היא נעשית ע"י אנשים שאינם מוצייאם עצמם מהכלל (כדברי יוסי זיו) ובכך מאפשרים גם ל"אחר" להזדהות עמם ולהיות פתוח לשמיעת עמדותיהם. (לדוגמה: "רן כהן והדיור הציבורי).

    חוץ מטפיחה עצמית על השכם, העמדות שהצגתם אין בהן כדי לשרת ולו באופן סמלי את הדרך הזו.

  11. אורה לב-רון

    הדיון ברמה הכמו-פילוסופית בשאלה של ברוטליות-חשופה כמו הכיבוש, יכול להניב רק דיון, לא תוצאות. כמו ניתוח הרוע באוזני ראש מאפיה, שאוזנו כרויה רק לשאלה האם המעשה מחזק את אזור השליטה שלו או לא. הסרבנות הוא מעשה נגד הכיבוש. ואם נגיע לאוטופיה בה יש יותר סרבנים ממשרתים – הכיבוש ייפסק. אם נגיע לאוטופיה – יהיה מקום להרבה דיון פילוסופי מפתיע. בינתיים יש ציר כיסופים לקיסינג'ר.

  12. סזאר יהודקין

    הטלת האשמה על הקורבן מתיישבת היטב עם התפיסה הכלכלית ההולכת ורווחת לפיה העניים הם האחראיים הבלעדיים על מצבם, או עם התפיסה השוביניסטית המוכרת לפיה נשים מוכות או קורבנות אונס הן הן מי שהביאו זאת לעצמן.
    המאבק המשותף למען שינוי חברתי שיצביע על הקשר שבין כיבוש מצד אחד והעדר השקעות במגזרים מוחלשים מצד שני; או בין אלימות לאומית לבין אלימות ברחוב או בתוך המשפחה, הוא זה שיעזור לנו למצוא פתרונות לכל הבעיות האלה.
    כל עוד כל אחד מאתנו ימשיך לראת רק בתחום ההתעניינות שלו את שורש כל הצרות לא נצליח להתקדם באופן מהותי לעבר חברה מתוקנת יותר.

  13. דני זמיר

    לא בטוח שהצלחתי להבין את התגובה האחרונה.
    אני לא חושב כלל שהדיון כאן "פילוסופי" בהקשר שאת מנסה להציגו, כאילו עסקינן בדיון אקדמאי עקר בעוד שהסירוב הוא תגובה מעשית "כנגד הכיבוש".
    אני חושב שצריך להתמודד עם שאלות פרקטיות ופוליטיות בהקשר הרחב שלהן ובמונחים מתחום המציאות וההקשרים ההסטוריים ולא באופן רגשני שמתחיל ממה שקרה אתמול.
    ההסטוריה לא מתחילה "בכיבוש", ו"הברוטאליות החשופה" של הכיבוש היום מעורבת במגננה צבאית נטו, צודקת ומוסרית הנובעת מעקרון ההגנה העצמית כנגד טרור רצחני ללא אבחנה כלפי אזרחים.
    אם מוסכם עלינו שהכיבוש רע ושיש לעשות כל שניתן כדי לסיימו מצד אחד, בלי להשאר חשופים מול טירור רצחני מצד שני, אז הויכוח הראוי- נדמה לי- צריך להיות בשאלה מהו המעשה האפקטיבי הראוי וההגון ביותר שנכון לעשותו שגם יהווה "מעשה נגד הכיבוש" וגם יאפשר לנו לשמור על כללי משחק רציונליים ביום ש"אחרי הכיבוש", יום שמתקרב.
    הצעתי מספר דרכים כאלו שהן לא מתוקשרות לא מפרנסות את מיתוס "המקריב את חירותו למען האידיאל", דורשת עבודה ווויתורים יומיומיים ולאורך זמן, ואולי גם מעצבנות את מי שחושב שקיצוניות מילולית והפגנתית היא "מעשה" ושעבודה ממושכת על פי ניתוח המציאות היא "פילוסופיה".

  14. שמעון

    איך זה שעל נושאים בטחוניים תמיד יש יותר תגובות והתעוררות לעומת נושאים כלכליים וחברתיים???