אי שוויון, פערים והכיבוש
מוטי בסוק מדווח אתמול בעיתון ה"הארץ" שעל פי בנק ישראל, האינתיפאדה היא הגורם העיקרי
אבל אפשר גם להפוך את הקשר הסיבתי. דני גוטויין עושה זאת במאמר מבריק שעומד להתפרסם בגיליון הקרוב של כתב העת "תיאוריה וביקורת" בעוד כחודש (גיליון 24).
השמאל, גורס גוטויין, המייצג את מעמד הביניים ונמצא בשעור גבוה באליטות, מעולם לא חשף ולא עמד על הקשר הסיבתי. הריטוריקה שלו תמיד הייתה הפוכה: אם יסתיים הכיבוש יהיה יותר לכולם, כולל לעיירות הפיתוח.
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
לא כולם משלמים את מחיר הכיבוש. לפחות לא באותו אופן.
בנק הפועלים מדווח על גידול של 290% ברווח הנקי בשנת 2003 ל-1.357 מיליארד שקל.
אכן דברים חשובים. כדאי רק להזכיר שגוטוויין טוען אותם כבר כמה שנים. מאמר חשוב שהופיע ישר אחרי נצחונו של אהוד ברק, ומנתח את עקרותו של השמאל הישראלי ניתן לקרוא בכתב העת מקרוב מספר 2. ברק שהמשיך במהלכי ההפרטה והגדלת הפערים כמו קודמיו ויורשיו, הציג סדר יום כלכלי ימני יחד עם נכונות גדולה יחסית לויתורים מדיניים. מה שלמעשה ממשיך לאפין את רוב האגף היוני של המפה הפוליטית. ישנם יוצאי דופן בודדים, שאחד מהם הפסיד עתה את ראשות 'יחד' ליוסי בילין אחד מנציגיו המובהקים של הניאו ליברליזם בישראל, ובכך מסתמן הכיוון שמפלגה זו הולכת לקדם.
אני מסכימה לטענה של גוטווין כי "השמאל משתמש בכיבוש כתירוץ לדחיית המאבק באי השויון", אך דבריו על הקשר בין הכיבוש והליברליזציה אינם מובנים:
א. לא ברור לי כיצד הפך הכיבוש באמצעות "מפעל ההתנחלות ופילוחו של שוק העבודה – למנגנון פיצוי שהגן על המעמדות הנמוכים מפני נזקי ההפרטה". במה מתבטא הפיצוי? המוחלשים מדירים רגליהם מההתנחלויות, ובשוק העבודה דווקא התעצמה התחרות על המישרות ה"נמוכות" והקשתה עליהם.
ב. אם המוחלשים אמנם ניזוקו מהכיבוש, כיצד יכלו "מפעל ההתנחלות ופילוחו של שוק העבודה" להביא להידוק תמיכתם בימין.
הדיעה המקובלת היא הפוכה: התמיכה המסורתית של המעמדות הנמוכים בימין (בעיקר מזרחים ורוסים הנגועים בלאומנות ובשנאת ערבים), היא הסיבה להנצחת הכיבוש!
אם המזרחים והרוסים התומכים בימין הם "האשמים" בכיבוש, איך זה שאת הכיבוש מנהיגים דווקא אשכנזים טובים מבתים טובים? אבל יותר ברצינות.
להאשים את המזרחים והרוסים בכיבוש זה כמו להאשים את הנשים בכך שהן מרוויחות פחות כשהן יוצאות לעבודה. "הפיצוי" עליו מדבר גוטווין, להבנתי, מתייחס לתקופה עד לאינתיפאדה, כאשר תמיד היה מישהו שמרויח אפילו פחות מהמזרחים, וכאשר המדינה יכלה להרשות לעצמ לחלק קצבאות ליהודים. זה גם אפשר למדינה להציע למזרחים דיור מוזל בשטחים.
בקשר לתמיכה בשלום: אני דווקא לא ראיתי שמי שהכשיל את תהליך אוסלו היו המזרחים. אחד קראו לו פרס, האחר ביבי והיה גם יגאל עמיר שפעל בשם אידיאולוגיה של מזרחי ידוע בשם הרב קוק, אידיאולוגית ההתנחלות והכיבוש מבית גוש אמונים. אז זה בקצרה.
כדאי לקרוא את המאמר של גוטויין (רן: זהו פיתוח והרחבה של הטענה הקודמת), אבל בקיצור מה שהוא טוען הוא שחלק מן ההתנחלויות הפכו להיות מדינת הרווחה של ישראל (בעיקר במה שקוראים עוטף ירושלים). הן מספקות דיור מוזל, תעסוקה, שירותי בריאות וחינוך. חלק גדול מן האנשים שהלכו לשם היו אנשים שביקשו לשפר את תנאי חייהם, מתוך חוסר יכולת לשפר את תנאי חייהם בתוך ישראל הריבונית. זוהי תופעה מוכרת מכיבושים קולוניאלים בעבר. כמובן שהתודעה מצטרפת להוויה, ואחרי זמן אי אפשר להפריד את הסיבה מן המסובב (מה מקדים את מה: האידיאולוגיה את הצורך הכלכלי או להיפך). כך הליברליזציה וגידול הפערים שימשו דלק מניע להמשך הכיבוש ושלטון הימין. השמאל, כך טוען גוטוין, עסק בדיון מפורש בהיבטים הפוליטיים של הכיבוש (וגם בזה אנו נותנים לו הנחה גדולה), אבל השאיר את אי השויון כאילו זו תופעה מנותקת מהכיבוש.
המדיניות שצריך לארגן פה צריכה לדעתי להיות מבוססת על מה שמכונה "דילמת האסיר", או "שיטת הדומינו". צריך לצאת בתכנית שתתציע פיצויים מוגדלים מאוד לכל מי שיפנה את ביתו בתוך-6 חודשים (נאמר מליון דולר למשפחה). אחר כך פיצוי מוגדל (לא מאוד: למשל 800,000 דולר למשפחה) למי שיעזוב את ביתו ב-6 החודשים הבאים. אני מבטיח לכם שתחל תזוזה שתפרק את כל המפעל הזה מחייליו. כשרבין חתם על הסכמי אוסלו, הייתי בטוח שהוא וביילין הולכים לעשות את זה. אבל ההזדמנות פוספסה אז. עדיין לא מאוחר. מה שמדינת ישראל צריכה לעשות (בשיתוף ארה"ב, בריטניה, יפן, וארצות נוספות) היא לארגן כסף בינלאומי (גורג' סורוס למשל) גם לפיצוי המתנחלים וגם לפיצוי הפליטים הפלסטינים. אבל אילו הם חלומות באספמיה.
היינו שמחים לקרוא. אז למה תיאוריה וביקורת לא עולה לאינטרנט ונעשה קצת יותר פופולרי?
אם בחלומות עסקינן, אני מציע (קצת בבדיחות הדעת והרבה ברצינות תהומית) מנגנון פיצוי מקיף ועמוק יותר. הבה נפצה את כל קורבנותיה של הציונות: פלסטינים, נשים, מזרחים, ניצולי שואה וגו'. אני מבקש גם להצביע על המקור הכספי – הדיבידנדים שהפיקו התנועה הציונית ומדינת ישראל ממאה ויותר שנות דיכוי. ברם אולם, ברוח החג הקרב ובא, אני נכון לוותר על חלקי היחסי בפיצוי ולו בלבד שמדינת ישראל תעשה בו שימוש לתיקון העוולות הרבות שהיא גרמה וגורמת. חג חירות שמח!
יהודה היקר, קודם כל דרישת שלום חמה וחג שמח.
יש משהו בתיאוריה של דני גוטווין, ובעצם בהיפוך הטענות שהוא מבצע. אבל נדמה לי שמה שמעיב על שלמותה, ואולי ביתר דיוק על תקפותו של הטיעון של גוטווין ,הוא הדבר הבא: בכל ההתנחלויות כולל ברצועת עזה יש בסה"כ עד היום כרבע מיליון בני-אדם. בערך כשמונים אחוז מהן מאוכלסות במתיישבים שלא באו לשם מסיבות אידיאולוגיות. כלומר אנחנו מדברים על כמאתיים אלף מתיישבים. במדינת ישראל יש כיום קצת יותר משישה מיליון בני-אדם.
מכאן, שדבריו של דני גוטווין על הקשר בין האוכלוסיות המוחלשות לבין הימין המתנחלי , חל על אוכלוסיה זעירה בלבד.
לכן צריך אולי לחפש את ההקשרים במקומות אחרים. כל זה כמובן אינו בא לומר חלילה שמפעל ההתנחלות פורח ומשגשג הודות לתמיכתם של המזרחים. בעניין הזה אני מסכים לכל מילה ומילה לדבריו הנכוחים של גל לוי.
אנא תשובתך.
יהודה שלום, נדמה לי שאתה עושה פראפראזה מאימרתו של שו ביחס למתנחלים (מה שהם זה כבר ידוע- כל שנותר הוא לקבוע את המחיר). ובכן, ביחס למתנחלי איכות החיים- אין ספק שהם ישמחו להתפנות במחיר נמוך לאור האינתיפדה שפגעה בפסטורליה שלהם. לעומת זאת ביחס לגרעין הדתי-משיחיסטי, אותם אי אפשר לדעתי לקנות בנזיד עדשים עשיר ככל שיהיה. חרף הכספים הרבים המוזרמים אליהם, קשה לומר שהם מנהלים אורח חיים נהנתני. הפיתוי הכספי
יכול לפעול כבומרנג עבור תומכי הפשרה- ע"י יצירת ניכור ואנטגוניזם בקרב עיירות הפיתוח והשכבות החלשות.
צריך לדעתי להפריד בין שתי הסוגיות: פתרון מדיני כפוי בלחץ המעצמות, וטיפול בשורשי הפערים הכלכליים-חברתיים ע"י חשיפת הכוחות המנציחים אותם.
בזמן ממשלת רבין הפערים החברתיים התרחבו בד בבד עם הצמיחה הכלכלית דאז. (המספרים המדוייקים פרחו מזכרוני אך ניתן לבדוק זאת). ישנה סברה לפיה הסכמי שלום בנוסח "המזרח התיכן החדש" יטיבו עם ערביי א"י ועם ההאשנזים בני המעמד הבינוני גבוה אך יזיקו למזרחים, שירדו עוד נמוך יותר בסולם הריבוד הישראלי. ההסבר לכך הוא שבמצב של שלום אזורי מפעלים ופרוייקטים כלכליים יעותקו לשטחים או למדינה ערבית כלשהי, שניתן למצוא בה כוח אדם זול יותר מאשר מזרחים חסרי השכלה והכשרה מקצועית. הערבים בישראל בשל שליטתם בשפה הערבית ישתבצו בנישה של מתווחים ודוברים כך שמעמדם ישתפר. יותר המזרחים לעומת זאת יוותרו גם ללא שכר המינימום הזעום ואם שברי רשת הביטחון הסוציאלית.
איזה שטויות מצבם של ערביי ישראל הולך ומורע.
והמזרחים לצערי (לפחות אלו בפוליטיקה) הם חלק מהדיכוי שלהם.
כי באתנוקרטיה כלומר משטר שדואג רק ליהודים, הערבים לא נחשבים.
כמו הבחנות סוציולוגיות רבות כך גם ההבחנה בין מתנחלים "אידיאולוגיים" לבין מתנחלי "איכות חיים" אינה מבחינה בין מהותם של אנשים אלא בין האופנים השונים שבהם אנשים פועלים (וגם תופסים את עצמם, מציגים את עצמם ונתפסים על ידי הסביבה) בתלות בתנאי קיום מסוימים. אני מתכוון לכך שרק מעט מהמתנחלים היו נשארים מהסוג "האידיאולוגי" והיו נשארים בהתנחלויות אילו תנאי הקיום שם היו קשים יותר. למשל, אילו תנאי הקיום שלהם היו מתקרבים קצת לאלה של שכניהם הפלסטינים.
מרבית המתנחלים "האידיאולוגיים" היו מוכנים להתפנות אילו הם לא היו זוכים להטבות הפיננסיות המפליגות שהם זוכים להן, ואילו הם לא היו זוכים להגנה הצבאית בעוצמה שהם זוכים לה, ואילו הם היו יכולים בקלות יחסית להחליף את דירתם.
אינני חושב שההבחנה אינה בעלת חשיבות, אלא רק שהיא תוצאה, במידה רבה, של האווירה הפוליטית שבתוכה אנחנו חיים. ולכן, לא צריך לפחד יתר על המידה מהתשוקות המשיחיות של המתנחלים "האידיאולוגיים".
אין בידי הידע לענות על כל התגובות שנכתבו. אבל בכל זאת כמה התייחסויות. ראשית לחזי. אהלן. באמת הרבה זמן. חג שמח לך. בקשר למתנחלים. אני חושב שאתה טועה. אתה לא כולל את מעטפת ירושלים. אם תוסיף אותם תגיע לדעתי לכ- 400,000 אם לא יותר. אנו מדברים בדיוק על הפער הזה בין "המתנחלים הפאנאטים" לבין אלה שהגיעו לשם על מנת להתקיים ולאפשר לעצמם דיור וכל שאר ההטבות. לא הייתי מכנה אותם "מתנחלי איכות החיים". יש הרבה מהם שהגיעו לשם על מנת להתקיים בכבוד. כמובן שהאוכלוסיה שם הרבה יותר הטרוגנית מן הקטיגוריות הפשטניות בהן אני משתמש כאן. אבל אילו הם כיוונים כלליים. אני מסכים גם עם גל לוי (גם לך שלום שלום) בעניין האשכנזים שמהווים את הגרעין הקשה של ההתנחלויות. על זה אין עוררים. בכל זאת אני חושב שלגוטווין יש נקודה שכדאי לשים אליה לב. מרקו, אתה צודק בקשר לאי השיויון בתחילת שנות התשעים. אילו היו השנים בהם נקטפו "פירות הליברליזציה" של אמצע וסוף שנות השמונים.
חג שמח לכולנו
לחלק ניכר מן ההערות ישנה התייחסות בגירסה המלאה של המאמר שתופיע ב"תיאוריה וביקורת" תחת הכותרת "הערות על היסודות המעמדיים של הכיבוש". ואולם, כבר עתה ברצוני להבהיר שתי סוגיות:
א. המאמר אינו מטיל על המעמדות הנמוכים, בין אם אלו הרוסים או המזרחים, את "אשמת" התמשכות הכיבוש. מטרתי היא לבאר את התופעה של התמיכה לה זוכה הימין בקרב מעמדות אלו. בניגוד לגישה הרווחת בשמאל הרואה תמיכה זו כנובעת מלאומנות או זיקה לדת, ולכן "כבלתי רציונלית", שכן היא מנוגדות לאינטרסים של המעמדות הנמוכים, אני סבור, כי בתנאי משטר ההפרטה והגידול באי-השיוויון, הרי שהכיבוש ונגזרותיו – מדינת הרווחה החלופית שהוקמה בשטחים והייתרון שמקנה המתח הביטחוני לפועל היהודי המצוי בתחרות עם הפועל הפלסטיני בשוק העבודה – מאפשרים למעמדות הנמוכים לשמור על מיקומם היחסי בחברה. מנגד, השלום הניאו-ליברלי שמציע השמאל, משמע, זה התומך בהמשך פירוקה של מדינת הווחה והפרטת שירותיה, עתיד להוסיף ולדחוק אותם כלפי מטה. מכאן, שאם יש כאן שאלה של "אשמה" הרי שזוהי אשמת השמאל הישראלי שמתוך הענות לאינטרסים של מעמדות הביניים תמך בהאצה ובהעמקה של מהפכת ההפרטה, וכך איפשר "למנגנון הפיצוי" של הכיבוש להדק את הברית בין המעמדות הנמוכים והימין. עניינה של הבחנה זו אינו תיאורטי בלבד. מתבקשת ממנו מדיניות של "רווחה תמורת שטחים", בדומה לזו שאיפיינה את הדה-קולוניאליזם הבריטי, למשל, כמפתח לאסטרטגיה שתציע למעמדות הנמוכים, אך גם ל"מעמד הביניים הנשחק" שהפך לקורבנה של מהפכת ההפרטה, חלופה לתמיכה בימין. כך ניתן יהיה להתחיל לבנות את הכוח הפוליטי הדרוש לסיום הכיבוש.
ב. אני סבור, כי "מנגנון הפיצוי" של הכיבוש פועל לא רק על מי שעברו פיזית להתגורר בשטחים, אלא הסיכוי הגלום בו רלוונטי גם לשיקוליהם של מי שלא מימשו סיכוי זה בפועל. ממש כפי שתהיה זו טעות להניח שבש"ס תומכים רק מי שנהנים ישירות משירותי הרווחה שהיא מציעה, כך הוא הדבר ביחס מדינת הרווחה החלופית שהוקמה בשטחים. היא מהווה חלופה גם למי מתוך המעמדות הנמוכים – ועתה גם מקרב המעמד הנשחק – שנותרו ממערב לקו הירוק, אך יודעים שהחלופה לשדרג את מעמדם על ידי מעבר ל"ארץ ההתנחלויות" קיימת וכי הם יוכלו לממש אותה כאשר יחליטו לעשות כן. מכאן, שיש לבחון את השפעתו של "מנגנון הפיצוי" של הכיבוש לא רק על מי שעברו בפועל לשטחים, אלא גם על כל מי שהסיכוי הגלום במעבר למדינת הרווחה החלופית שהוקמה ב"ארץ ההתנחלויות" רלוונטי עבורם. משמע, עבור חלקים רחבים של המעמדות הנמוכים שהמדיניות הכלכלית דוחקת אותם אל מחוץ לחברה, ואשר המעבר להתנחלויות הוא שידרוג חברתי לא פחות מאשר כלכלי.
קודם כל אני רוצה לומר שהמערכת הרעיונית שאתה מציע היא מבריקה
ועוזרת לפצח את צבת הלאומיות והלאומנות שמנסות להכחיש את
המימד הכלכלי הטמון בכיבוש. ויפה סייגת את דבריך גם לגבי זה.
אני מעוניין לשאול אותך שאלה, , איך אתה רואה את שאלת הציונות
וחלקה הכלכלי בהנעת מתיישבים לקולוניות בשטחים ?