דברים בשם אומרם (רב)
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
קראתי את הציטוט מדבריו…אני מניח מהערתך הצינית לאחר מכן שאינך מסכים.
ובכן, אני מסכים. כן. בהחלט.
איני מרחם על ה"חפים מפשע". איני רואה בהם חפים מפשע כלל ועיקר. זו צביעות לחשוב כך.
אין בי רחמים על אוכלוסיה זו. זה אזור לחימה קשה. צה"ל נלחם בקשיים רבים. חשובה בעיני לאין ערוך שמירה מירבית על חיי החיילים. חשש מינימלי לחיי חיילים – גורר תגובה מהירה. מי מהמקומיים שחושש להיפגע שיברח. מי שלא היה שם לא נפגע.
אני בעד היהודים. אני בעד ישראל. אני בטוח שאנו הצודקים.
איני מסוגל להבין את הגישות המנסות לרפות, המנסות לסכן חיי חיילים על חשבון יפי נפש מול אוכלוסיית אוייב.
לא שמעתי את התגובות הנזעמות לפני שבועיים כאשר אמא וארבעת בנותיה נרצחו בדם קר בכוונה ממש.
"מוסר נביאים", "מוסר יהודי", "עם רחמן". מהן אלו המלים? האם הדב ליאור הוא זה שיפרש אותן? האם הסמכתו כרב מעניקה לו מעמד מוסרי כלשהו לקבוע הלכות? לו זכינו לשמוע הלכות מצידם של אלה המתקראים רבני יש"ע בנושא אחר כלשהו הנוגע לשאלות של מוסר, רחמים, ויהדות. המוסר היחיד השולט בפיקותיהם הוא מוסר הכיבוש וגאולת האדמה. יהודים, ערבים, סתם "גויים", יכולים למות על ימין ועל שמאל. העיקר, כמו שקובע קופל בתגובה למעלה, זה שהיהודים צודקים ומי שמבכה את מותם של הפלסטינים ושל כל אדם אחר, הם יפי הנפש.
אז גם אני מכביר מלים, ומרגיש אבוד מאחורי המלים. ילך לו קופל וישכון בצילו של הרב הגדול, וחס וחלילה שלא יהיה גורלו או גורל ילדיו כזה של משפחת חטואל, ולא כגורלם של אותם ילדים שמתו כך סתם באמצע היום ברפיח הכבושה.
כל הבעיה מתחילה בשיח על "המוסר היהודי". היהדות היא דת, ותרבות שמקפלת בתוכה גם מערכת ערכים, אבל המוסר כשלעצמו הוא ערך אוניברסלי שלא מבחין ולא צריך להבחין בין דתות או עמים. כשהעם היהודי שיווע בשעתו למצפונו של העולם, הוא לא פנה ל"מוסר הנוצרי", הוא פנה לאנושיות באשר היא, לאדם באשר הוא. ואת החשבון של כמה זה יעלה לנו מבחינת חיי החיילים צריכה לעשות ממשלת ישראל ולא תושבי רפיח, זאת רשעות ואטימות לב לדרוש מהאנשים האלה שישבו בשקט בביתם (בהנחה שהוא עדיין עומד על תילו…) בעוד עולמם חרב עליהם, ולא -נשלוף עליהם את המוסר היהודי ונהרוג בהם.
קופל, אין בלבך רחמים על האוכלוסיה אזרחית, משום שזו אינה בורחת ממקום מגוריה, כאשר זה נהפך על ידי צבא כובש לאיזור לחימה. אם כך, למה אתה מצפה למצוא בלבם של אחרים רחמים על משפחת מתנחלים, שעקרו – מבחירתם ועל טפם – מישראל, והתמקמו בלב לבו של אותו איזור לחימה עצמו?
דבריו של הרב , כאשר הם נשמעים יוצרים את הרושם שצריך לזלזל בחיי אדם וכן שזה מותר וצודק לפגוע בחפים מפשע.
אולם לא כך הדבר, ידוע שגורמים עוינים בקרב האוכלוסיה הפלסטינית משתמשים באזרחים כבמגן אנוש מזה זמן רב, אך אינני חושב שדבר זה בא ללא הסכמתם של "החפים מפשע", שהרי מי שיוצא לרחובות להפגין ,פועל נגד הנחיות צה"ל ומתקרב לכוחות הלוחמים, עושה זאת מרצונו החופשי והסתודדותו עם גורמים חמושים היא גם כן החלטה שלו.
לפיכך ניתן להסיק שאנשים אלו תורמים ועוזרים לחמושים ובכך הם שותפים לפשע, בכך הם עוזרים לחמושים לפגוע בחיילי ישראל ולכן לא נכון לקרוא להם "חפים מפשע" , כי הם לא כאלה.
בנוסף אל לנו לשכוח שמדובר בחיילים שלנו שאילולא היה צה"ל נוקט מדיניות חריפה נגד גורמים באוכלוסייה מי יודע מה היה קורה אז,
אשמח לשמוע תגובות מהחולקים עלי בדואר האלקטורני שאת כתובתו ציינתי.
הרב ליאור מביע עמדה אידיאולוגית ולא עמדה יהודית מוסרית. אין לי בעיה עם גיוס היהדות להבעת עמדות, רק צריך להודות בכך ולהבין שהפרשנות של רבנים כמו ליאור היא פרשנות אידיאולוגית ולא ייצוג של עמדה יהודית ברורה. בפרקי אבות נאמר "עשה לך רב" השאלה לאורו של איזה רב כדאי שנלך? כאדם דתי הרב ליאור פסול בעיניי להנהגה דתית ומוסרית.אני בטוח שהרב ליאור בעד מדיניות האוצר בפגיעה באוכלוסיות המוחלשות (הוא יכול להטיף למעשה צדקה ולהתנגד לעשיית צדק חברתי) העמדה הבטחונית והחברתית באות ממקום של מוסר חלקי ואנטי יהודי. הוא בטח לא מדבר בשם נביאי המוסר שזעקו את סבלם של המדוכאים.
זמן מה לאחר תחילת האינתיפאדה השניה ביקר בארץ מארק אדלמן. הוא היה אחד ממנהיגי מרד גטו ורשה והמשיך לחיות בפולין לאחר מלחמת העולם השניה. אדלמן בא לישראל מכיוון שלמרות שמעולם לא היה ציוני ומעולם לא בחר לחיות בישראל, הוא נמלא דאגה לקולקטיב היהודי בישראל לנוכח הדרך שזה סלל לעצמו. הוא סבר שלאור הניסיון שלו והדאגה שלו יקשיבו לקול שלו. לדברי אדלמן באחד הכינוסים בהם הוא השתתף, האינתיפאדה הנוכחית דומה למרד גטו ורשה לפחות במובן אחד והוא תמיכה רחבה של האוכלוסייה במורדים. אם הצד החזק לא מוכן להתפשר, מרד מסוג זה, אמר אדלמן, עשוי להוביל להשמדה של האוכלוסייה.