כמה חשובים תנאי הייצור לצרכנים

איציק ספורטא

שמעתי הבוקר ראיון מקומם עם שר הפנים ומנכ"ל משרדו, חשבתי לכתוב עליו הבוקר, אבל נראה לי שאני צריך להירגע קצת, ולהשקיט את הבחילה שחשתי לשמע דבריהם. כך שלפני שאני מתייחס ליהירות, דמגוגיה זולה, ועבריינות של אנשי הציבור הללו החלטתי לכתוב הבוקר על תוצאות הסקר שערכתי באתר.

 לפני כחודש צירפתי מספר שאלות כסקר מקדים למחקר שאני עומד לערוך בנושא השפעת תנאי הייצור של מוצרים על הרצון לקנות את אותם מוצרים, ועל המחיר אותו יהיו מוכנים לשלם הקונים. ציפיתי לפחות למאה תשובות לאכזבתי ענו על השאלות רק 31 אישה ואיש. אחוז התשובות מסך אלו שצפו בשאלון היה נמוך מאוד, פחות מ- 3% אם ניקח בחשבון רק יום אחד של נכנסים לאתר. כך שלמעשה אין שום משמעות לתוצאות. בנוסף מראש ידעתי שאנשים שנכנסים לאתר אינם מדגם מייצג של האוכלוסיה, אבל ציפיתי לבסיס נתונים שייתן לי, לפחות, אינדיקציה מסוימת לגבי דעות בנושא באוכלוסיה ספציפית. בגלל כל זה היססתי אם לבדוק את בתוצאות, אבל הגעתי למסקנה שלפחות לאלו שענו יש עניין בממצאים ולכן קידדתי את הנתונים.

לשאלה 1 בה נשאלתם האם תנאי העבודה של עובדי הייתור משנים לכם/ן, 58% ענו מאוד משנה, 29% טענו שמשנה במידת מה, ו-13% שמשנה להם מעט. במחקר בארה"ב ששאל את אותה שאלה 46% אמרו שמשנה להם מאוד ו-38% טענו שמשנה להם במידת מה. אם נחבר את שתי התשובות הללו נקבל של- 87% מעוני האתר הנושא חשוב לעומת 84% במדגם מייצג בארה"ב.

לשאלה 2 : "כמה יותר תהיו מוכנים לשלם..", עבור מוצר בשווי 50 שקל הייתם מוכנים לשלם 24% יותר, ועבור מוצר של 500 שקל 14% יותר. בארה"ב עבור מוצר שעולה עשרה דולר היו העונים מוכנים לשלם 28% יותר, ועבור מוצר בשווי 100 דולר 15%. מספרים די דומים למה שקיבלנו בסקר הלא מייצג שלנו.

 בנוגע לשאלה 3 "כמה פחות הייתם/ן מוכנים לשלם…", עבור מוצר בשווי  50 שקל כמעט 40% פחות ועבור מוצר של 500 שקל 36% פחות. בסקר בארה"ב לא הפרידו את שני המוצרים ונמצא שאנשים היו מוכנים לקנות המוצר בהנחה של 44%. יש לציין ש-10 מהאנשים לא היו מוכנים כלל לקנות מוצר שיוצר בתנאי עבודה גרועים.

לשאלה 4: "קניית מוצר שידוע לכם שיוצר בתנאי עבודה גרועים..",  ענו 71% שלא היו מוכנים לקנות המוצר. בסקר המקביל בארה"ב 65% אמרו שלא יקנו מוצר שיוצר בתנאי עבודה גרועים.

אם היו עונים מספיק אנשים לסקר שלנו הייתי יכול לומר דברים ברורים על ההשוואה. בכל זאת אומר זאת על פניו נראה שהתשובות לשאלונים באתר היו די דומות לתשובות של מדגם מייצג בארה"ב. ברור שקוראי האתר אינם מייצגים את האוכלוסיה בארץ. יותר מכך, מי שענה לשאלון אינו מייצג את קוראי האתר, יש להניח שבמדגם של האוכלוסיה התוצאות יהיו שונות הן ממה שאנחנו קיבלנו והן מתוצאות המדגם המייצג בארה"ב. ציפיתי שהתוצאות שאקבל לשאלון באתר תהינה דומות לתוצאות בארה"ב ואכן כך קרה, אני בטוח שבאוכלוסייה הישראלית הנושאים הללו יהיו פחות משמעותיים מאשר בארה"ב.   

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. אפרת

    1. כגולשת שדווקא כן ענתה על השאלון, לפחות שתיים מהשאלות היו מנוסחות בצורה בלתי מובנת עד תומה, והיו מבלבלות למדי.
    2. בוודאי קראתם את התגובה למאמר על הארגונים החברתיים, שפורסמה בסוף השבוע במוסף הארץ. הנה קישור אליה – http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=475903&contrassID=2&subContrassID=13&sbSubContrassID=0.

    אשמח לקרוא את תגובתכם המחכימה.
    שבוע טוב

  2. פחזנית

    תחילה עניתי על השאלות, וכשקראתי את תשובותַי, התבלבלתי לגמרי, והחלטתי שמוטב לא לשלוח ולא להטעות.
    בעניין הרשימה ב"הארץ" שהזכירה אפרת (התגובה למעלה) — לגזור ולשמור. לא ידעתי שיש אנשים כמו האיש ההוא, זה שכתב את הפשקוויל. אי-אפשר להגיב על הגיבוב הזה של סטריאוטיפים, טפשות ודיעות קדומות. לדעתי זה טקסט שצריך ללמוד באוניברסיטה.

  3. אילן

    הבעיה היא שניסוח הסקר אינו ברור, מגמתי ולא מקצועי.
    מגמתי – הרי ברור שאף אחד אינו רוצה להיות שותף לתנאים גרועים.
    לא מקצועי – יש להגדיר במדויק מהם התנאים. האם אלו תנאים גרועים על פי סטנדרטים של ייצור בארץ? באותה מדינה? באופן אבסולוטי? מי הגדיר וקבע שהם תנאים גרועים? האם העובדים מוכים? מורעבים? האם מועסקים ילדים?
    לא ברור – כי לא ברורה האלטרנטיבה. האם קיימת חולצה שאני יכול לרכוש שייוצרה ע"י עובדים בתנאים טובים?

    הנושא חשוב אך גם מורכב מספיק בכדי שיידרש סקר מנוסח אחרת.

    בברכת שנה טובה.