כמה מחשבות בריטיות על דו"ח דוברת

מיכה רחמן

שתי נקודות מבט נראות לי כמרכזיות לביקורת הרפורמה המוצעת בדו"ח ועדת דוברת. נקודה ראשונה,  המידה שבה הוא מסייע לתהליך הפיכת החינוך לסחורה את בית הספר למפעל כלכלי וציונים כמטבע עובר לסוחר. נקודה שניה, המרחק בין המלל השוויוני המדגיש את הדאגה למיצוי הפוטנציאל של כל תלמיד וביטויים אחרים, לבין המציאות שתתרחש עם יישום הרפורמה. מעניין להשוות את הרפורמה שמציעה הועדה לרפורמות אחרות באירופה שאותן מצטט דו"ח דוברת כמופת ודוגמה לשיפור הישגי החינוך בישראל.

בספרו של דיויד גילבורן ( David Gillborn: Rationing Education), ניתן לראות מה קרה עם רפורמה דומה שביצעה ממשלת הניו-לייבור של טוני בלייר (בהמשך לרפורמה של ממשלת תאצ`ר ב – 1988).

מנקודת המבט הראשונה ההמלצות החשובות בדו"ח הן הפיקוח והבקרה, העברת הסמכות לידי בית הספר. אולם כפי שקורה לעיתים קרובות בתהליכי הפרטה הפיקוח והבקרה המרכזיים של הממשלה לא קטנים. הקמת רשות ממלכתית חדשה ל"הערכה", היא צעד נוסף בכיוון פיקוח ובקרה של המדינה על טיב הסחורה שמייצרים בתי הספר. הלחצים מבתי הספר לייצר ציונים טובים יגברו (פיקוח ובקרה, שגילבורן משווה אותם למודל הפיקוח של בית הסוהר המופיע אצל פוקו). עם הפרסום. המדינה לא תצטרך לתגמל בתי ספר מצטיינים, הם יתוגמלו מעצם הביקוש של ההורים בעלי האמצעים שיגיעו לבית הספר.כלומר, כבתי חרושת לציונים מוסדות החינוך יהיו כפופים להיגיון התחרות הקפיטליסטי, הם יתחרו ביניהם על משיכת לקוחות אטרקטיביים. המלל הקיים בדו"ח על חינוך ערכי, כולל, מלא וגו`, לא ימנע את המגמה הזו.

הדו"ח מדגיש שלכל תלמיד יש יכולת משלו, הוא דורש את מיצוי הפוטנציאל הגלום בכל ילד אבל הדו"ח אינו מציב מטרות גבוהות אפשריות לתלמידים חלשים. הדו"ח מדגיש שאסור לתת לתלמידים החזקים להישאר ברמה הבינונית  הממוצעת, אלא צריך לתת גם לחזקים להתקדם. בהמלצה 1.6 קובע הדו"ח שלוש רמות של סטנדרטים להערכה. החלשים יישארו, מן הסתם, ברמה הנמוכה. בעוד שהדו"ח מפזר מעט מלל על הזדמנות שווה, הוא משאיר את כל נקודות המילוט מהצורך לתת הזדמנות שווה באמת ופותח את כל הפתחים לתחרות. הדו"ח מכיר במה שגילבורן קורא הקונספציה של היכולת הקבועה. לכל תלמיד יכולת קבועה שמעבר לה הוא לא יוכל להתקדם. אפשר לקרוא לגישה זו "האי-קיואיזם החדש". גישה זו הרווחת בין המורים גם היום תתחזק בודאי גם בעתיד כתוצאה מהגברת התחרות והרדיפה אחרי ציונים טובים. במצב כזה אפילו המורים הכי מוכשרים בעלי הרצון הטוב ביותר לא יצליחו, כמו שהם לא הצליחו בבריטניה, למנוע מצב של גזענות גלויה או סמויה ופערים הולכים וגדלים בין ילדים למשפחות עניות וילדים ממשפחות עשירות.

במילים אחרות, מה שעתיד לקרות בעקבות הרפורמה זה יצירת מצב אובייקטיבי, של תחרות שוק על ציונים, מצב שלא יאפשר קידום החלשים. נקודה מעניינית נוגעת להקמת מרכזי למידה, מרכזים אלה שפותחו בבריטניה, באחד מבתי הספר במחקר של גילבורן, לא קידמו את החלשים אלא חיזקו מאד את החזקים ומעט את הבינוניים.

בישראל קיימים מספר מרכזי למידה המקדמים חלשים, קיימות תוכניות מיוחדות במשרד החינוך, אולם חלק מהן כפרוייקט אומ"ץ וחלק מתכניות אגף שח"ר חוסלו כמעט לחלוטין על ידי השרה ליבנת. עתה מעבירה הוועדה את האחריות החינוכית אל בתי הספר שיתמודדו מעתה בשוק תחרותי ופרוע. (ושוב, תחזיות אלו מבוססות על ניסיונות רפורמה דומה בבריטניה).

מיכה רחמן עובד קהילתי בירושלים וחבר "הקשת הדמוקרטית המזרחית"

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. מתיתיהו שמואלוף

    מיכה, האם באמת לא ביטלו את החינוך המקצועי עדיין ?
    ומה דעתך על התמיכה של יובל אל בשן בתוכנית ?

  2. איתי

    קראתי את הדברים של מיכה וגם דברים שהופיעו קודם באתר ואני חייב לציין שאני מסכים עם הדברים שכתב במאמרו במעריב יובל אלבשן – חייבים לתת צאנס לרפורמה והביקורת נגדה היא לא ענינית במקרה הטוב. ולכן שאלתי היא אליך מיכה – מהי האלטרנטיבה שאתה מציע?האם עדיף להשאיר את המצב הנוכחי?

  3. דקלה לבני יערי

    למתתיהו, טוב, זה לא שייך לנושא העיקרי אבל זה "צורם" לי בעין. מכיוון ששאלה היא נקבה אז שואלים שתי שאלות ולא שני שאלות.

  4. דודי נתן

    אני באמת לא יודע האם הדוח יתגלגל לטוב או לרע, ואני בטוח שלחששות יש סיבה טובה (מתאים ללבנת וביבי לממש מתוך הדוח רק את הפיטורים וכו' ולא לקיים שוב המלצה חיובית), אבל לפחות צריך להתחבר/להריע להמלצה לבטל את החינוך המקצועי.