אתמול צורף לעיתון `הארץ` עלון פרסומי של חברת `היפרנטו` (שהיא רשת סופרמרקטים ארצית). הדמות המזוהה עם הרשת היא זו של `לובה` הקופאית הרוסית (המגולמת ע"י שחקן צבר ששמו פרח מראשי) . הפעם לובה צולמה כנשיא המדינה: היא נראית חמורת סבר מישירה מבט וממוקמת בבית הנשיא כשמאחוריה סמל המדינה, דגל ישראל וספרייה מפוארת. על השולחן ממוקמים מוצרים שמוכרת רשת `היפרנטו` החל ממיץ תפוזים וכלה בכוסות זכוכית שי לחג. מה שמאוד משך את תשומת ליבי בפרסומת הזו (מעבר לגיחוך ולסטריאוטיפיזציה של `לובה` העולה הרוסית) היא ההתקה של בית הנשיא אל הקונטקסט של הסופרמרקט (הן ע"י שימוש במוצרי צריכה והן ע"י הצבתה של לובה שם): הפרסומת רומזת ומספרת לנו מי לדעתה הוא השולט – מי בעל הדעה והקובע בענייני המדינה? האם יש כאן רמז בסאב טקסט כי התאגידים הם בעצם קובעי הטון? לצורך העניין – לובה היא קופאית, אך גם על תקן `נשיא` – האם הרשת רוצה לרמוז לנו שמי שמנהל את ענייני המדינה בפועל הן `הקופאיות` ורשתות כמו `היפרנטו` הן הקובעות את סדר היום. זה אולי קצת מרחיק לכת – אבל בהחלט דרך נוספת להתייחס למשמעות התרבותית של הפרסומת ולמסרים התת מודעים שהיא מוסרת.
לא, בית הנשיא הוא אלוזיה לדמות אחרת שהופיעה ב"ארץ נהדרת" – נשיא המדינה כסוג של אידיוט ממלכתי מושלם. השימוש בדמות הפארודית האחת בתוך התפאורה של הדמות השניה רק מכפיל את האפקט הקרנבלי, המגוחך של הסיטואציה והופך את כל הפרסומת להערה משועשעת וחסרת משמעות על המנהג המטופש של ברכת הנשיא לחג. אם יש מסר כלשהו בסיטואציה הוא לא בעובדה כי ש"רשתות השיווק מנהלות את המדינה" אלא שהדבר היחידי שמשמעותי לקהל ערב ראש השנה הוא איפה אפשר לקנות בזול, כלומר – לא החגיגיות הממלכתית המאוסה והמעושה של הקברניטים אלא התכל'ס קשה היום של הישראלי. גם זו פרשנות אפשרית.
ולשחקן שמשחק את לובה קוראים טל פרידמן. כמו הגולש רק עם ט'.
כמה טוב שאפשר לפענח פרסומות לא רק בדרך אליה נתכוונו הקופירייטרים ו'עושי דברם של..' כפי שהסביר לנו 'תוקי ושמו מוקי'. בדרך הזו הפרשנות הרבה יותר פתוחה ואיננה בבחינת טקסט סגור – כלומר כזה אליו התכוון 'המשורר'. מעניין לבחון גם זויות ראיה אחרות כפי שהציעה הכותבת.
הדיון במשמעות המסר הפרסומי, בכוונת המוסר ובהשפעתם על סדר יומנו, מוסיפה חטא על פשע. הפרסומות הוולגריות האלה הן ביטוי לקשר ההדוק בין הטלוויזיה סרת-הטעם ודרקוני השיווק. גורמים אלה הצליחו לגרום לנו להתפלש במודעות המבחילות שלהם, והדבר המשרת את תרבות הצריכה הממאירה. אנא מכם התעלמו מהמודעות, ואם אפשר – החרימו את מפרסמיהן.
אני מסכימה אתך בהחלט כי 'הפרסומות הוולגריות הן ביטוי לקשר ההדוק בין הטלוויזיה לדרקוני השיווק' כהגדרתך – אבל התעלמות מהן משרתת רק צד אחד (לא זה של הצרכן). ברגע שמפענחים את 'כוונת המשורר' לעומקה ולרבדיה השונים מנוטרל הקסם המזיק של הפרסומות והן הופכות למניפולציה גסה ותו לא.