מנפץ מיתוס ההתבכיינות

יוסי דהאן

לפני מספר ימים כתב כאן גיא אבוטבול על ראיון עם דר` גור אלרואי בעקבות צאת ספרו "אימיגרנטים" (28.7.2004).

כפי שכותב גיא "הספר מתאר קבוצה די גדולה מאנשי העלייה השניה ש"נשכחה". מדובר ב-כשלושים וחמישה אלף איש מתוך 36-37 אלף איש שהגיעו בסך הכל לארץ במהלך העלייה השניה. קבוצה זו, לטענתו של אלרואי, הגיעה ממזרח אירופה בעיקר בשל מניעים כלכליים ולא אידיאולוגים, בניגוד לשאר 1500 ה"חלוצים" הנותרים. קבוצה זו שהתאפיינה במאפייני תעסוקה והשכלה דלים, הצמיחה גם תופעות כגון סחר בנשים – העברתן של נשים ממזרח אירופה לבתי זונות ביפו, בבואינוס איירס, ליברפול ומקומות נוספים". ~

גיא כתב כי קשה היה למראיין דב אלבוים לחלץ אמירה ביקורתית מפיו של אלרואי על המיתוס הציוני של העלייה השנייה.

אולם לגור אלרואי יש לעומת זאת כמה אמירות ישירות, נחרצות וביקורתיות לומר על תושבי עיירות הפיתוח, בעיקר כשהוא משווה אותם לענקים החלוצים שהגיעו לפני כמאה שנה לעמק הירדן.  וכך כותב אלרואי הבוקר במאמר  ב Y-net :

"ואולם סיפור הצלחתו של עמק הירדן נעוץ בראש ובראשונה בסוג האנשים שהגיעו לשם. בניגוד לתושבי עיירות הפיתוח, החלוצים מעולם לא חשבו שהיישוב, ואחר-כך מדינת ישראל, צריך לספק להם פרנסה ולתמוך בהם. הם פשוט יצרו לעצם מקורות קיום יש מאין. לעתים הצליחו יותר ולעתים פחות, אבל מעולם לא חשבו שמישהו צריך לדאוג להם ולספק את צורכיהם.

אין ספק שלוּ היו מתיישבי העמק מגיעים לפני מאה שנים לדרום ארץ ישראל, ותושבי עיירות הפיתוח היו מתיישבים בשנות החמישים בעמק הירדן, היה דרום הארץ כיום אזור פורח ומשגשג ועמק הירדן מדבר צחיח שבלבו אגם. כאן נעוץ ההבדל בין חלוצי העלייה השנייה לבין תושביהן הוותיקים של עיירות הפיתוח. החלוצים באו מתוך אידיאולוגיה ציונית והכרה לאומית בעוד שרוב תושבי עיירות הפיתוח היו חסרי כל תודעה ציונית. המוטיבציה והחזון שאפיינו את ראשית ההתיישבות התחלפו במרירות ובכעס כלפי מפלגת השלטון, שכביכול "דפקה" אותם".

ולאלרואי יש גם כמה עצות מעשיות להשיא לתושבי עיירות הפיתוח, עצות שיסייעו להם לצאת מן המצב בו הם נמצאים. ראשית קובע אלרואי:

" על תושבי עיירות הפיתוח – בצפון ובדרום – לעשות שלושה דברים מידיים לשינוי מצבם. בשלב הראשון לחדול מההתבכיינות הבלתי פוסקת. הקסאמים שנופלים על שדרות מדי יום הם כאין וכאפס מול המתאבדים שהתפוצצו באוטובוסים ובמסעדות הומות אדם בתל-אביב, בחיפה ובירושלים. בימים אלה כל הארץ חזית, גם שדרות."

לא קראתי את "אימיגרנטים" אבל אני מקווה שהוא מבוסס על תשתית מוצקה יותר מבליל הדיעות הקדומות הבורות והאטימות שמציג ההסטוריון אלרואי במאמר הזה.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. סמדר לביא

    לפועל "להתבכיין" בעברית, והצורה בה מיישם אותו מצעד הנאורות של החברה הישראלית באתרי גבול (או שמא, חזית?) הסובלנות הגזענית שלו, יש משקעים, בדיוק כמו שלאוניברסליזם (שלהם)מול הפרטיקולאריזם (שלנו) יש אסכולה היסטורית שמקורותיה במנהיגי החמולה – שמואל נוח אייזנשטט ושותפיו לפס הייצור הקולוניאלי (או שמא, בימים טרופים אלה, פוסט-קולוניאלי?) של הפרימיטיביות שלי.
    הפעילות האינטלקטואלית המזרחית בישראל, המודרת מעולם האקדמיה או האמנות, למשל, נתפשת ע"י מבקרי התרבות כאוסף אזוטרי של מקרים פרטיים "מתבכיינים". קחו למשל את טענת ה"התבכיינות" בביקורות הבון-טון של יפי הנפש מעיתון "הארץ", כאשר לא יכלו להתמודד עם עבודתו הקולנועית המרשימה של דוד בן-שיטרית, בסרטו "רוח קדים". אף אחד לא הצליח להבין מדוע מצליחן כבן שיטרית עדיין "מתבכיין" על ה"התבכיינות" בת שלושת הדורות של מהגרי מרוקו לישראל.
    ולא כאן המקום לחזור על הטענות המתוקשרות של ה-דונים של ביקורת הספרות בקלושמרל, על תדהמתם של פעם למשמע הזכייה ה"מתבכיינת" של טוני מוריסון, "מספרת פולקלוריסטית" כפי שכינוה אז, בפרס נובל לספרות. תראו איך התקדמה, המוריסון הזאתי, היום יש לה הכשר טוטאל (עם תמונה מדהימה) מאותם האנינים שפעם חשבו לשלוח אותה למימונה האפרו-אמריקאית של מספרי הסיפורים.
    אה, ושכחתי, גם התימנים, תראו כמה יפה התקדמו, ממשיכים אובססיבית "להתבכיין" על ועדות החקירה הממלכתיות הצודקות תמיד בעניין היעלמות הילדים. ואם נשחרר להם את רצועת החנק ששמים מסביב לצוואר של חיות מחמד כדי שתתנהגנה יפה, חכו תראו, הם עוד יתחילו שובפם "להתבכיין" על זה שלא רק שדדו להם את הילדים ומכרו בדולארים, אלא גם את כתבי הקודש וחפצי האמנות המעופשים שלהם, שהנאורות הצילה ומכרה בדולארים, לחבר'ה של האוניברסליזם מול הפרטיקולאריזם.
    אולי אותם אלה, המפזרים דיאגנוזות על ה"התבכיינות" שלי לא צריכים בכלל אוניברסיטה ואז יעשו לנו מקום… אלא אם כן הם משתמשים בה כדי להתרשת. נולדו מראש עם בי איי בפסיכולוגיה, אלה, ויצאו מהרחם מחזיקים ביד את המהדורה הכי עדכנית של הדי-אס-אם ביד, עם הסימנייה על הדיאגנוזה, "להתבכיין". יש כזאתי בכלל? ועוד בבניין "התפעל"?

  2. מנשה

    יוסי אם אתה מבקש לדעת עוד פרטים על הספר- קח קישור: http://www.ybz.org.il/?ArticleID=488
    מעבר לכך כדאי לשים לב לסוף דבריו של אלרואי, שיש בהם הגיון רב, וזאת למרות הטון המזלזל של ראשית המאמר. וכך הוא כותב:
    "בשלב הבא צריך להדיח מתפקידם את כל ראשי העיריות התומכים במפלגת השלטון ורואים בליכוד "בית". קבוצת ראשי ערים זו פגעה בעיירות הפיתוח יותר מכל קבוצה אחרת. בפוליטיקה אין נאמנות עיוורת ומי שלא משרת את האינטרסים דינו להיעלם מהמפה הפוליטית באמצעות הבוחרים. על ראש עיריית שדרות לפנות את כסאו ולו רק משום שהעדיף – בשל נאמנות פוליטית – את שרת החינוך לימור לבנת על-פני יוסי שריד, שהיה עבור שדרות ועיירות פיתוח אחרות שר חינוך טוב הרבה יותר.
    לבסוף, בשלב השלישי, על תושבי עיירות הפיתוח לעבור לפעילות במישור הארצי. ביחד עם מעמד הביניים הנמוך הם ישאפו למינויו של עמיר פרץ לשר אוצר, ולמינויה של ח"כ-לשעבר תמר גוז'נסקי לשרת העבודה והרווחה".

    סוף ציטוט. האם אלו אינם דברי טעם?

  3. תוכי ושמו מוקי

    האם הטענה כי "החלוצים באו מתוך אידיאולוגיה ציונית והכרה לאומית בעוד שרוב תושבי עיירות הפיתוח היו חסרי כל תודעה ציונית. המוטיבציה והחזון שאפיינו את ראשית ההתיישבות התחלפו במרירות ובכעס כלפי מפלגת השלטון, שכביכול "דפקה" אותם" היא לא בדיוק (למעט המילה "כביכול") אבל בדיוק הטענה של השיח הפוסט קולניאלי? כלומר שהמזרחים בכלל לא היו ציונים, שהציונים השתמשו בהם למטרתם? מה לא נכון במשפט הזה? איזה דעה קדומה הוא מביע, למעט הדעות הקדומות שכותבי האתר הזה מביעים? המשפט הזה אפילו לא מציין שיפוט ערכי אלא עובדות. באשר לטענות על הקאסמים – מה לעשות שבאמת כל הארץ חזית (חוץ מלעשות שלום?) בערים הגדולות לא יוצאים מהבית בימי התרעות, בשדרות עוזבים למקום אחר. זה לגיטימי באותה מידה. לקרוא לזה "התבכיינות" זה כבר שיפוט ערכי, אבל השיפוט הערכי הזה, גם הוא לגיטימי.

  4. יובל עברי

    דבריו של אלרואי אינם מפתיעים אותי, דברים ברוח דומה מצויים במרבית הטקסטים של אנשי רוח ואקדמיה גם אם הם לא נאמרים בצורה בוטה וישירה ורק מבעבעים מתחת לפני הטקסט. המדאיג בעיני הם התגובות הרבות שנכתבו באתר למאמר של אלרואי. מרבית התגובות תמכו בצורה נלהבת בדבריו של אלרואי ושבחו אותו על האומץ האינטלקטואלי לפרסום מה שהם מכנים "העובדות" או "המציאות", כמעט ואין תגובות המבקרות את הדברים ואילו המעטות מבקרות אותו רק על התקיפה שלו את הימין הפוליטי ואת הליכוד בראשו ולא עוסקות במהות הדברים על עיירות הפיתוח.
    לדעתי לא צריך להיגרר לדיון סביב אמיתותם של הסטריאוטיפים שמביע אלרואי, אם אכן תושבי עיירות הפיתוח היו "חלוצים" כמו אנשי עלייה השנייה, והאם הם באמת "בכיינים" או לא. אני חושב שמה שצריך לברר הוא אילו אינטרסים משרתים הסטריאוטיפים הללו על תושבי עיירות הפיתוח. האם ההגדרה של תושבי העיירות הפיתוח כ"בכיינים" עוזרת לאלרואי להציג את אנשי העלייה השניה כגיבורים וחלוצים? האם זה עוזר להסביר את הפערים הכלכליים בין עיירות הפיתוח לערים המבוססות? האם זה עוזר לשמר את יחסי הכוחות הפוליטיים הכלכליים והתרבותיים בין תושבי עיירות הפיתוח ( שרובם מזרחים) לתושבי האזורים המבוססים (שרובם אשכנזים)?
    אני חושב שאלרואי עונה על השאלות הללו בעצמו במאמר :
    " הסבר היסטורי מתומצת זה הוא ככל הנראה הסיבה העיקרית למצבן הרעוע של עיירות הפיתוח כיום". אלרואי משתמש בסטריאוטיפים הללו כדי להצדיק את הפערים הקיימים היום בין עיירות הפיתוח למרכז, פערים שאינם טמונים לדידו בעשרות שנים של מדיניות ממשלתית שגויה אלא באופיים הקלוקל של תושבי עיירות הפיתוח.

  5. סמי כנפו

    את התארגנות התנועות באירופה ואת ההכשרות החקלאיות שאלה עברו לפני שעלו ואחזו בקרקע, הוא שכח להזכיר את כספי קרן היסוד, ק"קל ועוד גופים שהשקיעו כספים אצל החלוצים, הוא שכח להזכיר את תקופת מחיקת החובות של הקיבוצים( שלושים שנים רצופות) כדי שאלה יקימו מפעלים כדי שבני עיירות הפיתוח הסמוכות יעבדו בשכר מינימום אצלם, מצד שני הוא מודה בקשר הישיר של הון ושלטון של קבוצות כוח בשלטון, בתקופה בה המזרחיים נתנו אמון תמים באחיהם האשכנזים כראוי ליהודים אצל יהודים.
    הוא לא שכח, הוא פשוט שם לעצמו דרגה על הכתף 'האשכנזים הם פשוט גזע עליון' זה בטח הנחה אותו בכתיבה..

  6. מתיתיהו שמואלוף

    אפשר ומותר לבקר את המזרחים בישראל ולהתעלם מהדיכוי שלהם על ידי האשכנזים. אפשר ומותר גם להתעלם למשל מכספי התורמים המזרחים שאף לא הגיעו ליעדם (קיראו אצל נחום מנחם, שהביא גם תעודות להוכיח את דבריו: כותר ‬ ‫ מתחים ואפליה עדתית בישראל : הערות סוציוהיסטוריות, מו"ל ‬ ‫ רמת-גן : רובין, 1983).
    באופן כללי אפשר ומותר לבנות נרטיב ציוני ולהתעלם מפגמיו, ובאופן פרטי אני גם מבין דווקא מהדיכוי שלי כמיזרחי, כמה אני זקוק לנרטיב ולזהות, ולפעמים אני שוכח לבקר את עצמי,
    מעל חמישים שנות ציונות, הובילו אותנו לפי פחת, לדעתי תפיסות ביקורתיות יובילו אותנו לעתיד חדש, אבל אין מקום לבטל נרטיב כזה או אחר, דוקטורים יאמרו שהציונות הייתה הצלחה, אחרים יאמרו שהיא מדכאת ונצטרך לחיות בשביל האמצע, שלכל סיפור יש את מקומו.