לוד, חיפה כימיקלים דרום

איציק ספורטא

אבלין דהן הודחה מתפקידה כיו"ר הוועד של עובדי עיריית לוד, וזאת למה? כיון שסירבה לוותר על פיצויי הלנת שכר. מדינת ישראל אשר החליטה שחלק מחוקי העבודה אינם חלים עליה, מוסיפה חטא על פשע ומכריחה עובדים לוותר על פיצויי המגיע להם בעקבות אותה עבירה על החוק בחסות המדינה. יותר מכך תשלום המשכורות מותנה בתוכנית "הבראה" שמשמעותה פיטוריי אחוז ניכר מן העובדים, בעיריית לוד למשל מדובר על 257 עובדים. הגברת דהן הודחה לא על ידי העוברים על החוק אלא על ידי חבריה לוועד שטענו שהיא נלחמת יותר מידי. עבריינים מלאכתם נעשית בידי אחרים. אני מאחל לכל וועד שתהיה לו יושבת ראש שתילחם יותר מידי ולא אחת שתהיה כלי בידי המעסיק.

באותו עניין כמעט, בשמונה עשר באוגוסט ניתן פסק דין של בית הדין לעבודה הדן בעמותה שהוקמה בחיפה כימיקלים דרום כתגובה להקמת וועד עובדים בתמיכת ההסתדרות.~  בית הדין קבע שהעמותה היא ארגון עובדים מטעם ועל כן אינה מוכרת כארגון עובדים. בכך פסל בית הדין את היכולת של אותה עמותה לייצג את העובדים.

הסיפור המסופר בפסק הדין (53 עמודים) מבטא מעל לכל את הקושי של עובדים להתארגן, ויותר מכך את הקלות שבה מעביד ציני יכול לנצל את מערכת המשפט ולבטל את רצונם של העובדים לייצוג בלתי תלוי. כאשר העובדים החליטו להתארגן במסגרת ההסתדרות החל מסע לחצים של המעסיק על העובדים. אלו לא נרתעו ופתחו בשביתה. המעסיק שחש בסכנה החליט לעזור לעובדים לארגן ארגון מתחרה לוועד העובדים שהוכר על ידי ההסתדרות. בפסק הדין נכתב "המנהלים הבכירים אמרו למנהלים הזוטרים כי המפעל ייסגר אם ההסתדרות תהיה הארגון היציג של עובדי המפעל". איום יותר מפורש מזה קשה למצוא. בכלל המפעל הזה שהוא בבעלות חיפה כימיקלים מופעל על ידי חברה אחרת שנקראת נותב, כך שאין קשר בין בעלות לבין יחסי העסקה שזו בעיה בפני עצמה.

בית הדין קבע כמה קביעות שבעולם יחסי העבודה מובנות מעליהם, אלא שביחסי העבודה בישראל המובן מאליו מזמן נשכח וכל הזמן צריך להמציא את הגלגל מחדש, כמובן, רק אם זה לטובת המעסיק. כך נכתב בפסק הדין: "ל"איגוד מפעלי/ארגון מטעם" אין זכות קיום במדינה דמוקרטית. אין מקום לארגונים המתיימרים להיות ארגוני עובדים, אך בפועל הם כלי למימוש רצונותיו של המעביד. ארגון כזה אינו חופשי לייצג את העובדים". השופט סיכם את הדברים כך: " לסיכום, הדעה הרווחת ביחסי עבודה היא, כי ארגוני עובדים הם אבן היסוד של הדמוקרטיה במקומות העבודה ושיש להם גם הצדקה כלכלית במשק תחרותי. הדמוקרטיה הישראלית מבטיחה לעובד את הזכות לבחור אם הוא רוצה ייצוג על ידי ארגון עובדים אם לאו. הבחירה היא של העובד ואין מקום להתערבות המעסיק בהחלטה זאת".

נציגיי המעסיקים בהרכב השופטים כמובן לא הסכימו עם פסיקת הרוב וטענו שהעמותה בחסות המעסיק היא היא הייצוג האותנטי של העובדים. פסק הדין הוא ברור אבל באותה עת הוא אינו משנה את העובדה שהמעסיק פגע בזכות ההתארגנות של העובדים באמצעות משאביו והטקטיקה שלו. חלק מהעובדים שהתארגנו בחסות ההסתדרות הועזבו, חלקם עזבו את מקום העבודה, וחלקם שוכנע להצטרף לעמותה, כך שבחסות ההליך המשפטי הצליח המעסיק לבטל את רצונם של העובדים. מי שמצפה שהחוק או המשפט יאפשר לממש זכויות במסגרת היחסים הכלכליים שוגה כיון שביחסים אלו כמו ביחסים אחרים רק למי שיש כח יש את היכולת לממש אותם. לעובדי העיריות ולעובדי חיפה כימיקלים אין את זה ולכן הם נידונו להפסיד אלא אם כחברה נדרוש לממש זכויות אלו בלי תלות ביחסי הכוחות בין הצדדים הפועלים.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. אדרי יצחק (ג'קי)

    שלא יהיה ספק לאף אחד מהגולשים פה או במדינת ישראל בכלל, שהמצב הרבה יותר גרוע ממה שנראה בסרט "זהב לבן עבודה שחורה", אילו ידעתי בצילומי הסרט את התוצאה הסופית (פיטורין שלי ומאבק משפטי) ההיתי מספר לכולם את האמת הקשה בקורה בדימונה ובמפעלים בסביבתה, אנשים היו נבהלים מהקורה בשטח המפעלים בדרום. בחיפה כימיקלים מבצעים עברות מהקשות שיש בתחום איכות הסביבה ובפרט בתחום הפגיעה בעובדים, הידעתם שיש מתקן בחיפה כימיקלים דרום שהעובדים בו זבים דם מהאף במשך כל היום בגלל ראקציה כימית, אתם מבינים שיש פועלים שיורד להם דם במשך כל היום מהאף בגלל חומר כימי והם עובדים כי הם צריכים להתפרנס, הידעתם שאחרי שבירת השביתה הם ההנהלה גייסה רק עובדים מחבר העמים כי הם ממושמעים וזקוקים לאוכל ואין מי שיגן עליהם, רק דברים איומים קורים בשטח מפעלי חייפה כימיקלים דרום והבעלים גננגר עוד מקבל תמיכה מהממשלה (הוא חבר של אריק) מאבק עובדי חייפה כימיקלים דרום היה מאבק צודק שנגמר בפסיקה פושעת כלפיי פועלים בלתי מאוגדים, ואני שואל עד לאן.
    לגבי היו"ר של עיריית לוד, תקחו בחשבון שתמיד יהיו עובדים שמשלמים את מחיר הלחימה שהופכת ללחימה אידיאולוגית הרואה בפרט חלק בתמונה חברתית לוחמנית כוללת ואילו הפרט (הפועל,העובד) רואה באידיאולוגיה סוג של הקרבה שהוא לא מוכן לה, ואז מדיחים את האידואולוג הלוחמני,הגענו למצב אדם לאדם זאב והם מתרבים מיום ליום והתופעה פשטה בכל החברה הישראלית.
    מקרה חייפה כימיקלים דרום (משפט,חוק) , הדחת היו"ר בלוד(כניעה,חולשה כלכלית), סרט "זהב לבן עבודה שחורה"(הפרטה, קפיטליזים חזירי), מובילים למחשבה מפחידה שאנחנו בדרך למטה לחברה ענייה,חלשה,שבורה, לא משכילה, מכוערת, חייתית עם חוקי הג'ונגל,אכזרית ומנוכרת חברה שהופכת להיות חברה המאפיינת חברה בעולם השלישי .
    ואתם יודעים מה הכי מעצבן, שכמו שאני כותב את השורות הללו לווינים של מדינת ישראל מרחפים בחלל עם הטכנולוגיה המתקדמת בעולם ואני שואל עבור מי הם משייטים בחלל?
    עת לסופרים ולמשוררים, עת לפילוסופים,עת לאידיאולוגים,עת למאבק, ועת לזעקה וכל אחד שימקם את עצמו במרחב כך נבין מה קורה לנו.

  2. פחזנית

    הדחתה של אוולין דיין על-ידי "חבריה", מעידה לא מעט על החברים, אבל מעידה בעיקר על העובד העברי החדש. העובד החדש הזה, תוצר מעוות של השוק ה"חפשי", מאופיין בהתנהגות מבוהלת ובלתי-שקולה. לזה בדיוק הרשעים מתכוונים כשהם אומרים "הגמשת שוק העבודה".
    בעניין חיפה-כימיקלים-דרום, דומה שהחדשות הטובות מגיעות לחולה המותש באיחור. ראינו לפני למעלה משנה את הסרט של "חברה צודקת" על ההתרחשויות במפעל הנידח הזה, ושום דבר לא קרה. ההסתדרות, שהיתה צריכה להיות לוחמנית בהרבה, שכחה את הקטנים/חלשים/רחוקים, ואיפשרה לבעלי ההון להתיש את העובדים בבתי משפט, ולהפיק את זממם חרף תבוזסתם בבית המשפט. אני מקווה שהסיפור לא הולך לחזור על עצמו עם מפעלי ים המלח. גם שם התחילה הפרשה בסרט ("זהב לבן"), בהמשך באו ההתנכלויות (דוגמת פרשת ג'קי), אח"כ בתי-משפט, ובסוף …דממה.
    אגב, האם לא היתה זו אותה חברת-כח-אדם "נותב" בשני המקרים?