רפורמת העידוד למעמד העליון

יהודית קנולר

השינויים הנובעים מהשלב הנוכחי של רפורמת המס מנציחים את פערי ההכנסות ואם הם מעודדים עבודה, הרי העידוד קיים רק עבור משתכרי המשכורות הגבוהות. עבורים התוספת היא משמעותית. מישהו חושב ברצינות שתוספת של 14 שקל לשכר המינימום תעודד מישהו לעבודה. היא תעודד רק גיחוך מר ורצון להמשיך ולחיות על חשבון הקופה הציבורית, או לחלופין תעודד נסיונות "בריחה" מהארץ.

ניתוח הנתונים כפי שמתפרסם מעלה את התמונה הבאה: בשכר הנמוך של 3,500 שקלים, הירידה בתשלום המס גבוהה – 26% אולם הסכום הנחסך המתווסף לנטו של העובד הוא מגוחך: 14 שקל בלבד.

בשכר של 4,000 שקל הירידה במס היא של 13% והחיסכון הוא 19 שקל בנטו. ב – 5000  שקל הירידה במס היא כבר 5% והחיסכון במס הוא 21 שקל. מדובר בשכר שאותו מקבלים מרבית השכירים במשק. מישהו חושב שציבור העובדים הזה יחשוב שלמיסוי ההון (כולל של חסכונות הציבור הזה וכל הבירוקרטיה הכרוכה בכך), יש הצדקה לטובת תוספת שכר זעומה כזו?

אם עולים יותר למעלה בסולם השכר ההטבה משמעותיות יותר. בשכר של 20 אלף שקל גובה ההטבה הוא 250 שקל. אולם מסכום של 25,000 שקל ומעלה חל שינוי מוזר, המס הנחסך עולה והוא 6% ושוב עולה בשכר של 35,000 שקל ל- 7% כאן התוספת לנטו היא כבר קרוב לאלף שקל.  בשלב זה יש כבר עידוד משמעותי לתוספת העבודה. לא קשה לנחש כי ברמות השכר הללו נמצאים פקידי אוצר בכירים, מנכ"לים ושרים שמקדמים רפורמות במיסוי ואולי גם עורכים כלכליים חברתיים בכירים.

אם הרפורמה הייתה מבטיחה תוספת של 1,000 שקל למשכורות הנמוכות, אפס תוספת למשכורות הביניים ותוספת שלילית של 7% בשכר הגבוה אפשר היה לדבר על רפורמה. במצב הנתון אפשר רק לצחוק כמו בבדיחה על האריסים והפריץ. וכשהאזרחים צוחקים מישהו למעלה צריך להיות מודאג.

עו"ד יהודית קנולר היא עורכת כתב העת לענייני עבודה "נטו+"

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. יהודית קנולר

    במהלך הלילה גם את המעט הזה ביטלו לנו – נו, אז שלא נצחק?

  2. יוסי לוס

    למה את משתמשת בביטויים הללו – "לחיות על חשבון הקופה הציבורית"?
    זהו ביטוי מבית מדרשם של ביבי, שטרית והפריצים שבא להצדיק את ההרחקה של עצלני בית ישראל התאוותנים והחמדנים מקצבאות ממשלתיות.
    האם באמת יש עניים שרוצים לחיות על הקופה הציבורית?

  3. סזאר יהודקין

    אכן, הבוקר שמענו עוד שני דברים מעניינים פרי מוחו של השר הראשון במשרד האוצר:
    1. בסופו של דבר גיל הפרישה לפנסיה של נשים יועלה ל-64, למרות שבקושי יום לפני כן הבנו שגיל הפרישה יהיה 62.
    2. בעקבות המיתון והדפלציה מתעדכנות מדרגות המס ונקודות הזיכוי כלפי מטה, כך שנשלם מס הכנסה החל מסכומים נמוכים יותר וגם בהנחה פחותה.
    מישהו מוכן לנחש מי צוחק ומי מודאג מדברים אלה?

  4. יהודית קנולר

    אולי בהקשרם של הדברים אכן, הביטוי לא נכון. אולם אני אישית מכירה מפוטרים רבים שנטלו דמי אבטלה במשך חצי שנה וגם יותר, מבלי לחפש עבודה, באמירה של "מגיע לי".