דבר המלך המשיח לאנשים החושבים

יוסי דהאן

בעיתון לאנשים שחושבים ששר האוצר הוא המלך המשיח, ראיון של העורך הבכיר לכלכלה, נשיא מועדון המעריצים והחסיד השוטה עם הוד קדושתו. דברי אלוהים חיים וחזון אחרית הימים של כבודו מובאים במלואם בלשון ביבים מזוקקת. החסיד ורבו, שגם השנה כבשנים קודמות מילאו אחר מצוות החאג`, נפגשו בשיחה על הכופרים בכעבה – ועידת קרן המטבע הבינלאומית בוושינגטון.  

ולחיזוק אמונת המאמינים בחזון הפרזיטים של המלך המשיח, כתבה ב"מוסף" על העניים כפרזיטים. "הארץ" חושף כיצד הפכו טפילי הקצבאות לשודדי חבילות. העניים כמתחזים, כנופיה צינית ואלימה, מחזיקי פלאפונים ונוסעי מוניות מטילי אימה וטרור המנצלים לרעה את טוב ליבם של פילנתורפים תמימים. 

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. רן לוי

    משום שהיא חושפת את תרבות המגיע לי של העניים החדשים – חוסר הבושה, הצורך ליחצ"ן את המצוקה , ולהיות בוטה נגד הנדבן שאינו נותן לך מספיק.

    הדברים המטרידים בכתבה הובאו מפיהם של רבקה זילברשלג ודודי זילברשלג המפעילים את רשת בתי ההסעדה מאיר פנים ואת ארגון כח לתת – הם סיפרו על תובענותם חסרת הבושה של העניים, על מקרים שבהם אם שילדיה לומדים בישיבה שם מקבלים מכשירי כתיבה תבעה קיט של כלי כתיבה שחילקה העמותה. רבקה זילברשלג אמרה שהיא כואבת את העובדה שאנשים מנצלים את ארגוני המתנדבים.

    יוסי, אתה טועה בטיעון כאילו הכתבה מציגה את העניים החדשים כאנשים שלא מגיע להם סיוע. הכתבה מדווחת בפירוש על כך שאותם אנשים ראויים לסיוע אך יוצאת ובצדק נגד התופעות שתיארתי.

    התנהגות שכזו ממאיסה את העניים החדשים על אלה המנסים לסייע להם, וחבל.

  2. יוסי דהאן

    שלום רב
    אתה כותב: "הכתבה ב"הארץ" הטרידה אותי משום שהיא חושפת את תרבות המגיע לי של העניים החדשים – חוסר הבושה, הצורך ליחצ"ן את המצוקה , ולהיות בוטה נגד הנדבן שאינו נותן לך מספיק".
    אני חושב שהדברים הללו שלך מצביעים על הבעייה. אתה כבר מסיק מתיאור של כמה מקרים ועדויות של מספר מצומצם של מרואיינים שנוצרה תרבות שלימה חדשה, תרבות המגיע לי. תרבות של אוכלוסייה מובחנת היטב – העניים החדשים. ההיסק הזה מתיאור מספר מקרים מצומצם להכללה אודות יצירת תרבות מגיע לי, הוא היסק בלתי תקף ובעייתי מאד בלשון המעטה. על פי התיאור הזה העניים החדשים (מי הם? ההנחה היא כנראה שניתן להבחין בינם לבין העניים הישנים הצנועים, מכירי התודה והמסתפקים במועט?), קבוצה של עשרות אלפי אנשים, רובם המכריע קורבנות מדיניות חברתית וכלכלית, מתוייגים עתה כנוכלים, כטפילים ציניים חסרי מעצורים. אולי יש כמה עניים חדשים שלא נוהגים כך, אני מניח שיש אבל ברגע שזה חלק מהתרבות שלהם אז קשה להבחין ביוצאים מן הכלל. אני גם רוצה לשער השערה פרועה שרובם המכריע של העניים לא נוהגים כך ומדובר בחריגים. כמו אותם חריגים מעטים מקרב המעמד העליון שמעלימים מס, או מנסים לקבל זכויות שאינן מגיעות להם בדרכים שאינן ישרות.
    אני חושב שההכללה הבלתי מבוססת הזו נוראה בעיקר בגלל שזה היא נעשית כלפי הקבוצה הכי חלשה בחברה הישראלית שאינה יכולה להגן על עצמה וההכללה הזו משמשת לאחר מכן בסיס לשר האוצר וחסידיו, ואנשים פחות מרושעים מהם, לעשות דמוניזציה של אותם עניים על מנת להכות בהם חזק יותר.
    באשר למר דודי זילברשלג, מתן הצדקה שלו ראוי להערכה, אולם יש לי בעייה עם איש יחסי ציבור שמתן הצדקה שלו הפך לאמצעי לקידום עצמי. מר זילברשלג כנראה יודע משהו על כך שמתן צדקה עדיף שייעשה בסתר, כלל שהוא לא מקפיד לשמור עליו במיוחד. אני חושב גם שהזוג זילברשלג עשה מעשה בלתי ראוי, הם הלבינו את פניהם של הנזקקים המגיעים אליהם. כאשר בראיון הם דיברו באופן כה מכליל פוגע ומשפיל על ציבור שלם של אנשים שהם אמורים לחוש אמפטיה אליו ולסייע לו. אני מניח שאם יש בעייה של אנשים הנוהגים שלא כשורה ומנצלים את טוב ליבם הם יכלו לחשוב על פתרונות יצירתיים יותר להפסקת התופעה מאשר ראיון בעיתון.
    באשר ל"הארץ" הכתבה הזו משתלבת היטב עם הקו האידיאולגי של העיתון ועם הסטנדרטים העיתונאיים הירודים והמבישים שלהם בכל הקשור לכתיבה על התחום החברתי כלכלי (כן יש עיתונאיות יוצאות דופן, רותי סיני, יולי חורמצ'נקו, חני קים ואבירמה גולן אבל הן כמובן לא זוכות לאותו מקום ומעמד כמו זה שממנו נהנים הבכירים, שטרסלר-טל-רולניק-ארלוזורוב המעצבים את רוח העיתון).

  3. עמי מרון

    גדול אמני השימוש בצדקה למען יחסי-ציבור היה ללא ספק שמחה הולצברג המנוח, הלא הוא "אבי הפצועים". הולצברג נהג לשוטט בין פצועי צה"ל ולדפוק הופעות צדקה מרשימות (כולל עיתונות) שהוא במרכזן, כמובן.
    באוקטובר 1973 שכבתי פצוע, בתל-השומר, ליד טייס שהופל בסיני. שִמחֶה, כך קרא לעצמו, עבר בחדרים עם עגלת מתנות ו"עשה שמח" בסיוע שתי חיילות חובה שהועמדו לרשותו (!!). כשהגיעה המשלחת למיטתי, הייתי לבד בחדר. הולצברג הצביע על המיטה הסמוכה ושאל "זאת המיטה של הטייס, לא?" כשהוא בודק את זכרונו מביקור קודם. "כן" השבתי לו בקצרה, בתקווה שהביקור יתקצר. הולצברג שלף מעגלתו שי הולם, הניח אותו על מיטת הטייס ואמר לי בחביבות, בעזבו את החדר, "תגיד לו שזה משמחֶה".