חוק וסדר על פי מרדכי גילת
מרדכי גילת, תחקירן על, אינו מסתפק בתפקידו העיתונאי כחושף שחיתויות ומחדלים, במאמריו הוא ממנה את עצמו גם לתובע, חבר המושבעים, השופט והתליין. לאחרונה מתמעטים תחקיריו וחופש הביטוי שלו בעיתון של המדינה הוגבל, בעקבות, מה שציין אחד מבכירי העיתון, "העלות הגבוהה של התחקירים של גילת לעיתון" – יותר תחקירים פחות מפרסמים. ~
גילת בז למערכת אכיפת החוק הישראלית והוא מעריץ נלהב של מערכת אכיפת החוק האמריקאית. בעקבות מעצרו של זאב רוזנשטיין, כותב גילת, שלעומת ישראל ארצות הברית היא מופת של חוק וסדר, "מדינה שיש בה חוק, שבתי הכלא אינם בתי הבראה, שענישה היא ענישה, ושאסירי סמים נשלחים למתקנים מוגנים היטב בתנאי כליאה קשים".
ההערצה הזו של גילת לארצם מצחיקה אמריקאים לא מעטים, בעיקר רפובליקאנים ימניים ממדינות הדרום, המתלוננים שבתי הכלא בארצם הפכו לבתי מלון. הסנטור הטקסני פיל גרהם הציע במסע הבחירות שלו לסלק את את הטלוויזיות הצבעוניות ואת חדרי הכושר מבתי הסוהר.
כמה עובדות על מושא ההערצה של גילת.
לארצות הברית יש את אוכלוסיית האסירים ושיעור הכליאה הגבוהים ביותר בעולם, גבוהים אף מאלו של רוסיה וסין. בין שנת 1980 לשנת 2000 גדל מספר האסירים בבתי כלא בארצות הברית מ 320 אלף למיליון אסירים. מקורה של העלייה המסחררת הזו במספר האסירים נובע מהגידול במספר העניים והשחורים הנשלחים לבתי כלא. מספר שיא של אנשים הסובלים מפיגור שכלי, מכורים לסמים או עבריינים צעירים נכלאו בשנים אלו. רוב האסירים אינם פושעים מסוכנים, מה שמשותף להם הוא היותם עניים, חסרי השכלה ובני מיעוטים. בשנת 2000 אחד מכל שלשה צעירים שחורים, היה בתקופת מבחן, משוחרר על תנאי או בכלא.
שימוש מופרז בכוח של סוהרים, הפלייה על רקע גזעי, צפיפות יתר, הוצאה להורג של נערים ואסירים לקויים בנפשם הם חלק מהמאפיינים המרכזיים של בתי הכלא בארצות הברית. או אולי גילת מתכוון במודל החיקוי שלו לתנאי הכליאה של האסירים העירקיים באבו גריב.
ארגון "אמנסטי" כותב בדו"ח שלו על בתי הכלא האמריקאיים, "שהאכזריות שלהם כלפי אסירים (בעיקר שחורים ומיעוטים אתניים אחרים) הפכה לשגרה ממוסדת". הארגון פנה לוועדה נגד עינויים של האו"ם בקריאה לגנות את ארצות הברית על שהפרה את האמנה נגד עינויים משנת 1994, אמנה שאושררה על ידה.
הההוצאות על כליאה הגיעו בשנות התשעים ל 45 מיליארד דולר, המרוויחים העיקריים מתעשיית הכליאה הזו הם תאגידים כלכליים המתמחים בבנייה, ניהול ותפעול בתי כלא.
למרות "בום הכליאה" הזה והגידול העצום במספר האסירים, שיעורי הפשיעה לא השתנו מאז שנות השבעים.
גילת לא יצטרך להמתין זמן רב להגשמת חלומו של הפיכת מערכת הכליאה הישראלית למופת אמריקאי, גם כאן מייצר השלטון מספיק עניים, חסרי השכלה, ערבים, מזרחים ועולים חדשים שבמדינת החוק והסדר של גילת ימצאו את עצמם מאחרי הסורגים המופרטים שיבנו תאגידים רב לאומיים.
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
מערכות הכליאה המופרטות בארה"ב מעניקות הזדמנויות עסקיות לא רק לתאגידים גדולים. גם יזמים קטנים יותר פעילים בענף. כאשר נייבא את השיטה לכאן, יהיה לבני הגליל יתרון גדול על תושבי שאר הארץ — יש להם ניסיון ב…צימרים.
One factor not mentioned: Many States in the US are privatizing their prison system, or as it is called here "Correctional Facilities."
These private agencies became very very rich and have enough money now to loby lawmakers to tighten the law, making it mandatory for judges to sentece prison time.
The stock market value of such corporation is in a constant increase here in the US.
The most obvious travesty is the '3 strikes and your in' is a vivid example.
Very soon in Israel too!
Mikol melamdie hiskalti….
הפרטת בתי הסוהר בישראל איננה שאלה תיאורטית יותר. במארס 2004 אישרה הכנסת חוק להקמת בתי סוהר מופרטים. התאגידים הבינלאומיים עטים כמובן על המציאה.
[לפרטים נוספים – http://www.yesod.net/hevra/12/12-6.htm ]
מכאן שגילת רשאי אולי לקוות שהדרך למערכת כליאה אמריקאית פתוחה לרווחה..
לצערי זה נשמע כאילו אין מנוס מהגיע למצב בו בתי הכלא מנוהלים בידי חברות פרטיות, דבר הרה אסון במציאות הישראלית (ואולי בכל מציאות כפי שעולה מהמצב המתואר בארה"ב). שיטות הכליאה והמעצר, שלא לדבר על המשפט למשל של עובדים זרים או פלסטינים בשטחים ( אותם שופטת, בהתאם לכתוב בספרי הדמוקרטיה, מערכת המשפט הצבאית ולא האזרחית), תקופת המעצרים הארוכה ללא משפט ועוד ועוד. שוב נהייה עדים לניצול עובדים אשר יחליפו את אנשי שב"ס שבוודאי גם להם צפוי עתיד קרוב לא מעודד.
נדמה לי שזו אינה הדרך להבריא מערכת חולה.
בסרט של מייקל מור " the big one ", הוא מראיין בקניון בחור צעיר עם הרבה קעקועים ופירסינג שמתברר שרק לא מזמן השתחרר מהכלא. אותו הבחור מספר לו שבכלא הוא שלח אנשים לבהמאס כשהוא לא יכול לצאת מהתא שלו. twaמעסיקה אותם. האסיר המשוחרר שמדבר בסרט הוא רוצח. הלקוחות של twa צריכים להיזהר כשהם מקללים את איש שרות הלקוחות שלהם. האסירים משיגים בדרך הזאת טלפונים של בחורות. הלקוחות לא יודעים שהם מדברים עם אסירים שנשפטו על רצח ואונס ועוד. . גם מייקרוסופט אורזת את התוכנות שלה בוושינגטון, ספולדינג אורזת בכלא בהוואי, ו- at&t משתמשת באסירים כדי לעשות טלמרקטינג. אדי באואר מייצר חליפות בוושינגטון. אנשים שמקבלים 20 שנה עד מאסר עולם. במקום לשלם 8-9 דולר לשעה למישהי הם מעסיקים אסירים. מייקל מציע בהמשך להכניס את כל העובדים בארה"ב לכלא ולהעסיק אותם ב-2 דולר ליום ורווחי התאגידים ירקיעו שחקים.
בארה"ב מדברים על כ-2% מאזרחים נמצאים בכלא. הכי הרבה בכל העולם. רק השנה נערכו כ-800000 מעצרים בנוגע למריחואנה בלבד. אם בתקופת קלינטון היו עוצרים כל 54 דקות מישהו על הנושא הזה בתקופת בוש זה קורה כל 42 שניות.כנראה דחוף למדינה הזאת לדחוף את אזרחיה לכלא. בעיקר את השחורים וההיספנים….
אני לא מרבה לקרוא את גילת ב"ידיעות אחרונות", כך שמושאי הערצתו אינם מוכרים לי. בכל מקרה המאמר כאן באתר לוקה בהיגררות מקיצוניות לקיצוניות. ארצות הברית היא מקום חשוך בכל מה שנוגע לטיפול בפשיעה ובפושעים. זה עדיין לא אומר שהמצב בארץ הוא טוב. בארץ יש נטייה מוגזמת להקל עם אסירים, ובלבד שהם יהודים ורצוי גם שלא יהיו עניים.
נדיר מאוד ששודד, אנס או רוצח יהודיים ירצו את מלוא העונש שגזר עליהם בית המשפט, ולפעמים הם בקושי מרצים את מרבית עונשם. רק לשם דוגמה: רוני ליבוביץ', האופנובנק, שנגזר עליו עונש קשה של למעלה מ-20 שנות מאסר בשל סדרה של שודים מזוינים (שלמרבה המזל הסתיימו בלא נפגעים) שוחרר ממאסרו כעבור שנים מועטות בלבד.
הפער בין חומרת הפשעים לקולת העונשים בולט במיוחד בעברות של אונס והטרדה מינית, וכשמדובר בנאשמים יוצאי צבא או אנשי עסקים שנחשבים "מכובדים".
בדברים שכתבתי התייחסתי רק להערצתו של גילת למערכת אכיפת החוק האמריקאית, לא נאמר דבר על מערכת הכליאה הישראלית שאיני נמנה על מעריציה. זו לא הצגת הגיהנום האמרקאי למול גן העדן הישראלי.