קשר השתיקה, פעם שנייה

יהודה שנהב

בעקבות הויכוח שהתפרסם באתר על ההשוואה בין הדיכוי המזרחי והדיכוי של הפלסטינים ומבקרי ישראל באוניברסיטת קולומביה אנו מפרסמים את מאמרו של יהודה שנהב "קשר השתיקה" שהתפרסם  במוסף "הארץ" ב – 27.12.96.

קשר השתיקה 

"מדוע אוהבים ההיסטוריונים החדשים לעסוק בדיכוי הפלסטינים, אך מתעלמים מפרשת ילדי תימן. מדוע אין בישראל שמאל אמיתי, ודיבורים על פער עדתי נתפסים כהסתה?

ההיסטוריונים החדשים ראויים לשבח: הם סייעו לנו להתנער מהבלים ולהג מתוצרת הפוליטרוקים של הציונות, לימדו אותנו על פשעיהם של ממלאי פקודות לדורותיהם, על טכניקות הגירוש, על פעולות `התגמול` (היזומות), על יחסו האמביוולנטי של היישוב לטבח יהדות אירופה ועל אידיאולוגית השוויון (המזויף) כמיתוס מגייס.

          אבל להיסטוריונים אלה יש גם נקודה עיוורת, ולכן קשר שתיקה נוסף טרם פוצח: אני מתכוון לקשר השתיקה הבין-דורי בין הקומיסרים האידיאולוגיים של הציונות המגשימה ("מלח הארץ") לבין האינטלקטואלים של השמאל הישראלי בן ימינו (גם כן "מלח הארץ"). זו הסכמה שבשתיקה בין שני דורות של הגמוניה אשכנזית – כלפי הבעיה המזרחית."

לקריאת המשך המאמר לחצו כאן

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. דב

    ילמדני רבי מהי משנה מזרחית סדורה והיכן אפשר למוצאה כי עד היו טרם גיליתי כזאת.

  2. יובל ברגר

    שלום ד"ר שנהב,
    אתה כותב – ". הם יידרשו להקים אקדמיה למוסיקה קלאסית ערבית (למשל אנדלוסית), ללמד מקורות של תרבות עמי ערב (ולא רק מקורות של תרבות המערב), ללמוד וללמד את השירה והשפה הערבית. "
    יש משהו מאוד דמגוגי בהתבטאות הזו. זו התבטאות דמגוגית משום שההנחה הסמויה בה היא ש"האליטה האשכנזית" (מונח שכלעצמו איננו מוגדר כל צרכו לדעתי) מתנגדת להקמה של אקדמיה למוסיקה מזרחית, ללימוד של השפה הערבית ולעיסוק במקורות של תרבות עמי ערב. האם ידעת כי המרכז לחקר מוסיקה יהודית בגבעת רם שוקד מזה שנים רבות על תיעוד המסורת המוסיקלית היהודית-מזרחית? (מן הסתם ידעת- אבל למה לקלקל תיזה יפה בעובדות…)
    האם ידעת שהמכון ללימודים ערביים בגבעת חביבה (מרכז של השמאל הציוני הבזוי בעיניך) מוציא מדי שנה עשרות של צעירים דוברי ערבית? (גם את זה מן הסתם ידעת – אבל העובדות הטרחניות האלו שוב מפריעות…). האם אינך יודע כי באקדמיה הישראלית ישנם חוקרים רבים המלמדים שירה וספרות ערבית קלאסית ומודרנית? האם ידעת שבבית-ברל (עוד ספינת דגל של השמאל הציוני) מלמד מומחה בעל שם עולמי את יצירתם של זכריא תאמר, א-טייב צאלח ונגיב מחפוט'?
    ברור שיש עוד הרבה מקום לשיפורים, אבל ההתבטאות שלך מרמזת על איזושהי התנגדות עקרונית של השמאל הציוני לעיסוק בתחומים אלו – והעובדות מוכיחות אחרת.
    ברור גם מה יקרה אם תזהה יום אחד התעניינות גוברת מצד השמאל הציוני בתרבות המזרח – הרי מיד תוכלו אתה וחבריך לקפוץ כמוצאי שלל רב ולהאשים אותם באוריינטליזם!
    יש עוד היבט תמוה בהתבטאות הנ"ל – מה זה "הם ידרשו?" מדוע א ת ה תדרוש מ ה ם לבנות אקדמיה למוסיקה אנדלוסית? תבנה אותה אתה! ("הם", אגב, הקימו את התזמורת הערבית של רשות השידור הישראלית בניצוחו של זוזו מוסא). פתאום כשיש צורך לפעולה אקטיבית אז "הם" קבלני הביצוע? "הם" ילמדו ערבית, "הם" יחקרו את המורשת התרבותית של המזרח יותר ממה ש"הם" חוקרים היום – מה קרה למזרחי החדש המעצב את גורלו במו ידיו?
    יובל

  3. פחזנית

    קשה לפנתרה ורודה כמוני לקרוא את שטף טענות הקונספירציה, ההאשמות, והעלבונות שהופיעו במאמר של פרופ' שנהב. כאשר עוצמים את העיניים וחוזרים על הדברים, זה נראה כמו נאום הסתה של מנהיג כריזמאטי גזען מול המון משולהב צמא דם. בטחונו בנכונות תיאוריית הקונספירציה כה רב, שאפילו אשכנזי אשר יסכים עם דבריו יוקע מיד כצבוע, מניפולטור דן-פרצופי ורטוריקן חלול. אז מה אתה אומר, יהודה, השמאל האשכנזי המזוייף ונטול הרדיקליות, גרם למזרחים להתפתות לסמלים הלאומניים הפרימיטיביים של הימין ולהצביע ליכוד?
    אלברט איינשטיין, שהתקשה לבסס חלק מהנחותיו במעבדה, היה מדמיין ניסויים – "גדנקן אקספרימנט" בלשונו. גם בסוציולוגיה קשה לבצע ניסוי מעבדה, לכן אני מציעה ליהודה שנהב גדנקן אקספרימנט מעניין:
    קח רוורס של 100 שנה, ויישב את ארץ ישראל במזרחים תחילה. הוסף את האשכנזים רק לאחר שהתבססה החברה המזרחית בארץ. עכשיו המתן חמישים שנה ובחן את התוצאות.
    לעניות דעתי (הלא מלומדת) תמצא שהישגי האשכנזים, בתרגיל המחשבתי שלנו, טובים מאלה של המזרחים במציאות של היום. מדוע הצליחו האשכנזים בסביבה המזרחית? הואיל ולאשכנזים אין יתרונות מולדים, והמזרחים הותיקים לא נידבו מההגמוניה שלהם לעולים החדשים, לא נותר לנו אלא לחפש את סיבות הצלחתם בכישוריהם המקצועיים (שנרכשו בגולה), בסדר העדיפויות שלהם, ובאורחותיהם.

  4. גל לוי

    מן הראוי להתייחס לטענות, ולאו דוקא באופן קנטרני הנתפס למלה. אבל בכל זאת…
    אם מצאתי את אותו הביטוי עילו אתה מדבר הרי שבטקסט לא כתוב "משנה", אלא אידיאולוגיה. ואם אנו בענייני מלים ופרושן, אז יש משמעות לסמנטיקה הזו.
    משנה משמעה מן הסתם תורה. בכתב או בע"פ, אך בכל מקרה משהו בנוי ומובנה. אידיאולוגיה היא יותר מערכת של סמלים, המתייחסת למציאות מסוימת. אז אם לא מצאת אידיאולוגיה מזרחית סדורה, אז הנה לך הטקסט של שנהב כאפשרות אחת. אחרת, לך מצא בפעולה הפוליטית של הקשת הדמוקרטית המזרחית, וגם בפעולה של ארגונים שונים הפועלים בשכונות ובעיירות הפיתוח, למשל "סינגור קהילתי". או סתם חזור ועיין באתר הזה עצמו. אידיאולוגיה מזרחית היא לא בהכרחה המניפסט הקומוניסטי. היא הפעולה של גברים ונשים למען יצירתו של סדר יום אחר.
    בכנסת, אז ב-1996 ימי הפאר של ש"ס ונתניהו ("מדכא האליטות הישנות") היו כל מיני שדברו כאילו הם מזרחים. אך קולם היה קול אדוניהם… דבר משמעותי לא השתנה מאז ועד היום. אלי ישי? אומר לכם משהו הקול הבא?

  5. יסעור קן-התנועה

    הפחזנית אכן נוהגת כמו פחז כמים. הניסוי שאת מציעה הוא ניסוי של בור ועם-הארץ. אין ולא היתה שום סיבה שבעולם שהמזרחים יגיעו לכאן לפני 100 שנה, ואגב גם לא לפני 50 שנה. בד"כ ומבלי לעשות אידיאליזציה ורומנטיזציה, היה טוב ליהודים במדינות ערב. אפשר לנסח את זה גם אחרת ,כפי ניסוחו החביב עלי, של ד"ר סמי שלום שטרית "מה שסבלו המזרחים מידי האשכנזים ביום אחד, הם לא סבלו בכל שנותיהם ב"גלות".
    מכאן, צאי ולמדי, עד כמה המזרחים "אכלו" אותה מכם האשכנזים, ואח"כ יש לך עוד חוצפה לטעון ולדבר על "שמאל אשכנזי".
    הרי הגזענות התחילה עוד לפני המפגש הממשי והטרגי בין שני הצדדים. זה היה עם נסיעתו של שמואל יבניאלי לתימן, כדי להביא לכאן, כח עבודה זול. ה"סוציאליסט" הזה (מן הסתם סוציאליסט כמו חברייך לשמאל האשכנזי) טען, שיש שני סוגים של פועלים: פועל אידיאולוגי-כמובן שהמדובר היה בפועל של העליה השניה- ויש גם פועל טבעי? פחזנית-שחצנית שכמותך, " שמאל עאלק", נחשי מי כאן הפועל הטבעי…
    בכלל ,כדאי לכל האשכנזים שסבורים שהם המציאו את הקידמה , שיפסיקו לבלבל את המח ולדבר על נאורות. תראי איך ניקנקתם את האמא של האזור הזה. איך גירשתם והרגתם והרסתם עם שלם, ןאיזה הרס הבאתם על המזרחים.
    את אפילו לא יכולה להתחיל לדמיין,פחזנית-ריקא שכמותך מה המשמעות של המושג "שואה חברתית" שנעשתה למזרחים על פי ביטויו המדויק והמאלף של ימין סויסה.
    צאי מהבועה הדקדנטית שלך ותתחילי לפתוח את הראש.

  6. דני זמיר

    אני חושב שהמאמר של שנהב מנתח במדויק חלקים מהבעייתיות של השמאל האשכנזי המסורתי, ולו מסיבה זו הוא בעיניי מאמר חשוב מאד. אני חושב שהביקורת על "השמאל" הזה שמתעלם לחלוטין מההקשרים הכלכליים והחברתיים נכונה היום אפילו ביתר עוצמה.
    לגבי דיכוי יוצאי ארצות המזרח, קטונתי מלשפוט אבל נדמה לי שהעובדות מדברות בעד עצמן: בכל פרמטר ובכל מישור יש פער כללי לרעת יוצאי ארצות המזרח, ובהנחת מוצא שכולנו שווים, "משהו" גרם למצב הזה, התבוננות אמיצה ונטולת משוא פנים במשהו הזה היא תנאי לביעור הפער. שנהב מציע תיזה בהחלט קשה אבל אפשרית.
    אם הדיאגנוזה שלו נכונה, מצבנו רק הולך ונהיה גרוע מאז 96.

  7. דודי מחלב

    אם כבר מדובר על הנקודה בה עוצבו יחסי מזרח מערב, אי שם בשנות הארבעים, הרי שכדאי לקרוא את הספר המבריק "היהודים הערבים, דת לאומיות ואתניות", של מחבר המאמר המדובר בו פה, פרופ' יהודה שנהב. שם תיתקלו בנקודת האפס הפוקיאנית שכוננה מבנה ידע שהוא גם מבנה כוח. לספר כוח הסבר למתנהל מאז הימים הרחוקים ההם עד ההוה.תימצאו שם אנאליזות סוציולוגיות עמוקות,רקונסטרוקציות סוציולוגיות ועוד… ובעיקר הספר יעשיר את הדיון המתנהל פה ויעניק לו עומק והנמקה. פשוט:חובה לקרוא.

  8. יעל

    קטונתי מלבקר את ד"ר שנהב, אך בכל זאת… מזמן לא הרגשתי שטקסט של מישהו שאיני מכירה מצליח להעביר הרגשה אישית שלי. קראתי את שאר התגובות ואני די נהנית לקרוא את כל אלו שמרגישים מאוימים כי פתאום כותבים עליהם ומנתחים אותם, והם נושא המחקר – וואו איזה פחד!!!
    מעלה חיוך מר הבחור שטען כי מי זה הם וכי על הציבור המזרחי להקים את מרכזי התרבות שלו… העובדה היא שיש בתל אביב את המרכז לאופרה הישראלית, שמומן מכספי בתור תושבת תל אביב או אזרחית המדינה בטח לא מרצוני, אך אין את המרכז לתזמורת הערבית. לפי עניות דעתי ובטח לפי דעתה של אימי התזמורת הערבית של נצרת טובה אלפי מונים מהאופרה הישראלית. אך כנראה שזה עניין של טעם- וכאן כל העניין, זה הטעם שלי ולא של ראש העיר וכו'.
    וזו הבעייה. וזו לא בכיינות- זו עובדה!

  9. יובל ב

    שלום יעל,
    אין לי שום ספק שהממסד צריך להקצות משאבים לעיסוק בתרבות מזרחית, וזה כולל גם קונסבטוריונים, תזמורות וכדומה.
    מעבר לעובדה שהבאתי דוגמאות לעיסוק מסוג זה מצד הממסד והשמאל האשכנזי, הטענה שלי "תבנה אתה!" התייחסה להיבט מאוד נקודתי במה שכתב שנהב – כששנהב אומר "הם" יידרשו… "הם" ילמדו וכו' הוא במשתמע מקבל את התפקיד האקטיבי שיש ויהיה ל"ממסד האשכנזי" ואת התפקיד הפאסיבי שיש , ואליבא דשנהב גם יהיה, למזרחיים. הציטוט שהבאתי משנהב מרמז על כך שגם בעתיד ה"אשכנזי" יתפוס את מקום מקבל ההחלטות שדורשים ממנו לבנות אקדמיה כזו או אחרת, והמזרחי ימשיך לתפוס את משבצת הדורש. כצופה מן הצד אני תמה איך מצפה שנהב שהמזרחיים יעצבו לעצמם זהות שונה מזו של הוריהם לאור מסרים מסוג זה.