המאבק החברתי על פי קנפו

איציק ספורטא

ביומיים האחרונים חיפשתי באינטרנט קישורים לשני מאמרים שפורסמו ב"שבעה ימים" של "ידיעות אחרונות" ולא מצאתי. המאמר הראשון הוא ראיון מעמיק עם ויקי קנפו שבו היא מפרטת את מה שקרה בזמן המאבק של האימהות החד הוריות. והשני, הוא ראיון נרחב עם פורז שכדאי לקרוא כדי להבין עד כמה האמירות "אין רעבים", "יהודי אנטישמי" הם רק הקדמה לאמירות מופרכות ומטומטמות יותר. לקרוא את שניהם יחד זו חוויה ייחודית.~

הראיון עם קנפו מדגיש את הכישלון הטוטלי של המערכת המאורגנת של הארגונים החברתיים לתמוך במאבק שמגיע ללא הכנה מוקדמת ובלי מסגרת ארגונית. כאשר הצטרפתי ל"קשת" חשבתי שאף שהיא לא תהיה תנועה המונית היא תהיה שם כאשר אירועים יקרו ותוכל לעזור לקיום מאבק חברתי מקיף. כסטודנט בארה"ב למדתי את הנושא והסקתי מלימודי וניסיוני שלמאבק מקיף ומוצלח יש צורך בשילוב בין ארגונים ממוסדים ופעולות ספונטאניות שבאות מיחידים וקבוצות לא מאורגנות.

תחילת המאבק שקשור לצעדה של ויקי קנפו התחיל כמין חצי התערבות בינה ובין חברותיה: " אמרתי להם במספרה: `אני הולכת ברגל לביבי. אני הולכת ברגל`. עד היום אני מנסה לשחזר למה אמרתי `הולכת ברגל` ולא `הולכת על הראש`, או `לוקחת אוטובוס`. ואז כולם התחילו לצחוק עלי: מה ברגל? `קילומטר את מתעייפת`. אמרתי מה פתאום אני הולכת כל יום 15 קילומטר. אני לא הבנתי אפילו מה זה ירושלים, והיו ממש צחוקים. היה משהו משפיל בצחוקים האלה. באתי הביתה ואמרתי לעצמי: אני אראה להם. ככה זה התחיל. מתוך גאווה." (מאירי ולם 1/10/2004).

מטרתה הייתה פשוטה: "…להגיע לביבי , לדפוק לו על הדלת, פשוט לבוא ולהגיד לו שאני רוצה לשאול אותו שאלה ולחזור הביתה". כמובן שהיו רבים שקלטו את הפוטנציאל וניסו להפוך את ההליכה הזאת למאבק חברתי. מכאן מתחיל התאור של קנפו על אובדן השליטה והייעוץ הלא נבון שקיבלה מהסובבים אותה. "איך שהגעתי לירושלים רציתי לעשות אחורה פנה ולחזור הביתה. הרגשתי שאני מאבדת ואת השפיות. פתאום כולם התלבשו עלי, החבר`ה של שתיל ושל "ידיד" ושל "אחותי", לא ידעתי מי זה מה. היום אני יודעת שניסו לנצל אותי, לחסל חשבונות שלהם על הגב שלי".

על האופורטוניזם של חלק מן הפוליטיקאים אין להרבות מילים, אבל חלקם יכלו לעזור למאבק: " היו אחרים. רן כהן ויצחק הרצוג, שבאמת רצו לעזור, אבל באוזן כל הזמן `ידיד` ושתי"ל לוחשים לי  : לא ללכת עם פוליטיקאים". בהקשר זה היא אומרת " היום אני מבינה שמאבק חברתי הוא מאבק פוליטי וחייב לערב פוליטיקאים. אחרת אין שום סיכוי למאבק חברתי. ההסתדרות באה מהיום הראשון, והייתי יכולה להיות שם עד היום אם הייתה מעורבת".  ההבנה המאוחרת הזו בעלת משמעות אבל במבנה הפוליטי מפלגתי והחוץ מפלגתי שום דבר עדיין לא השתנה כך שיהפוך מאבקים חברתיים מהסוג הזה למוצלחים יותר ומקיפים יותר.

אחת הבעיות של ארגונים חברתיים היא מקורות המימון שלהם. ארגונים מקבלים את רוב המימון שלהם, בעיקר, מקרנות, מהמדינה ומיחידים בעלי ממון. חלק מהקרנות ממומנות כך שהכסף לא ישמש לפעילות פוליטית. שתי"ל למשל ממומנת על ידי ה"קרן החדשה לישראל" אחד התנאים לקבלת התרומה היא העדר פעילות שמעורבים בה פוליטיקאים. לפני בחירות כל הארגונים הממומנים על ידי הקרן החדשה מוזהרים שלא לנקוט עמדה בשדה המפלגתי. ארגונים נזהרים מידי ומרחיבים לעיתים את חוסר המעורבות הזו עד כדי אבסורד. הסבר מבני כזה אינו מספיק כדי להסביר חוסר הצלחה של ארגונים חברתיים ואת הבעייתיות שמציגה קנפו.

ככלל ישנם שני סוגים עיקריים של ארגונים חברתיים, האחד, הדואג לצרכיהם של יחידים הנקלעים למצבים בלתי אפשריים עקב מדיניות כלכלית כושלת של המדינה. והשני, ארגונים לשינוי חברתי מקיף. בין שני סוגי ארגונים אלה קיימים לא פעם חילוקי דעות. בנוסף, ישנם ארגונים רבים, משאבים מעטים ואינטרסים כאלה ואחרים שלעיתים מביאים למאבק על הקרדיט, המקום, תחום השיפוט וכיוצא בזה. כל זה גורם לבעיה בשיתופי פעולה בין ארגונים.

בנוסף מאבק האימהות החד הוריות נתפס כמאבק של נשים, בעיקר מזרחיות, חוסר היכולת לשתף נשים אחרות, רוסיות, ערביות חרדיות, וארגונים שלהם סדר יום של שינוי חברתי מקיף גם הוא פגע במאבק. כדי לייצור מאבק מקיף יש צורך בשיתופי הפעולה הללו. צריך גם לקחת בחשבון שהצורך בדרמה ותפיסת המנהיגה היחידה גם היא עומדת בעוכרי מאבקים שכאלה.  קשה לדבר על מאבקים באופן אבסטרקטי לכן התקשורת, ולא רק היא, מחפשים את המנהיגה שתשמש פרסוניפיקציה למאבק ותייצר את הדרמה הדרושה להמשך עניין בנושא. ככלל אני לא מאמין בכל התפיסות של מנהיגות. המשיכה לזהות מאבקים עם מנהיג יודע כל הוא בעייתי לא רק בקונטקסט החברתי.

מה שאני יודע עכשיו ידעתי אז וניסיתי, אולי לא מספיק, להגיע בדרכים עקיפות למרכז המאבק ללא הצלחה. חבל שויקי קנפו נפגעה וממשיכה להיפגע מהמאבק שנטלה בו חלק, אני חושב שמגיע לה יותר. בטוח שיותר מאמירותיו של שר הפנים החושב שהוא משכיל וליברלי והוא בעצם סתם בור ועם הארץ המחזיק בדעות חשוכות: "אז היא בריאה. ואדם בריא שבמקום ללכת לעבוד כל הזמן מפגין- זה סוג של הפרעה" והוא עוד אומר "את האנשים האלה צריך ללמד לעבוד" (גונן ופתר אם אין לחם, תאכלו פיצות, שבע ימים 4/10/2004). כיון שהמאמר התארך לא אכתוב על עוד דברי הבל של השר, אולי פעם אחרת.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. סמדר לביא

    בני ואני ביקרנו הרבה במאהל. הוא עשה שלט: "מדינת (צ)חוק – תוגת העוני". אבל הרבה אמהותממאהל כנאפו "נכנסו" בנו, כי היינו בהחלט גם בעד המאהל של "עוללים בשבי". האמהות החד הוריות חשבו, שמי שמעז להעלות תמיהות לגבי מדיניות הוצאת הילדים מהביית של משרד הרווחה, צריך להיות דפוק או משו. ומגיע לו שייקחו לו את הילדים למוסדות.
    בימים הראשונים, כשהרבה אמהות חד הוריות צעדו לירושליים, היתה גם אמא מרשימה אחת, זיינה סוואעד, בדואית שחורדינית שגרה בטבריה. לא זוכרת בדיוק את התאריך שהגיעה למאהל. רשום לי איפושהו. יום אח"כ הגיעו 5 אוטובוסים בתמיכה מה… אהמ… "מיגזר" הערבי. האמהות העיפו אותה מהמאהל מייד לאחר מכן, יען כי לא רק *היא*, רחמנא ליצלן, "ערביה", אלא גם הביאה "ערבים" לתמוך בה. במשך שהותה במאהל התעמרו בה קשות.
    מה שהן לא שמו לב, זה שמי שהביא את התקשורת הזרה לא היה רק ויקי כנאפו , אלא דווקא זיינה, שכוסתה בהרחבה בעיתונים רבים, שמכירים את הבעייה הפלסטינית, ואוהבים לכתוב על בדואים, וחושבים שהבעייה המזרחית היא עניין פנימי ישראלי שלא מעניין אף אחד בחו"ל. וביבי הפסיק לדבר על אולי לדבר עם האמהות במאהל ברגע שנעלמה התקשורת הזרה….

  2. יוסי לוס

    פעילות מחאה בישראל היא, מזה שנים רבות, מתכון בטוח לתסכול מתמשך. דומה שקיים פער בין רעיונות של שחרור חברתי כפי שאלה מנוסחים בתנועות המחאה השונות לבין ההוויה הפוליטית בישראל. למרות היקלטותן של התיאוריות המרקסיסטית, הפוסט-קולוניאלית והפמיניסטית בתנועות ישראליות של שינוי חברתי לא צמחו מתוכן דפוסי פעולה שהביאו לשינוי ממשי של המציאות הפוליטית. אין ענייני כאן בסיבות לכישלונות השונים, ולא בתיאוריות הביקורתיות עצמן, אלא דווקא בסוג חדש של פעולה שמופיע יותר ויותר בשנים האחרונות בישראל מכיוונים שונים. במקום לצאת מתוך תיאוריה ולנסח את הפעולה המתאימה, אני מוצא משמעויות מרעננות בפעולת מחאה חדשה-ישנה – הליכה למרחקים ארוכים.

    אחד המאפיינים הבולטים והבעייתיים של רבות מפעולות המחאה הספונטניות בישראל היה המגזריות שלהן. פועלים מפוטרים הפגינו נגד סגירת מפעל, פלסטינים נגד הפקעת אדמות, אתיופים נגד השפלות גזעניות, נכים נגד קיצוץ קצבאות ובדואים נגד הרס בתים וריסוס שדות. רק הסתדרות העובדים הנחלשת והבעייתית הצליחה לארגן פעולות מחאה שחרגו מהאינטרסים המוגבלים של קבוצה מסוימת. גם ויקי כנפו, כאשר יצאה לדרכה הארוכה ברגל, רצתה רק שנשים כמותה יצטרפו אליה. היא לא ציפתה לתמיכת הגופים הפוליטיים השונים ולא להצטרפותם של מובטלים, פלסטינים, פנסיונרים, חולים, סטודנטים ואחרים למאבקה. היא ראתה את המאבק שלה כמאבק מוגבל של הקבוצה שלה בלבד – אמהות חד-הוריות. שאלה חשובה היא מדוע כנפו בחרה להגדיר את עצמה כשייכת דווקא לקבוצת הזדהות זו – אמהות חד-הוריות – ולא למזרחים או לתושבי הפריפריה. בכל מקרה, כנפו יצרה דבר מה חדש שחרג במהרה מגבולות מגזריים. לאחר שסיימה את הליכתה בירושלים בלווית מספר פעילות ופעילים ותיקים שהצטרפו אליה, יצאו לדרך הולכות חדשות, אף הן אמהות חד-הוריות, ובהמשך הצטרפו להולכות גם גברים, מובטלים, פלסטיניות ופלסטינים אזרחי ישראל שלא היו עטופים בדגלי הלאום. כיצד אנשים שלא נקראו לדגל המחאה על ידי כנפו החלו ללכת לכיוונה? כיצד אנשים שסומנו כלא שייכים למאבק של כנפו באמצעות הדגל שהיא התכסתה בו, החלו ללכת אחריה?

    בניגוד לאופני המחאה המקובלים בישראל (הפגנות, שביתות שבת, שביתות רעב, עצומות, מכתבים, עתירות לבג"ץ, שלטי חוצות, גרפיטי) אשר מאופיינים בסטטיות, מעשה מחאה של הליכה למרחקים ארוכים מדגיש דינמיות וחיוניות אנושית ראשונית. אין צורך בדבר מלבד שתי רגליים. מעשה ההליכה תואם לא רק באופן סמלי אלא גם באופן חוויתי וראשוני את התביעה לשינוי יסודי ומקיף. שינוי יסודי ומקיף מעצם טבעו הוא דינמי במידה מרבית, כך גם ההליכה אשר מניעה את כל הגוף. דבר לא נותר במקומו לאחר שמתחילים ללכת. דבר לא נשאר עוד כשהיה – השרירים מתחזקים, הנוף משתנה, המפגשים האנושיים מתחלפים, האקלים משתנה, הנעליים מתבלות, אנשים מצטרפים ואחרים נפרדים, תחושה של חיים זורמת בכל הגוף גם כאשר הוא כואב בשל הליכה ממושכת, שכן חיים מאופיינים בתנועה ושינוי, ואילו סטטיות משמעה מוות. פעולה למען שינוי יסודי ומקיף במציאות הישראלית הנוכחית אינה יכולה להסתכם במחאה לשם השבת קצבאות מסוימות לאנשים מסוימים. היא לא יכולה להיות פחות מאשר מאבק למען הקניית צלם אנוש לחברה הישראלית ולבני האדם שחיים בה. לכן, בלי משים, כנפו הביאה עמה תביעה לשינוי יסודי ומקיף, לא בגלל הדרישות המנוסחות שלה שהיו מגזריות כרגיל אלא דווקא בגלל צורת המחאה החדשה. היא הציעה פעולה אפשרית לכל נפש בגלל הפשטות של הפעולה וגם בגלל שיצאה לדרכה ללא כל מחויבות ארגונית ואידיאולוגית.

    המציאות הפוליטית-חברתית הנוכחית בישראל היא מציאות נטולת צלם אנוש. המהפכה הציונית העמידה את עצמה כיוצרת חברה חדשה המבוססת על שיתוף, אחווה וערבות הדדית. אולם, אלימות שהופעלה במספר ערוצים מקבילים נגד "אחרים" – שנמדדו ביחס לגבר האשכנזי יליד הארץ – היתה מן היסודות המרכזיים בה. בחברה כזו כולם איבדו את צלם האנוש, אלה שסובלים מהסדר החברתי-כלכלי החדש, אך גם אלה שנהנים מסדר זה. כולם הופכים לטורפים אשר מחפשים את כישלונו של האחר כדי להיבנות ממנו. בהקשר אלים זה, מעשה המחאה של כנפו מתייחד בהיותו לא-אלים באופן יסודי, וככזה הוא מעשה אשר מנוגד באופן יסודי לאופייה של התרבות הישראלית העכשווית. מעשה ההליכה תובע בעצם קיומו את זכותו של ההולך לתנועה ובכך לחיים. אולם, תביעתו אינה באה על חשבונם של אחרים, שכן ההליכה היא אופן התנועה הצנוע ביותר האפשרי.

    הליכת מחאה לא-אלימה אינה רק תובעת את הזכות לתנועה ולחיים של ההולכים ושל אחרים, אלא מממשת את הזכות בעצם קיומה. במובן זה, ההליכה אינה עורכת הבחנה בין אמצעי למטרה ולא מקדשת אמצעים סותרים בשם המטרה. בניגוד לאחרים שהורגים למען שלום או מתאבדים למען שחרור, בעבור הולכי המחאה המטרה והאמצעי אינם נבדלים זה מזה. ההולכת אינה רק תובעת דבר מה בסיסי שנשלל ממנה בכוח – הזכות לחיים הגונים – אלא גם מממשת אותה בעצם ההליכה. היא אינה מחכה שהשליטים יואילו בטובם לאפשר לה מימוש של זכות זו. ההולכת לוקחת זכותה לחיים ומתנערת מהרפש שמוטל בה על ידי שרי הממשלה ושלוחיהם. במקום להציב את עצמה כאישה בודדה וחסרת אונים שזקוקה לתמיכתם של הגברים החזקים והנדיבים, היא יוצאת מביתה ללא רגשי נחיתות למאבק הגון.

    מסע ההסתה נגד המובטלים, נגד האמהות החד-הוריות, נגד אזרחי ישראל הפלסטינים ונגד מהגרי העבודה בישראל שנמשך מזה מספר שנים מגובה לעתים קרובות על ידי אנשי תקשורת מרכזיים. יחד עם זאת ובאותו הזמן, אפשר למצוא כתבים אחרים אשר ממלאים תפקיד נגדי ומבקרים את הממסד, את הסדר הקיים ואת התקשורת עצמה. התפקיד הכפול של תקשורת ההמונים משמש, בין השאר, כראיה לכך שהציבוריות הישראלית חופשית, וכל אחד יכול להתבטא בדרכו. כך, הסדר החברתי-כלכלי המנוול מאפשר לכאורה את חופש הדיבור והמחשבה, ובכך הוא יוצא נשכר. כך, הכתיבה הביקורתית בתקשורת ההמונים פועלת לא רק לערעור הסדר הקיים אלא גם משרתת אותו בעצם קיומה. לא זו בלבד אלא שמזה זמן רווחת בקרב פעילים בתנועות מחאה התפיסה, שמקורה בכלכלת השוק, בדבר חשיבותה של תקשורת ההמונים בקידום המחאה נגד כלכלת השוק. מזה זמן מקובל לומר שמחאה שאינה מופיעה בכותרות של ידיעות אחרונות ומעריב כאילו לא היתה מעולם. כך, אמת בלתי מעורערת היא שכדי שמחאה תצליח, על המוחים למצוא חן דווקא בעיני יצרני המידע הפופולרי. ההליכה של ויקי כנפו נבנתה באותו אופן על התקשורת ולא מצאה דרכים לעקוף אותה. יחד עם זאת, הליכה למרחקים ארוכים עשויה לעקוף את הנתיבים שנשלטים בידי תקשורת ההמונים ולהפגיש את אזרחי ישראל באופן בלתי אמצעי עם המחאה של ההולכות. שכן, כאשר המוחים הולכים הרחק ממרכזי הכוח, בכבישים הראשיים ובשבילים, ברחובות הערים ובין הכפרים, הם מייצרים מגוון חסר תקדים של מפגשים אנושיים אשר אליהם הכוח של המדינה ותקשורת ההמונים מתקשה יותר לחדור.
    לכן, סיום הליכתה של כנפו בירושלים בישיבה סטטית מול משרדי הממשלה בירושלים בציפייה למענה חיובי סימן את קצו של המאבק שהתייחד אך ורק באמצעי שלו. ההולכות היו חייבות אז להמשיך ללכת. היתה אז אפשרות להפוך את הדמוקרטיה בישראל, אשר מיושמת כיום בצורה מעוותת, למציאות חיים מלאת תקווה תוך פנייה אל מקור הלגיטימציה הממשי – האוכלוסייה הרחבה. זו היתה יכולה להיות הזדמנות פז להפוך את הדמוקרטיה הישראלית מדמוקרטיה של "נבחרי ציבור" לדמוקרטיה ישירה. ההליכה לירושלים הניחה שמקור הכוח מצוי בגברים שיושבים במשרדים בירושלים, ולכן ההולכות ביקשו להגיע לשם מהר ככל האפשר, כדי לדבר על ליבם של השליטים. הן המשיכו להמתין למוצא פיהם של הגברים הנפוחים. עצירת ההליכה בירושלים על מפתנו של ביבי קיבעה את המחאה במתכונות המוכרות והמייאשות של שביתות שבת, שביתות רעב, עצומות, מכתבים והפגנות. אז גם נכנסו הארגונים הותיקים לפעולה שקיבעו אותה עוד יותר. ההולכות היו צריכות להמשיך ולהפתיע את המשטר ולא לפעול בצורות שהמשטר יודע היטב להשתיק. הן היו חייבות להמשיך ללכת אבל שלא על מנת להגיע למקום כלשהו במהירות, אלא ללכת בין בני אדם מסוגים שונים ובמקומות שונים כדי לדבר אתם ולהניע אותם למחאה. ללכת באיטיות ובסבלנות. הן היו צריכות ללכת בין הבתים של מיליוני הנשים שחלקן מבלות את מרבית ימיהן בבית, בין בתי המובטלים, בתי החולים, בתי הספר ואתרי הקרוואנים, בין בתיהן של אמהות חד-הוריות, פלסטינים, נכים, פנסיונרים ולא לבחול בשום שביל, גם אם נדמה שיש בו רק עצים ופרחים. הליכה שאינה מכוונת להגיע לירושלים, אלא נעה ללא מטרה מרחבית ספציפית, שוללת בעצם קיומה את הלגיטימיות של הכוח של ירושלים. הליכה שכזו מביאה באופן ממשי, חוויתי וסוחף את הכוח אל האוכלוסייה הרחבה. רק בדרך זו תוכל כנפו לסחוף אחריה מאות ואלפים. אילו זה היה קורה ואילו מספר ההולכות וההולכים היה עובר מסה קריטית מסוימת, אין ספק שממשלת ישראל היתה באה אליהם, בכל מקום בו הם היו.

    אחד העקרונות שכל ילד בישראל כבר למד ממומחי הפרסום למיניהם (עד כדי כך שיש לשאול מי לעזאזל עוד צריך אותם?) הוא שבמסגרת מאבק פוליטי יש לנקוט במסרים קצרים וקליטים שקל לשננם. הדיון הציבורי בישראל הפך לשטחי באופן חסר תקדים. ביבי נתניהו הוא מהתורמים העיקריים להשתלטותה של תובנה פרסומית זו על התרבות המקומית. בניגוד לגישה שטחית ומטמטמת זו, הליכה צנועה למרחקים ארוכים שהביאה האישה קשת היום מהפריפריה למרחב הציבורי בישראל טומנת בחובה מסרים של סבלנות, רצינות, פשטות ועוצמה. גם במובן זה, עשויה ההליכה למרחקים ארוכים להוביל לשינוי יסודי בתרבות הפוליטית בישראל.

  3. דודי נתן

    לאיציק, נראה לי שהניתוח במקרה הזה היה קצת "אובר דוינג" של משהו יותר פשוט (מהכרות עם מי שליווה את ויקי כנפו מהתחלה – מתוך שתי"ל), החשש שלהם היה שהזדהות פוליטית תהפוך אותה למשהו מוקצה בקרב רוב תומכי הליכוד והימין.
    אפשר להבין את החשש הזה, וצריך להאבק בו!
    מצד אחד אין ספק שאימוצה של ויקי כנפו ע"י פוליטיקאים וע"י ההסתדרות אכן היתה מקילה על ביבי להלחם בה, ואני מניח שאפילו חלק מכותבי/קוראי אתר זה היו מגלים יותר הסתייגות ממנה, בודאי אם היתה מאומצת ע"י יצחק הרצוג ו/או רן כהן.
    מצד שני אין מה לעשות, בסופו של ענין – ואפילו בתחילתו – המאבקים האלו חייבים לחזור אל הפוליטיקה, ויהיו נסיונות של "רכיבה" מצד פוליטיקאים, שירכבו, אני מוכן אפילו לקחת את הכתפים את הפוליטקאי שיגדיל אהתקציב הבא ב10 מיליארד ויחזיר בו את הקצבאות וכו', אפילו אם יעשה את זה רק בשביל לקבל את קולות הקשישים/חד הוריות וכו'
    בקיצור – שיחזור המאבק החברתי אל הפוליטיקה, ושיחזור הפופוליזם הלא-יגונהאל המאבק החברתי.
    ולסיום הערה מענינת ששמעתי מעמיר פרץ באיזה מפגש – בדיוק בהקשר של המאבק של ויקי כנפו הוא הסביר שההסתדרות קיבלה את בקשתה להמנע מ"חיבוק דב" אבל זהו בדיוק נצחונו העקרוני של הימין (ושל הפשיזם..) המחשבה שמאבק חברתי שכזה נראה בעיני הציבור כ"לא פוליטי" – זוהי בדיוק מחשבת (והצלחת) הימין..