עוד קצת על תת תעסוקה

איציק ספורטא

השנה כמו בשנים הקודמות ארגון "מחויבות לשלום וצדק חברתי" בוחן את מצב האבטלה בישראל, שלא כמו הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה או משרד העבודה הוא מרחיב את היריעה וכולל בחישוביו שתי אוכלוסיות שנופלות בין הכיסאות, העובדים המיואשים ואלו המצויים בתת תעסוקה.

כידוע משרד העבודה מפרסם את מספרם של דורשי העבודה, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מגדירה

דורש עבודה כך: "אדם שפנה ללשכת העבודה ונרשם לפחות פעם אחת במשך החודש לשם קבלת

עבודה". מספרם של אלו הוא בערך 200000 איש ואישה. נתון נוסף נגזר מסקר כח אדם של הלמ"ס זהו מספר המובטלים או בלשון הלשכה בלתי מועסקים שמוגדרים כך: "הם אנשים שלא עבדו כלל (אפילו שעה אחת) בשבוע הקובע וחיפשו עבודה באופן פעיל ב-4 השבועות שקדמו לפקידתם בסקר על ידי רישום בלשכות העבודה של שירות התעסוקה, על ידי פנייה אישית או בכתב למעסיק או בדרכים אחרות, והיו יכולים להתחיל לעבוד בשבוע הקובע, לו הוצעה להם עבודה מתאימה ("זמינות לעבודה")". מספרם של אלו כ-280000 איש ואישה ושיעורם 10.7% מכח העבודה האזרחי.

כדי להבין את עומק חוסר התעסוקה צריך גם לכלול את שתי הקבוצות הנוספות (מיואשים ואלו שעובדים פחות ממה שהיו רוצים) שהמוסדות הרשמיים אינם כוללים בחישוב. "מחויבות" מחשבת חישובים אלה ומציגה אותם בפני הציבור. העובדים המיואשים הם אלו שאינם עומדים באחד הקריטריונים כפי שהוגדרו על ידי הלמ"ס בעיקר אלו שחדלו לחפש עבודה, כיון שהתייאשו מהיכולת שלהם למצוא אחת.  שיעורם של אלו 1.7% מכח העבודה האזרחי. אל אלו מוסיפים את העובדים משרה חלקית לא מבחירה אלא מכורח, זאת אומרת שהם נמצאים בתת תעסוקה, שיעורם של אלו הוא 4%. כך שבעצם בישראל כ-16.5% (420000) מכח העבודה האזרחי הם מובטלים, מיואשים ונמצאים בתת תעסוקה.

אחד מפלאי המדיניות הכלכלית הישראלית היא חוסר ההתייחסות של קברניטי הכלכלה לנתון זה, בעוד שבארה"ב הדיון הוא לא על צמיחה אלא על יצירת מקומות תעסוקה , בישראל האורתודוקסית מדברים רק על צמיחה. הנשיא בוש מסתכן בהפסד בבחירות בנובמבר כיון שאינו יכול להוכיח שמהלכיו הכלכליים מביאים ליצירת מקומות תעסוקה. אבל אנחנו יודעים טוב יותר ולכן תעסוקה היא איזה דבר נלווה לצמיחה כלכלית ואם הצמיחה (שגם אותה לא מצליחים לממש בשנים האחרונות) לא תביא ליצירת מקומות עבודה לא נורא תמיד אפשר יהיה להאשים את מאות האלפים הללו בבטלנות, פרזיטיות וכל שם גנאי אחר שעולה על דעתכם (מבוקשים עוד כמה שמות גנאי).  

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. עזרא דלומי

    רבקום, זה מה שחסר? עוד מחקר? עוד פרשנות???
    האם ריבוי המחקרים המתארים את הידוע זה מכבר איננו מלמד על אימפוטנציה ככל שמדובר בהפכית הידוע על פניו???

  2. גל לוי

    אז עוד מחקר… בואו נראה כיצד פותרים את בעייתם של ה-200,000 שעליהם המדינה יודעת. נשאיר ל"מחוייבות" לפתור את הבעיה של המובטלים אותם הם מצאו.
    אבל יותר ברצינות. הניסיון של המדינה להפחית בחומרתה של הבעיה לא רק שהוא מתבסס כל הזמן על נתונים כאלה ואחרים שהיא מספקת, אלא גם על הנסיון להראות שהכל זה בעיה של האנשים עצמם שאינם מוכנים לעבוד וגו'. את זה שאנשים עובדים נזקקים לדמי אבטלה או השלמת הכנסה הם כבר הצליחו להעלים מהדיון הציבורי, וככה גם את עובדת קיומם של אנשים שהתייאשו כי אין מה לחפש, או שעובדים פחות ממה שהיו רוצים. אז של מי הבעיה?

  3. רמי

    גל לוי אם זו לא כוונתו של דלומי, אז אני רוצה לומר שאולי במקום עוד מחקר צריך לצאת לרחובות, להמריד את האזרחים ולא נסתפק בכך שמכל מאמר בהעוקץ נקבל התקף עצבים חדש.

  4. אסף

    יום שלישי, בחריגה ממנהגי שלא לראות טלויזיה, החלטתי לצפות בתוכנית פוליטיקה המשודרת בערוץ 1.
    התוכנית היתה בנושא חשוב מצב העוני בישראל.
    התוכנית עסקה בהעלאת מחירי הלחם האחיד, התוכנית עסקה במצב הפריפרייה מול הערים הגדולות, התוכנית עסקה במצב בתי הסוהר בישראל בימים של משבר כלכלי, התוכנית עסקה בחברה הישראלית ובחולאים הנוראיים שבה בימי שבר כלכלי איום המחלחל לאיטו לכל בית בישראל.
    בתוכנית ישבו נציגי כל החברה הישראלית, נציגי עיירות הפיתוח, העשירים, האוצר, הפרופסיה, המובטלים, בעלי המפעלים, נציגי כל החברה הישראלית, נכון? לא.
    לא היה שם דובר אחד מטעם האזרחים הערביים!!!!!!!
    האם זה אומר שהחברה הערבית אינה סובלת מעוני?
    האם זה אומר אולי שהחברה הערבית אינה חלק אינטגרלי מהחברה הישראלית????
    החברה הערבית, כמנגנון היא המנגנון הכי חלש בחברה הישראלית, לנציגיה בכנסת מעט מאוד השפעה, הם אינם קרובים לצלחת, הם אינם בעלי נציגות במרכז הליכוד, אין להם בעלי ממון היכולים ל"תרום" לקמפיין כזה או אחר של חבר ממשלה, הם לא ישפיעו על עתידם של השרים המכהנים, הם חלשים והתקשורת בהתעלמותה "הטבעית" מהם מחלישה את כוחם עוד יותר.
    אני רוצה לשאול את עורך פוליטיקה, אתה באמת חושב שפאנל ללא נציג ערבי אחד יכול לייצג נאמנה את החברה הישראלית?
    מי מי אתה מפחד? אולי אתה מפחד שעושה דברו של ראש הממשלה מנכ"ל רשות השידור (רשות שהפכה להיות ממלכתית לממשלתית) יפטר אותך בגלל נציגות שכזו?
    מי מה אתה מפחד? אולי אתה מפחד מהאמיתות שאותו נציג יאמר?
    אמיתות המראות אפליה, קיפוח, שלא נאמר גזענות?
    הרי ידוע שבזמנים קשים הפגיעה הכי קשה היא במי שיש לו "עודפי שומן" הכי קטנים החלשים וביניהם לצערינו רוב האוכלוסיה הערבית בישראל.
    יש להשמיע את קולם יש לתת להם להביע את מצוקותיהם כדי להשפיע על הרוב היהודי השולט בהם לפעול למען שויון זכויות אזרחי ושויון זה משמעותו גם שעומק הנפילה בזמן משבר תהיה זהה.
    לא ניתן להמשיך להפלות לנצח את הפלשתינאים אזרחי מדינת ישראל.
    לא ניתן להמשיך לבזותם, במתן שירותים גרועים (ראה משרד הפנים סניף מזרח ירושלים), חוסר השקעה בתשתיות, חוסר השקעה בהבאת מפעלים לערים הערביות, חוסר השקעה בחינוך, אי מתן אישורים לבניה על אדמות תוך נסיון מכוון ל"חנוק" את הערים הערביות מבחינה דמוגרפית.
    תנו לערבים אזרחי מדינת ישראל לחיות בכבוד, תנו להם ביטוי למצוקותיהם גם בתוכניות הטלויזיה ובכל צורת התייחסות כלל חברתית שיש.
    אלו הם אזרחינו השווים, אלה הם חלק אינטגרלי מהחברה הישראלית חברה שצריכה לשאוף לצדק חברתי ללא הבדל דת מין וגזע.
    גם אם הממסד הישראלי יתעלם מהם, הם לא יעלמו, הם שם הם פשוט יחכו לרגע המתאים להשתחרר מאותו גורם גזעני המפלה אותם לרעה הדורך על זכויותיהם ללא הכר.
    ועדת אור גלתה את הניצנים הראשונים לקיצוניות המחלחלת לחברה זו, קיצוניות שמקבלת את כוחה מהאפליה שאנו הממסד היהודי גורם לה.

  5. א

    כל הכבוד על האתר
    חזקו ואימצו על פעולכם …

    איך מחפשים נושא בתוך כמה מאות מאמרים ארוכים (בארכיון האתר)?