ומי יגן על הגברים המנוצלים?
לחיזוק פסק הדין של בג"ץ בעניין "פלייבוי" הציג הוגה הדיעות הליברלי של "הארץ", ג`ון סטיוארט שטרסלר, את הטיעון הפרו-פורנוגרפי המורכב הבא:
"והנה, בדיוק כמו הגברים החרדים גם הפמיניסטיות רוצות לסגור כל מחשוף, להאריך כל חצאית מיני ולצנזר כל פרסומת חושפנית. הן טוענות שערוץ הפלייבוי מנצל נשים. כאילו מדובר בתינוקות חסרות דעת שמישהו כופה עליהן להתפשט. כאילו אין באותו ערוץ גברים חשופים שעוסקים באותו דבר עצמו. ומי מנצל אותם?"
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
עצם הויכוח בשאלה 'האם יש כאן ניצול נשים?' משרת את האויב, ואלמלא היו מחולליו באים משורות שוחרי השוויון והצדק הייתי אומרת שמדובר בספין.
העיסוק במצוקתה של כוכבת הפלייבוי הרבה יותר "סקסי" (וגם שנוי במחלוקת) מחשיפת מצוקתו של פועל מאפיה, העמל באשמורת ראשונה, ליד תנור לוהט, בתנאי ניצול. אני סבורה שיש להתחיל את הקמפיין נגד ניצול דווקא בפועלים/ות האלמונים, חסרי הפנים, הנסחטים בשכר חרפה בעבודה מסוכנת, משפילה, לא-חוקית, וכיו"ב.
לפעמים אני תוהה אם נחמיה שטרסלר מאמין בעצמו במה שהוא כותב. בעיתונים כגון "פרוודה" הכותבים ידעו בדרך-כלל שהם תועמלנים המשרתים את השלטון, ועשו את עבודתם בנאמנות אם כי לא בחדווה. שטרסלר עובד בעיתון שאני מעריך מאוד, ושנחשב בעיניי כמקור אמין לאינפורמציה, אבל בכל פעם שאני קורא את התנסחויותיו המוזרות והמפותלות, אני תוהה מה הוא עושה שם בכלל.
לעצם עניין "פלייבוי" – אפשר להתייחס אל הערוץ הזה כתועבה ואפשר להתייחס אליו בסלחנות. כך או אחרת, אי אפשר למנוע את שידוריו במתכונת הנוכחית. במדינה דמוקרטית, אין מציצים לדל"ת אמותיו של אדם כדי לבדוק מה הוא עושה שם, כל עוד הוא אינו פוגע בזולתו. אם באמת שידורי הערוץ לבתים נעשים על-פי הזמנה ובאמצעות קוד סודי מיוחד, ואם הצילומים נעשו בלי פגיעה בחוק ובנורמות המקובלות, אי אפשר למנוע אותם. אפשר להחרים את הערוץ, לדבר בגנותו, להפגין נגדו – אבל אלה צעדים במישור הציבורי, לא המשפטי.
ועם זאת, צריך לומר משהו בבירור – אין לשידורי הערוץ כל קשר לעקרונות חופש הביטוי וחופש העיסוק. הענקת הגנה לערוץ "פלייבוי" מכוח חופש הביטוי ו/או חופש העיסוק היא הזניה של הערכים האלה (תרתי משמע). חופש הביטוי גורס שלכל אדם זכות לומר את אשר על לבו באופן גלוי וחופשי. הוא אינו עוסק בזכותו של אדם למכור תצלומים של נשים ערומות (או גברים ערומים). חופש העיסוק הוא עיקרון חלש יחסית, שעקרונות כגון חיי אדם, כבודו וחירותו גוברים עליו. הרי חופש העיסוק אינו מתיר לאדם לעסוק בזנות ובטח לא בסרסרות לזנות. גם סחר בסמים נחשב מחוץ לתחום. אם כך, למה דווקא שידורים פורנוגרפיים מוגנים בחופש העיסוק?
בקיצור – ערוץ "פלייבוי" נהנה בינתיים רק מההגנה על הפרטיות. לא יותר. מבחינה משפטית זה נראה לי מספיק. זה לא אומר שאי אפשר לנקוט צעדים אחרים בתחום הציבורי נגד הערוץ.