שיחה עם כרמלה מהביטוח הלאומי
התקשרתי למוקד הפניות הטלפוניות של הביטוח הלאומי, דווקא להפתעתי עברה השיחה די מהר לנציגת השירות כרמלה (מנסיוני מטיפול בפניות ברופאים לזכויות אדם ובאגודה זה אתגר לא פשוט לתפוס אותם בטלפון, אבל הפעם לא היתה שום בעיה). כיוון שמשנת 1999 עת יצאתי ללימודים בארה"ב (ולמעט תקופה של חצי שנה ב- 2001) אני לא גרה בארץ, לא מקבלת פה הכנסות ובכל זאת משלמת ביטוח לאומי באופן סדיר, רציתי לדעת עד מתי אשים בקופתם כ- 130 ש"ח בחודש ומה קורה לאחר תקופה כל כך ארוכה. בלי להתבלבל ובחביבות ענתה לי כרמלה את התשובה הבאה: תמשיכי לשלם את דמי הביטוח הלאומי עד שמשרד הפנים יחליט "לבדוק את התיק שלך", ובהתייעצות עם ביטוח לאומי יחליט אם "לשלול את התושבות שלך".
מה? סליחה? לרגע התבלבלתי. חשבתי שקשה להפטר מאזרחות ישראלית ולא כל כך מהר שוללים תושבות לאזרחים, עניתי לכרמלה. באמת נכון, היא אישרה. זה לא קורה כל כך מהר אבל בהחלט עלול לקרות. אמרה והוסיפה בנימה מנחמת שבמידה ותשלל לי התושבות הביטוח הלאומי יתן לי החזר על כל השנים שלא שהיתי בארץ ושילמתי. באמת תודה.
פותחים תיקים? שוללים תושבות? רגע, זה נשמע לי מוכר. לא עושים את זה פה לתושבי מזרח ירושלים? לעובדים זרים? ללא יהודים שנשואים לישראלים?
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
This is one additional link to the everlasting chain in the Theatre of the Absurd taking place in Israel since days immemorial.
I witnessed here in Los Angeles, a person requesting from the Israeli Consulate a proof that he is still alive, for the Bitua'kh Leumi.
They called it here, listen, VIDUY KHAIM.
להילה, שלום!
היה לי קצת קשה להבין מה זה בדיוק "שלילת תושבות". האם זו שלילת אזרחות? אם כן, הרי שזה נעשה כמו שציינת לפלשתינאים תושבי מזרח ירושלים וללא-יהודים שנשואים ליהודים או ללא יהודים ישראלים. גם אנחנו חיים כמה שנים בחו"ל ומשלמים ביטוח לאומי. כיוון שבעלי אינו יהודי ושילם ביטוח לאומי באופן כפוי דרך משכורתו כשעבד בארץ, ניסיתי לברר איתם מה המשמעותש להתשלום. לפי החוק אדם זכאי לקבל פנסיה מביטוח לאומי רק אם עבד 10 שנים לפחות והפריש תשלומים לביטוח לאומי, ורציתי לברר אם יש טעם להמשיך לשלם. הכרמלה שענתה לי אמרה שנמשיך לשלם ואחרי 10 שנים יחליטו אם מגיעות לנו זכויות כלשהן.
ראובן, הסיפור שלך אמיתי? או שזו בדיחה גרועה על "וידוי הריגה"? במדינה שבה יש נהלים לוידוי הריגה אפשר להאמין שימצאו גם סידור ל"וידוי חיים".
בכל מקרה שלילת אזרחות היא הליך מסובך מאוד והדוגמא היחידה לכך שידועה לי עד כה בהיסטוריה היא ה-AUSBUERGERUNG כלומר, שלילת האזרחות שהנאצים עשו לקומוניסטים, יהודים ואחרים אחרים.
בברכה
איריס
ככל שידוע לי (ואני לא משפטן) אזרחות ותושבות הן שני סוגים של מעמד שאינם תלויים זה בזה. תושב הוא מי שגר בישראל באופן קבוע וחוקי. תושב חייב בכל החובות (כולל גיוס ומסים) ומקבל את כל הזכויות למעט שתיים: הצבעה לכנסת ודרכון ישראלי. אזרח הוא מי שהמדינה רואה בו זכאי להצביע לכנסת (בהווה או כשימלאו לו 18 שנים, ובתנאי שהוא גם תושב) וזכאי לדרכון ישראלי. תעודת זהות כחולה וזכות הצבעה לרשות המקומית, אגב, ניתנות לכל תושב, ולאו דווקא לאזרח. אדם יכול להיות אזרח ותושב, תושב שאינו אזרח, אזרח שאינו תושב, או לא זה ולא זה (אלה רוב בני האדם בעולם…).
המדיניות בנוגע לביטוח לאומי היא אכזרית מאוד – מי שעוזב את הארץ אבל רוצה לשמור את זכויותיו בארץ, צריך להמשיך לשלם את המסים לביטוח לאומי , אחרת כשיחזור (אם וכאשר….) יצטרך לשלם "כופר נפש" גדול מאוד ולהמתין כשנה עד שיוחזרו לו כל זכויותיו, ביניהן ביטוח הבריאות.
בעיקרון, אפשר לוותר על אזרחות ישראלית, אלא שמדינת ישראל נוהגת להעביר את אזרחיה הסוררים שבעת מדורי גיהנום עד שהיא שוללת אזרחות, וידועים גם מקרים של אנשים שבכלל לא ידעו שהם אזרחים ישראלים (נולדו בחו"ל לאבא שפעם גר בארץ) ונעצרו כשבאו כתיירים כי לא שירתו בצבא.
אגב, לפי החוק היבש אפשר תמיד לבקש אזרחות ישראלית, אבל אם אינך זכאי/ת לפי חוק השבות סביר להניח שהבקשה תידחה על הסף, גם אם תשיר/י את "התקווה" על מדרגות משרד הפנים ותצטט את "פרקי אבות" בעל-פה.
תודה למגיבים ולאיריס ודרור במיוחד על המידע. אחרי שכתבתי לאתר גם החלפתי כמה מילים עם יוסי (דהאן) ודנה (אלכסנדר) שהם דווקא כן משפטנים ולא כל כך היה נראה להם מוזר מה שאמרה לי כרמלה, כיוון שמדובר "רק" בתושבות. במחשבה שניה (אכן כפי שכתבתי התשובה מביטוח לאומי בלבלה אותי) באמת צריך לעשות את ההבחנה, אם כי עדיין מטריד אותי השימוש באותה הטרמינולוגיה ואותן פרקטיקות שאותם אני מכירה מהשטח ובאמצעותם ממדרים את "האחרים" – למה מתכוונת שפת הבירוקרטיה כשהיא מזהירה שמישהו עלול "לפתוח תיקים"?
ולעניין עצמו, מה שחשוב בעיניי זה נושא ביטוח בריאות, כי זאת הסיבה המרכזית שהמשכתי לשלם ביטוח לאומי כשהייתי בארה"ב (בלי ביטוח בריאות בכלל, כמו מליונים עניים אחרים). איך שהייתי מגיעה לארץ דבר ראשון ראיתי רופאת שיניים ואת הרופאים שלי במכבי – הם היו תמיד ראשונים…
אז ביררתי עם קופת חולים מכבי את המצב, והריהו לאשורו:
אם הפסקתי לשלם ביטוח לאומי ואני חוזרת לארץ על כל שנה שלא שילמתי ממתינים חודשיים לפני שנכנסים מחדש לקופה. אפשר לעשות "ביטוח דרכונאי" זמני שהוא יותר יקר ומותנה בהצהרת בריאות, כלומר, לא מקבלים כל אחד (שאלתי על האסטמה שלי ואמרו לי שאין ודאות שיקבלו אותי). זה רק בנוגע לחברות הבסיסית (כלומר לסל הבריאות שלכל אזרח מגיע לקבל). בנושא הביטוחים המשלימים למיניהם העניין יותר מסובך ולמעשה אם הפסקתי לשלם ביטוח לאומי איבדתי את הותק ואת כל ה"זכויות" שצברתי לטיפולים מיוחדים ובלי קשר לאורך התקופה ששהיתי מחוץ לארץ אני אצטרך לחכות שנה לפני שיחדשו את המושלמים הכסופים הזהבהבים והורדרדים למיניהם וגם אז לצבור זכויות בהדרגה. די "תיק" העסק הזה, לא?.