5 אוטובוסים למחסום א – רם, שטח שבו לישראלים מותר להיות. יש אנשים שהגיעו מכרמיאל להפגין נגד בניית גדר הפחד שהולכת לחתוך בין פלסטינים לפלסטינים, בין ירושלים המזרחית לירושלים של השטחים, יומיים לפני שבית הדין הגבוה לצדק הולך לדון בחוקיותה של הגדר.
תהלוכה גדולה ושקטה של מאות אנשים, יש כאלה שיגידו גם אלף, ותזמורת של ילדים פלסטינים במעין מדי צופים. כוח גדול של מג"ב עמד על הגבעה ואבי מוגרבי ואני דיברנו על איזה פרוייקט ופתאום נשמע הנפץ של רימוני ההלם והגז המדמיע והתחילה בריחה, בריחה של אנשים בוכים וצועקים לכל מקום, מזל שהפסקתי לנשום כך שלא הגז לא נכנס לי פנימה לריאות.
היו כמה ילדים שזרקו אבנים, אבל כולם ניסו להפסיק אותם, מה גם שהם היו למטה והמגבניקים למעלה ואז הגיע גם היס"מ.
במשך השעה הקרובה, נורו קרוב ל 50 מיכלים של גז מדמיע ונזרקו מאות רימוני הלם. המפגינים המבוהלים התפזרו להמון מקומות, חלק מסתתרים בתוך החנויות, מעבירים אחד לשני חתיכות של בצל, חלק גדול מהתושבים של א רם לא הפגינו מעולם ולא יודעים שצריך לנשום פנימה את הבצל והוא מנטרל את הגז.
אנשים מתעלפים ואמבולנסים מתחילים לעבור, ולאט לאט המפגינים מתחילים לחזור, כואבים והמומים מדברים עם השוטרים והחיילים ושואלים "זאת הדמוקרטיה שאתם רוצים? גז מדמיע, כדורי גומי ורימונים נגד מפגינים לא אלימים שמוחים נגד הגדר האיומה הזאת, שלא רק שלא תביא לנו בטחון, אלא תבטיח שלדורות נאכל כאב ופחד ומרורים"
40 דקות אחרי שהתחילו עם יריות הגז מכריז כוח מגב על הפגנה בלתי חוקית, אנשים מתחילים להתפזר, ואז הגיעה המכונה של הזרנוקים. רחוב ריק מאנשים ורק עוד מים שמשפריצים. אמרו אחר כך שירו רימונים גם על בתים וכוכים שהסתתרו בהם מפגינים. אני רואה שוטרי מג"ב יורים גז לכיוון הכביש הריק, יש בו רק אמבולנס ופתאום יוצא ממנו עשן, אמבולנס בוער. האיפוק שהיה עד עכשיו נסדק, כמה קשה לראות שיורים על אמבולנס וגם סתם. 8 אנשים נעצרים, מכל הגילאים. אני רואה את חברה שלי חולוד בדאווי שרועה על הרצפה חצי מעולפת. אחר כך יגידו שהיא תקפה שוטר, אבל גם ישחררו אותה בתנאים סבירים.
אני נוסעת לתחנת המשטרה בנווה יעקב השוממת, אפשר לשמוע את תפילת המנחה מבתי הכנסת. ארבע עצורים פלסטינים נכנסים ידים כפותות, חלק שותתי דם, עצורים על ידי יחידה של רעולי פנים. הם כולם יושבים על הרצפה בחדר קטן, עם הפנים לקיר, העצורים עם התעודות הכחולות יושבים בכורסאות בחדר המתנה.
מפקד התחנה קובי כהן מקצועי ונעים, אולי המפקד הכי נחמד שפגשתי מזה ימים רבים, רואים שהוא מירושלים וחולם שיהיו ימים יותר טובים.
חמשת האוטובוסים מחכים בסולידריות שישחררו את העצורים, מספרים לי שרעולי הפנים פיצצו במכות את אחד הצלמים.
היום מתפורר לו לסיום עם לאה צמל בבית משפט השלום בירושלים כמשחררים את ארבעת המפגינים, סוזי, איה קניוק, דני ויונתן סיון. המפגינים הפלסטינים עדיין עצורים.
אני מספיקה להגיע עם אחיותי לאמצע ההופעה של "הדג נחש", הופעת בכורה ירושלמית חגיגית לדיסק החדש שנקרא "חומר מקומי". ואני אוהבת אותם, הם שרים על אבטלה ומשלמי המיסים שממשיכים לעשות מילואים וקהל אדיר ומקסים מוחה יחד איתם והם שרים "אנחנו רוצים לצאת מזה, לצאת, לצאת לצאת מזה", ואני חושבת הלוואי שנוכל לצאת מזה, ונקבל חזרה את החלומות והחיים שלנו, כי הרי לא חסר כאן מה לעשות. אולי נקבל בחזרה את העיר הזאת ונגיד שלום לירושלים של הגז.
יעל ברדה היא עורכת דין בחטיבת זכויות האדם במכללה האקדמית למשפטים.
הגעתי להפגנה, כשבדרך ראינו סרט עם אמיל חביבי. אמיל המנוח סיפר כיצד הייתה לו אהובה שאיתה הוא היה ניפגש כל בוקר, בסביבות שנת 47 , אך הוריה לא נתנו לה להתחתן איתו בגלל שהוא היה קומוניסט והם פחדו שיהרגו אותו. יום אחד היא לא הגיע, והוא שמע פיצוץ בבניין המנדט הבריטי ששם עבדה. התברר שהאצ"ל פיצץ חלק מהבניין והיא נהרגה. המסקנה אמר אמיל, היא שגם אם תיתחמק מהעיסוק הפוליטי, אין לך שום הגנה מפני התוצאות שלו.
בהפגנה התחלנו לצעוד עם מאות (אומרים כ-1500) פלסטינים, תזמורות, שרביטים, מפלגות, ישראלים מכל מיני סיעות, אנרכיסטים, תעיושים, מצטרפים חופשיים כמוני, וגוש שלום, המון זרים,ויצאנו ממרכז העיר, שלפצע פצצות גז בכמויות החלו לעוף לכל עבר.
הסתתרנו בתוך מרתף של חנות, כשכל פעם אנו מנסים לצאת החוצה וענני גז מחניק (ישנה שמועה שצה"ל משתמש בגז עצבים בתוך הגז המדמיע) רחובות של מלחמה. ובתוך מרתפי החנויות, הרגשנו לכודים, כמו כשהצבא הפשיסטי, מפציץ לכל עבר, רימוני הלם, כדורי גומי.
אחר כך הצלחנו לעלות למעלה לרחוב וגילינו, שהצבא משתולל, ולקח להם המון זמן לעלות על גיבעה ממול ולהירגע מהתקפה הרצחנית עלינו, שכללה הפצצת אמבולנס שהגיע לעזור וכמעט נשרף והתפוצץ וראיתם כבר מה עשו לצלם של ידיעות אחרונות.
החיילים היו באקסטזה של שינאה, נסינו לדבר אליהם, אבל כל ניסיון שכזה הוביל לעוינות נוספת.
אחר כך כתבו שההפגנה לא חוקית ושניסינו לשבור גדר, אבל לא היה שום גדר באזור, רק תוואי ארוך שהולך לחצות את העיר לשניים. וכן, ההפגנה לא חוקית, כי המשטר הפשיסטי הישראלי לא נותן אישורים להפגנות משותפות של פלסטינים, מזרחים, אשכנזים.
אחרי ההפגנה התברר שהצבא לא רצה ליסוג בכל זמן האירוע, ורק אחרי התערבות אחד הקצינים הבכירים הם הבינו
שאם הם ייסוגו, המצב יירגע. ואז הם החליטו להראות את כוח הצבא הנסוג ולפני הנסיגה הם ירו לכל עבר כדורי גומי ופצצות גז והראו לנו את כוחם.
האקט האחרון בנסיעה היה שהלכנו לנווה יעקוב לשחרר את העצורים ומיזרחים תושבי השכונה הקרובה לשטחים
החלו לצעוק על התעיושים שהם בוגדים, ואלו החלו להתווכח איתם. אני עליתי לאוטובוס בעצב וקראתי את קורנל ווסט שסיפר איך הוא עמד בשנת 1994 בניו-יורק באחת הנסיעות שלו להרצאה והניח את המכונית בחנייה.
ואף נהג מונית לא עצר לו במשך שעה. הגזענות אמר קורנל ווסט לא נעלמת מהעולם, בספרו RACE MATTERS הוא פירק את הסיבות למצב. הבטתי החוצה וידעתי שהתעיושים לא מבינים את הנרטיב המזרחי ולכן קל להם לעלות
על האוטובוס ולומר "איזה ספארי בחוץ" ולהצדיק את הזהות שלהם.
זו זכות דמוקרטית ואזרחית שלי לעמוד ולהושיט את ידי בסולידריות עם הפלסטינים, גם אם המשטר יאסור עלי לעשות זו.
זאת היתה ההפגנה המזעזעת ביותר שהשתתפתי בה. ברגע שהגענו לבטונאדות שיתרוממו להיות חומת ההפרדה, למרגלות הגבעה עליה עמדו החיילים, הם זרקו רימון הלם ומיד, בלי כל אזהרה, התחילו לירות גז מדמיע. כשהקהל התחיל לברוח לכל עבר, לקח לי כמה שניות להתגבר על תחושת הבטן הנאיבית שאמרה לי "הרי לא עשינו כלום, לא יכול להיות שהם יירו עלינו", וכשהתעשתתי היה כבר מאוחר מדי, כי כבר נשמתי את הגז ועכשיו אני דומעת כמו משוגעת, מחפשת, חצי עיוורת, לאן לברוח כשכל הזמן הזה יורים עוד ועוד ואנשים מכל עבר מציעים לי חצאי בצלים כדי להקל על הצריבה בעיניים. למעשה זה היה סוף ההפגנה, שכן בשל הירי המאסיבי כבר לא חזרנו להתארגן, אבל מכאן ובמשך השעתיים הקרובות לא יכולנו להגיע אל האוטובוסים כי החיילים (או מג"ב, או יס"מ, או השד יודע מה) לא הפסיקו לירות, כולל גיחות מטורפות שלהם בג'יפים אל תוך התגודדויות קטנות ופיזורם בכוח, תוך כדי מעצרים ומכות.
האם זאת הפעם הראשונה שהתביישתי בישראליותי? סביר להניח שלא, אבל ההפגנה אתמול בהחלט היתה תוספת משמעותית לתחושת האי-שייכות שלי. ראיתי חיילים ישראלים עומדים מולי ומכוונים אלי קנים. עדיין קשה לי לעכל.
שלום,
ראשון 27/6, 01:00 אחר חצות.
היום (שבת) הייתי בהפגנה של תעאיוש נגד חומת ההפרדה בא-ראם שבצפון ירושליים.
הגענו כמאה מאות פעילי שלום וחברנו לפעילים מקומיים בצעדה, בה הונפו שלטים נגד החומה ונגד הכיבוש.
מיד בראשית ההליכה, הבחנתי באנשי מג"ב (משמר הגבול) הנפרסים על הגבעה לימינינו, ואני זוכר שתהיתי מה הם מתכננים.
תוך כמה רגעים, מבלי שהייתה כל פרובוקציה מצידינו, החלו לוחמי מג"ב האמיצים לירות לעברנו גז מדמיע.
נסוגנו בריצה לאחור ובדרך כמעט נחנקתי מהגז. את הצריבה בעיניים חשתי עוד זמן רב, וגם כעט (שעות אחרי) הן מעט אדומות.
למזלנו, פלשתינאים אדיבים פתחו לנו את דלתות בתיהם וחנויותיהם בכדי שנוכל להסתתר מהפאשיסטים שהמשיכו לירות גז מדמיע לאורך הרחוב. לחנות הבגדים בה הסתתרתי נקלעה גם משפחה פלשתינית תמימה שסכ"ה באה לעשות קניות.
בתגובה לירי הגז המדמיע החלו צעירים פלשתינאים לזרוק אבנים לעבר המג"בניקים, מה שדירבן אותם להמשיך לירות לכל עבר, גז מדמיע ורימוני הלם.
בשלב מסויים נרגעה מעט האווירה והרשתי לעצמי (כמו רבים אחרים) לצאת חזרה לרחוב. אך במהרה החלה מתקפה נוספת של משמר הגבול. שוב, היו אלה פלשתינאים שעמדו בפתח בתיהם ודחפו פנימה פעילים יהודים, בכדי להוציא אותנו ממסך העשן הסמיך. אני מצאתי את עצמי בבית העירייה של א-ראם, שם שתיתי מעט מיים להרגיע את גרוני הבוער.
שוב, לאחר זמן מה נראה כי הדברים נרגעו ויצאנו חזרה לרחוב, רק בכדי לחוות התקפה שלישית וחריפה במיוחד של מג"ב. התקפה זו כללה ירי של כדורי גומי (אישית ראיתי צעיר פלשתינאי שהצית צמיג על הכביש ונפל מפגיעה של כדור) וכן ירי של אש חיה (ראיתי קליעים על הרצפה, במו עיניי). בהתקפה זו גם ירו החיילים לתוך אמבולנס שפינה פצועים. רימון גז או הלם שנזרק אל אמבולנס, ניפץ את חלונו האחורי וחדר פנימה. האמבולנס נמלט מהמקום כאשר שובל עשן מיתמר ממנו. בשלב זה הוכה הצלם מידיעות אחרונות.
לאחר הכאת הצלם, והירי חסר המעצורים, נסוגו מיטב בנינו ואיפשרו לנו לשוב לאוטובוסים. לא לפני שעצרו 5 פעילים שלנו.
בשל המעצרים נסענו מא-ראם לתחנת המשטרה בנוה יעקב (ירושליים). שם היו עצורים 5 הפעילים שלנו ועוד 5 פלשתינאים, תושבי א-ראם.
המשטרה הגזענית, רצתה לשחרר את הפעילים הישראלים והשאיר את הפלשתינאים במעצר. 5 חברינו סירבו להשתחרר ללא הפלשתינאים ועל-כן נותרו בכלא למשך הלילה. מחר בבוקר נשמע מה התחדש בעיניינם.
כל סיפורי המשטרה על גרזן ופטישים שהושלכו לעברם הם שקרים.
זהו פרצופה של מדינת ישראל!
במהלך אחת ההתקפות של מג"ב, שקלתי לרוץ לעבר החיילים עם תעודת המילואים שלי ביידי, להצהיר על היותי חייל קרבי במילואים ולבקש שירו בי כשהתעודה ביידי. התאפקתי, מחשש שהם אכן ירו בי.
גיא פדה
—————————————————————–
"יש לי הרבה הבנה וסימפטיה לכל סרבן מצפון – בכל תחום; זו מציאות טובה שאנשים מתנהגים לפי צו מצפונם. זו יכולה להיות תופעה חיובית המייצגת מעורבות ואכפתיות חברתית".
היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז (הארץ 11.05.04)
גם אני הייתי שם. הרשימה של יעל, והתגובות של מתיתיהו ואורלי, משקפות היטב את התועבה שנעשתה בשבת בשכונת א-רם.
הפגנתי שם לראשונה לפני כמה חודשים. היתה זו תהלוכה שקטה (למעט תזמורת הנוער הרועמת) לאורך מאתיים או שלוש מאות מטרים, שבסופה התכנסנו בכיכר סביב במה מאולתרת. נישאו נאומים בערבית ובעברית, והתפזרנו בשקט. בשטח לא היה עדיין זכר לבאות.
הפגנתי שם שנית לפני שבועיים שלושה, ולאורך הרחוב (בַּמרכז, בין הנתיבים) כבר פוזרו בטונדות המבשרות את החומה. גם הפעם התנהל הכל בסדר מופתי, ובתום הנאומים פנה כל אדם לביתו.
אתמול כבר היו מונחות לאורך הכביש חוליות הבטון אשר ישולבו זו בזו ויהפכו לחומת שנאה בגובה שמונה מטרים. ישיבת בג"צ מחר היא חותמת גומי שתאשר את הקמת החומה, בנקישת עקב, ברגע שתֵאַמר באולם מילת הקוד "ביטחון". אתמול גם התהפכה המגמה בשטח. אף שלכל הנוגעים בדבר היה ברור שמדובר בהפגנה לא-אלימה, וכאמור לכולם היה כבר ניסיון, הותקפנו ברגע שהתהלוכה החלה לנוע. זה היה "אמבּוּש". הערבים סיפרו לנו אח"כ, במקום המסתור שמצאנו בַּסימטאות, שכבר אמש רמז להם ה"צבא" שבשבת תהיה אש.
אבל אין רע בלי טוב.
טוב מס. אחד: פגשתי אתמול ערבים נחמדים, שהודו לנו על התמיכה, וחשתי שאני מקלה במשהו את מצוקתם.
טוב מס. שניים: ניצחנו במאבק על התקשורת. ההפגנו הקודמות (השקטות) זכו לאיזכור אפסי, ואילו האירוע של אמש מהדהד עדיין בכל כלי התקשורת.
פעילות ופעילים יקרות,
אתמול, שבת, הפגנו מאות ישראלים ובינלאומיים ויותר מאלף פלסטינים בשכונת א-ראם בצפון ירושלים. סיכום מפורט על ההפגנה יופץ במייל ויופיע באתר בימים הקרובים. אך גם בלי סיכום מפורט, אין ספק שבמהלך ההפגנה השתמשו שוטרי מג"ב והחיילים באלימות מוגזמת, לא פרופורציונלית לשום איום שנשקף להם או "לציוד הנועד לבניית הגדר", כפי שנרמז בחלק מהפרסומים.
אין שום סיבה שנבליג על כך. אנו קוראים בזאת לכל מי שנכח בהפגנה, לכל מי שראה או ראתה את התנהגות השוטרים, לא לשתוק!
עדיין קיימים במדינת ישראל מנגנונים שמזכירים משטרים דמוקרטיים. אנו קוראים לכל הפעילות והפעילים להעלות על הכתב את חוויותיהם, ולשלוח אותם למחלקה לחקירת שוטרים בירושלים (במייל: Mahashjr@justice.gov.il, או לפקס: 5412469-02), כמו כן, נבקש לשלוח עותקים לתעאיוש לצורכי מעקב ותקשורת – למייל info@taayush.org
.
אם בישראל אנו עסוקים בשיח האי שוויוני בין קבוצות באוכלוסייה
ניתן לראות את האי-השיוויון המזעזע כלפי הפלסטינים. רק הרגע קיבלתי הודעת סמס
מאחד מפעילי תאעיוש (ששוחרר משבת) שהפלסטינים שנעצרו בשבת עדיין בכלא.
ויש להם שימוע ביום רביעי בשעה 13:00 בבית משפט השלום בירושלים.
מי שיכול ללכת ולתמוך – יברך אותו השם.