"תגובה ספרדית הולמת"

יוסי דהאן

במוסף "הארץ" תגובה ראוייה של איריס מזרחי לדברי ההבל החשוכים של א. ב. יהושע מהשבוע שעבר בראיון לארי שביט.

איריס מפרטת מדוע היא חשה בוז כלפי דעותיו ועמדותיו של ה"אריסטוקרט דמיקולו".

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. יהודה שנהב

    אכן תגובה מזרחית הולמת. ככה יעשה לאיש שמבזה ציבור שלם בדברי צדקנות וגזענות.
    תודה אירס.

  2. א.נ

    אני מסיר את הכובע.

  3. איתי אפשטיין

    בספרו 'The Location of Culture' כותב הומי ק. באבא כך (התרגום שלי): 'מאפיין חשוב של השיח הקולוניאלי הוא תלותו ברעיון ההיקבעות ביצירה האידיאולוגית של האחרות. היקבעות כסימן תרבותי/היסטורי/גזעי בשיח הקולוניאלי היא אופן ייצוג פרדוקסאלי: משתמע ממנה נוקשות וסדר, כמו גם, אי-סדר, פיגור, והישנות דמונית.' לו היה מבקש באבא להדגים את קביעתו זו, יכול היה, בנקל, לעשות שימוש בדבריו של יהושע. מכאן, שלא נותר אלא לקבוע שיהושע, בדבריו האחרונים, קנה לו מקום של כבוד בפנטאון של השיח הקולוניאלי.

  4. תוכי ושמו מוקי

    היה אומר דברים דומים כולכם הייתם מוחאים כפיים. צבועים קטנים.

  5. סמי כנפו

    האם מהגר לא מחוייב בבדיקה ושאלה על זהותו האישית? או? האם הוא מחוייב קודם לזהות הקולקטיבית של מוצאו האטני לפני זהותו האישית? על מה את מתרעמת כל כך? אני תוהה איך היית מרגישה כלפי אשכנזי שהיה אומר דברים דומים כמו ביטול עברו האטני ואימוץ זהות ישראלית חדשה,( שהיא מימלא חדשה לכולם) ,אני נוטה לחשוב שזה לא היה מקומם אותך כל כך.. זה היה ניראה לך טיבעי אפילו..אם כך, האם דבריו של יהושוע פגעו בך אישית? הרגשת נטושה? עזובה? בן השבט שלך לא גילה את הנאמנות שאת את ציפית לה?? למה זה פסול שאישים ישראלים ממוצא מזרחי כמו יהושוע או שלמה בן עמי , או אלי עמיר ועוד.. פסול שיראו עצמם קודם ישראלים ויבקשו לקדם את זהותם ככאלה וכן, יצהירו על ויתור מדעת על עברם! מה רע בזה? האם הורינו המשיכו בדרך אבותיהם?? בכלל לא!! הם נטשו את הדת (הפכו למסורתיים שלא נוסעים בשבת אבל מעשנים כן, לדוגמא) עברו את הקושי שבהגירה ונחשפו לרעיון חדש! עצמאות! ארץ אם אמיתית ולא עוד חסות המלך.. אני רואה את הזהות הישראלית לא כאשכנזית אלא, כמיזוג של גלויות, וכן אני בעד כור היתוך ולשמחתי אני תוצר של זה…לפעמים נדמה שמזרחים רדיקלים מסוימים מרגישים כמו עם בתוך עם..וחבל שכך..
    תודה

  6. איריס

    כמי שמסכימה עם מה שאיריס מזרחי כתבה, אני יכולה לכתוב לך שלו היה אשכנזי אומר את הדברים הללו בהקבלה, היה לי גם חבל בשבילו. יש לא מעט אשכנזים (ניצולי שואה, למשל) שהחברה הישראלית מחקה את הסיפור שלהם כדי שיתאים לסיפור של הציוני המתקומם והלוחם, ולא מעט מילדיהם כותבים ומפרסמים את הסיפורים של ההורים. לא נעים לגדול במקום שמעמיד את הסיפור של ההורים שלך בצד ושמוחק אותם. וזה כואב, בין אם הם הגיעו ממרוקו ובין אם הם הגיעו מפולין. זה חבל כי כשאנחנו מצטרפים למחיקה של הממסד אנחנו פועלים נגד האינטרס שלנו והצורך האנושי כל כך להבין מה הסיפור שלנו ולו היה אחד מהילדים הללו מתראיין ומתכחש לסיפור של הוריו, זה היה מקומם אותי לא פחות. לאף אחד אין מונופול על הכאבים הללו ולא הבנתי מתגובתה של מזרחי שרק למזרחים כואב. יש מקום לסיפורים של כולם. אתה מוכן לשמוע?
    איריס

  7. סמי כנפו

    הויכוח כמו שניראה לי נמצא בין התפיסה מצד אחד של רצון לתרבות אחת משותפת שנמצאת בתהליך מתמיד של חיפוש חידוש ועידכון ,מה שמכונה ממלכתי(או מימסדי בפי הרדיקלים), ומצד שני אותה תפיסה של רב תרבותיות שהובאה מארה"ב שמעודדת את מה שמכונה אצלנו התרבות הסקטוריאלית, שבאה לעודד ולשמר ובמקרה היותר טוב אולי גם להחזיר עטרה ליושנה( פנטזייה) . לטעמי, א.ב יהושוע עשה יפה בחיבור של 'המסע אל תום האלף'כדי לספק את הגעגוע לעבר, אבל,לגבי ההווה, לדעתי הוא פועל באומץ לב כשהוא צועד קדימה ונותן את דעתו על ההווה והעתיד ומשאיר את העבר במקומו, מקום שממנו ניתן אולי ליצור באמנות אבל בטח לא להביא את העבר אל ההווה.. אנחנו צועדים קדימה..רק בתרגילי התעמלות אנחנו עושים כאילו צעדים לאחור…

  8. איריס

    ממה שאתה כותב אני מבינה שאתה תופס רב תרבותיות כ"תרבות סקטוריאלית", מונח שאני לא מבינה ואשמח אם תסביר לי למה כוונתך. בכל מקרה אם לצורך הצלחת כור ההיתוך הציוני אני אמורה למחוק את התרבות שלי ולהיות חלק מהתרבות הישראלית, אז המחיר האישי שאני אמורה לשלם כבד לי מדי. לשיטתך אפשר או לשמור על התרבות הקודמת או לקחת את החדשה (כאילו שתרבות היא אבקת כביסה…). אולי יש עוד כמה אפשרויות?
    בברכה
    איריס

  9. סמי כנפו

    א.ב יהושוע לדעתי הוא יוצר מיזרחי- ישראלי במהות, וזה לא חשוב שיהיו שיגידו שהוא מתאשכנז…כמו שאני מעריך שמיכה שיטרית מחברים של נטשה ואהוד בנאי עושים מוסיקה מיזרחית-ישראלית לטעמי, שוב גם כאן יגידו הם מתאשכנזים.. אז מה זה מיזרחי? בהכרח מדוכא? בהכרח עני? בהכרח בשוליים? לתפיסתך? ולמה נדמה לי שאת מזכירה את המושג ציונות כאילו זה לא שייך לך? מה את עושה כאן לא ציונות? הישראליות צריכה להיות טיבעית למיזרחים יותר מכל אחד אחר..אל תמחקי אני לא השתמשתי במילה למחוק, אמרתי להשאיר את העבר במקומו.. אגב, אני מכין קוסקוס מעולה!!

  10. מתיתיהו שמואלוף

    הלוואי ותכתבי טור קבוע בכל העיתונים הראשיים שיילמד את השמאל הליברלי האשכנזי ומשתפי הפעולה שלו את
    תודעתנו המזרחית….

  11. איריס

    סמי, שלום!
    למה הישראליות צריכה להיות טבעית למזרחיים? העניין עם הקוסקוס הזכיר לי פעם שאמנון לוי, כשעוד היה עיתונאי, אמר פעם שבכל פעם שעשו "ערב עדות" האשכנזים היו אחראיים על התכנית והמזרחיים על האוכל. קוסקוס אני אוכלת מבית אימי, אבל זו התרבות שלנו?! כשראיתי את "שכח מבגדד" וסמי מיכאל סיפר איך הוא הרגיש כשהוא ראה את בגדד מופצצת ב-91 : "הרגשתי כמו בדואי שהרגו לו את הגמל הכי טוב שלו", הבנתי פתאום מה אין לי וגם לא יהיה כנראה… תרבות זה לא מופלטה אלא מכלול שלם של ספרות ואומנות לצורותיה שעושים אותנו למה שאנחנו עם עולם דימויים שנטוע בה. וההבדל בין המתכון של סבתא שלי לעוגיות (תקחי קילו קמח, שמן וביצים ותלושי בצק עד שיהי טוב לידיים) לבין זה של חמתי (75 גרם סוכר, 15 גרם אבקת אפיה) משקף עולמות שונים, שלהם אין ביטוי. נולדתי בישראל (אפילו למשפחה שנמצאת בה דורות) בתור אישה ולא בתור ציונית. כל מי שנולד וחי בישראל צריך להאמין שהיא צריכה להיות מדינה יהודית? מדינה ליהודים? אני לא חיה בארץ, ואולי לכן הרגשת נכון שהציונות לא שייכת לי, אבל "רבים מחברי הטובים" חיים בארץ, ולא כולם ציונים. ולא מעט מהפלשתינאים הישראליים והחרדים גם לא חתמו על הצ'ק הציוני. הם באמת חיים, כמוני, מחוץ לקונצנזוס.
    בברכה
    איריס

  12. סמי כנפו

    איריס עכשיו אני מבין שאת מצויה שם בגולה, אז מה את אומרת? אין מקום למדינה יהודית-עיברית? אני חושב שיש! ומעבר לעובדה שהסיכסוך עם המדינות השכנות עדיין מבעבע ואני מקווה לא לאורך זמן, אני חושב שישראל תורמת לעולם בקיומה ככזאת: כמדינה עיברית ייחודית בתרבותה ובמורשתה.. אגב, כשהזכרתי את הקוסקוס זה היה כמו למסור דרישת שלום ולא התכונתי לעשות מזה עניין, למרות שאוכל הוא מרכיב חשוב בתרבות..
    תודה

  13. איריס

    סמי, שלום!
    השאלה למה אתה קורא מדינה יהודית-עברית. האם זו מדינה שבה יש גם יהודים וגם דוברי עברית – אז יש ויש מקום. אם זו מדינה שבה יש זכויות אחרות שנקבעות על פי הדם, אז מה עשינו בזה? המדינה היהודית של היום מקיפה את עצמה בחומה ועסוקה ב"פתרון של בעיות דמוגרפיות" כלומר: איך להמשיך ולהחזיק ברוב יהודי. מהסיבה הזו הפקידה במשרד הפנים נתנה לי זכות קדימה כשבאתי לרשום את ביתי בתעודת הזהות וטירטרה בלב ערל את האישה הפיליפינית שמנגבת לסבתא שלי את האחוריים. הרעיון של מדינת לאום, במיוחד במדינה שרבים ממנה אינם יהודים מביא בהכרח להדרה של כל מי שלא נולד עם "הדם הנכון". זה כואב, כי בישראל עדיין נמצא הבית שלי והאנשים היקרים לי. אני הייתי יכולה לחיות טוב עם הרעיון שבישראל ישר מבטלים, אבל באנגליה או הולנד הוא נראה טבעי לחלוטין: מדינת כל אזרחיה. שלכל אזרח ואזרחית יהיו זכויות שוות ושילד לא ימות כי לרוע המזל הוא נולד למשפחה בדואית שחיה ב"כפר לא מוכר". אני חולמת על מצב בו להיוולד למשפחה כזו או אחרת יהיה עניין יותר נייטרלי במה שקשור לזכויות אדם בסיסיות. מה איתך?
    בברכה
    איריס

  14. סמי כנפו

    תשלחי את אותה פיליפינית לאחת ממדינות המערב כדי לקבל אישור עבודה וניראה מה יגידו לה שם..לא ייתנו לה לצאת משטח שדה התעופה, היא תועלה ישר על מטוס חזרה, בארץ עוד יש סידור כזה ואחר שמאפשר לה להיות…
    אבל, אם כל עניינך הוא לשפוט ולבוא ביקורת על ישראל אז תמצאי בטח יש,
    הרעיון שאני תמיד מעודד הוא לנסות ולהשפיע מבפנים תוך כדי עשייה…
    שיהיה לך חג שמח באשר את
    וחג אביב פורח
    סמי

  15. איריס

    סמי, שלום!
    על מה מבוסס הידע שלך שהפיליפינית המטפלת או מהגר עבודה אחר לא יורשו להיכנס למדינת המערב? אנחנו מדברים בעובדים זרים שהמדינה "מיבאת" ולא בנסיון "בלתי חוקי" להיכנס לארץ. אירופה אינה ידידותית כלל למהגרים, אבל העובדים הזרים, כמו התורכים למשל בברלין, זכאים לכל זכויות האזרח: יש להם ביטוח בריאות, ילדיהם זכאים לחינוך, הם נהנים מחופש תנועה ומשתכרים משכורת זהה לאזרח מקומי, לו היה עושה את אותה עבודה. אין שם משכורות ותנאי עבדות, וזה במדינה כמו גרמניה בה חוק הדם קובע את האזרחות כמו בישראל. כך שבענין הזה יש לישראל עוד דרך ארוכה. ובודאי שיש מדינות בהם מצב זכויות האדם הוא נורא יותר. אז מה? האם זה עושה את ישראל לדוגמא ומופת? או מוריד מאחריותינו? האם סין צריכה להיות המודל שלנו? יש הרבה דברים בישראל שגורמים לי להתגעגע, אבל כשזה נוגע לזכויות אדם ללא יהודים …
    בברכה
    איריס

  16. יוסי לוס

    בנוסף לכך, מדינות אירופה קולטות פליטים מלאומים שונים ודתות שונות שנמלטו על חייהם מארצותיהם. רק לאחרונה, אחרי עשרות שנים, החלו קולות משמעותיים להישמע בעד הגבלת קליטת הפליטים במדינות אירופאיות מסוימות.
    ישראל לא עושה זאת, אלא אם כן הפליטים הם יהודים.
    מדינות אירופה קולטות פליטים, גם אם צבע עורם שחור.
    בישראל, לעומת זאת, אפילו חברות כוח אדם (שלא לדבר על פליטים) לא הורשו לייבא מהגרי עבודה שצבע עורם שחור. חברות כוח אדם הורשו לייבא עובדים מכל העולם ורק לא מאפריקה. מאפריקה הגיעו מהגרי עבודה בכוחות עצמם.
    שחורים התקבלו בישראל, רק אם יהדותם הוכחה לשביעות רצונם של רבנים מטעם המדינה.
    יחד עם זאת, יש לזכור שהזוועות שמתרחשות בארצות אפריקה שדוחפות אנשים לברוח מארצותיהם אינן בלתי קשורות לשלטון הקולוניאליסטי האירופי ביבשת ואינן בלתי קשורות לעושר שנצבר באירופה.