מי נגד מה

כנרת רוזנבלום

תואר ראשון, שנה א`, מבוא לסוציולוגיה, שיעור ראשון: מאחורי כל תמונה, מאחורי כל יוזמה, מאחורי כל חגיגה, מאחורי כל הישג – מתחבא לו המקופח. תרים אבן, אולי אבן פינה – אם כוחך יעמוד לך, והרי תמצא שם מזרחי, עני, ערבי, עולה חדש, עולה ישן, קשיש, פועל ובטח גם אשה; והנה לך מאמר לפרסום, ואם תתמיד – אולי אפילו קביעות.

די בלהטוטי המילים של המבט המעמדי הפשטני, כדי לרוקן מתוכן כל עשייה שהיא. זה קל כמו להגחיך מישהו, כמו ללגלג על כוונות טובות.

"העיר" פרסם לפני מספר שנים סדרה של שלוש כתבות מעמיקות מאת האדריכל שרון רוטברד, שתקף את מיתוס "העיר הלבנה", תוך חשיפת (ובמכתבים למערכת יש שגם טענו ש"ייצור") המקור הפיקטיבי של המושג ושל יחסי הכוח העומדים בבסיסו.
אבל לא זה עלה התאנה שמאפשר ל"העיר" לפרסם את מוסף "העיר הלבנה", כמה שנים אחר כך, עם חגיגות ההכרזה (ארטיפקט כשלעצמו? בוודאי, אז מה).

העולם, למרבה השמחה, מורכב יותר מהקונפליקטים המעמדיים שבתוכם חיה הכותבת. יש בו גם יופי, וסיבה טובה לחגוג אותו בעיר הזאת, ויש סיבה טובה לשמוח בנכונות של אנשים, גורמים עירוניים, וכן – גם כלכליים – לרתום את עצמם לסטנדרטים אסתטיים, ואיתם גם לערכים של איכות חיים.

אפשר, בכל דיון שהוא, להעלות את המקופחים שנמצאים מאחוריו, ובכך להחליש את קולו של הדיון עצמו. אבל מה כל הכיף בזה?
תל אביב (או ישראל) לא תהיה שיוויונית יותר רק אם נשמור על כיעורה באופן פעיל. חשוב לדון בזכויותיהם של העובדים הזרים, בקיפוח של שוכרים לעומת בעלי הדירות, בשררת העירייה, בכוחם המוגבר של היזמים וגם ברעש ובאבק שממיט שיפוץ הבניין האחד על כל האחרים בסביבתו. האם היינו צריכים לתת לכל אלו לבטל את חגיגות העיר הלבנה, או שמא, כמו חותנת טובה, היינו צריכים לעצור רגע לפני החופה ולהזכיר את אלה שלא זכו להגיע איתנו ליום המשמח הזה?

לי זה נשמע לי כמו מס שפתיים צדקני, שבסופו של דבר יהפוך לריטואל מחרב שמחות, אך ריק מתוכן.

ואגב, בבניין הלא משופץ שבו אני גרה (ומתה, מתה שהוא ישתפץ כבר. אם רק הייתי מוצאת את העשירים שמחזיקים כאן דירות ענקיות, ריקות וחרבות, בגלל סכסוכי ירושה) אין מעלית ואין חניה, אבל הדירות זולות יותר מאשר בבורוכוב 38 המדונדש. לעדכונך. מצד שני, אני גם ועד הבית, ובתור שכזו, אני מניחה שאני זאת שמעסיקה את המנקה (פועל! עני! ערבי! אפילו הומו? מחמוד?!). כך שגם כאן יהיה לך קיפוח לעסוק בו.

כנרת רוזנבלום, עורכת מוסף "העיר הלבנה" של "העיר"


בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. יונית נעמן

    תודה שמצאת לנכון להתייחס לביקורת שלי.
    אשמח לדעת כיצד היית מתייחסת לפמיניסטיות שמעלות טיעונים על דיכוי וניצול על-ידי גברים. האם היית אומרת שאין להן חוש הומור? האם היית מציעה להן, למשל, להשתחרר קצת?
    אני מסכימה איתך בכל לשון שנעים ונהדר להסתובב בעיר המשתפצת והולכת, אבל עבורי זה בלתי אפשרי לחיות בבועה, ואני מוכרחה להודות שלא ממש צר לי על שהחרבתי מסיבה, קשה לי להזדהות עם הבורגנות שמסרסת כל תוכן
    לטובת אסתטיקה. מה לעשות.
    אני מבינה שאת, כעורכת המוסף, לא יכולת להשבית שמחה ולהשחיר את דפי המוסף הלבן על העיר הלבנה, שנבנתה מקצף גל ועננה. בכל זאת "העיר" ניפץ לפני שלוש שנים את המיתוס, אז בהחלט צריך לחגוג אותו מחדש, את זה אני
    מבינה. אבל רציתי לשאול אותך, כעורכת המוסף, האם אי אפשר היה להכניס מעט צבע לדפי המוסף? האם לא ניתן
    היה לראיין גם אנשים שאינם לבנים על עירם הלבנה? מדוע החד-גוניות, אני תוהה. האין ייחודה של העיר הזו מתבטא
    בערב רב שהיא אוצרת בתוכה?
    בהתחייבות נחושה להשבית שמחות גם בעתיד,
    שבת שלום
    יונית

  2. יונית נעמן

    שכחתי לשאול: האם בפסקה הראשונה שלך על המקופחים שפגשת בלימודי שנה א' בסוציולוגיה (מעניין שלא פגשת אותם עד אז), ועל מאמרים שנכתבים עליהם (בידי מקופחים העושים מקופחותם קרדום לחפור בו) –
    מסתתר הטיעון הישיש והמוכר עד זרא על התבכיינות?
    או שמא סתם נדמה לי?

  3. שרון רוטברד

    הסדרה התפרסמה ב"העיר" לפני שנה וחודש – חודשיים.
    נראה לי ש"העיר" לא אמורים להיות מחוייבים מבחינה אדיטוריאלית למוסף "עיר לבנה" , שכמו כל האירועים של העיר הלבנה בסיבוב הזה, היה מעין אינסרט חגיגי אבל פירסומי עם חסויות ומודעות. אז זה נכון שעל פי הרטוריקה של קראוון מדובר ב"ארכיטקטורה שניצחה את הברבריזם", כלומר, תל אביב היא לא רק יפה אלא גם צודקת, אבל לא צריך להגיע רחוק כדי להוציא את המרצע מהשק: כבר בכניסה לתערוכה במוזיאון תלוייה כרזה ענקית המראה את בית חולים אסותא בזמנים לבנים במיוחד, ליד מטבח מגא-יאפי עם הקופירייטינג הגאוני – "הרוח של הבאוהאוס, הנשמה של בולטהאופ".
    חוץ מזה, אולי תשמחי לדעת, יונית, שאינך היחידה לרצות להוסיף קצת צבע לעיר הלבנה: http://www.babel.co.il/articles/whiterain.htm

  4. נזימה מרגיניטיס

    כשאת מדברת על יחסם של האשכנזים, לפחות של "האבות המייסדים"(והרי מדובר על בנייה בשנות העשרים והשלושים של המאה העשרים, ובהמשך עד לימינו אנו) למזרחים, דברי תמיד, אבל ממש תמיד, על גזענות ואף פעם לא על קיפוח.
    הבהרה שניה, וחשובה אף יותר. לעולם תדגישי כי מדובר במבט עדתי ולא מעמדי. זה כל סיפורה של הציונות כלפי המזרח והמזרחים.שהרי שום דבר לא הפריע להורייך ואולי גם לך ולחברייך, בעיתון ומחוצה לו, להתייחס בשיוויוניות למזרחים.
    לתשומת ליבך, לפני יומיים פורסם דו"ח עב-כרס על התקשורת הישראלית. הדו"ח מטעים את העובדה שמדובר בתקשורת אשכנזית-אליטסטית. להוותנו, מזרחים ואשכנזים כאחד, האליטות של היום (אין שם אליטות חדשות אמרי לחברייך העיתונאים האשכנזים מת"א),אינן יותר אליטות מגויסות-משרתות כפי שהיו בתש"ח, אלא אליטות מושחתות, דקדנטיות, שחיות מהזיעה של הערבים והמזרחים כאחד, בחגיגה מוטרפת-חושים ממש, חגיגה הדוניסטית ומטריאליסטית כאחת.

  5. מהורהר

    בין הכעס של יונית נעמן על החגיגות, לבין חוסר הסובלנות המופגן של כנרת רוזנבלום כלפי דיבורים על אי שיוויון, יש עוד אפשרויות.
    אפשר להשוות על המדיניות של בריה"מ (אחרי המהפכה) ושל סין המאואיסטית כלפי אוצרות התרבות שלהן. אחרי המהפכה ברוסיה, כל אוצרות התרבות האריסטוקרטיים הרוסיים עברו למוזיאונים שבהם כל הציבור היה יכול ליהנות מהם. התרבות הגבוהה עברה דמוקרטיזציה. לעומת זאת, במהפכת התרבות של מאו החליטו לחסל את כל ה"תרבות הדקדנטית" מלפני המהפכה, ועד היום מצטערים שם על מה שאבד אז.
    הגישה המאואיסטית לא נראית לי מודל טוב לחיקוי. גם אם "העיר הלבנה" היא מושג בורגני, זה לא אומר שיש משהו רע בשימור הבניינים האלה. אז יכול להיות שחגיגות העיר הלבנה מתבצעות באווירה אליטיסטית, אבל זה לא אומר שכל התייחסות למורשת התרבותית של תל-אביב היא אליטיסטית במהותה. והמורשת הזאת כוללת גם את "העיר הלבנה" וגם את "העיר השחורה".

  6. יוסי

    אני רוצה להתייחס רק לציטטה אחת של הכותבת שלדעתי ממצה את תפיסת העולם העומדת מאחורי הרשימה – "אפשר, בכל דיון שהוא, להעלות את המקופחים שנמצאים מאחוריו, ובכך להחליש את קולו של הדיון עצמו. אבל מה כל הכיף בזה?"
    כיף גדול אין בזה אולי, ואפילו יש פה השבתת כיף של אחרים, אבל עדיין ישנם דברים שהם קצת יותר חשובים מכיף… אפילו במחיר הכבד, העצום והנורא של "החלשת הדיון" בעיר הלבנה…

  7. דודי מחלב

    לכינרת, גם אם את מחזיקה בדעות שונות חשוב המינוח. כשדנים בבעיות חברתיות, (וישראל להוותנו משופעת בהן), מדברים על דיכוי לא על קיפוח. השימוש בביטוי קיפוח מעמיד את הטענות המועלות של בסיס פסיכולוגיסטי. כך נוהגים תמיד (ולך אני לא מייחס כונה כזאת) מדכאים כדי לעשות דה לגיטימציה לטענות. כלומר באופן כזה כאילו נשמט הענין המהותי המועלה. ראי את כל הריאקציונרים הטוענים "למה המזרחים לא מפסיקים לבכות וליילל…" ועוד דוגמאות שכאלה. זאת אסטרטגיה נפסדת מבחינה מוסרית, מה עוד שהיא חסרת כוח הסבר. ומכאן מטרתה איננה אלא להמשיך ולדכא.

  8. סמדר לביא

    ככה, בפוקס, אכלתי צהריים, קראתי "העיר", ונפל לי האסימון.
    הנה ציטוט מתוך "מבחן נגיסות" של כנרת רוזנבלום, 10 ביוני 2004, ע"מ 55
    "בשורה התחתונה, פריז זה לא כאן… אם נזכור שמקצה מאפי הבוקר העדינים מתקיים בכל זאת במזרח התיכון [קרי, תל אביב – סל], אזי ארקפה הם המנצחים בתת מקצה. שלא תחשבו שעל זה אנחנו מדברים כשאנחנו מדברים על קרואסון, אבל זה די טעים ונעים".
    ואני הוצפתי בערגה לקראורסונים ולבריושים המ-די-מים שאכלתי כל בוקר בפטיסרי אחת פריזאית כל כך באלכסנדריה, עד שקלטתי, שהתשקורת של השטייטל אומרת לי, שזה לא זה, כי זה במזה"ת.

  9. כנרת רוזנבלום

    – – את כתובתו של הפטיסרי הנפלא באלכסנדריה. ההשוואה המדוברת נגעה כמובן למאפיות המשתתפות בה. אשמח (בהינתן ההזדמנות הראויה ותקציב מערכת שמנמן מעט יותר) לדווח לקוראיי על הגדה השמאלית של המזרח התיכון החדש.

    – – –

    ולמרות שהבטחתי לעצמי שאתאפק, אני קצת מתקשה (אם כי לא מתפלאת) להניח לדבריי להיות מוצאים מהקשרם באופן שכזה. ובכן, הטענה שהעליתי איננה טענת הבכיינות או השיעמום שממיטים דיוני הקיפוח לעומת העליצות שממלאים אותי דיונים על עשייה, שינוי ותנופה.

    דיונים על קיפוח, דיכוי, אי שיוויון, יחסי כוח ומעמדות צריכים – חייבים, חיוניים, אלוהים יודע שגם אני אחראית לכמה כאלה בימי חלדי – להתנהל, אבל מומלץ לעשות את זה במקומות שבהם הם רלוונטיים מאוד. הרי פריזמת הקיפוח או משקפי יחסי הכוח לא מותירים רעיון, אירוע, וינייטה, רסיס חיים תמימים, תמימים מיחסי כוח. מכיוון שכך, אפשר להכפיף כל דיון שהוא לפריזמה הזאת, או לחילופין להקפיד ולבחור את המלחמות הבולטות, החשובות ובעלות המשקל. לטעמי, החלת הפריזמה הזאת על הכרזת לב תל אביב כאתר שימור מורשת היסטורית, לא שאין בה מין האמת (שכן כבר סיכמנו שפריזמת הקיפוח היא היחידה הצודקת תמיד), אלא היא לא מספיק משמעותית, משכנעת ובעלת משקל.

    ולגבי ביקורת על המוסף – אשמח גם אשמח, אבל אז אני מציעה לקרוא בו מעבר לבוהק של הנייר (הממוחזר) , ולמצוא את תל אביב האחרת, הלא אידילית, המופיעה בשש מתוך שמונה היצירות של האמנים ובשני המאמרים, את ההתייחסויות לחוסן הכלכלי הנדרש כדי לגור בדירה יפה בבניין משומר ועוד מבטים אחרים, מורכבים יותר על הנושא, שנדמה לי שהפריזמה הביקורתית בחרה להשטיח (כדרכה; גם היא הרי סוג של דמגוגיה, אחרי הכל). ובעיני (ועבורי) זה קצת חבל.

  10. מתיתיהו

    הרי פריזמת הקיפוח או משקפי יחסי הכוח לא מותירים רעיון, אירוע, וינייטה, רסיס חיים תמימים, תמימים מיחסי כוח. מכיוון שכך, אפשר להכפיף כל דיון שהוא לפריזמה הזאת,

    אנשים כהים במדינה (מזרחים ופלסטינים ומהגרי עבודה) מתים מעוני ולא סופרים את המתים-העניים
    בבתי החולים, שהרי עוני הוא לא סיבת מוות.
    בזמן שדיכוי ואפרטהייד "ידידותי" מונצח בכל עבר, על אדמה פלסטינית ועל ידי מהגרים קצרי זכרון,
    ובזמן הזה, את רוצה להגיד בוא נעצור את הכול, ונשתה קפה בתל אביב, נהיה תמימים.
    ההנצחה הלבנה של הלבנים את עצמם (האשכנזיות בכספי האירופאיות) על אדמה גנובה וזכרון היסטורי מוכחש.
    זאת תמימות ? זו בעית זהות שמנציחה את עצמה.

  11. יוסי

    מוזר שאפילו בתגובתה מסרבת הכותבת ללמוד דבר או שניים ממה שקבלה כאן בחינם –
    ציטוט אחד מהתגובה –
    "הרי פריזמת הקיפוח או משקפי יחסי הכוח לא מותירים רעיון, אירוע, וינייטה, רסיס חיים תמימים, תמימים מיחסי כוח. מכיוון שכך, אפשר להכפיף כל דיון שהוא לפריזמה הזאת, או לחילופין להקפיד ולבחור את המלחמות הבולטות, החשובות ובעלות המשקל".
    מה לעשות, לרבים נראה שנושא העיר הלבנה הוא חשוב ובעל משקל, במיוחד לאור כל הכסף שיישפך שם בעוד שכונות שלמות ממשיכות לעמוד מפוייחות, חנוקות, חפות מכל ירוק ונגועות בעוני ופשע. כמובן שכל פעולת שימור באשר היא חשובה וראוייה לשבח, אבל כשהיא חלק מהנצחת הבדלי מעמדות מזעזע אני מצפה לרגישות מינימאלית.
    דוגמא לפתרון – השקה, במקביל לפרוייקט העיר הלבנה, פרוייקט גרנדיוזי (עם סכומים גדולים פי כמה) של טיפוח השכונות הדרומיות. בלי החלה כזאת, פרוייקט "העיר הלבנה" הופך, למרות כל הכוונות הטובות, לחלק מדיכוי של קבוצה מסויימת. כדי להקל על הכותבת לקלוט את מימדי האבסורד של תגובתה אנסה לתת דוגמא מוחשית – יוהנסבורג, שנות השבעים, שיאו של משטר האפרטהייד. פרוייקט שימור של הוילות ההולנדיות הנדירות ברבעים הלבנים האמידים יוצא לדרך בקול תרועה ובמימון בינלאומי. תושבי רבעי העוני השחורים נותרים בגטאות המזעזעים שלהם ומנועים מלהביע התמרמרות כי כלשון החלקלקות של כינרת – "אי אפשר להכפיף כל דיון שהוא לפריזמה הזאת של הקיפוח". מוקצן קצת? כמובן. רלוונטי? כמובן וכמובן. מקווה שמשהו מזה יחדור את מעטה האטימות המבוהמת משהו.

    ועוד ציטוט מהגברת שכלשונה "אלוהים יעיד עליה שהיא אחראית לכמה דיונים בעניין ה'קיפוח'" . בסוף תגובתה היא כותבת –
    "לטעמי, החלת הפריזמה הזאת על הכרזת לב תל אביב כאתר שימור מורשת היסטורית, לא שאין בה מין האמת (שכן כבר סיכמנו שפריזמת הקיפוח היא היחידה הצודקת תמיד) אלא היא לא מספיק משמעותית, משכנעת ובעלת משקל".
    לא אחד ולא שניים פה העירו לך שההתעקשות על השימוש בביטוי "קיפוח" מעידה על תפיסת עולמך הרואה במחאה התבכיינות. אז אחת מהשניים – או שאת מצהירה שאת דוגלת בתפיסת העולם הזו ומנופפת בהתרסה בכל משפט שני שלך, או שאת כהת חושים עד כדי חוסר הבנת הנאמר.
    אני לא יודע מה חמור יותר.
    ולגופו של עניין – הפריזמה של הדיכוי (לא "הקיפוח") משמעותית ובעלת משקל בין היתר על רקע הפיכת עיתון "העיר" לעיתון אסקפיסטי יותר ויותר, הבורח יותר ויותר מעיסוק בנושאים בוערים כמו "פועלים זרים" (אישית שמעתי על תלאותיהן של שתי הכותבות היחידות שניסו להתעסק בנושא) או יפו הערבית.
    דרך אגב, "עכבר העיר", מבית היוצר של "העיר", מקפיד לתת לנו סקירה של שידורי הטלוויזיה של ערוצים שונים מהמבחר של הכבלים והלווין, בינהם ערוצים באנגלית, צרפתית וגרמנית (לכל המוני בית ישראל המדברים גרמנית). חיפשתי בכל השפע הזה ולו ערוץ אחד בערבית. בכל זאת – יפו, דו קיום… לא מצאתי. ולא שאין. רק שה"העיר" בוחר להתעלם מהם. גם פה, בדרכו שלו , מייצר העיתון מעין פרוייקט של "העיר הלבנה".

  12. איריס חפץ

    מקריאת כתבתך, אני מסיקה שיש לך תפקיד עריכה ב"העיר". אז אם כך, יש לך ודאי אחריות כעורכת וכעיתונאית: איך את תופסת את תפקידת ואחריותך כעיתונאית במדינה שמתיימרת להיות דמוקרטית, חוץ מאשר לעשות כיף לחבר'ה?
    ולשרון רוטברד – תודה על ההפניה לאתר של בבל – יופי של אתר!! ברכות-
    איריס