חקלאים ומהגרי עבודה

איציק ספורטא

אז עכשיו החקלאים שובתים כיון שהם צריכים לשלם מס של 8% על העסקת מהגרי העבודה שעובדים אצלם. כיון שאני ידוע כתומך שביתות נלהב הייתי צריך אולי לתמוך גם בשביתה זו. אבל בעצם זו אינה שביתה אלא אולי השבתה, השובתים הם מעסיקים ולא עובדים. חלקם עובר על החוק הישראלי בכך שאינו משלם את שכר המינימום, מעסיק עובדים מעבר לשעות העבודה השבועיות, ואינו מקיים את חוקי העבודה האחרים. ידועים החשדות הקושרים חברות כח אדם לפוליטיקאים, מקרה בניזרי, וההכנסות של סוחרים בעובדים לא מעבודה אלא ממסחר בבני אדם באמצעות העברת זכויות על עובדים. כל עובד משלם אלפי דולרים כדי להגיע ולעבוד כאן ובהגיעו לכאן משוייך למעסיק בלי יכולת להשתחרר אלא על ידי מה שהמעסיקים קוראים "בריחה".

השאלה האמיתית היא האם יש זכות לקיומה של תעשייה שאינה יכולה לספק שכר המאפשר פרנסה בכבוד? לטעמי, אין זכות קיום לתעשייה כזאת. כל הסיפורים שמסביב פחות מעניינים אותי. אם החקלאות נחשבת לתעשייה שיש לשמר אותה אזי צריך לעשות זאת לא על ידי ניצול עובדים.

יוסי הביא ביום שישי משפט ממוסף "הארץ" המשתמש במונח פרענקים, אולי לא להפתעתי מונח זה נמצא גם במאמר אחר באותו מוסף. בכתבתו של ארי שביט "חתרן בלתי נלאה" נכתב: "  לכל אורך הדרך אפל היה מזוהה עם המצורעים: דוד לוי, אריה דרעי, איווט ליברמן, דרור חטר-ישי. לכל אורך הדרך אפל שחה במים האחרים. הוא היה הנסיך שהלך עם הפרענקים."

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. אסף דרעי

    ניצול עובדים, ומהגרי עבודה בכלל זה, הוא תופעה מחפירה. אין על כך מחלוקת. חוקי עבודה צריך לאכוף ומי שאינו מציית להם צריך להיענש בחומרה. עד כאן ההסכמה.
    החקלאים רובם אנשים קשי יום, שעובדים קשה מאוד כדי להביא פרנסה דחוקה למשפחותיהם. לטעמי, אחד המרכיבים ההכרחיים של מדינה בריאה הוא חקלאות, משלח-יד אמיתי, יצרני, שטבעו נוגד חריפות את שלל "עסקי-האויר" שהם מקורן של הרבה רעות חולות בכלכלה ובחברה הישראלית ובכלכלות וחברות אחרות. מי שמייצר עגבניות עושה דבר טוב. מי שמספסר במטבעות ובמניות – דבר רע.
    כורח המציאות העגומה, הסגידה לאלילי התחרותיות והשוק "החופשי" נתנו אותותיהם גם בחקלאים. רבים מהם אינם מתפרנסים רק מיגיע כפם וכפי בני משפחותיהם, אלא מיגיעת מהגרי עבודה משתכרי שכר-רעב.
    יש להפריד בין אלו, שנדחקו למצב זה שלא בטובתם, לבין סוחרי-עבדים שפלים, שהם מיעוט מבוטל מקרב החקלאים.
    להתגולל על החקלאים בישראל כיום, דומה לשלילת הצדקתם של עובדים עתירי-זכויות ומוגנים יחסית, דוגמת עובדי חברת החשמל ועובדי "דור א'" למיניהם. אלו כאלו אינם ברונים-שודדים, אף לא טפילי-ממון אלא אנשים פשוטים שבאמת רוצים בסך הכל להבטיח לחם ועתיד טוב יותר לילדיהם.
    להגיד שלחקלאות אין זכות קיום בגלל שהחקלאים מסכנים פחות ממהגרי העבודה שעובדים אצלם, זה ליפול למלכודת שבעלי-ההון ועושי-דברם בממשל טמנו, ולתת להם לתקוע טריז בין האינטלקטואלים (שזה אתה – איציק) לבין אנשים שנדפקים מהשיטה לא פחות מפועלים ופקידים זוטרים (שזה החקלאים).
    החקלאים צריכים את תמיכתך, ומוסרית אתה חייב להם אותה.
    אולי לא בדרך של הקטנת הפיקוח על ציותם לחוקי העבודה, זה ודאי שלא. אבל בהחלט על ידי מתן סובסידיות לחקלאים שמקיימים תעשייה שחשוב לשמר אותה.
    דיברת לפני כמה ימים על כך שעצמאות קבלת ההחלטות על ידי מדינות הולכת ונעשית קשה יותר, כאשר הן נתונות יותר ויותר לסחטנות השחקנים הגדולים במערכת הגלובלית.
    ובכן, חקלאות ישראלית עצמאית, מבוססת וחזקה היא אחת הדרכים להבטיח אי-תלות של ישראל במדינות אחרות, בתחום בסיסי וחשוב מכל – מזון.

  2. אודי

    כמי שבא מההתישבות העובדת , ואביו עדיין מתפרנס ( בקושי רב) מחקלאות , ומכיר את המטריה הזאת היטב, אין לי אלא להודות לך על התגובה האינטיליגנטית והרגישה, והכל כך מדוייקת.

  3. דרור

    אין לי ספק שחלק גדול מהחקלאים הם אנשים קשי-יום שמוציאים לחם מן הארץ פשוטו כמשמעו. חלק ניכר מהם משתייכים לשכבות הכי מקופחות בארץ, למשל ערבים ישראלים ותושבי ישובי פריפריה קטנים.
    ועם כל הסימפטיה, הבעיה קיימת – איך אפשר לקיים חקלאות בהיקף שבו היא קיימת היום במדינה שאין בה די עובדים חקלאיים – ואלה שיש מנוצלים בצורה מחפירה – אין בה די קרקעות ואין בה די מים.
    חקלאות אינה פרנסה רגילה – זוהי תרבות שלמה שמשולבת בחיי היומיום. רוב התושבים בארץ באים מרקע עירוני ואינם יכולים להשתלב בעבודה כזו. אין היגיון ביבוא עובדים חקלאיים מחו"ל, וגם אין היגיון ביבוא מים מחו"ל לצורכי חקלאות. אם אי אפשר, אז אי אפשר – עדיף לייבא את העגבניות והמלפפונים מחו"ל.
    החקלאות בארץ היא מהענפים המוגנים ביותר. אין לי בעיה עם ההגנה הזו, כל עוד היא לא מביאה לניצול של עובדים או לאבסורדים כמו שתיארתי לעיל. אגב, הסיבה העיקרית להגנה הזו היא פוליטית ולא חברתית-כלכלית: אנחנו עדיין שבויים ברעיון המוטעה שעיבוד האדמה (בעיקר ע"י יהודים) שומר על גבולות המדינה.
    אני לא חושב שצריך לחסל את החקלאות בארץ, ואני חושב שהמדינה צריכה לתת תמיכה משמעותית לחקלאים, אבל צריך לחשוב מחדש על השיטה שבה מתנהל הענף. יש גידולים שעדיף לא לגדל בארץ אלא לייבא מחו"ל (פירות טרופיים כמו בננות או אבוקדו למשל), צריך לוותר על החקלאות במקומות שבהם ממילא רוב המועסקים הם זרים (מי צריך את "חוות השקמים" של שרון, אם ממילא מעסיקים בה תאילנדים?), צריך לאפשר יבוא פירות וירקות בשנים שחונות תוך יצירת מנגנון פיצוי לחקלאים במקום ליבא או להתפיל מים.

  4. Assaf

    While it is tempting to say: well, if it does not make money, we do not need agriculture, i would like to remind you that there is at least one reason for supporting agriculture in israel, since it is at least slowing down the fast process of rabid urbanization of the land. While agriculture is no natural reserve, its damage to the landscape is much smaller and somehow reversible.