למה בחינם אם אפשר לשלם
לפני יומיים כתב כאן איציק ספורטא ("למחלקים הידד") על מצג השווא של תחרותיות העומד בבסיס מדיניות ההפרטה של מדינת ישראל. מתוך אמונה עיוורת שמה שמנוהל ע"י המגזר הפרטי הוא בהכרח טוב ויעיל יותר ממה שמנוהל ע"י המגזר הציבורי, מעבירה המדינה מידיה נכסים ופרוייקטים על מגש של כסף לידיהן של חברות פרטיות ואנשי עסקים. כתוצאה מכך נוצר מצב שבו פרוייקטים כמו הפרטת ייצור החשמל, סלילת כביש חוצה ישראל והקמת הרכבת הקלה נעשים בתמורה לערבות המדינה לרווחיהם של המשקיעים ללא התחייבות מצד האחרונים לתמורה הולמת בדמות יעילות, מתן שירות במחירים נמוכים ויצירת מקומות עבודה.
דוגמא נוספת להתנהלות כלכלית המבכרת את המגזר הפרטי, היא
המעבר לשימוש בתוכנות קוד פתוח במשרדי הממשלה עליו החליטה ממשלת ישראל כמו גם ממשלות רבות אחרות בעולם (ארה"ב, פינלנד, צרפת, גרמניה, ברזיל, תאילנד, טייוואן וסין) נועד כדי לפתוח לתחרות את שוק התוכנה הנתון ברובו לשליטתם של מונופולים, ולעשות זאת בעלויות אפסיות כמעט, תוך יצירת שיתופי פעולה חוצי גבולות ושמירה על מעבר פתוח של מידע. תוכנות המופצות תחת רשיונות קוד פתוח ניתנות לשימוש בחינם והקוד שמאחוריהן נשאר חשוף בפני מתכנתים אחרים, אשר יכולים לעשות בו כרצונם (בהתאם לתנאי הרשיון). שיטת ההפצה הזאת מעודדת יצירת קהילות של מפתחים (רבים מהם פועלים גם בארץ) שחולקים ביניהם ידע ושוקדים על שיפור התוכנות. באתר
צפוי היה כי תירוש, שנמצאת בימים אלה במשא ומתן עם מורי החינוך העל-יסודי, אשר מוכנים לוותר על גמולי ההשתלמות שלהם ועל חלק ממשכורתם כדי שיוכלו למנוע את פיטוריהם של 2000 מחבריהם, תנהג כמי שמודעת למשבר התקציבי בו נתון משרדה ותעדיף את המעבר לשימוש בתוכנות קוד פתוח. תוכנות, אשר מלבד חסכון כספי משמעותי, נושאות גם ערך מוסף בדמות יצירת תעסוקה לאנשי תוכנה מקומיים (בברזיל למשל, מכשירים מאות מתכנתים אשר יועסקו בחברות ממשלתיות לפיתוח תוכנה בקוד פתוח). אבל במדינה שבה מתעמרים בעובדי המגזר הציבורי ובמקביל מוכנים לתת ערבויות כספיות לחברות מסחריות, מעדיפים גם פתרונות תוכנה פרטיים ויקרים.
ישראל בלכמן סטודנט לתואר שני בבית הספר לחינוך באוניברסיטת תל אביב ובעל האתר "מעקב חינוך" בו פורסם המאמר לראשונה.
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
לחברת מיקרוסופט יש אינטרס ברור שעל המחשבים שבמעבדות בבתי הספר והאוניברסיטאות יותקנו התוכנות שלה. כיוון שעבור רבים המגע הראשוני עם המחשב ככלי עבודה נעשה שם, התלמיד מתרגל לעבוד בסביבת התוכנות של מיקרוסופט ובהמשך חייו הוא ייטה להעדיף אותם על פני המתחרים.
בכך למעשה מיקרוסופט מקבעת את השילטון שלה בשוק התוכנות.
נחמיה שטרסלר, החכם מכל אדם, נשאל:
מדובר בארץ רבות בהפרטה, אך שאלה אחת אינה ברורה לי – במידה והבעלות החדשה (כפי שנדרש במקרים רבים) היא בידי גורמי הון חיצוניים, איך למעשה מוודאת מדינת ישראל, שהרווח מושקע חזרה בישראל ולא יוצא החוצה?
גל
תל אביב
נחמיה שטרסלר :
בעולם הגלובאלי הפתוח אי אפשר להבטיח דבר כזה. אבל מי שבא להשקיע בארץ, סביר להניח שהוא מאמין, לפחות קצת, בכלכלה הישראלית, אחרת מדוע בא? ואפילו אם ימשוך רווחים לחו"ל, עצם ההפרטה, עצם הקטנת כוחם של הפוליטיקאים, שיטות הניהול החדשות, הקשרים בחו"ל הכל זה לטובת הכלכלה.
ולכן כנראה שיש גם למיקרוסופט עניין בישראל וכולנו נזכה בקרוב לקשרים בחו"ל.
עוד פניני חוכמה באתר
http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/QAHeb.jhtml?qaNo=54