כמו שאתן/ם יודעות/ים אתמול התחילה שנת הלימודים באוניברסיטה, מחר אני מתחיל ללמד ואחד הקורסים עוסק ביחסי עבודה. כיון שכך אני עסוק בארגון הקורס, במהלך הקריאה נתקלתי באמירה שמצאה חן בעיני (בתרגום שלי): "למרות שחיתות מסוימת בהיסטוריה של האיגודים המקצועיים, הם עדיין ההמצאה (innovation)החשובה ביותר ביחסים בין מעסיקים לעובדים בהיסטוריה, כיון שהם עוסקיםבנושא אי-השוויון בכח בין שניהם. במיטבם, הם לא רק מגינים על הבריאות, ביטחון וכבוד של חבריהם, אלא הם גם גורמים לכך שעסקים לא מאורגנים ישלמו שכר מחייה וישפרו את תנאי העבודה לכולם" (Ciulla 2000, The Working life). ~
אמירה כזאת מבטאת יפה מאוד גם את דעתי בנושא. אבל מה לעשות שבחיי היום יום של עובדים בישראל, בעיקר בסקטור הפרטי, האיזון בכח בין עובדים ומעבידים נוטה באופן משמעותי לטובת המעבידים. עובדי שופרסל שרובם הגדול מאורגן מוצא עצמו במאבק קשה עם ההנהלה. כדאי לקרוא את הכתבה בעיון כיון שהיא מציגה את התהליך בו עובדים מאבדים מזכויותיהם. מ-6000 העובדים המאורגנים 2500 עובדים בהסכם עבודה קיבוצי נחות (דור ב`). כעת טוענים העובדים שהסכימו בעבר לתוכנית הבראה, שבה פוטרו 500 עובדים, שהנהלה רוצה להעביר מאות עובדים מדור א` לדור ב` במטרה לחסל בסופו של דבר את העבודה המאורגנת.
וכך אומרת אראלה סיסו יו"ר הוועד: "זאת הבעיה המרכזית של כל המנכ"לים ברשתות השיווק. הם מנצלים את העובדים ומחפשים שוק עבדים. המגמה שלהם כיום היא לפטר עובדים ותיקים ולקלוט זולים". כדי להגיע למצב זה חייבים המעסיקים הנאורים שלנו לבטל את האפשרות לעבודה המאורגנת והם עושים זאת בשיטתיות. צריך לציין שהבעלים של הרשת הוא נוחי דנקנר שנחשב לאחד המנהלים הטובים ביותר במשק הישראלי. אם זה מנהל טוב הבו לנו מנהלים רעים לפחות נידע עם מי יש לנו עסק. ולמדורי הכלכלה שמכתירים מנהלים כאלה או אחרים כמאורות הגולה הייתי מציע לפסול מנהלים שמדיניות יחסי העבודה שלהם היא ברוטאלית ואנטי-דמוקרטית. מי שפוגע בעובדים ומונע מהם לממש את זכות ההתארגנות והזכות לניהול משא ומתן קיבוצי הוא לא רק מנהל רע הוא גם אזרח רע ולאלו לא צריך לקשור כתרים.
על הציטטה אני יכול רק לומר שהיא אחד מפסגותיה של לשון-ההמעטה.
"שחיתות מסויימת"??? איגודים מקצועיים נודעו מתחילתם להיות מוקדי שחיתות. כל מקום וסגנונו, כל תקופה ועומק שחיתותה, אבל האיגודים המקצועיים היו אוונגרד גם בזה, ללא ספק.
ובכל זאת, באופן פרדוקסאלי, דווקא המשחק המלוכלך התאים למגרש המעבידים, והניב תוצאות. לא למרות השחיתות אלא בגללה.
אחד מהדברים שעמדו לנגד עיני ביוזמה לעצומה התומכת בהצעת החוק להעלאת שכר המינימום זה "הפיתוי הכספי" שיגרום לעובדים לדרוש את זכויותיהם ו 100 דנקנרים או יולי עופרים לא ימנעו מהעובדים לדרוש את מלוא הזכויות לשכר מינימום, מעבר לכך הממשלה תתחיל להבין שתמיכה גורפת שלה בבעלי ההון הרוצים שוק עבדים תדחוף אלפי אנשים לתבוע את הזכויות שלהם כי יש הצדקה (4500 ש"ח) לדרוש את הזכויות לשכר מינימום ואז באופן טיבעי רמת המודעות לזכויות עובדים תגדל וציבור "העבדים" יתחיל להלחם באסון חברתי זה של שוק עבדים.
בהתיחסותך לדור ב' ברצוני להסב את תשומת לבך ושל הגולשים כך זה התחיל במפעלי כי"ל דור א' דור ב' והיום יש כבר דור ג' דור חברות כוח-אדם ודור עובדי קבלן שאף אחד לא סופר ולא רואה.
העצומה החברתית-כלכלית היא עוד דרך לעורר את "הרדומים" למאבק רחב מתוך תובנה שאם הם רואים שהם לא לבד הם יאזרו את האומץ הדרוש למאבק חברתי צודק ויצטרפו
תמיכה קטנה במאבק גדול הנכם מוזמנים לחתום בעצומה באינטרנט
http://www.dimonanet.co.il/atzoma04/SubForm.asp
תודה ג'קי
איציק
שלום
האמירה שמצאה חן בעיניך "למרות שחיתות מסויימת בהיסטוריה של האיגודים המקצועיים הם עדיין ההמצאה
(innovation) החשובה ביותר ביחסים בין מעסיקים לעובדים בהיסטוריה כוון שהם עוסקים בנושא אי-השויון
בכח בין שניהם.
אולם אלה שלימדו ועסקו ביחסי עבודה לא תיארו לעצמם שמנהיג איגוד מקצועי יקבל את שכרו מהממסד
במקרה שלנו עמיר פרץ מקבל את משכורתו מהכנסת ואנחנו העובדים(אובדים+עבדים) נשארנו ללא מנהיג
איגוד מקצועי(אולי פרשן בין מהדורות חדשות עם שפם מפחיד)וכך נראים ומתנהגים עובדים מאורגנים ללא
מנהיג איגוד שמקבל את שכרו מהאיגוד.(לא התייחסתי לכל תוכן הכתבה וניצלתי את הכותרת להדגיש את
הצורך לשנות לא רק את שר -האוצר מקור הרע אלא לבדוק גם מה קורה בבתינו במנהיגות האיגוד המקצועי.