הפילוסופית סוזן מולר אוקין הלכה לעולמה
סוזן מולר אוקין היתה פילוסופית מקורית ומבריקה שכתביה עסקו בפילוסופיה פוליטית ובעיקר בשאלות של צדק. שלשת ספריה 1. Women in Western Political Thought
Justice Gender and the Family 2
3. Is Multiculturalism Bad for Women
היו מהספרים הבולטים ביותר שנכתבו בתחום בשני העשורים האחרונים. אוקין שהיתה אחת ממבקרותיו החריפות של ג`ון רולס סברה שיש להחיל את עקרונות הצדק על כל מוסד חברתי שמתקיים בו אי צדק מגדרי. לטענתה, המנעותו של רולס מהחלת עקרונות הצדק על המשפחה, כיוון שהמשפחה נתפסה בעיניו כחלק מהספירה הפרטית, אינה ניתנת להצדקה. חשוב לציין שבספרו האחרון Justice as Fairness רולס קיבל את ביקורתה של אוקין והכניס שינויים הנובעים מביקורת זו בתורת הצדק שלו.
אוקין היתה גם מבקרת חריפה ומקורית של התיאוריה הרב תרבותיות, היא ראתה בתפיסה הרב התרבותית המעניקה אוטונומיה וזכויות קבוצתיות לקבוצות מיעוט מבלי להציב מגבלות על פגיעת הקבוצה בחירויותיהם של פרטים מהלך בעייתי. לטענת אוקין מה שמאפיין חלק גדול מקבוצות המיעוט התרבותיות הללו הן פרקטיקות של דיכוי ואפליית נשים, ולכן מתן אוטונומיה רחבה מידי ללא הגנה על זכויות הפרט, בעיקר זכויותיהן של נשים, הוא מהלך בעייתי. ביקורת מסוג זה הפנתה סוזן אוקין כלפי מאמרם של משה הלברטל ואבישי מרגלית שטענו שיש להעניק, בין היתר, לחרדים בישראל זכות לאוטונומיה תרבותית. אוקין טענה שההנחות הליברליות שהלברטל ומרגלית נשענים עליהם מובילות דווקא לצמצום האוטונומיה התרבותית שיש להעניק לקבוצה החרדית.
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
כדאי להוסיף בסוף המאמר "יהי זכרה ברוך" או משהו בסגנון בכדי שנצטער על מותה מעבר לידיעות על יכולותיה האינטלקטואליות.
מצחיק אותי שבעולם החיצוני לאינטרנט אין דיון אמיתי בפרקטיקה (יענו הממשלה) של הרב תרבותיות ואשמח אם תתקנו אותי.
בכל מקרה זכרתי שקראתי כבר מאמר שלה מהספר האחרון "הם רב תרבותיות לא טובה לנשים ?"
ואני מביא את הלינק :
http://www.bostonreview.net/BR22.5/okin.html
תהנו ואל תשכחו שמי שהעלה את הנושא של רב תרבותיות אמיתית (ולא מזויפת כמו שהיה בחלוקת ערוצי הטלוויזיה) לראשונה היו פעילי "הקשת הדמוקרטית המיזרחית".