ניוונו של מוסד חיוני
מגמת ההפרטה הנישאת על כתפי-כל והמהווה מעין מנטרה המבטיחה צרי לכל, היא האחראית כיום למרבית הסכסוכים והשביתות במשק שניזקם מגיע למיליארדים של שקלים, כשכולם מפסידים: עובדים, מעסיקים והציבור.
המוסד לבוררות מוסכמת, שהוקם על פי הסכם קיבוצי שבין הממשלה להסתדרות ב1977-, היה צריך להוות כלי יעיל לניקוז הפחדים הנובעים מחוסר הוודאות מהצעדים הננקטים – הגוף הזה מנוון ולמעשה "מת".
יש לכך מספר סיבות שאותן מונה פרופ` אמנון כספי, מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטת בר-אילן, במאמר שפורסם בגיליון נטו+ האחרון:
1. המדינה אינה מעוניינת להשתמש במכשיר מתוך חשש מתוצאותיו. הם חוששים שהבוררים שאינם כפופים לדין ופוסקים לפי הבנתם עלולים להוציא תחת ידיהם פסקי דין בעלי עלות גבוהה.
2. להסתדרות, למרבית הפלא, אין עניין להשתמש בשירותי המוסד, פרופ` כספי אינו מפרט מדוע, אולם ייתכן והסיבה לכך היא כי להסתדרות יש עניין להישאר הגורם היחיד המייצג את העובדים בצורה כוחנית המצטלמת טוב וגם כואבת.
3. הציבור עצמו כמעט ואינו מודע לקיומו של המוסד ולהתנהלותו כך שאין הוא משמש כגורם משפיע להחלפת כלי השביתה.
4. המוסד עצמו אינו מהווה זרז לפנייה אליו בשל אי עמידתו בלוחות זמנים, דיונים מתמשכים, בוררים ותיקים ומנוסים עזבו והעדר הפרסום של פסקי הדין של הבוררים הנותרים אינו מאדיר את שם המוסד ואינו מביאו לידיעת הציבור.
פרופ` כספי קורא במאמרו להקדיש מאמץ
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
באמת לא ידעתי על קיומו של מוסד זה. דווקא היום, כשהחוק להפרטת הנמלים אושר, עצוב ללמוד שעומד בבוידעם כלי מאובק שהיה יכול לעזור. מדהים לראות ששני הצדדים מתעלמים מקיומו.