התנתקות מהחברה

איציק ספורטא

ראש ממשלת ישראל דיבר אתמול בכנסת בנושא החברתי, הוא לא עשה זאת מרצונו אלא כיון שאולץ לכך על ידי חברי הכנסת. מדבריו הובאו רק ראשי פרקים, משפט המפתח היה: "מדיניות הממשלה משדרת ויוצרת יציבות בשווקים, אינפלציה נמוכה, הריבית יורדת, המטבע יציב והבורסה עולה. הסקטור הפרטי מביע אמון מלא במדינות זו ובנחישות שמפגינים הממשלה ושר האוצר, המוביל את המהפך לקיים את המדיניות הכלכלית". על פי זה כנראה שמי שבחר בו היה השווקים או השחקנים העיקריים בשווקים האנונימיים הללו ולא אזרחי ישראל הנאנקים. דרך אגב כל זה היה בדיון בנושא החברתי, כרגיל הנושא החברתי עבר רדוקציה לכלכלי וממנו לא לכלכלה בכלל אלא לממדים שמבטאים, במיטב, התייחסות לכלכה כמנגנון של שווקים שהם הקובעים מה יהיה לא רק בכלכלה אלא גם בחברה. כיון שלא כל האזרחים משתתפים בשווקים, בעיקר הפיננסיים, באופן שווה, יוצא שראש הממשלה חושב שצריך להפיס את דעתם של מספר לא רב של בעליי מאה, כדי שבעתיד, לדבריו, מצבנו החברתי ישתפר.

באותו נאום גם טען ראש הממשלה שמי שיכול לעבוד חייב לעבוד, אולי הוא לא יודע, אבל בישראל מתקרבת האבטלה ל-11%.  אבל כמעשה בת היענה, ושני שרי האוצר, הוא לא רוצה לראות זאת. על ראש הממשלה לדעת שמובטלים הם אנשים שרוצים לעבוד, כיון שאם אינם רוצים לעבוד הם לא מוגדרים כמובטלים. ההגדרה הרשמית של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה למובטלים היא: "בלתי מועסקים הם אנשים שלא עבדו כלל (אפילו שעה אחת) בשבוע הקובע וחיפשו עבודה באופן פעיל ב-4 השבועות שקדמו לפקידתם בסקר על ידי רישום בלשכות העבודה של שירות התעסוקה, על ידי פנייה אישית או בכתב למעסיק או בדרכים אחרות, והיו יכולים להתחיל לעבוד בשבוע הקובע, לו הוצעה להם עבודה מתאימה ("זמינות לעבודה")". בעברית אומנם כתוב בלתי מועסק אבל התרגום לאנגלית הוא Unemployed, קרי, מובטל.

כדאי לראש הממשלה המסוגר במשרדיו ובתיו להסתכל מפעם לפעם מבעד לחלונותיו המשוריינים ולראות את המצב לאשורו בלי להסתתר מאחורי אמירות סתמיות שמבטאות מדיניות שהניסיון מראה שבמינימום אינן משפרות את המצב של חלקים ניכרים באוכלוסיה.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. יוסי לוס

    על פי תפיסתה של ממשלתנו והעומד בראשה, המובטלים או לפחות מרביתם לא רוצים לעבוד ולכן הם לא עובדים, "כי מי שרוצה לעבוד מוצא עבודה". אולם, האבטלה צמחה לה במספר אחוזים מאז 1999. אם מה ששרון, ביבי ושות' אומרים הוא נכון, משמע שעשרות אלפי אנשים שעבדו עד אז איבדו בשנים האחרונות את החשק לצאת מהבית וללכת לעבודה.
    אפילו זה היה נכון, ראוי לראש הממשלה שקובע מה מתרחש במדינה "שלו" לתהות כיצד זה תחת הנהגתו יותר ויותר אנשים מאבדים את החשק לעבוד, ליצור ולהתפרנס. אילו זה היה מקביל לעלייה דרמטית בקיצבאות האבטלה אפשר היה להסביר את התופעה הזו בקלות. אבל ההפך הוא הנכון. הקיצבאות מקוצצות שוב ושוב והתוצאה היא שיותר אנשים מתבאסים. זהו מצב רוח כללי שכן אין מדובר רק בעובדי כפיים שלא בא להם יותר לעבוד קשה. התופעה מתפשטת בתחומי תעסוקה שונים ומגוונים.
    האם ראש ממשלתנו לא אחראי למצב הרוח שלנו? אם עשרות אלפי אנשים מאבדים את החשק לעבוד, אין מדובר בבעיות אישיות אלא בבעיה חברתית רחבת היקף שראש הממשלה אחראי לה.
    בזמן שבו הדבר העיקרי שאליו מכוונים מעשיהם של "המנהיגים" הוא הרס, בין אם מדובר ברכוש ובחיים של פלסטינים ובין אם מדובר בהתארגנויות של עובדים בישראל, קשה לבנות וליצור. כאשר כוחות עצומים מושקעים בזריעת הרס (ראה למשל את המאמץ של הנהלת חיפה כימיקלים להרוס את התארגנות העובדים החוקית), לבנות וליצור באמצעים המוגבלים של אדם פשוט מן היישוב נראה עבודה סיזיפית ומלאת תסכול. ובכל זאת, רובנו ממשיכים. אין לנו ברירה.

  2. דיאנה דניאל שרים

    הנה הם עובדים גם עובדים, אדונים נכבדים, צריך לומר, סליחה, לזעוק, בקול גדול ואיה שכרם? הנה הם לא מובטלים-פרזיטים-מסוממים שאינם רוצים לעבוד. הנה אתם לא משלמים להם חודשים על גבי חודשים ועוד בגסות ועזות מצח משלחים בהם מעקלים. ארגון חברתי- משפטי חייב להגיש תביעה יצוגית להלנת שכר בשם העובדים, בלי לחשוף אותם לאפשרות פיטורים.