ניתן לצפות כי פרס ישראל המייצג הכרה בתרומה אישית מיוחדת של אדם לחברה ישפיע עליו מעט ענווה. הנה זוכה אדם פרטי להימנות עם קבוצה של אנשי ונשות מדע, רוח, תרבות ואמנות שהישגיהם משמשים נקודת ציון בתחומם ומקור דוגמא והשראה לציבור הרחב.
למרות שהנוסח האידילי של הפתיח מתנגש עם מציאות בה מתקיימת פוליטיקה של הפרס קשה לא לתהות על קריאת ה- "מגיע לי" מאת הפסל יגאל תומרקין. אפשר להוסיף ולהתפלא כיצד מתקבלת מועמדות לפרס המוגשת על ידי גלריה מסחרית המייצגת את האמן. אולם מה שמעורר סימן שאלה הוא כיצד, דווקא בתחומי תרבות, כרוכים מועמדים וחתנים לפרס באמירות מתנשאות כלפי קבוצות באוכלוסייה שמוצאן אינו מערבי או כלפי כאלה שאחרים מהם.
חתן הפרס חיים חפר אומר "מה הביאו לנו המרוקאים? תרבות של מופלטות וכמה קברים. אולי ההתפתחות שלהם תבוא עוד מעט" ועל הזמר המזרחי "החבר`ה האלה לא מדברים עברית נכונה זה לא רק עוני של השפה זה עוני של רגשות". המחאה הציבורית שקמה על הדברים הביאה לתגובות שונות כולל תגובתו של יגאל תומרקין: "היבבות האלה שהם משמיעים אינה תרבות ראויה. היקים יוצאי גרמניה בנו את המדינה ואת תשתיתה – מה עשו בני העדה המרוקנית." תומרקין נולד בעיר דרזדן, גרמניה בשנת 1933. "הם (המרוקאים)" ממשיך תומרקין "צורבים את התקליטורים שלהם לא בהמצאות שהמציאו במדבר. אי אפשר עם רגל אחת להתנהג כמו עז שחורה ועם רגל שניה לרצות את כל הצ`ופרים של המערב". על המוסיקה המזרחית אמר: "כל היללות של קבלני האספסוף למיניהם, שקוראים לעצמם ים תיכוניים וישראלים – זו בדיחה." גם כאשר שתומרקין עסוק בתנועת ש"ס אמירותיו רחבות וכוללות: "הם מה שאמרה תיקי דיין אין מילה אחרת. כיכרות השוק. תרבות השוק. לוחשים לחשים, הופכים ליותר ויותר חלק מהסביבה. בסוף נגמור כמו עזים שחורות. אין תרבות מזרחית היום, אפילו פולקלור אין כמעט. הסליחה של ברק הייתה אחת הטעויות הגדולות ביותר מפני שאיש לא חטא לאף אחד".
בשנת 1997 החליטה ועדת השופטים לפרס ישראל להמליץ על הענקת הפרס בתחום העיתונות הכתובה לעיתונאי שמואל שניצר, העורך הראשי של עיתון מעריב. שנתיים וחצי קודם לכן כתב שניצר מאמר אשר נשא את הכותרת "יבוא של מוות". במאמר ביקר שניצר את משרד הקליטה שגילה, לדבריו, חוסר אחריות בהביאו ארצה מאות אנשים נגועים במחלות מסוכנות (בעיקר איידס ושחפת). בעקבות תלונה שהגיש גדעון ספירו קבע בית הדין לערעורים של המועצה שבמאמרו של שניצר הייתה הסתה לגזענות, שהיא עברה פלילית. לדברי בית הדין במאמר "יש משום האשמות בלתי מבוססות על רקע קבוצתי ועדתי…נוסח המאמר…גורר עמו תוצאה טבעית של בוז והסתייגות מבני העדה האתיופית בישראל וזאת על רקע עדתי…פגיעתם של פרסומים כאלה בחוסנה של החברה הישראלית כחברה קולטת עלייה , הנה חמורה וקשה…" שמואל שניצר סירב לבקשת נשיא המדינה להתנצל. חבר הכנסת דאז, אדיסו מאסלה, עתר לבג"ץ נגד הענקת פרס ישראל לשניצר. בית המשפט העליון ביטל את החלטת שר החינוך והורה שהנושא יחזור לועדת שופטי הפרס לדיון חוזר. כתוצאה מהדיון החוזר נשלל ממר שניצר פרס ישראל.
לתומרקין יצא שם של "הילד הרע" של האמנות הישראלית.הצירוף, ילד רע, עוטה באצטלה של חביבות ביטויים בוטים במיוחד. המעמד הרך המוקנה לאמירות של אמן בא לכאורה להפריד בינו לבין יצירתו האמנותית. אולם מבט סלחני זה מסתיר את המגמות התרבותיות שהאמן מקדם ומחלץ אותו בדרך לא דרך מאחריות כלפי דבריו. נדמה שגם למי שעוסק באמנות אין סיבה לתמוך בהנחה שאין קשר בין דברי האמן ליצירתו. תמיכה כזו מציבה את היוצרים במקום מזולזל שכלל אינו תואם את המעמד החברתי שאמן כמו תומרקין מבקש לעצמו. לכן, יש לבחון את דבריו כחלק ממסכת תרבותית המציבה את המערב בראש מעייניה של הישראליות, מציבה את עצמו, ממוצא אירופי, בראש המחנה, ומסדרת את האחרים מאחוריו. עמדה זו, ליבת הכשל של מדיניות כור ההיתוך, הזוכה כעת להוקרה, מעידה כי דבר השינויים העוברים על החברה המקומית טרם הגיעו לידיעת ועדות השיפוט של פרס ישראל.
בשנת 1992 הוצע לפרופ` ישעיהו ליבוביץ פרס ישראל, אך הוא סירב לקבלו עקב המחלוקת הציבורית על רקע עמדותיו הפוליטיות. דומה כי תומרקין לא מבחין במגבלות העקרוניות שמטילים עליו דבריו, מתפנק בחסות תדמית הילד הרע, ומזיק בכך למעמד האמנות בחברה.
בבסיס מאמרו של הכותב נמצאת הטענה כי דעותיהם (לכאורה) של אומנים מסויימים צריכות למנוע מהם לקבל פרס מכובד וממלכתי כפרס ישראל. לצורך כך הוא נעזר בציטוטים שונים המוכיחים את חוסר רגשותם, או דעותיהם הנחשלות. (תוך כדי התעלמות מופגנת מהציטוטים הגרועים במיוחד של תומרקין על נשים, דתיים, ימנים וכו')
טענה יפה ומאד ותקינה פוליטית, כמובן. גם קשה מאד להתווכח עם הנימוק ההגיוני כל כך – כי מי שמחזיק בדעות הנחשבות חשוכות לא צריך לקבל פרס ממלכתי. יתר על כן, הכותב מראה רוחב לב, ואינו מציע (חס וחלילה) משטרת מחשבות כקריטריון, אלא נעזר בציטוטיהם "המפלילים" של האומנים עצמם.
"נשים טפשות מגברים" ? הופס, הלך הפרס.. "כל הרוסיות זונות?" שכח מאיזושהי מלגה.. "שונא הומוסקסואלים ? שכח מהכרה ! "החזקה בשטחים תיצור מנטליות יודונאצית ?? לך תחפש טקסים במקום אחר…. ועכשיו – תומרקין והציטוט הידוע והמזלזל בחשיבות התרבותית שהביאו המרוקאים לארץ, ואותו כמובן – יש לפסול מיד !
ולמה לפסול רק את פרס ישראל ? הכותב המלומד יודע מצוין כי עיקרון הפסילה הינו בעל השלכות וסמליות רבים יותר מפרס ישראל בלבד, ובוודאי קל יותר למכור אותו מאשר עיקרון כמו "התמודדות" .
..ואם כך – מדוע שלא נוציא מספרי הלימוד וההיסטוריה את כל אותם אנשי רוח ויצירה בעלי דעות חשוכות, כל שונאי הנשים, הגזענים, ושאר חוצפנים ?? וופס – הנה הלכו סוקרטס, אפלטון, אפיקורס, ניוטון, ניטשה, אנגמר ברגמן , פאבלו פיקאסו, פדריקו פליני, ועוד רבים וטובים (רעים?) אחרים.
*
אומן, מלשון "אמונה" אומר לעתים רבות את שאשר על ליבו. גם אם זה טפשי, לא נכון, לא נחמד, לא יפה, לא צודק, או מבחיל. לענין זה אזכיר את תגובתו של ישעיהו ליבוביץ לתמיהה שהביע בפניו מראיין באחד הריאיונות , לאחר שציטט פילוסוף אנטישמי . ליבוביץ הביט במרואיין במבט מתפלא, וזרק כלאחר יד "וכי מי לא היה אנטישמי אז?…"
*
והערה / מחשבה אחרונה: אני אשמח לקבל את תגובתו של הכותב, באם הוא פרסם בעבר טרוניה דומה על זוכה פרס ישראל שנחשד על ידו כשונא ייקים, שונא נשים, או כל מה שאינו תקין פוליטי למעט אותה "שנאת מזרחים אופינית" שהוא מנכס ומיחס לתומרקין (ואגב – לא בצדק מיטב הכרתי.).
דני.
*
נ.ב. הכותב כלל לא הזכיר את העניין האומנותי, שאף הוא שנוי במחלוקת, ולשם כך, אני מרשה לעצמי לצרף לינק לכתבה של סמדר שפי
http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=387873&contrassID=2&subContrassID=7&sbSubContrassID=0
דני היקר,כל מקרה לפי ראות עיניי צריך להיות עם הקשר תקופתי,ואינו מעיד על הכלל.
אין מקום להשוואה בין אנשי רוח מתקופות קדומות וחשוכות,שהיו צריכים לנפץ כל כך
הרבה אקסיומות חברתיות בכדי רק להתחיל לדבר על שיויון חברתי.
עם כל ההבנה לחופש הביטוי ישנו חופש בסיסי אחר המגיע ,לקבוצות,מיגזרים,או איך
שתקרא לזה,וזהו החופש לחיות בכבוד.
אדם המשתייך לאחת מההכללות המעליבות של אנשים אלה לא יכול שלו להיפגע כאשר
מדינתו שלו מכבדת אדם כזה בפרס כל כך סימלי.
הצבה של הוגים ויוצרים מתקופות שונות מהקשרים תרבותיים שונים על קו אחד והערכתם על פי קוד מוסרי קבוע מלמדת בעיקר על אי הבנה היסטורית. לכן, אולי אפשר לומר שאין לשפוט את תומרקין באופן אישי לכף חובה אלא יש להבין אותו על רקע תרבותו הישראלית-אשכנזית. הוא איננו יוצא דופן אלא בסך הכל יציר תקופתו ותרבותו.
הרי לא הוא אחראי על בחירתו. מדובר בקבוצה של אנשים שבהנחה שהם עשו את עבודתם נאמנה הם קראו, וחשבו, והתבוננו, והתייעצו במשך זמן רב כדי להכריע מי הוא האיש שמייצג נאמנה את הרוח הישראלית האומנותית, היצירתית, הייחודית, המעניינת והעמוקה. אין ביכולתנו לשנות את המציאות הגזענית שבתוכה אנו חיים אלא על ידי ניסיון יומיומי לערער את הלגיטימציה של אמירות מהסוג שתומרקין יורק לכל עבר.
תומרקין, ככל שידיעתי מגעת, מעולם לא פגע פגיעה מוחשית במזרחי, באישה או בכל אדם אחר. הפרס ניתן לו על יצירתו האמנותית ועליה בלבד. "פגיעה ברגשות הציבור" היא מושג ערטילאי שמשמש בדרך-כלל לסתימת פיות.
כדאי שנתחיל לשפוט בני-אדם לפי מעשיהם ולא לפי התבטאויותיהם, כי אחרת באמת נגיע למצב של "משטרת מחשבות".
שמואל שניצר היה אמור לקבל פרס על עבודתו העיתונאית, והנה מסתבר שבמסגרת עבודתו זו הוא פרסם דברים שפגעו בעולי-אתיופיה. נמצא אם כן שעבודתו אינה ראויה לפרס, ולכן גם הוא אינו ראוי לה. ליבוביץ', לעומתו, היה אמור לקבל פרס על מפעל חיים שכולל את עריכת האנציקלופדיה העברית, הרצאות במסגרת האוניברסיטה המשודרת ועוד כהנה וכהנה. התבטאויותיו, שלא נכללו בעבודותיו האלה, לא היו אמורות להיות רלוונטיות לעניין הפרס.
מצד אחד המדינה היא שלי ולכן אני רשאי לדרוש ממנה לא לבחור ביוצרים, שהגזענות היא התבטאותם הרגילה.
מצד שני אני לא מבין איך מתוך הפרקטיקות הציוניות אמור להיבנות שיח מזרחי (אשר לרוב הינו לא ציוני ואפילו אנטי ציוני} חדש, כשגבולותיו עדיין לא מקובלים בשיח ?
ראשית, תומר, צר לי לאכזב אותך, אך רוב אנשי הרוח שציינתי כדוגמא כלל לא "נלחמו באקסיומות חברתיות על מנת להביא לשיוויון אזרחי". מה לעשות..?…
שנית, ליוסי, שהלין על חוסר הבנתי ההיסטורית:, וטען כי הבעיה היא לא בתומרקין אלא באלו שהציעו אותו, כלומר במי שבוחרים בו, כלומר הוועדה, כלומר, מי שמינה אותה, כלומר השלטון, כלומר הציבור, כלומר החברה כולה.: זה מזכיר לי את המערכון של מונטי פיטון, בו שוטר נכנס לבית ותופס גנב , והגנב צועק:"זה לא אני, זו החברה אשמה!", והשוטר עונה – "סליחה", ועוצר את כל באי הבית, חוץ מהגנב עצמו…
יוסי: החברה בה אנו חיים, וכל אותן בעיות שהזכרת ברמז, כבודן במקומן מונח. עדיין, המאמר, והתגובות לו, עוסקים קודם כל בתומרקין ובזכיתו, .. אם החברה אשמה בזכיתו (המאוחרת !) של תומרקין, אז אפשר להגיד שגם אריק שרון אינו נתון לדיון…
ולסיום: קטע מתגובה מצוינת של עמי שטייניץ שנשלח לי במייל, שבקיצור מבהיר (מה שלי לגמרי לא היה ברור), כמה נקודות, ובינהן ההצהרה הבאה:
"לו התכוונתי שישלל הפרס הייתי כותב את זה".
כלומר, אני שמח לסיים את התגובה באופטימיות, ומעז לומר, כי גם שטייניץ, למרות ובסמוך לביקורתו הנוקבת אינו קורא לביטול הפרס, החרמתו, או פעולה דומה כנגדו.
הטענה אודות הניתוק שבין יצירת האמן לבין דיעותיו הפוליטיות, כנימוק משכנע לטובת חופש הביטוי, הינה פוליטית לכשעצמה. האם ההיסטוריה אינה אלא אוסף של ביטויים, ציורים, נאומים ומאמרים שכוחות פוליטיים אפשרו או מנעו את הפצתם ? ודאי שאיני טוען כי עלי לייצר משטרת מחשבות, אולם במסגרת האי סימטריה הפוליטית החברתית ,כפרט השייך לקבוצה כפיפה עלי להיאבק באותה היסטוריה המדכאת אותי, המאבק בתומרקין מערער על אותה היסטוריה מדכאת