אתמול נפתח בראש-פינה פסטיבל הטלוויזיה וכמחווה לתושבי האזור הקרינו בליל פתיחת הפסטיבל את הסרט "מדורת השבט" בחינם. כולם הגיעו.
אני אוהבת להיעלם באולמות הקולנוע ולצפות בסרטים. כמובן שהמבט שלי היום שונה מהמבט הרומנטי והתמים שחטאתי בו בגיל 17, מה גם שקראתי ספר אחד או שניים על דיכוי, הנצחת סטריאוטיפים, הגמוניה, תרבות שלטת, והכי חשוב קראתי את הספר "משחקים באפלה" של טוני מוריסון בו היא מנתחת את הטכסטים של גדולי הספרות האמריקאית הלבנה, ומראה שחור על גבי לבן איך תמיד הלבן יגדיר את עצמו כלבן באמצעות ובהמצאת השחור.
היו לי ציפיות רבות כשבאתי לצפות בסרט "מדורת השבט", במיוחד לאחר הויכוח הגדול שנפתח בבחירת סרטי השנה לאוסקר הישראלי לגבי הסרט " סוף העולם שמאלה" אשר לא נכלל ברשימה למרות שהוא עדיין שובר קופות.~
"סוף העולם שמאלה" מספר את סיפורה של עיירת קיפוח עם המון צבע, מיסטיקה, אותנטיות, שחקנים וסט מזרחי ברובו, עם הפקה ובימוי אשכנזים שקורצים קריצת עין ענקית לכיוון הבמאי הענק קוסטריצה שביים בין השאר את הסרט שעת הצוענים. כשצפיתי ב"סוף העולם שמאלה" ראיתי איך המזרחים הופכים לאחר עידן סרטי הבורקס לצוענים של הבמאים האשכנזים שנורא נמשכים לאותנטיקה, אבל איך אפשר לדבר על אותנטיקה בלי לזכור את מה שאמרה גיבורת סרטו של פדרו אלמודובר בסרט " הכל אודות אמא" שלהיות אותנטי זה עניין יקר מאוד היום.
היו לי ציפיות גבוהות מהסרט "מדורת השבט", קראתי ביקורות וראיונות על הסרט ולתומי חשבתי שגרעין הסיפור יעסוק בראשוני המתנחלים, באידיאולוגיה שהתערבבה בממון רב, ובקידוש אבנים והרים על פני החיים. לא דובים ולא יער. הסיפור העיקרי הוא על דיכוי נשים בחברה הדתית. על משפחה שבה אב המשפחה מת והאישה עם שתי בנותיה בגיל ההתבגרות נאלצת להתמודד עם החיים בליבה של שכונה ירושלמית דתית לאומית. הסרט עוסק גם בשידוכים לאלמנה. מחזר אחד שמנסים לשדך לאלמנה הוא מזרחי [ משה איבגי], אמפטי וחם, אומנם רק נהג אוטובוס הסעות, אבל נעים הליכות ופשוט. המחזר השני שמנסים לשדך לאלמנה הוא חזן,[ יהורם גאון לראשונה בתפקיד אשכנזי עם הרבה מאוד כבוד] שליח צבור כישרוני ומצליח שריח הכסף הכבוד וההצלחה נודפים ממנו למרחוק, והאלמנה בסרט, וכנראה גם בחיים רק תצטרך להודות למזלה הטוב אם הוא ירצה בה ובבנותיה. הבנות הן כמובן בנות בעיתיות [ הרי אין להם אבא אז הן מתפקרות רחמנא ליצלן]. האחת לא רוצה לעבור להתנחלות החדשה שמוקמת על גבעה נידחת והיא אף חוטאת בקיום מגעים פיזיים עם זכרים וומעשנת סיגריות. והצעירה נמשכת לנער מזרחי שתמיד מסתובב בשכונה או בקן של "בני עקיבא", למרות שהוא משכונת העוני הסמוכה. כל מה שקשור במין של בנות המשפחה עובר דרך המזרחים שבסרט, למעט ניסיון אחד של ילד אשכנזי לגעת בצעירה שבבנות אך היא מיד מתעשתת ומסלקת אותו מעל פניה.
בסרט יש שתי מדורות ל"ג בעומר. אחת היא מדורת השבט של "בני עקיבא" מה שמכנים במחוזותינו טובי בנינו. והמדורה השנייה היא מדורת הצ`חצ`חים משכונת העוני, פה היו לי ספקות כי אני ירושלמית שמכירה מקרוב את הרחובות בהם מדובר ולא היה שום קשר בין רחוב ברזיל העני לרחוב בית וגן האמיד. אבל לא ניתן לעובדות לבלבל אותנו, מה גם שזכותו של הבמאי לחבר עולמות ולפרק אותם. בפרץ של אומץ לב באמצע הלילה צעירת הבנות קמה והולכת למדורת הצ`חצ`חים [ כך קראו להם בסרט] ושם היא כמובן חווה הטרדה מינית מצד הצ`חצ`ח הראשי שעושה בה כרצונו ואף אחד מהצ`חצ`חים לא בא לעזרתה. בקטע הזה כמעט קמתי ויצאתי מאולם הקולנוע כי באמת כבר נמאס לראות שוב ושוב את המזרחי בסרטים כחולה מין וולגרי. מדוע שרוצים להציג קטעי סקס חוזרים ומשתמשים במזרחים. זה מזכיר לי שבזמן העבדות באמריקה היו מכריחים עבדים שחורים לקיים יחסי מין על במה מאולתרת באחוזות העשירים כשמסביב ישבו הלבנים והתפעלו והתגרו מהביצועים שעל הבמה. שבסופו של הזיון החי האדונים הלבנים היו הולכים למגורי העבדים ואונסים את הנשים השחורות שהביאו לעולם מאות אלפי ילדים מעורבים ממקרי האונס האלה. אם נחזור לטוני מוריסון היא כותבת, שכשסופרים לבנים רצו להכניס סצינות מיניות לספרים שלהם אז תמיד צץ לו משום מקום גבר שחור שהעז להביט בבחורה לבנה או חס וחלילה לגעת בה בטעות. השחור היה נענש באלימות, וכמה שורות אחר כך בספר הייתה סצינת סקס בין הגיבורים, אותה כמובן הבעיר האיש השחור. כשרצו לתאר שיגעון, אז התפרצות השיגעון הייתה מתרחשת בדיוק כשמוסיקאי שחור כמו למשל לואי אמסטרונג מנגן קטע אלוהי וטוני מוריסון הגדולה מכולם שואלת "מה לעזאזל לואי ניגן באותו לילה שהבחורה הלבנה מתפוצצת דרכו ומתאשפזת". כמובן שגם פה הייתה בעיה לגיבורה הלבנה עם הזהות המינית שלה ושהמוסיקה של לואי מביאה אותה לשיא ההתפרצות.
המזרחים בספרות הישראלית ובקולנוע הישראלי, כמו השחורים בספרות ובקולנוע האמריקאים, ממשיכים לשחק את הרעים או את הטיפשים. נעימי ההליכות ושופעי חום אותו הם הביאו מהבית.
אם נחזור לסרט מדורת השבט אז בסוף הסרט, כדי לאזן קצת את התמונה בעידן הרב תרבותיות אני מנחשת, האלמנה בוחרת דווקא במזרחי כחתן והמשפחה לא עוברת להתנחלות קודם כל כי לא היו מקבלים אותה בגלל בחירתה במזרחי. מנגנוני המיון של ועדות הקבלה ביצעו סלקציה שדחתה מזרחים, ודאי נהגי הסעות חסרי ממון. אותו בחור גם לא היה עובר את ועדות הקבלה למצפים בגליל. שנית, הבנות לא רצו לעבור לגור במקום שכוח אל על גבעת טרשים. אז הם חיו באושר ובפשטות עם נעים ההליכות המזרחי שהכניס מימד חמים למשפחה.
בסרט מראים גם את הצד המגעיל של הזכר האשכנזי הדתי לאומי שמשתיק את סיפור ההטרדה המינית של הילדה בטיעון שהתקשורת תעשה מטעמים מבנות הטובים האשכנזיות שהעזו לחצות את הקווים ולהתקרב למדורת הצ`חצ`חים. הבנות שלהם חייבות להישאר טהורות וצמודות למדורת השבט. על עניין שטיפת המוח האידיאולוגית שעברו בני הנוער בעניין ארץ ישראל השלמה והמורחבת בזבז הבמאי אולי 5 דקות מהסרט ובכלל הגיבורים היו עסוקים יותר בעצמם מאשר בארץ ישראל השלמה.
בסרט האושפיזין של שולי רנד יש שני מינים של טיפוסים מזרחיים. אומנם סקס נראה לעין לא היה שם אבל קרימינליות ווולגריות יש שם בשפע.
הגיבור החוזר בתשובה הוא מזרחי, ששייך לזרם הברסלבי [ אשכנזי], הוא עזב את חיי הפשע והפך עני עם שפע של תפילות ומעשים טובים. והרעים בסרט, הם שני עבריינים שבורחים מהכלא ובאים להסתתר בסוכה של הברסלבי שרק מחפש לעשות מצוות ולברוח מעברו. העבריינים שמגיעים אליו ומחברים אותו בכוח אל עברו הם יצורים שלא יודעים דבר וחצי דבר מכל גינוני הטקס הדתי, עובדה ההופכת את הסרט לבלתי אמין, כי נניח והם היו קיבוצניקים שלא מבינים דבר וחצי ממסורת, זה היה מתקבל על הדעת, אבל מזרחים שלא מבינים ממסורת זה משונה. ומכאן מתחיל סיפור של טוב ורע, של עבר ועתיד, של מה היה המזרחי ומה הפך להיות בעזרת השם ישתבח. מי שנשאר מאחור ולא חזר בתשובה חייו יתנהלו לעד על ציר של פשע, כלא, בריחות מהחוק ויצר רע. ומי שהתמזל מזלו וחזר בעזרת השם יתברך בתשובה יחיה חיים צנועים ועניים אך עם שפע של ניסים, מעניין שתמיד המזרחים זקוקים או תלויים בניסים ומעשים טובים. אם אני משווה בין שני הסרטים "אושפיזין" ו"מדורת השבט" אני מעדיפה את "אושפיזין", (איך זה שתמיד המזרחים חייבים לבחור בין שתי אפשרויות קיצוניות והאמצע תמיד תפוס), ולו מהסיבה הפשוטה שסוף כל סוף יכולתי לפגוש באולם הקולנוע את חבריי החוזרים בתשובה שיכלו, ואפילו קיבלו רשות מהרבנים, לצפות בסרט. שמחתי שהעיניים שלהם שמורגלות באותיות דוממות של התורה הכתובה צופות בתמונות זזות שלא לדבר על ההזדהות שלהם בקול רם עם כל צעד ושעל שעברו הגיבורים. "ישתבח שמו", "ישתבח שמו", הם חזרו ואמרו אחרי כל נס שהיה על המסך, "ברוך השם" הם בכו בקול רם כשהגיבור העני סוף סוף הצליח להשיג אוכל וסוכה לחג ועבורי זה היה כמו לצפות בסרט בתוך סרט, סרט אחד על המסך וסרט שני באולם.
ונחזור למציאות חיינו, אני עוברת מסרט ישראלי אחד לשני ואין לאן לברוח מההנצחה הבלתי פוסקת הזאת של הסטריאוטיפ המזרחי, אין מודל לחיקוי, אין גיבורים פשוטים שאומרים לי ולילדיי שהשמיים הם הגבול. אני פותחת ספר ואני מוצאת שם את עצמי נגררת אחרי הגיבורים ומתבלת את סיפורי הגבורה שלהם בתבלינים אותנטיים הכרחיים. אני צופה בסרטים ואני שוב ושוב רואה את החיקוי העלוב והמוחצן של כל מי שאכפת לי ממנו. אין לאן לברוח. ההגמוניה האשכנזית חיה בועטת ומשתמשת בנו כדי להגדיר ולהנציח ולשכפל את עצמה ואפילו מקבלת על כך את פרסי האוסקר הישראלי.
אני לוקחת פסק זמן מסרטים ישראלים. המכות הרוחניות על המזרחים קשות שבעתיים מהמכות הפיזיות.
קריאה של המאמר כאן הבהירה לי כי אני לא זוכר סרט\תוכנית טלוויזיונית אשר ייצגה את המזרחי בצורה אוהדת. אני לא מדבר על תוכניות דוקומנטריות (רינו צרור), היות ועד כמה שיש ליוצר הסרט מקום בתוכניות כאלה, אין כאן הבנייה ממשית של דמות פיקטיבית עם תכונות המואצלות לה בידי היוצר, אלא היוצר "עובד" עם חומרים ממשיים מהחיים.
האם מי מהגולשים זוכר תוכנית\סרט אשר גרמו לו לצאת מסופק ועם חמימות לבבית מהיקשרות לדמות המזרחית בו?
אין לנו גיבורים, מנציחים אותנו. אם חשוב לך שלך ולילדיך יהיו גיבורי הזדהות מזרחיים בקולנוע או בספרות תיצרי אותם. אם את מחכה שהאשכנזים יעשו לך גם את הטובה הזו, כמו לקצבאות, למקומות העבודה, ולשלום ולבטחון, את מוזמנת להמשיך לחכות. ואם את חושבת שאת כל כך צודקת, תתפלאי לגלות שחצי מיליון ישראלים, לא כולם אשכנזים, ראו את "סוף העולם שמאלה" וחשבו שזה סרט נהדר. אמנם מדובר במוצר עלוב, שלא עומד בשום קנה מידה קולנועי ראוי, ובלי כל קשר הוא גם מתנשא וגזעני, אבל עדיין.
שלום איריס
לצערי לא ראיתי את שלושת הסרטים נשוא המאמר היפה מאד שלך, אז אכתוב לך באופן כללי ועקרוני יותר.
גם לי נמאס כבר לראות בקולנוע (ובשאר תחומי האמנות והטלויזיה) את המזרחי ה"אותנטי". זה המכניס אורחים, שאשתו טורחת כל יום שישי על תבשיליה לארוחת השבת שבו יושב האב בראש השולחן ומסביבו משפחתו האוהבת והחמה.
ונמאס כבר לראות את המזרחי המובטל, הפועל הפשוט, הלא מקצועי, הלא משכיל, לבוש בבגדים פשוטים, מיואש ומתוסכל.
וכל מי שראה את סרטו המדהים, המרתק והמרגש של בני תורתי "ככר החלומות" יודע בדיוק ממה נמאס לי ולמה אני מאד מתגעגע ומייחל.
אבל רציתי להפנות את תשומת ליבך לדבר אחר. המזרחי המובטל, הלא מקצועי, המתוסכל, הוא קיים. והוא חי ונושם. וכשאנחנו אומרים "הבו לנו מזרחי משכיל, מצליח, מאושר, לבוש בחליפה , עורך דין, או רופא" אנחנו כאילו אומרים למזרחי האחר, שהוא פחות טוב, פחות מוצלח, פחות מכובד.
חמור מכך, אנחנו למעשה מאמצים את השיח האשכנזי המאוס. מי שהוא מצליח, עורך דין, לבוש יפה, הוא טוב, ומי שהוא פועל פשוט, או מובטל, ולבוש בבגדים פשוטים הוא רע. ויותר מזה- אשם שכך הוא נראה ושזה גורלו.
האם המהפכה שאנו מבקשים לעשות היא מהפכה שבה כולם יהיו עורכי דין עשירים שירויחו יפה? או האם אנו מבקשים לחיות בחברה שבה יש את החירות לכל אדם לבחור את דרכו בעצמו, כך או אחרת, ולא לחשוש, שמא בחירותיו יהיו לבוז בעיני אחרים?
אז היום זה לא כך, שהרי הציונות האשכנזית דואגת לשמר את ההגמוניה שלה ומפתחת מנגנונים שהופכים יותר יעילים ויותר מתוחכמים לצורך כך. ואין חירות ואין שוויון, אלא רק דיכוי וגזענות.
אבל בדרך אל המהפכה מן הראוי, לדעתי, לחשוב גם על אלה שהציונות האשכנזית מתעמרת בהם ומשתמשת בהם לפני שהיא משליכה אותם כחפץ בלה, שאין בו עוד שימוש. חשוב לחשוב עליהם, לדבר איתם ובשפתם, ובעיקר לכבד אותם, דבר שהציונות האשכנזית מסרבת בעקשנות לעשות , תוך שהיא מובילה את כולנו אל התהום.
בברכה
זיו
איריס יקרה
למה את לא עושה סרט (או ספר או הצגה) שבו את מציגה את האשכנזים הרשעים האלה, המפלים לרעה את המזרחיים?
או סרט אחר שבו תראי את המזרחיים כפי שאת תופסת אותם ואת האשכנזים כפי שאת תופסת אותם?
ועכשיו – בלי טיפת ציניות:
את הסרט עושים אנשים מסוימים על פי תפיסתם. הם לא יכולים לעשות את הסרט על פי תפיסתך.
אז על מי את כועסת?
על האנשים האלה, שעושים סרט?
על כך שלאנשים האלה יש מין דעות שכאלה?
איך זה מתקשר להגמוניה אשכנזית?
האם את יודעת לספר לי על מזרחי שיזם סרט שבו מציגים מזרחיים ואשכנזים באופן שונה מהסטריאוטיפ שאת מתארת – ולכן נדחתה בקשתו לקבל מלגה/סיוע של קרן/תקציב כלשהו?
אני לא חושבת שתמו הסטריאוטיפים מין הארץ, ואני מתעבת אותם בדיוק כמוך, גם כשהם חלים על אשכנזים (כן, יש גם כאלה), אבל לטעון בגלל זה שכאן הגמוניה אשכנזית נראה קצת מופרך..
לאורה
עשיתי סרט דוקומנטרי בשם הג'דעיות על נשים מזרחיות שמצביעות לש"ס במסגרת ערוץ בריזה [איך לא] ובסרט ניסיתי באמצעות הנשים הללו להגדיר מחדש פמיניזים. נקודת המוצא של הסרט היתה ליל בחירתו של אהוד ברק לראשות הממשלה כשככר רבין המתה אדם ובמקום שמחת ניצחון של השמאל הנאור נשמעו קריאות גזעניות שאמרו "רק לא ש"ס . הלכתי עם המצלמה ופתחתי מקרופון לנשים שלא רואים אותן על המרקע חוץ מאשר בהקשרים של מקרר ריק ומצוקות ואני מקווה שהצלחתי להראות נשים חזקות עצמאיות עם דעה משלהן שהיה להן הרבה מה לומר על מציאות חייהן הכלכלית הפוליטית והחברתית.
אין לי שום צורך או עניין לעשות סרטים על אשכנזים יש לי הרבה עניין וצורך לעשות סרטים ולכתוב מאמרים ואינשאללה יום אחד גם ספרים על מזרחים ובמיוחד על נשים. יש לי צורך ועניין לטפל בתופעות של חולי חברתי ובגזענות על כל פניה, יש לי צורך ועניין להגדיר מחדש צדק, מה שנראה היום בעינייך מופרך יתברר מחר כעובדה כואבת. בדרכים של חיי פגשתי הרבה אנשים שנתנו לי כוח ואומץ בתבונתם ובמעשיהם את מה שקבלתי אני רוצה להעביר הלאה אבל מה לעשות ערוץ בריזה נסגר.
בתגובתך האחרונה את מצרה שערוץ בריזה נסגר,אותו ארגומנט של (אם אני לא טועה )רון כללי,ששאין מספיק מקום
לשיח המזרחי,אני מסכים שיש גזענות וסטראטיפים,אבל את צריכה לנסות להופיעה במיינסטרים רק משם אפשר להשפיע
והערה קטנה אחיניתי התחתנה עם בחור מעדות המזרח מי שעיקם את האף בהתחלה היו ההורים שלו ,רעיון לסרט.
נו, וכשיעשו סרטים לפי המתכון שלך – את מי זה בדיוק ישרת? אז ישבו המזרחים / האשכנזים / השד יודע מי ויהנו – ומי ימשיך לקטוף את הפירות? מי?. המסקנה: הסרטים הללו משרתים וימשיכו לשרת את ההגמוניה. גם להראות את המזרחי כדמות ראשית מהוללת לא הופך אותו במציאות לכזה – זה רק הופך את המזרחי שבמציאות לכנוע יותר, כי זה סוג של סימום מתוחכם.
האם המאמר הזה,העוסק בעדות המזרח, יתפרסם במוסף "הארץ"? במקום בו געתה הגזענות העדתית במשך שנים? מסופקני.
זאת לאחר שהמאמר של שלי יחמוביץ' שפורסם כאן נלקח לעמוד המאמרים של "הארץ".
ושאלה רטורית נוספת, אולי קצת מגלומני אבל: האם המאמר כן יתפרסם בעקבות התגובה הזו ובגלל רצונו של כבודו, עמוס שוקן להראות כמה עיתונו פונה אל ההמון ונוגע בכל "קשת הדעות".
יישר כוחך ואני מקווה שתצליחי להציג נשים מזרחיות חזקות ודעתניות. גם אם תציגי אשכנזיות כאלה – זה לא יזיק.
כשתלכי בדרכך זו של סרט/ספר ותתיקלי במכשול "אשכנזי", שיפריע לך במעשה יצירתך – תוכלי לדבר על הגמוניה אשכנזית.
בדברים שאמרת על הסרטים – אין הוכחה להגמוניה כזו וגם אין קשר. יש שם תיאור כואב של הצגת "המזרחי". אני יכולה להזדהות עם כאבך ועם מלחמתך בכל נגע וחולי חברתיים. אבל"צריך להוכיח" את קיומה של ההגמוניה המדומה הזו.
לדעתי אושפיזין הוא סרט גרוע ובלתי אמין שאכן נועד להעביר "מסר": ה' עוזר ליראיו, ניסים מתרחשים, החילוניים הם ערסים ועברינים.
איריס מזרחי הצליחה להבהיר גם לי מדוע חשתי אי נוחות גדולה כשראיתי את הסרט בכל הקטעים בהם הופיעו "העבריינים". מצד אחד העברינים מגולמים כמזרחיים, מצד שני כמזרחיים שאין להם שום צל של מושג לגבי מסורת והסביבה החרדית שבה הם מצויים, ולכן הופעתם בלתי אמינה וצורמת בענק.
שולי רנד ואשתו משחקים את עצמם והופעתם, אה.. נחמד כזה כאילו….
סוף העולם שמאלה הוא סרט נפלא בעיניי (סליחה מהקולנוענים שבין המגיבים אני באמת לא מבין ב"מוצרים קולנועיים"), בגלל שהוא אמין. כל מי שגדל או בגר או חי בעיירת פיתוח דרומית יכול היה להזדהות עם התחושות הסיטואציות והמשחק (למעט כמה חולשות בולטות כמו למשל בחרית התסריטאי בתלמידה כמי שמפתה את המורה התל אביבי במקום ההפך) .אגב לפני כשבועיים קראתי שיש נבחרת קריקט בדרום הארץ המורכבת מנערים מבאר שבע, דימונה וירוחם, שהיא אחת המובילות בדרג שלה בעולם ושהוקמה ע"י עולים מהודו לפני כשלושים שנה כך שאפילו כאן כנראה שאבי נשר עבד על בסיס ריאלי למרבה הפלא….
מאוד מורכב ומאוד מדוייק מה שכתבת.
והכל נגוע בגזענות מובנית. לא רק סרטים, גם סדרות, גם ספרים, אין לאן לברוח.
ומעניין שכל היצירות/הטקסטים האלה נכתבים בסוג של תום לב. ושוב אנו למדים שדווקא טקסטים בלתי מודעים מסגירים בהיסח הדעת את החוליים האמיתיים של החברה שבתוכה הם נכתבים. זה היסח הדעת שמסגיר מייד גם את מיקומן של נשים, באותם טקסטים ממש.
איריס
קודם כל, גילוי דעת: אני אשכנזי. זו הפעם הראשונה שאני כותב זאת ותמיד הצגתי את עצמי כ"צבר", אבל לא פעם המאמרים באתר גורמים לי להציג עניינים בשם הצד "האשכנזי" שלי, ובמידה רבה אני מצטער שבשנים האחרונות הידרדרנו לרמה שכזו, אבל זה כבר סיפור אחר.
ולענייניו. צפיתי בסרטים "מדורת השבט" ו"סוף העולם שמאלה". לצערי, ובמסורת הפוסט מודרנית שמאפינת את האתר, הצלחת לעוות את העלילה הבסיסית בסרט "מדורת השבט". החלטת שהילדים ב"מדורת הצ'חצ'חים" הם מזרחיים, על סמך מה? ואם כך, הילד הטוב (שבו מאוהבת הילדה) הוא דמות חיובית מאוד, מסכימה? האם ייצוגו בעלילה לא מבטל כמעט כל מה שטענת? ובעצם, איך החלטת מה קרה מבחינה עלילתית אחרי שהסרט מסתיים, ושועדת הקבלה לא הייתה מקבלת את ה"מזרחי" (איבגי)? זו פשוט אינטרפטציה (מרחיקת לכת) שלך. ואם המזרחי היה מוצג כפרוע/גרוש/פקיד וכן הלאה, היית מרוצה? האם דמותו של נהג המיניבוס איננה חיובית? הוא הרי הדמות הכי טובה, נעימה וחיככנית בסרט. והנה, גם האשכנזים מוצגים בצורה גרועה (הדתיים הלאומיים).
תפיסת עולם בינארית (0 או 1, טוב ורע, מזרחי אשכנזי) היא המקור לחולי העדתי. זו לא הפעם הראשונה שהיא עולה כאן ולצערי היא הולכת ומתחזקת בעקבות מאמרים כאלה. אני לא טוען שלא היו פה שנים קשות או שמגזרים לא קופחו. אבל האם אינך חושבת שכתיבה כזו רק מנציחה את העדתיות? "שוב דפקו אותנו", "שוב הוצגנו כ…". באמת, האם לא הגיע הזמן להפסיק?! המזרחיים כבר לא משחקים רק את הרעים והטפשים, אלו האקדמאיים שמבינים זאת כך.
ואגב, בנוגע ל"סוף העולם שמאלה" – זה סרט גרוע מבחינה קולנועית, עלילתית ודרמטית, ואם היית טוענת לעדתיות הייתי מיד מסכים איתך. והרי זה המשכו המוחלט של ז'אנר סרטי הבורקאס האומללים: דמויות איזוטריות, סביבה ללא מוצא, דמויות שטוחות, מיניות מוחצנת, סטריאוטיפיות, ומה לא. זה באמת סרט אומלל.
ייתכן מאוד שבארצות הברית או בדרום אפריקה הלבן מגדיר את עצמו בעזרת השחור.
בארץ, במקרים רבים מספור שנתקלתי בהם וכך גם בכתיבה שלך, איריס, המזרחי מגדיר את עצמו בעזרת ה"אשכנזי".
אני כותב מזרחי בלי מרכאות כי כך את מציגה את עצמך. "אשכנזי" במרכאות כי ה"אשכנזים" שאני מכיר מגדירים את עצמם כישראלים. בחיים לא הגדרתי את עצמי כאשכנזי, ובניגוד לעודד לעיל אני גם לא מרגיש צורך לעשות זאת כאן. מבחינתי את המצאת אותי כ"אשכנזי" על מנת להגדיר את עצמך כמזרחית.
זה מפתיע אותי כל פעם מחדש. לפעמים זה מצחיק, לפעמים מקומם, ולפעמים זה משאיר אותי אדיש, אבל זה כל פעם מפתיע: האם לא מגיעה לי זכות ההגדרה העצמית?
האם כפות ידים לבנות תמיד ייתפשו כמלוכלכות, רק בגלל צבע עורן?
אהלן שלי
מקבלת את זה שרוב החומרים נכתבים בהיסח הדעת, ספרים, תסריטים, או אפילו סתם ראיונות ברדיו ובטלוויזיה.
חייבים לשים לב למילים ולשימוש בהם.
באחרית דבר של הספר " הגזענות כפי שהסברתי לבתי" של הסופר ממוצא מרוקאי טאהר בן ג'לון הוא כותב:
" המאבק נגד הגזענות צריך להיות תגובה יומיומית. אסור לתת לעירנות שלנו להיחלש. צריך להתחיל במתן דוגמא אישית ולשים לב למילים שבהן משתמשים. המילים מסוכנות. באחדות מהן נעשה שימוש כדי לפגוע ולהשפיל, כדי להזין את החשדנות ואף את השנאה. מאחרות נעקרה המשמעות המקורית והעמוקה, והן מזינות כוונות של היירארכייה ואפליה. אחרות הן יפות ומאושרות. צריך לסלק דעות קדומות, כמה ביטויים, אמירות ופתגמים שמתאפיינים בהכללות, ועל ידי כך בגזענות.עלינו להגיע למצב שבו נסלק מאוצר המילים שלנו את אותם ביטויים הכוללים דעות שגויות, זדוניות, וארסיות. המאבק נגד הגזענות מתחיל בעבודה על השפה."
"ולבסוף, דעי שכל פרצוף הוא נס. הוא יחיד במינו. לעולם לא תפגשי שני פרצופים זהים לגמרי. היופי והכיעור אינם חשובים. אלו דברים יחסיים. כל פרצוף הוא סמל החיים. כל חיים ראויים לכבוד. לאיש אין זכות להשפיל אדם אחר. לכל אדם יש זכות ליחס הוגן. כשאת מכבדת אדם אחר, יש בכך מחווה לחיים ולכל היפה בהם, לכל הנפלא, השונה והבלתי צפוי. כשאת מתייחסת בכבוד לאחרים, את מעידה על כך שאת מכבדת את עצמך."
הלוואי שיכניסו את הספר הזה כספר חובה לתכניות הלימודים של בתי הספר.
בהמשך להערה של 'מעריץ' (תחת הנושא 'שאלה רטורית): בתגובתי התייחסתי לסרטים ולא לכתבות ולמאמרים ב'הארץ' או בכל מקום אחר. מבחינתי סרטים זה סוג של אסקפיזם מה שאי אפשר לומר על מאמרים שמבקשים להציג את המציאות באור אחר. ובמילים פשוטות: יש להפשיל שרוולים ולהתחיל לעשות במציאות ולא לחיות בעולם הדימויים.
לדב הראל,
לא הבנתי, מדבריך, אם אתה מרגיש מקופח כי מגדירים אותך כאשכנזי (עם או בלי מרכאות) או כי המזרחים מגדירים עצמם בדרכם שלהם בלי לשאול אותך האשכנזי.
את הטעון של "אני ישראלי ולא יודע מה זה מזרחי / אשכנזי" אני שומע מאז שאני זוכר את עצמי, ולרוב ,משמיעיו הם גזענים ןמקפחים (ראה טומי לפיד) – זאת התממות נטו.
לי נראה ש"אשכנזי" מקפח רק את ההגדרה שלך. האשכנזים, ברובם, שודרגו (תרבותית, פוליטית ומעמדית) כאן לישראלים. אף אחד מהם (בניגוד למיתוסים המתחסדים) לא איבד את זהותו עם עלייתו אלא זהותו שודרגה, וכל מי שרצה להמשיך את המסורת האשכנזית, כגון שימור היידיש, עשה זאת ללא כל קושי.
המזרחים בישראל לא היו מחפשים או חוקרים את זהותם אם מצבם היה דומה לשלך. אין שום סימטריה בין העליה האשכנזית לעלית המזרחים וכך גם בתוצאות שלהן.
על המזרחים פעל מכבש של שינוי מהיר של הזהות וההגדרה עד מחיקה תרבותית של ממש, כאשר מה ש"ניתן" להם במקום היה, ע"פ רוב, נחות בהרבה, ראה התוצאות בחברה הישראלית. ולא הרחבתי על המצב הסוציו-אקונומי – תוצאה ישירה של ההויה ה"ישראלית".
מתוך הסרטים שהוזכרו ראיתי רק את "אושפיזין". מעבר לכך שאני חושבת שהסרט טוב, אמין ומשוחק היטב, חווית הצפיה שלי גם כוללת בחינה של יצוג דמות המזרחי, ואני יצאתי עם מסקנות הפוכות משלך.
קודם כל החברה הברסלבית הקיימת בסרט היא חברה מעורבת מבחינה אתנית, שזה דבר שהפתיע אותי וכנראה קיים בזרם החרדי המאוד מסוים הזה, משום שככלל בחברה החרדית קיימת הפרדה חדה וגזענית בין אשכנזים למזרחים. שמחתי לראות שבקהילה הזו חיים ביחד.
הגיבור המזרחי מוצג כדמות מורכבת, דמות אנושית בהתמודדויות שלה, הוא לא חרדי פלקטי אלא בשר ודם אשר לא קם בבוקר בזמן לתפילה, משקר, מתעצבן ומקלל, אך גם מאוד אוהב את אישתו(לא טריוואלי ביצוג של חרדי), לא מוותר עליה למרות עקרותה האפשרית, נאמן לחבריו מהעבר ולא מסגירם למשטרה. אני רואה בדמות שלו הרבה אותנטיות (אפרופו אלמודובר – בזיל הזול) ואנושיות, דבר נדיר ביצוג של דמות חרדית בכלל בקולנוע (גם ההוליוודי).
פרט לכך, הרב שלו המוצג כסובלן ופתוח (בגבולות הז'אנר כמובן:-)), הוא מזרחי. החברים שעוזרים לו לבנות את הסוכה הם מזרחים, השכנה הקמצנית ששוקלת אם לקנות את כיסוי הראש היא אשכנזית. מוכרי האתרוגים היקרים, דמויות מנוכרות ולא סימפטיות – הם אשכנזים. התורם העשיר הוא אשכנזי.
אני ראיתי בסרט הזה יצוג מזרחי אותנטי, משכנע ולא כפוי, אמנם לא מפלה-מתקן, אבל אמיתי.
קצת קשור למאמר. מי שיכנס בשעות אלו(שבת בצהריים) לאתרי החדשות באינטרנט יהנה מתופעה מאוד מעניינת. בידיעה הפותחת על שישה הרוגים בתאונות דרכים בסוף השבוע מופיעים ההרוגים בסדר הבא:
שני הרוגים(יהודים) ליד זכרון יעקב, שלושה הרוגים(בדואים) ליד שגב שלום בנגב ועוד הרוג(ערבי) בטייבה.
האם גם זו דרך ביטוי לחיברות שלנו ולתת מודע שמשחק תפקיד חשוב באפליה,ממש כמו בסרטים? מן הסתם היינו מצפים מעיתונאים שיפתחו דווקא עם כמות ההרוגים הגדולה יותר אבל אלא החליטו לפתוח(באופן "מפתיע" גם באתר "הארץ") עם ההרוגים היהודים.
לפי מה קבעת שגיבור אושפיזין הוא "מזרחי"?
ראיתי את הסרט עד הסוף, (בקושי רב כי הוא משעמם), ובלי קשר לדעתי על כך שהסרט על הפנים (גם אם לדעת אחרים פה הוא מציג טוב את המזרחים ואת האשכנזים רע או ההפך או באמצע), דבר אחד לא ניתן לדעתי לקבוע: ש"הגיבור הוא מזרחי!.." אשמח לדעת למה חשבת שהוא מזרחי כי אולי זה יחשוף את הסטריאוטיפ שעליו ביססת את החשיבה שלך.
אגב, בספירת המלאי לא ספרת את העבריינים. מעניין למה.
כדי לתמוך טענה של הדרה וקיפוח עדתי רצוי לא להמציא דברים אלא לבסס אותם.
האידיש בפירוש לא קיבלה גיבוי, והעולים האשכנזים מקום המדינה בהחלט לא השתלבו ולא התקבלו בנקל.
אם ניתן לזהות שוני בסיסי בהתייחסות העולים האשכנזים ועולי המזרח (שוני שבעצמו מתעלם מהשוני בתוך כל עלייה: עולי עיראק בכלל ובגדד בפרט וצאצאיהם לא ממש מרגישים בלתי משתלבים בניגוד לחלקים רחבים בקרב עולי מרוקו וצאצאיהם, ואותם הדברים לגבי עולים מרומניה ופולין שלאחר השואה), זהו שוני שבחלקו שווה לתחושת הניכור ואי השילוב של כלל העולים ללא קשר למוצא העדתי אך ובחלקו שונה ומועצם ביתר שאת אצל עולי המזרח שתרבותם נחשבה כ"תרבות ערבית" שבנסיבות המאבק הלאומי זוהתה עם האויב, ןבגלל שחלקים גדולים ממנהיגותה בחרו לא להגיע לישראל מה שהפקיר את קהילות העולים לנקודת פתיחה סוציו אקונומית השכלתית ומנהיגותית נמוכה.
העבודה שהמנהיגות הוותיקה בעת העלייה היתה אשכנזית במוצאה, לא הקלה על העולים האשכנזים אך קיבעה מאד את תחושות הקיפוח של עולי המזרח.
הדוגמאות המובאות כאן מהגזענות כלפיי שחורים בארה"ב רלבנטיות למציאות במדינת ישראל כמו שהדיעות של בנימין נתניהו בענין אי המעורבות הכלכלית הממשלתית בארה"ב רלבנטיות לישראל- כלומר הן ממש לא.
איריס מזרחי כתבה מאמר בו היא קובלת על ייצוג המזרחי בקולנוע. זה לגיטימי אם אתה חוקר, אבל אם מטרתך היא שינוי המציאות – זה לא מה שישנה אותה. צריך לעשות משהו – לא לקטר על הקיים.
בהמשך לתגובתך – יום אחד, כשיהיה לי יותר זמן, אייצר טבלה מדוייקת של מחיר המוות.
הטבלה שלי תהיה בצורת לוח כפל. יהיו בה משתנים שיחד יתנו את שוויו של המוות כפי שהוא מתומחר בתקשורת הישראלית. בעמודה אחת יהיו מאפיינים סוציואקונומיים, גיליים, ג'נדריים, אתניים וכו' של המת. דוגמאות: אשה מזרחית מבוגרת, תינוק אשכנזי, גבר ערבי ישראלי, תושב תל אביב, תושב קריית גת, בן 17 שהוא בן להורים רופאים ממרכז הארץ, חייל בסיירת מטכ"ל, חייל אפסנאי, נערה מזרחית יפיפיה, סטודנט, עיתונאי, ברוקר, עולה חדש, עובד נקיון בחברת כוח אדם, מנכ"ל חברה גדולה וכו' וכו'.
בעמודה הניצבת יהיו מאפיני המוות: פיגוע, תאונת דרכים, תאונת עבודה, תאונה ביתית, מחלה, זקנה, התרסקות מטוס, פיגוע במטוס, פיגוע באוטובוס, נפילה מצוק בטיול בחו"ל, פעולה מבצעית, תאונת אימונים, וכו וכו'.
יש קוד פנימי קשוח, לא מודע, של מחיר המוות. ככה קובעים את סדר המתים כפי שאתה שמת לב אליו, וכך גם נקבע זמן הטיפול במותם ושיעור האבל.
אביבית: קולנוע הוא לא רק עולם של דימויים. הוא גם משאב תרבותי, נכס כלכלי, נכס רוחני, מנגנון של חלוקה וייצוג, וועדות ודירקטורים ומועצות. ובקיצור – כסף, כבוד ויקר. ומעבר לביורקרטיה, אני בהחלט חושבת שבכוחם של סרטים טובים גם לחולל שינוי בתודעה ובשיח, בין אם הם מוצגים בפני מזרחים ובין אם בפני אשכנזים או אחרים. במיוחד אם הם מלווים בדיון ציבורי. במיוחד אם הם נעשים על-ידי יוצרים ביקורתיים וחושבים, ויש גם כאלה.
זיו: אני סבורה כי הבעיה האמיתית היא איננה אם מציגים את המזרחי/ת כעני, פועל, אסיר במנוסה, בשלנית במטבח, עקרת בית, חרדית המתפללת לניסים וכו' או לחילופין כמזרחי אינטלקטואל, אומן, משקפופר מנומס וחנון ואפילו איש עסקים מצליח "שעשה זאת בגדול". למיצער – לא בזה טמון הכל. אלו וגם אלו יכולים לייצר נרטיב ביקורתי או לחילופין ממסדי, הגמוני, גברי ושוביניסטי וכו'. הכל תלוי בצורת המשחק, בדיאלוג, בבימוי, בזוויות הצילום ותנועת המצלמה, בדרכי ייצוג הזמן והמרחב הקולנועיים שבתוכם מתפתחת העלילה ומתנהלים גיבוריה. באמצעות כל אלו ועוד קטגוריות רבות אחרות ניתן לאתגר את השיח ההגמוני או לציית לו, לשכפל אותו ולהנציחו. כלומר, יש לצאת אל מעבר לדיון על ההצגה הבינארית של סטריאוטיפים ולחשוב כיצד למשל אפשר לעשות סרט שגם אם גיבוריו יהיו עניים, מאמינים באמונות תפלות (שחור?)חוטאים בשגיאות לשון, פועלים קשיי יום – עדיין יהיה בו מימד חתרני כלשהו או מסר פוליטי מעורר, למשל כזה החושף את ערוותו של השיח הדומיננטי-הישראלי, או מנסה לנטרל את האשליה שפריחתה ושגשוגה וישועתה של החברה הישראלית טמונים באימוץ הקוד התרבותי של האשכנזי, חילוני, גברי, בורגני ובמימוש חזונו הפוליטי-חברתי של זה.
אגב, סרט כזה לא חייב בהכרח להציג את המשוואה הגברית החלופית הפופולרית היום (פוסט-ציוני, חילוני, אינטלקטואל – המודל הטהור של השיח האנטי-הגמוני). יש עוד כמה אפשרויות מגוונות באמצע, בכללם, אפילו, היהודי- המזרחי- הברסלבי או המזרחית החוזרת בתשובה (במאמר מוסגר- אושפיזין אומנם רחוק מהמודל הטהור לעיל, אבל הוא לדעתי איננו אם כל חטאת) או היהודי-הפייטן (ויש בהם אפילו ציוניים) המתגעגע לתרבותו מגלות ושר שירי כיסופים, או מזרחי הומוסקסואל או דוגמא מוחשית יותר – זהבה בן הליכודניקית ששרה לערבים וליהודים את אום כולתום.
נכון הוא (וזה קשור להערתי הראשונה) שליצירה קולנועית ביקורתית כזו קשה להתפתח ולשרוד. בין היתר כי יושבי החלונות הגבוהים, קובעי הקריטריונים ומחלקי התקציבים, ולצערנו, גם רבים רבים מיושבי הספסלים בקולנוע, קוני הכרטיסים, עדיין נוטים לאמץ למשל את משנתה הרוחנית של חוקרת התרבות והפמיניסטית הדגולה, בת זוגו המועדפת של אותו חילוני, אשכנזי דלעיל. כוונתי היא כמובן לעירית לינור, שמזה זמן רב פסקה להתחזות לנאורה והפכה את השמרנות הניאו ליברלית שלה לערך תקשורתי. כך, שאם לשינוי המציאות את קוראת, אביבית, כדאי, שנחשוב גם איך מתמודדים למשל עם הייצוג הבלתי שוויוני והמאוד לא רב-תרבותי בוועדות השונות ובקרנות למיניהם (לא רק בתחום הקולנוע, כמובן). אכן, שינוי השיח תלוי רבות גם בנגישות לכוח.
לאיריס – אשמח אם תוכלי לסייע לי באיתור סרטך התיעודי לצרכי מחקר.
דני ידידי תמשיך להכחיש, תמשיך להדחיק אך המזרחיות כקטגוריה תמשיך לא להיות מיוצגת בצורה שהיא צריכה להיות מיוצגת ואתה תאמר המזרחים לא היו עבדים כמו השחורים, אך עיניך לא ייראו את הגזענות הרודה והפטרונות והדיכוי שהוא מנת חלקם של המזרחים בישראל וכן…גם מנת חלקם של השחורים בארה"ב.
נכון פאוול ורייס בשלטון כמו מופז וקצב אבל העניים בשני המדינות נשכחים (תחת אותה המדיניות הניאו-ליברלית) וכך גם ספרי הלימוד, והייצוגים הקולנועיים. לצערי לשחורים בארה"ב יש את ספייק לי ואת מלקולם איקס ולמזרחים יש את ?
שבוע טוב
מתי
העמודה הראשונה של לוח הכפל שאת מתארת היא טריויאלית. בני אדם עסוקים ועוסקים יותר במעגלי הזדהות שקרובים אליהם. לכן למשל בדיווח על חטיפת מטוס ברוסיה, יקפידו לציין כאן בארץ כמה ישראלים היו על המטוס.
מכאן שאם הפרופיל של העוסקים בתקשורת (כפי שמראה המחקר שצוטט כאן לפני מספר חודשים) הוא גברי, חילוני, יהודי-אשכנזי, אזי אותה עמודה של לוח הכפל תבטא בפועל את מעגלי ההזדהות התואמים. אין כאן יותר מתמונת מראה של אותו מחקר מצוטט.
העמודה הניצבת, לעומת זאת, מעניינת הרבה יותר. זאת מכיון שמעגלי ההזדהות שהיא מתארת מייצגים את סולם הערכים הפנימי של העושים במלאכה באמצעי התקשורת.
אם את העמודה הראשונה מכתיבים בצורה פשוטה מעגלי הזדהות דמוגרפיים, הרי שהעמודה הניצבת תראה מה נתפס כחשוב יותר בעיני אותו חתך דמוגרפי נתון, ומה נתפס כפחות ערך. את הקוד הפנימי הזה יהיה מעניין מאד לראות.
בהצלחה.
אולי באמת תעשי את זה, ועוד קצת יותר ממה שאת עושה כאן ואפילו בערוץ 2. לא שאת באמת חייבת, זו האצילות שמחייבת.
אני חושב שהמדיניות הכלכלית "הניאו ליברלית" של ממשלת ישראל פוגעת ללא אבחנה בבעלי הכנסות בינוניות ונמוכות ללא קשר למוצא עדתי.
לדוגמא: מי ששילם את המחיר היקר ביותר, או בין אלו ששילמו את המחירים היקרים ביותר, על מדיניותה המוניטרית חסרת האחריות של משלת ישראל ממחצית שנות השמונים היו בעיקר תנועות התיישבות שלמעשה קרסו והתמוטטו בעקבות "צעדי ההבראה" של ממשלת ישראל שהעבירו את ההשקעה בפיננסים ובהון למרכז יעדיה האסטרטגיים של המדינה על חשבון כל השאר.
זאת כאמור גם ובעיקר כלפיי מי שבאופן אוטומטי אתה מזהה עם הרובד "הדכאני" בחברה הישראלית.
זוהי דוגמה אחת להבדלים שמחייבים בעת עריכת דיון במצב החברתי בישראל, כואב ככל שיהיה, ניתוק מההשוואה למצב החברתי בארה"ב השוואה מופרכת לחלוטין לאור השוני הנ"ל..
דני בסוף המחזה של איבסן "בית הבובות" אומר הבעל לאשתו שעוזבת אותו ואת הילדים למען עתיד לא ידוע,
שיש ביניהם תהום פעורה (: כך גם בינינו. אני מסתכל בצורה שונה על חוגי ההתיישבות. אני מסתכל בצורה שונה
על היחס למיזרחים ואני לא מאמין בתיאורית על הפרד ומשול, קרי העיראקים הם כך והמרוקאים הם כך…והערבים הישראלים הם כך והפלסטינים הם כך…מאידך אני מכיר את המקורות לידע שלך ולדעתי אתה משכפל את התורה
הציונית.
ואני מאחל לך שבוע טוב.
ערוץ 10 הציג בשנה שעברה סדרה, שהציגה בפעם הראשונה את המזרחי הירושלמי המסורתי באופן שאינו פלקטי, גזעני או מתנשא. המזרחי בסדרה היה אמיתי ונכון והוצג מתוך אמפטיה ואכפתיות. אגב, גם הדתיים והמוגבלים הוצגו באופן מוצלח בסדרה. כמי ששיך להגדרה ירושלמי- מזרחי- דתי חשתי את האמינות הרבה של הדמויות.
איריס, הוצאת לי את המילים מהפה, נוסף על כך גם בהקרנה של 'אהבה' זה כואב' – הסדרה החדשה של דנה מודן בערוץ 10 הזדעזעתי לשמוע מילים פרימיטיביות כמו 'פרענק', דמויות עלובות כמו 'הפקידה הפרחה/הערסית האיך לא – מזרחית'
מוסכניק מזרחי שדמותו נמצאת בהשוואה מתמדת לאקס האשכנזי והמוצלח של הדמות הראשית.
למה, למה, למה ומה יהיה?
מסוף העולם שמאלה אפילו לא ציפיתי, מספיק פרוצו אחד של 'אהבה קולומביאנית' בכדי להבחין באותה סצנה של החותנת האשכנזיה שאוהבת חריף מימי 'צ'רלי וחצי'. מה באמת לא התקדמנו מאז?
לגבי אושפיזין – שאלתי את שולי רנד מדוע ולמה שוב האסירים הפושעים מוצגים בסטריאוטיפ מזרחי והוא טען שהוא בכוונה בחר באסיר אשכנזי ובאסיר מזרחי, אני אישית לא שמתי לב להבדל ביניהם ובכל אופן הדמות הדומיננטית והמאיימת היא של האסיר המזרחי.
ב'מדורת השבט' החלוקה הדיכוטומית והפשטנית משהו לאליטיסטי מול שפוף, לפשרה מול אידיאולוגיה הייתה כבר מביכה.
ואני מנסה בכל כוחי להתעלם מ'שושלת שוורץ' שממש מחזירה אותי לימים של חושך. אכזבה גדולה מחנה אזולאי הספרי ובעלה שמואל הספרי! מאלברט אילוז! אסף אשתר ודומיהם – מה אתם אשכרה עיוורים!
המראה של הש"סניקים העסקנים הזכיר לי קריקטורות מזעזעות מגרמניה של שנות השלושים.
מה לעזאזל קורה פה?
בכל פאנל ההתייחסות לפריפריה הייתה מעייפת בעיני האחרים:
אודי פרידן שהזדעזע מהנסיון להביא למכרז החדש לערוץ 2 א'גנדה חברתית שתמנע ממנו את היאכטה או את ריפודי העור למרצדס?
ל מ ה כ ו ל ם א ט ו מ י ם ?
הסתובבתי בפסטיבל ביניהם והרגשתי זרה. למרות שהיו שם מזרחים משום מה בלט אותו אחד שמציג עצמו כצ'חצ'ח מהקטמונים שאמנם היה היחידי שאמר את האמת אבל משום מה נראה בעיני הכל כקריקטורה מהלכת.
איריס – איפה היית השנה?
מדוע הקשת או כל ארגון מזרחי אחר אינו נושא ונותן אל מול אלו שבסופו של דבר מציבים את המראה החברתית שלנו בתקשורת? עד מתי ניתן לדברים להמשך????
המחיר היה בשמיים בשבילי בימים אלה ולא הזמינו אותי. נשארתי בבית וניסיתי לשכנע את הילדים שלי לא ללכת לאסוף חתימות ממפורסמים אבל זה ממש לא עזר לי כי מה כבר קורה בראש פנה כל השנה, וסוף כל סוף הייתה להם הזדמנות להציץ בכוכבים שעל המרקע, אז המסכנים ניסו בדרכים שונות ומשונות להתפלח לאזורים של הסלב'ס ולא נתנו להם. מה זה כאב לי עליהם מה גם שהם לא ממש מזהים מי מפורסם ומי לא אז הם הלכו ושאלו אנשים ברחוב "תגיד אתה מפורסם? ואם היה להם מזל הם קבלו חתימות.
אני מסכימה איתך שרובם אטומים ולא מבינים על מה אנחנו מדברות והכי מבזה שאם את מתעקשת מיד עושים לך פרצופים של נו… תפסיקי לייגע אותנו עם הנקודה המזרחית שלך. אני שמחה לשמוע שהיית והתערבת ושאלת את השאלות הנכונות. דרך אגב היחיד שהסתובב שם עם הסרט עליו זה יעקב יונה הירושלמי שהסדרה שעשו עליו ועל אחיו ויקטור ששניהם יוצאי קטמונים שווה מאמר בנפרד.
לא הבנתי מה יש לך נגד שלי יחימוביץ'. היא העיתונאית היחידה שהולכת נגד הזרם ולפי מה שידוע לי גם אוכלת לא מעט קש בגלל זה. זה שהיא אשכנזיה מפריע לך? יש לה מודעות לדיכוי מזרחיים יותר מלכמה מזרחיים שאני מכיר.
"מכיר את המקורות שלך" – מחליף את ההתנשאות האשכנזית בהתנשאות מזרחית. יופי. וגם המשפט הנהדר "לא מאמין בהפרד ומשול" שניה אחרי שאתה מדבר על "דיכוי המזרחים" – כלומר המזרחים כקבוצה כן קיימים אבל כתת קבוצות לא. יופי.
איריס, אני מסכימה עם טיעוניך במאמר אבל לחלוטין לא מסכימה עם השימוש בכתבים של טאהר בן ג'אלון.
גם אני התאהבתי בכתיבתו כשגיליתי אותו ואף עשיתי שימוש בספרון בשיעורי הבעה, עד שגיליתי גם את העובדה שהחזיק בביתו עובדת זרה תוך שלילת דרכונה. אינני זוכרת כרגע את כל פרטי המקרה – חיים ברעם כתב על כך ב"כל העיר" אך אני זוכרת שהדברים היו מבוססים ועוררו בי אכזבה, כעס וזעם עצום שכן אינני יכולה לסבול את האנשים הללו שמדברים ועוד יותר כותבים היטב על ערכים אנושיים וחשיבותם אך בפועל, בחיי היומיום שלהם נוהגים הפוך לחלוטין בעניינים מהותיים כל כך , ולא כטעות חד-פעמית שכולנו יכולים לטעות. כרגע אינני מלמדת עוד אבל אם אצטרך אשתמש בספרון של זאק סמלן: אי האלימות, כפי שהסברתי לבנותי שאף הוא משוחח על ערכים אנושיים, כרגע הוא לא מתחת לידי כך שאינני יכולה לצטט ממנו, אבל גם שם נמצא התבטאויות חריפות ומנומקות נגד אלימות וגזענות.
לא שמעתי או קראתי את האינפורמציה הזאת על טאהר בן ג'לון אך אשמח לקרוא את הספר שאת ממליצה עליו משום מה לא שמעתי עליו. אם יש לך עוד ספרים ששוה לקרוא בנושא גזענות ועולם טוב יותר אשמח מאוד.
בקרוב מאוד יצא לאור גיליון "מצד שני" של המרכז לאינפורמציה אלטרנטיבית שאותו ערכתי ביחד עם תקווה לוי בנושא המאבק המזרחי אשמח להפיץ אותו בין כל אלה שמעוניינים לקרוא.
שבוע טוב
איריס
מסכים איתך לחלוטין, וזו היתה בדיוק טענתי.
לכן כל כך אהבתי את ככר החלומות של בני תורתי. הוא לא דיבר אשכנזית ולא חיפש את המזרחי ה"מצליח", אלא הראה את השכונה כפי שהיא, ואת האנשים כמו שהם.
ובשפה המיוחדת שלו הוא יצר עלילה מרתקת, מורכבת ועשירה, עם דמויות שגם הן מורכבות, עשירות ויפות, שאינן מנסות להיות אשכנזיות, היינו מה שהן לא.
בני תורתי ניסה, וגם הצליח, להראות שצריך ליצור שפה אחרת, שבה המזרחי לא צריך להידמות לאשכנזי כדי להרגיש אדם בעל ערך (ולהיות עשיר, משכיל ומצליח) אלא שזכותו להעיות בעל ערך בזכות מה שהוא, וחובת החברה לכבד את זכותו הזו.
שהרי זכותו של כל אדם לחלום את החלומות שלו בעצמו.
אם יש חתרנות בעולם, אז ככר החלומות זו חתרנות.
ראיתי את "מדורת השבט" ומאוד התאכזבתי. משלושת המועמדים: מדורת השבט, אור או האושפיזין, לשניים האחרונים היה מגיע הרבה יותר.
הדבר העיקרי שהכעיס אותי בסרט זו ההתמודדות בו עם הטרדה מינית\אונס. לכל מי שראה את הסרט יודע כי מה קרה שם במדורה נשאר פתוח: האם כל הנערים אנסו את הבת הצעירה? או רק אחד הטריד מינית והשאר הסתכלו – מבחינתי זה אותו הדבר.
ההתמודדות האינפנטילית של הבמאי עם ההטרדה המינית הייתה בלפתור את הדילמה במשפט של המוטרדת מינית: "אמא אני כבר לא כועסת"…..ולקראת סוף הסרט כשהגיבורה מבקרת את הנער בו היא מאוהבת – זה שהיה עד להתעללות או שאולי היה פיזית שותף לה, במבט השלמה בעיניים.
הנקודה הזו בסרט האפילה על כל העלילה שהייתה אולי אמורה להיות חשובה יותר – התמודדות של משפחה דתית "פגומה" בחברה סגורה. הסרט הוא עלבון לכל מי שהוטרדה מינית, לכל אשה באשר היא. ומדהים איך אף מבקר טלוויזיה משום מה לא שם לב לפרט הטכני הלא ברור הזה.
מי שלא יודע איך להתמודד עם נושאים כל כך רגישים – שיוותר עליהם בזמן כתיבת התסריט. אז לא תהיה לך סצינה של גברים נוגעים בשדיים של ילדה קטנה, נו אז מה?,
באמת שאני לא מבין בקולנוע, אבל מאד נהניתי (צריך להתבייש בזה) מ"סוף העולם שמאלה… האמת שידיד שלי כעס על הסרט כי הוא מציג את המזרחים סטריאוטיפי, לי זה נראה פחות רע, יותר מורכב, מין סרט שמח כזה.
אהבתי את הקטע שבו הילדה אומרת לאימה "מה, כולכם חייתם בארמונות?.." ולא בגלל שזה מקטין את המזרחיים אלא דווקא מגדיל, זה אנושי והגיוני ועוד…
כמו, ש"מבצע סבתא" הוא סרט שצוחק מהקיבוץ במיליון מישורים והוא סרט פולחן דווקא אצל הרבה קיבוצניקים..
אז, נכון שיש עוד הרבה מה לכעוס על הדמויות, אבל תיקון גדול יהיה כשמזרחי יעשה סרט מבקר, לועג, צוחק, אוהב וכו' – על המציאות ממנה בא, לא מתוך תחושת נחיתות אלא מתוך חיבה – נראה לי שככר החלומות הוא כזה ואותו ממש אהבתי… (בטח היו וןיש עוד רבים כאלו ואני פשוט לא רואה מספיק)
פורסם היום בגלובס :
אזכיר כי מזכיר התק"מ היום היה מזכיר שפיים בעת המעילה. את דוד בלס ניקנקו על הרבה פחות מזה.
קיבוץ שפיים ישלם בהסכמה מס במיליוני שקלים בגין העבירות המיוחסות לגזבר לשעבר
רשות המיסים אישרה הגילוי מרצון של הקיבוץ ותעניק חסינות מפני הליכים פליליים לרוב המעורבים
הדס מגן 7:32 25/10/04
רשות המיסים אישרה הליך של גילוי מרצון לקיבוץ שפיים. כך נודע ל"גלובס". באישור ההליך, למעשה מקבלת רשות המיסים את דיווחי הקיבוץ באשר לעבירות מיסים שנעשו על ידו.
פועל יוצא מכך הוא הענקת חסינות פלילית לכל אותם גורמים המוזכרים בדיווחי שפיים. החסינות הפלילית חלה על הגורמים הרלבנטיים בקיבוץ, למעט הגורמים שהקיבוץ הגיש נגדם תביעה – הגזברים לשעבר יהודה דורון ויזהר ברום, והיועץ פרופ' יורם קרול.
לאחר שהתעוררה פרשת דורון, שהקיבוץ טוען שמעל בכספיו, פנה הקיבוץ לרשות המיסים, בבקשה לקיים הליך של גילוי מרצון. מדובר בהליך במסגרתו מגלה הגורם הפונה עבירות שביצע, ומוקנית לו חסינות פלילית בפני עבירות אלה.
בחודשים האחרונים נערכו ברשות המיסים בדיקות של הדיווחים שהגיש הקיבוץ, שנערכו בידי משרד רו"ח ברלב.
על-פי דו"ח זה, בוצעו בקיבוץ עבירות מס בתשלומים לא מדווחים, וכן באמצעות "קופה קטנה". בימים האחרונים אישרה רשות המיסים את ההליך, לאחר שהגיעה למסקנה, כי דיווחי הקיבוץ נכונים.
במסמך עליו חתום מנהל מחלקת החקירות ברשות המיסים, יום-טוב זוהר, נאמר, כי הרשות מקבלת את הדיווחים על-פי דו"ח ברלב ומאשרת את ההליך של גילוי מרצון.
אי לכך, תינתן חסינות פלילית לגורמים המוזכרים בדו"ח, בכפוף להגשת תצהירים מצידם, וכן בכפוף לתשלום המס על ידי הקיבוץ בתוך 30 יום. נודע, כי מדובר בתשלום מס בסדר גודל של מיליוני שקלים.
פרקליטת הקיבוץ, עו"ד מרים רוזנטל, מסרה בתגובה: "אנו לא מודים ולא מכחישים".
אני יכולה להמליץ גם על הספר של אלבר ממי: גזענות.
– הצעות למחקרים: הקשר בין צבע העור/עצמת המבטא/רמת ההשכלה/ העיסוק של משפחת /חברתהמזרחי ועמדתו בענין/ ולענין קיפוח/הדרה/ריסוק/השפלה/סטריאופיזציה/וכ'ו.
-לאבירי הביקורת:תזכרו תמיד-מי שמבקר סימן שאיננו עושה ,יוצר,תורם,מוסיף,משכלל,בונה.כולם אשמים.
-למזרחים:איך לדעתכם היו נראים ומתנהלים היחסים בין העדות כשאתם ותרבותכם הייתם הגמוניים? אולי כדאי לעיין בדבריו של שמואלוף ותגובתו של מוקי התוכי עליהם.
-לרב-תרבותיים:מה קדם למה?המצב שבו אנשים מתרבויות שונות התקבצו יחד (ולא משנה כרגע הסיבה) באותו מקום,או שהאידאולוגיה הרב-תרבותית קדמה למצב הרב-תרבותי?
לדעתי המצב קדם והאידאולוגים(המקופחים?)מנסים ליצור אג'נדה של רב-תרבותיות כמצב פוליטי-תרבותי-חברתי אפשרי.זה יקנה להם לגיטימיות.הבעיה שהמצב הרב-תרבותי הוא קונפליקטואלי מיסודו ולכן חבוי בו יסוד ההרס ההדדי(ראו שמואלוף,למשל ,אבל בעיקר מירב אלוש המדברת על תקציבים שהמ למעשה כח).
לדעתי מצב רב-תרבותי הוא מתכון ודאי להתפרקותה והתחסלותה של כל חברה.
מצב של לפלורליזם,לעומת זאת אפשרי ואף יש בו יתרונות רבים.
מצב פלורליסטי התקיים בארץ ישראל בין השנים (בערך) 1948-1919 ,כאשר במהלכן נוצר כאן רוב אשכנזי,ובתוכו קבוצת רוב בעלת אג'נדה פוליטית-תרבותית מסויימת.זה היה מצב עוצמתי שהפיק תמורות אדירות. ההבדל העיקרי בין שני המצבים, הפלורליסטי והרב-תרבותי,לדעתי,קיים ביחסים המספריים בין הקבוצות(עדות) השונות.רב-תרבותיות= שיתוק ביכולת התיפקוד של החברה משום שלאף קבוצה אין רוב.אין יכולת לקיים דיון ענייני,לקבל החלטה ולבצע.במצב של פלורליזם קבוצתי-תרבותי יש קבוצה אחת שמספרית היא הגדולה ביותר וגם גדולה יותר מכל שאר הקבוצות יחד,וכפועל יוצא מכך תרבותה הגמונית.
האם זה מזכיר לכם דבר מה?חברה מסויימת?
לי זה מזכיר ,הפלא ופלא את עצמנו ואת הדיון(ויכוח?)שאני משתתף בו עכשיו.
אבל היום תתקיים הצבעה שביסודה עוסקת בשאלות תרבותיות ולכן היא כוחנית, רווית רגשות עזים,אבל ללא תכלית.אין שום סיכוי שתבוצע ואם ינסו לבצעה זה ייגמר בסופה המהיר יותר של החברה.
ותודה לרב-תרבותיות.
איזו מין אמירה מוזרה זו – מי שמבקר סימן שאיננו עושה? שהרי אם כך הנך שרוי בחוסר מעש מתמיד..תתפלא יש כאלו שעושים ועוד איך ותתפלא, הם יכולים גם להעביר ביקורת. לא רק בכיינים ויללנים אנו, שהרי איננו בטלנים שזועקים לא נתנו לנו/לקחו לנו/בגדו בנו/הפלו אותנו. לאורך ההיסטוריה בא"י החל מהסלקציה למעברות או לחיסולי הגזזת וכלה במדיניות תקשורתית קלוקלת. צא וראה למד על כ – ו – ל – ם ! ולא רק על מה שנוח, יש חיים מעבר לבועה, יש חיים מחוץ לממלכה. ברוך הבא!
כנראה דברי היו מרים מאד לחיכך ולכן הוספת לשמי התואר מר .ניחא.
דברייך היו נרגשים מאד. מענין מדוע.הייתכ ן שהיתה בהם אמת רבה?ומדוע התייחסת רק לעניין העשייה, הריהיו בדברי נושאים רבים אחרים.ובתשובה עניינית לדברייך הרי שאת צודקת אבל באופן חלקי בלבד. בוודאי,גם אנשים מבקרים הינם אנשים פעילים ועושים.גם ביקורת הינה עשייה.בדברי התייחסתי יותר לפן המנטלי של אדם שבא אל ענייני ובעיות החברה ממקום של ביקורת,תמיד, בכל עניין ובעיקר ממקום של מסכן, דפוק ומקופח ושלכן ביקורתו אינה עניינית,היא לגופם של אנשים ולא לגופם של עניינים.
מכל מקום ביקורת כאידאולוגיה לא יכולה לתרום רבות ואין לי ספק שבין המבקרים יש כאלה שיכלו לתרום רבות אילו באו גם ממקום מאוזן יותר משתף ומשתתף אבל לשם כך צריך לעבור שינוי בגישה הבסיסית וזה כמובן לאכל כך קל.
כנראה שזו דרכם של אלו שאינם רגישים לאחרים, להציג את טענות המזרחי כ'ריגשי', כבכיינות וכיוב'
היא פשוט מאוד התעלמות מן העובדות. אחרת איך ניתן להסביר את הגישה הזו?
ההיסטוריה ועובדותיה מדברות בעד עצמן, מילא ההיסטוריה אבל ההווה וגרוע מכך גם העתיד. אנו פוסעים בדרך ישנה וגזענית רק שהיא יותר מתוחכמת שמסווה ומנציחה ימי קדם.
תגובתך היא הכי לא אמת שבעולם. לדעתי כמובן.
בחודשים האחרונים אני עוברת על אתרים הנוגעים ל" דיכוי נשים מזרחיות". מעניינת אותי התגייסותן של הפמיניסטיות המזרחיות כנגד הצגת תדמית שלילית של המזרחי ותוך כדי כך הן מאשימות את האשכנזים( לטענתן אלו כל הישראלים שאינם ממוצא מזרחי) בהרס המרקם של הזהות המזרחית ובדיכוי. לא אכנס כאן לויכוח ולדיון בעניין בעניין האשמה אני מבקשת לשאול כיצד זה אין כמעט עיסוק בדיכוי נשים המובנה בתפיסת העולם המזרחית ( והדתית) הנותנת לגבר כוח וסמכות לשלוט באישה. הודות להרס המסורת ואבדן ההגמוניה הגברית במשפחה זכתה האישה המזרחית באפשרויות בחירה שלא עמדו בפניה קודם. הדבר לא נעשה כלפי האוכלוסיה הערבית, על כן הנשים בחברה הערבית מדוכאות בחסות המדינה ובהסכמת כל שדרות החברה, כולל הקבוצות הנאורות. בשם הרב תרבותיות החברה הישראלית " חיה בשלום, עם דיכוי אוכלוסית הנשים הערביות. איריס עשתה סרט על נשות ש"ס-אלו שבחרו לבטא את מזרחיותן בשיבה למסגרת דתית חרדית שבה האישה נחותה על פי המסורת והחוק.
הפמיניסטיות המזרחיות מצאו להן אויב המשותף להן ולגברים שדיכאו אותן – אלו הפמינסטיות האשכנזיות.
הקרנתי את אושפיזין לתלמידים ואמרתי שהגיבור מזרחי. והן שאלו אותי איך אני יודעת. לתומי חשבתי ששולי רנד הוא מזרחי במקור והסקתי שבגלל שהוא מאילת ואלו הם חבריו אזי הוא מזרחי. וגם רוב חבריו לישיבה היו מזרחים בשמותיהם- גבאי, בן-ברוך ועוד. אבל בעצם איך אנחנו יודעים שהגיבור הוא מזרחי? האם בלנגה זה שם מזרחי? האם אולי טעינו? אשמח לתגובה אם זה עוד אפשרי בגלל התיישנות הדיון…. תודה