על מושג השוויון, המלחמה בטרור, וול מארט ונשים בסכסוך
250 סוציולוגים, הסטוריונים וחוקרים אחרים נאספו החודש בקליפורניה לכנס על וול מארט – רשת השיווק הקמעונאי הגדולה ביותר בעולם. הרשת מוכרת סחורות ב 256 מיליארד דולר לשנה ומדי יום נכנסים לסניפיה 20 מיליון קונים. וול מארט משנה את מצבן של ערים אמריקאיות, קובעת אמות מידה לשכר ומעצבת את הסביבה בה חיים מיליוני אמרקיאיים. בין היתר הרשת היא מודל לקפיטליזם של המאה העשרים ואחת, שכר נמוך, תרבות ניהול סמכותנית בצירוף טכנולוגיות מתקדמות. הכתבה על הכנס הופיעה במקור בניו יורק טיימס, ובעיתון סוף השבוע היא מתורגמת לעברית. (תודה לסנדרה כלב על ההפנייה), מאמר נוסף על וול מארט ניתן לקרוא ב "Economist".
גיליון חדש של כתב העת "מצד שני" המוקדש לנשים בסכסוך, העורכת האורחת איריס מזרחי כותבת בהקדמה:
"ככותבת בעיתונים, כמעט תמיד הוגבל מרחב הביטוי שלי על-ידי עורכים, בדרך-כלל גברים, או נשים שעבדו בשביל גברים. בגיליון הזה קיוויתי שכל אחת מהכותבות תקבע את מרחב הביטוי שלה בעצמה. ואכן, כל מאמר כאן מרחיב למעשה את השיח הנשי על הסכסוך לאזורים שאינם מקבלים במה בדרך-כלל. כל שיחה עם כותבת זו או אחרת פתחה בפני דלת אל עולמן העמוס של נשים שלוקחות אחריות על המחר ומנסות לשנות אותו. אוצר המלים שלהן לא מכובס, לא משומש מדי, לא מנוצל לטשטוש המציאות, וראיית התמונה הכוללת שלהן בהירה, ברורה, והכי חשוב, הגיונית."
בין הכותבות בגיליון רחל יונה-מיכאל, נינה מזרחי, חביבה פדיה, לואיז כהן, חדוה ישכר, רלה מזלי, מוניקה פולק, תקוה לוי, ערביה מנסור, חוה הלוי, אביבית אגם-דאלי, וקינה על ויקי שירן של הנרייט דהאן-כלב וסימון ביטון. (לצערי אין קישורים למאמרים, אולם ניתן להשיג את החוברת באמצעות פנייה ל"מרכז לאינפורמציה אלטרנטיבית").
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
המאמר ב"הארץ" אמנם מעניין, אך אינו ממצה לחלוטין. אודה לכם אם תצליחו למצוא הפנייה לחומר מקיף יותר על הרשת ועל הכנס המדובר.
כדאי גם לתהות מדוע החליט "הארץ" למקם את המאמר במוסף גלריה ולא בעמודי המאמרים או הכלכלה. האם עורכי "הארץ" רואים בנושא סוגייה תרבותית (אולי אמנותית…)? היא אכן תרבותית, אך לא פחות מכך היא חברתית – כלכלית, אבל אי אפשר להיות מופתעים מהבחירה של העורכים.
כפי שהוספתי בפוסט עצמו מאמר נוסף על וול מארט ניתן לקרוא באקונומיסט http://www.economist.com/printedition/displayStory.cfm?Story_ID=2593089
כמו כן ייתכן שאם תקליד את שמות החוקרים המופיעים בכתבה בגוגל תקבל חומר נוסף.
עוד כמה מקורות על Wal-Mart:
1. הספר In Sam We Trust – ספר על מייסד הרשת ושיטות הפעולה שלו:
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0812932978/103-0832883-5723826?v=glance
2. ב-NO LOGO של נעמי קליין תוכל לקרוא נתונים נוספים על הרשת, במסגרת הדיון על מותגי ענק רב לאומיים נוספים.
3. בספר "כלכלה בגרוש" של ברברה ארנרייך (אגב, שני הספרים יצאו בעברית בהוצאת בבל) תוכל לקרוא על חוויותיה של המחברת כעובדת ברשת.
והשואה בין המדיניות שלה ושל המתחרה CostCo שתנאי ההעסקה שלה הוגנים יותר.
http://www.reclaimdemocracy.org/articles_2004/costco_employee_benefits_walmart.html
http://www.mail-archive.com/pen-l@galaxy.csuchico.edu/msg88063.html