איך כמעט הייתי עלה תאנה (שוב)

איציק ספורטא

בימים האחרונים שוב מתחילה מתקפת התקשורת של צבא היחצנים של האוצר העוסקת בתקציב שנת 2005. חשבתי לכתוב משהו על זה, אבל כיון שאין עדיין תוכנית החלטתי להתאפק ולא להיסחף למניפולציה האוצרית. גיליתי גם שבעשור האחרון כל התוכניות נראות ונשמעות אותו דבר והשפעתם רעה באותה מידה.  

לפני כחודש וחצי פנו אלי מחברת הפקה בהצעה להשתתף בתוכנית טלוויזיה שחלקה ייוחד לנושאים חברתיים. בפגישה עם העורך הצעתי לראיין אנשים אשר פועלים למען שינוי חברתי ובדרך כלל לא מוצאים במה לביטוי פעילותם. חשבתי על אנשים הנאבקים כדי להקים ועד עובדים, כמו עובדי חיפה כימיקלים דרום, עובדות בחברות כח אדם אשר אינן מקבלות את שיטת ההעסקה הזו כמובנת מאליה, ועובדים המקימים קואופרטיבים כדי לשפר את מצבם. חשבתי גם שראוי לנתח מדיניות כלכלית המשפיעה על אותם אנשים באופן יותר ביקורתי מאשר נעשה בתקשורת היום. בנוסף, הצעתי שהמרואיינים יהיו מכל קבוצות האוכלוסיה אשר נמצאות נפגעות מפעילות הממשלה והשוק. לא רק גברים, גם ובעיקר נשים, לא רק  יהודים, גם ובעיקר ערבים, לא רק מהמרכז, גם ובעיקר מהפריפריה הגיאוגרפית והעירונית.

לאחר שיחה זו הוזמנתי למבחן בד, או איך שקוראים לזה בטלוויזיה, לאחר זאת נאמר לי שיודיעו לי מה הוחלט על ידי הזכיין שאמור לאשר את התוכנית. יום לאחר מכן התקשרו אלי ואמרו שתוך יום יומיים יחליטו. ומאז אני מחכה. בשבוע האחרון פורסמה בתקשורת ההחלטה לגבי התוכנית שהפכה לתוכנית תרבות וחברה, עם שתי עיתונאיות שפיגלמן ומוזגוביה, ופינה העוסקת ביהדות של אלבויים וקופטש.

כמובן שהתוכנית מתוכננת לשבת בבוקר, שעה שבה יש צופים מעטים, היא נמצאת שם כיון שהרשות השנייה סירבה לאשר את תוכנית השידורים של הזכיין (רשת) לקיץ, בטענה שאין מספיק תוכניות מקור אלא רק תוכניות בידור. כדי להפיס את דעת הרשות החליטו לפנות שעתיים בשבת בבוקר לתוכניות רציניות לכאורה. כל מי שעיניו בראשו יודע שתוכניות כאלה משמשות בעיקר כעלה תאנה לתוכניות הרייטינג גורפות הכסף בשעות הערב. החלטתי לשחק את המשחק כיון שבהרבה מקומות בהם אני נמצא זהו התפקיד שלי. כיון שהציפיות שלי היו נמוכות השתתפתי בתהליך כדי לראות עד כמה יהיה מוכן זכיין מסחרי לקבל תוכנית שעיקרה ביקורת נוקבת כנגד ארגונים כלכליים, מדיניות הממשלה והרציונל על פיו הוא עצמו פועל.

כל מי קורא/ת טקסט זה יכול/ה לומר הנה עוד בכיין שלא קיבל תוכנית טלוויזיה בגלל חוסר כישרון וכעת הוא מתלונן. בכל זאת ישנן שתי נקודות האחת, גם כאשר מחליטים לא להעסיק אישה או איש צריכים להיות מספיק הוגנים כדי להודיע מה הוחלט. אני שומע רבות על כך שאנשים שמחפשים עבודה לא זוכים לשום התייחסות, מה יותר קל משלוח מכתב או לשוחח בטלפון ולהודיע, גם כאשר ההחלטה שלילית. הנקודה השנייה היא, חוסר הרצון של אמצעי התקשורת הציבוריים והמסחריים להתמודד עם טיעונים שאינם עולים בקנה אחד עם מדיניות הממשלה או תפיסת העולם הכלכלנית. נכון שמראיינים לעיתים אנשים כאלה, אבל לתת זמן מסך קבוע זה כבר יותר מידי.  

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. מאיר בוזגלו

    מה שמשך את תשומת ליבי בכתבה שלך זו החלפה של תוכנית על ביקורת חברתי וזכויות עובדים לתוכנית על היהדות של קופטש ואלבוים. אין לי בעיה עם תוכנית על הגיבורים החביבים הללו כזו, אך כמי שהיהדות חשובה לו עצוב לי שלא חשבו שהתוכנית שלך מבטאת את הערכים היהודיים טוב יותר מאשר קופטש ואלבוים.

  2. אורלי

    אישית, חבל לי שהאפשרות הזאת לא מומשה, היה טוב לראות ולשמוע קול אחר, מתריס ו"דוגרי" יותר מהממלכתיות שמאביסים אותנו בה בטלויזיה. אבל אני מזמינה אותך לקבל אצלנו, ברדיו "כל השלום" (תחנה פלסטינית-ישראלית), תוכנית קבועה בה תוכל להעלות נושאים שקרובים לליבך ולליבנו.

  3. דקלה לבני-יערי

    אינני מאמינה שמישהו יחשוב כמו שאתה חושש, שאתה סתם מתבכיין. אני בהחלט מבינה שמישהו ניסה להעלות איזה תכנית רצינית ועוד מישהו הטיל וטו. כי כמו שאמרת זה כבר יותר מדי. בתכניות השונות שבהן מראיינים אנשים ל-5 דקות יש דבר כזה שנקרא "אייטם" וגם בתכנית ששנינו הופענו בה (חדשות הבוקר 10) לא היינו אלא "אייטם". האם אתה באמת מאמין שבעקבות זאת מישהו נתן עוד 5 דקות מחייו למחשבה מעמיקה? האם איזה פוליטיקאי שינה משהו מסדר יומו המחשבתי או המעשי? האם כל השבעים התחילו להבין את הרעבים? האם היושבים ליד האח התחילו להבין את הקופאים מקור? אנשי המערכת המפיקים את התכניות הללו זקוקים ל"אייטמים" למלא בם את התכנית ומטבע הדברים שזו תהיה אקטואליה. למחרת – הכל נשכח והשבעים יושבים איש תחת גפנו ותחת תאנתו. לך יזרקו עלה אחד כדי להשקיט את מצפונם …

  4. אדרי יצחק (ג'קי)

    היום יותר מתמיד יש לנו כל כך הרבה פרמטרים להוכיח שמשהוא פגום מאוד בקשרים בין הון תקשורת ושילטון (וזה הסדר הנכון) שלא צריך הרבה לאחד את כל הפרמטרים למטרה אחת ויחידה להעיר את השילטון, ומה אנחנו עושים וכל אחד בחלקתו עושה הרבה בכדיי לקדם את התהליך לשינוי חברתי בישראל, האם? נמשיך לעסוק כל אחד בעולמו הרווי והכואב או פשוט הגיע הזמן לאחד את השורות ולצאת למאבק אחד גדול קשה ושפרותיו יהיו קטנים אבל גדולים לדמוקרטיה הישראלית בפן החברתי, איציק כולנו בשתיקתנו ובמסכות שלנו אנו עלי תאנה למדיניות כלכלית רצחנית,אני יוצא למאבק על "תנו זכויות לפועלים" ואני אלחם ומצפה להיות לבד כי יש כל כך הרבה מסכות במדינה שאני חייב להיות לבד אבל אני אנצח כי יש הרבה תומכים במאבק, ודרך אגב להיות עלי תאנה לפעמים זו מחמאה ברמה האישית וברמה החברתית זו בושה לאלו שהחליטו שאתה עלי תאנה ואני בטוח שיש בך זעם גדול על הכוונות השפלות האלו להשתמש בך כעלה תאנה כי זה משפיל.

  5. אביבית א.ד.

    הזכייניות מעדיפות תכניות דת, כי הן מאמינות שבמילא הקהל לא ממש צופה בהם, וכמו שאמרת אלו 'עלי תאנה' עמ"נ שהרשות השנייה תהא מרוצה. לעומת זאת, תכנים כמו אלו שהצעת, יכולים לדבר אל רבים, שלא בטובתם של הזכיינים. (זה עלול חלילה לגרום לאנשים לחשוב) ובכל זאת, ולמרות מה שאמרתי, הזכיינים מוכיחים שוב ושוב שאפשר להפוך כל דבר לסחורה. אז אולי תכנים כאלה עדיף שיועברו בדרכים אחרות ולא בטלוויזיה. או שלא? אני לא בטוחה.

  6. שמעון א

    גם לי כמו לעוד הרבה אנשים חבל שלא עלית לשידור. רציתי להתייחס למה שכתבת בהתחלה על מתקפת היחצנות של משרד האוצר. בשבוע שעבר שמעתי ראיון ברדיו עם מנהל הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. הוא ציין שמשרדי הממשלה הם הסרבנים הגדולים ביותר בהעברת נתונים ללמ"ס שפועל על פי חוק שחוקקה הכנסת. ומעניין מכך, הוא טען כי המשרד שהכי לא משתף פעולה הוא משרד האוצר.
    הם טובים בהעברת מסרים לתקשורת אבל את האמת מאחורי הנתונים מעדיפים להסתיר.

  7. בן-דרור ימיני

    יורשה לי להציג את הדברים מזווית קצת אחרת.
    כאשר קיבלתי את תפקיד עורך הדעות של מעריב, פניתי לקבוצה גדולה של אנשים שאני מכיר ומוקיר את דעותיהם (לא בהכרח מסכים), והזמנתי אותם לכתוב ב"מעריב".
    מיותר לציין שמדובר בקבוצת שמות שמוכרת היטב למשתתפי אתר "העוקץ", מכיוון שאפשר למצוא אותם גם כאן.
    אחד מאלה שפניתי אליהם הוא איציק ספורטא. עוד נחזור אליו.
    ובכן, רוב אלה שפניתי אליהם לא סיפקו שום סחורה. רבים מהם, כנראה, חושבים שהרבה יותר מענג לכתוב מאמרים אקדמיים, ובדרך כלל צודקים, על כך שהמזרחים מודרים מהשיח, מאשר להשתתף בשיח.
    פעם ראיתי, באתר הזה, שיוסי דהאן, שהיה אחד המוזמנים, כתב על אותה בעיה. למה אין באתר העוקץ מספיק נשים, הוא נשאל. והתשובה היתה: ביקשתי, והן לא כל כך משתתפות. אני מתנצל אם זה לא הציטוט המדויק, אבל זה היה תוכנו. יוסי לא יכחיש.
    אני מרגיש בדיוק אותו דבר: אני מזמין, אני מבקש, אבל ההשתתפות דלה.
    איציק ספורטא עצמו אכן כתב כמה מאמרים, לעיתים ביוזמתי, פעם או פעמיים ביוזמתו, ונעלם. לא פסלתי לו שום מאמר, אבל הוא נעלם.
    אכן, לא כל איש אקדמיה מתאים גם לכתיבה פובליציסטית. חלילה לי מלזלזל במישהו, אבל יש גם הצעות רבות למאמרים, על ידי אנשים מכובדים מאוד, שפשוט לא עוברות איזה סף מסוים, בלי שום קשר לוויכוח על התוכן עצמו.
    כאשר יש חמישים מאמרים מוצעים, שמתוכם אני יכול לפרסם אחד או שניים, אז יש סלקציה. לא צנזורה.
    אין לי שום בעיה לפרסם גם מאמרים נגד בעלויות צולבות ונגד בעלי עיתונים. פרסמתי מאמר אחד כזה בעצמי, ורק היום – ממש היום – פרסמתי ציטוט של יוסי דהאן, נגד בעלי העיתונים והבעלויות הצולבות, שמגבילים את חופש הביטוי, בכותרת של עמודי הדעות. בחרתי דווקא את הציטוט הנוקב ביותר, לא נגד הטלוויזיה, אלא דווקא נגד בעלי העיתונים, משום שחשוב שהדברים הללו יישמעו.
    נכון, הרבה יותר נעים וקל להפוך לסטאר טלוויזיוני לרגע, גם אם בתוכנית בעלת רייטינג אפסי, אבל גם אם התלונה של איציק ספורטא מוצדקת (והיא מוצדקת), זו רק חצי תמונה.
    נכון, תמיד אפשר לטעון משהו מסוג "אני לא רוצה להיות עלה תאנה". זו טענה נכונה. אבל זו טענה בעייתית, כי היא מובילה למסקנה שאסור להשתתף בשום שיח בכלי התקשורת הרגילים. אבל המציאות קצת יותר מורכבת. ויקי שירן, מנוחתה עדן, השתתפה באופן קבוע בשיח. וכי זה היה רע? יוסי דהאן עצמו השתתף, ואין לי מושג למה הפסיק לכתוב. איריס מזרחי משתתפת בשיח, במעריב, והיא לא עלה תאנה של שום דבר. ואפשר להזכיר גם משה קריף, יובל אלבשן, איריס עודד ואחרים – שבחרו להשתתף. אני לא חושב שאפשר להתייחס אליהם כאל עלה תאנה. מגיע להם קצת יותר כבוד.
    אם מישהו כאן יגיע למסקנה שהמצב אידיאלי, שכל מי שרוצה לכתוב יכול לכתוב כל דבר, או שזה מה שישנה משהו – זה לא מה שאני טוען. כל מה שאני טוען הוא שכדי לבנות שיח הוגן ומגוון יותר, יש צורך בהשתתפות בשיח (ולא רק באתרי אינטרנט, שאני האחרון שמזלזל בהם). מי שמעדיף רק טלוויזיה, וגם לקטר על כך שהמזרחים מודרים, אבל נמנע מהשתתפות בשיח, אז התלונה שלו, גם אם היא נכונה, היא קצת חלקית.

  8. יעקב אוחיון

    לבן דרור מה אתה כל כך מתהדר בקריף ובאלבשן. הרי הם כותבים אצלך גם משום הדומות בדעות , וגם משום שהם באמת עלה תאנה . הם חיזוק נפלא מבחינתך לציונות האורתודוכסית שלך, עליה אינך נלאה מלחזור כל הזמן, ברדידות אין קץ. החברים הללו מוציאים שם רע לאופורטוניזם ולדליחות המחשבתית. הרבה מבין הכותבים בעוקץ לא יכתבו אצלך , משום הרמה של עיתונך.

  9. מתיתיהו

    יובל אלבשן באחד ההרצאות שלו, אמר שאנו חייבים לחשוב על אידאולוגייה כוללת כנגד המצב הקיים
    כי כל תשובה חלקית, לא תענה על הבעיה. וכשמשה קריף הציע לו ללכת עם הפרוייקט של המשפחה השביעית
    להילחם בששת המשפחות של ההון והבנקים הוא סירב ואמר שבעצם זה שהוא ישתתף בתוכנית שכזו, הוא ייתן
    לגיטמציה לששת המשפחות האחרות.

    השאלה שאני רוצה לשאול אותך,איציק האם זנחנו את התוכניות לערוץ ציבורי, כמו צאנ'ל 4 הבריטי, והאם בעצם
    השתתפות שלך (עם כמובן הרחבת הגבול הדיון עם הזמנת החברים והחברות הפלסטינים) אתה לא נותן
    לגיטמציה לערוצים הללו ולהמשך דילדולה של הרוח בישראל (על משקל ספרו השמרני של אלאן בלום)

    אני זוכר למשל את הקרנת "רוח קדים" , ואת הפרסומות באמצע, וזה הותיר אותי בעצב, ועם זאת 'החמישיה הקאמרית' הצליחה לתאר את ההמצב של חוסר האונים של המראיינים אל מול חוסר הזמן, כשהתחילה התוכנית, המראיינת, שאלה את השאלה ומיד כשהוא רצה לענות על השאלה סיימה המראיינת את התוכנית.

  10. שלומית

    אתמול בערב ראיתי תוכנית חדשה של דן מרגלית (מעריב) ושלושת ה"כוכבים" שלו של הפאנל היו כמובן שלושה אשכנזים ואני בטוחה ששלושתם גרים בצפון ת"א. בושה וחרפה לטלוויזיה ולערוץ עשר. להחרים אותם.
    מכל העיתונים שאני קוראת(שלושה ביום) בידיעות (העיתון של המדינה) אין אפילו מזרחי אחד שכותב. איזו בושה!!!
    בהארץ אין אפילו מזרחי אחד בעמודי המאמרים. איזו בושה!!!
    רק במעריב יש גיוון מעניין של דעות וגם הרבה יותר מזרחים שבעיתונים אחרים לא קימים. אני לא חושבת שצריך להתבייש באנשים כמו משה קריף ויובל אלבשן ואיריס מזרחי ועוד אחרים שהם לפחות עם סדר יום חברתי ויש עוד כמה שאני לא זוכרת את כולם. ובכלל להיות "ציוני" זה לא קללה. תשעים ותשעה אחוזים מהמזרחים הם ציונים אז למה לאלה שלא ציונים מגיע יותר ביטוי? איזה שטויות אלה.
    אבל הטלוויזיה בישראל שבויה בידיים של שלטון אשכנזי מובהק בכל הערוצים וזה אפילו מנוגד לחוק רשות השידור שמחייב שיקוף או גיוון. כך שאני לא מופתעת ממה שקרה לאיציק ספורטא.

  11. מירב אלוש לברון

    הסיפור של איציק נשמע לי קצת מוכר. הנה סיפור נוסף משל עצמי. לפני 10 חודשים לערך הוזמנתי לשיחה 'דחופה' עם עורכת תכניות ברשות השידור. היא אמרה שראתה אותי בטלויזיה והיא מעוניינת שאשתתף בתור מנחה בתכנית תחקירים פוליטית-חברתית חדשה, עם דגש חזק על נושאים חברתיים, שמיועדת לשעה 19:30 וכוללת שלוש פינות מרכזיות עם אורחים מתחלפים. טענתי כי לא מתאים לי בנסיבות הריוני אז ולוח הזמנים הדחוק של הדוקטורט, אבל היא ביקשה שנקבע מועד ל'מבחן בד', שאולי בכל זאת… לחצה ולחצה ואז שאלה – מדוע לא נקראתי לשוב לתכנית יומן? ביומן הופעתי פעם אחת לבקשתו של גלעד עדין , טרם צאתו ממנה כעורך, לצידם של שני עבדי שרון , דן וזכרוני. אמרתי לה שממקורות (מילה אהובה עליהם) פנימיים נודע לי כי היתה הופעתי לצנינים בעיני מנכ"ל רשות השידור, חסיד אדוק של חופש הביטוי, בשל "התקפה פרועה וחסרת כל הצדקה" שלי על נתניהו. הבנתי שגם השיוך שלי לקשת הדמוקרטית המזרחית לא נראה לו למנכ"ל ביום שישי בערב.
    מאז לא הופעתי שם יותר (במובן מסויים לשמחתי, הישיבה ליד אורי דן גרמה לי אי נוחות מתמדת והכניסה אותי לויברציות לאורך כל התכנית ועוד יותר מכך הנסיעה מורטת העצבים יחדיו במונית עד תל-אביב). אותה עורכת הקשיבה, ואז אמרה, אם כך אני אגשש בעניין הזה ואז נראה…התכנית – אגב, בסופו של דבר לא עלתה לשידור, אבל אני לא נקראתי לאותו מבחן בד.
    מה כל זה מלמד אותנו? להטיל וטו? בוודאי שלא. אנחנו ניזונים מהתקשורת, לפחות באופן חלקי, גם אם אנחנו לעיתים קרובות, משלימים את התמונה כולה בעצמנו. אך יתרה מכך, היא כלי הביטוי שלנו ובהיעדר ערוץ אלטרנטיבי אין לנו הרבה ברירות. מעבר לכך, פעמים רבות מנחי התכניות אליהם אנו מוזמנים מאוד לא אוהדים אותנו אך צוותי ההפקה לא אחת הפתיעו אותי לטובה בניסיונם להשפיע על תוכנן של תכניות ועל סדר היום. לא אחת נתקלתי בפער בין עורכת למנחה, כשידה של העורכת דווקא היתה על העליונה, בסופו של דבר בהחלטות על ה"ליין-אפ".
    אפשר להחליט שיש במות נוראיות במיוחד שלא "עולים עליהן", אבל בוודאי לא באופן גורף. מכל מקום, לאיציק יש במות רבות לביטוי וקולו נשמע היטב גם בלי התכנית הזו.
    ובעניין מעריב – העליהום הזה על בן דרור ועל עמוד הדעות בהקשר הנוכחי מאוד לא נראה לי. לא זכור לי שמאמרים ציוניים בלבד נכללים בו ובהחלט ראוי שגם דעותיהם שלהם יישמעו. בהפוך על הפוך קורה לעיתים שביקורת על הציונים הופכת לניסיון לסתום להם את הפיות וכשזה בא מהשמאל הרדיקלי זה מעורר בי צמרמורת.האם המטרה היא אחידות מחשבתית? או אולי אינדוקטרינציה פוסט-ציונית?