עובדים עניים - ישראל וקליפורניה

איציק ספורטא

יותר מעשרים ושבעה אחוז מן העובדים (652,900 איש ואישה) משתכרים פחות מחצי השכר הממוצע במשק. שכרם הממוצע של אלה הוא 1921 ₪. בשנת 2002 ממוצע שכרם היה 2003 ש"ח, ובשנת 2003 1966 ₪ לחודש. גם לאורך שנת 2004 נראה ששכרם הממוצע של עובדים אלה יורד מ-1988 ₪ בינואר ל-1921  ₪  בחודש מאי השנה. עד כה הממוצע הוא 1950 ₪ בחודש. אלו הם העובדים העניים, אלה שכולם מדברים בשבחם אבל אינם נוקפים אצבע כדי לשפר את מצבם.~

באותו עניין מחקר בקליפורניה בדק כמה עולים העובדים העניים של חברות ענק כמו וול-מרט לקופת המדינה. הסיפור הוא כזה, כיון שהעובדים אינם משתכרים שכר מספיק המדינה צריכה לממן שירותים שונים אשר להם נזקקים עובדים עניים. עלות הזאת רק של חברת וול-מרט היא 86 מיליון דולר לשנה. כאשר בוחנים את כל העובדים האלו בקליפורניה  מוצאים ש-53% מן המשפחות הזוכות לעזרה ציבורית הן משפחות עובדות, העלות היא של יותר מ-10 מיליארד דולר.  עוד נמצא שרוב העזרה הציבורית ניתנת לעובדים בתעשיות שאין להן תחרות עם תעשיות מחוץ לקליפורניה. כך שטיעון התחרות המאלצת מעסיקים לצמצם משכורות אינה תופסת במקרה זה.  רוב מקבלי העזרה הם עובדים שמשתכרים פחות מ-8 דולר לשעה, העלאת שכר ל-8 דולר לשעה תפחית את העלות למדינה ביותר מעשרים וחמישה אחוז.

לרוע המזל אין לי את אותם נתונים לגבי ישראל, אבל אני כן יודע ש-50% מן הנפשות העניות בישראל נמצאות במשפחות שיש בהן עובד אחד לפחות, כך שאפשר לשער שסבסוד עקיף זה של מעסיקים קיים גם כאן.

שתי דוגמאות אלו מדגישות את השיטה שבה עסקים מסובסדים עד צוואר, ישירות ובאופן עקיף כדי שהבעלים והמנהלים ייהנו משכר ורווחים בלי שיעור. כלומר הציבור מעניק השלמת הכנסה לעובדים כיון שהמעסיקים אינם ממלאים את חובתם לשלם שכר הוגן לעובדים. העיקר שאנחנו בדרך הנכונה.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. דרור

    אני חושב שהלמ"ס מתייחסת בממוצע הזה לשכר חודשי ולא לשכר לשעת עבודה. אם פלוני/ת עובד במשרה חלקית (ואינו משלים את משרתו במקום עבודה אחר), חלקיות המשרה אינה נלקחת בחשבון (דבר בעייתי כשלעצמו, כיוון שאז הבסיס לחישוב הקיצבאות הסוציאליות ושכר המינימום נמוך יותר). האם הלמ"ס מפרסמת גם נתונים לגבי שכר העבודה הממוצע לשעה או ליום-עבודה?

  2. יוסי לוס

    הצד השני של העוני ההולך ומתגבר הוא אנשים שיוצאים לפנסיה בסביבות גיל 50. אף אחד לא הכריח אותם. אף אחד לא פיטר אותם. הם צברו די הון ורכוש כדי שזה ימשיך לפרנס אותם ואת משפחותיהם ברווחה.
    שום דבר לא קורה בחלל הריק. עוני תלוי בעושר ועושר תלוי בעוני.
    אנשים הופכים להיות עשירים עד כדי כך שהכסף זורם אליהם על בסיס חודשי בלי מאמץ בגלל שרבים אחרים עובדים בלי אפשרות לחסכון או לפנסיה מכובדת ודבר לא נשאר אצלם מלבד המזון למחר בבוקר.

  3. גיא

    חוץ מאותם פנסיונרים בני 50 יש הרבה בני 50 שנפלטים משוק העבודה ואין להם כמעט שום סיכוי למצוא עבודה בגילם. אפילו מנהלים או מהנדסים. מי שמצוי במצב הזה ולא צבר לו מספיק חסכונות נדון לחיי עוני.