שכר לימוד באוניברסיטאות ותוספת

איציק ספורטא

הערצת אנשי ההיי-טק של שרת החינוך מתחילה להטריד. בראש ועדה שלטעמה תיצור מהפכה במערכת החינוך העמידה את דברת, ובראש הוועדה שתדון בשכר הלימוד באוניברסיטאות יעמוד ינאי ממוטורלה. זה מזכיר לי משום מה את הספר `להיות שם` של יז`י קושינסקי. שם הגנן ניתפס כיודע כל ואצלנו אנשי התעשייה הקרויה היי-טק. בעתיד כאשר הננו-טכנולוגיה תשלוט נצפה למצוא את מצליחניה בראש וועדות ממשלתיות בכל נושא אפשרי. אני מציע שבראש ועדה שתבדוק את כוחות הביטחון גם כן יעמוד אחד מן המוצלחים הללו.~

הקמת הועדה לנושא שכר הלימוד אינה הפתעה מהסיבה הפשוטה שבתוכנית הכלכלית שהתקבלה בממשלה באוגוסט נמצא הסעיף `קביעת שכר לימוד דיפרנציאלי`, שם נכתב בבירור שיש להקים ועדה לבדיקת הנושא שבראשה יעמוד מנכ"ל משרד האוצר, בדרך התגלגל מנכ"ל משרד האוצר לאיש מוטורולה.

מהו שכר לימוד דיפרנציאלי? נשמעות כמה דעות בנושא, האחת, ישולם שכר לימוד על בסיס יכולתו הכלכלית של הסטודנט. השנייה על פי תחום הלימוד. גם כאן ישנן שתי ורסיות, האחת, על פי עלות ההכשרה. השנייה, על פי יכולת ההשתכרות העתידית. בואו נניח שתתקבל ההחלטה שתקבע את שכר הלימוד על פי יכולת ההשתכרות העתידית. כיון ששכר הלימוד במכללות הפרטיות הוא כשלושים אלף שקל לשנה יש להניח שכך יהיה גם באוניברסיטאות. לעומת זאת שכר הלימוד בחוגים הבלתי מבוקשים סביר שיישאר הסכום הנוכחי. גם כך אוכלוסיית הלומדים בחוגים המבוקשים אינה מייצגת את אוכלוסיית המדינה. אני יודע זאת מכלי ראשון בין הסטודנטים לתואר ראשון בפקולטה לניהול נתקשה למצוא נשים וגברים מהפריפריה, ערבים, אתיופים, מזרחים וכל קטגוריה חברתית שאתם יכולים להעלות על הדעת.

מה תעשה העלאת שכר הלימוד? על אף ששרת החינוך השוויונית ביותר מאז ומעולם טוענת שזה יביא לייתר שוויון אני מניח ששכר הלימוד ירתיע עוד יותר את מי שבא ממעמד כלכלי לא מבוסס. יש לזכור שאותה שרת חינוך טענה בעבר שאין חייה כזאת שוויון. כאן יטענו הטוענים שיש לשלם שכר לימוד ריאלי כדי שתהיה הקצאה יעילה של המשאב (השכלה גבוהה). ובנוסף, יינתנו מלגות והלוואות למי שאינו יכול לשלם. תרשו לי להטיל ספק בכך.

המהלך של שכר לימוד דיפרנציאלי הוא עוד אחד מן המהלכים ההופכים את האוניברסיטאות לנגישות פחות. כבר עכשיו ישנן תוכניות בשכר לימוד גבוה יותר גם בניהול וגם במדעי החברה. בתוכניות אלה  אחד הקריטריונים הבסיסיים לקבלה הוא היכולת לשלם, כאשר תנאי הקבלה האחרים שונים משמעותית מתנאי הקבלה לתוכניות הציבוריות. כמו כן לא ירחק היום שבו גם שכר המרצים יהיה דיפרנציאלי כך שמי שמלמד בחוגים המבוקשים יקבל שכר גבוה יותר. שלושת אלה, שכר לימוד, שכר עבודה, ותוכניות פרטיות, יהפכו את מערכת ההשכלה הגבוהה הציבורית לייצור כלאיים שלא יקדם את השוויון בישראל.

לדעתי הנגישות להשכלה הגבוהה באוניברסיטאות צריכה לעבור שינויים מפליגים. שכר הלימוד צריך להיות סביר, אף שהייתי מעדיף שהלימודים יהיו כמעט בחינם. שנית, תנאי הקבלה לחוגים המבוקשים לא צריכים להיות תלויים בציונים בבחינות הבגרות ובפסיכומטרי, ובמספר המקומות הנתון בכל חוג. יש לקבוע סף קבלה שכל מי שעובר/ת אותו ידוע שיכול/ה לסיים את הלימודים בהצלחה. כל מי שעוברת סף זה תקבל את הסיכוי להתקבל ללימודים באמצעות הגרלה. בנוסף, יש לבנות תוכניות משמעותיות של העדפה מתקנת בקבלה לאוניברסיטאות, בעיקר לחוגים המבוקשים (ישנן כעת מספר תוכניות אבל הן קטנות מידי). כל התוכניות הללו באות לתקן את אשר מקלקלת מערכת החינוך הכושלת שלנו, האוניברסיטאות במקום להיות אלו אשר מחכות לפתרון ממערכת החינוך העל-יסודית צריכות לייצור מצב שבו תשפענה עליה ישירות ובעקיפין באמצעות התוכניות המוצעות.

אחת הטענות לשכר לימוד דיפרנציאלי על בסיס מעמד כלכלי היא שהמדינה מסבסדת את ההשכלה הגבוהה והנהנים ממנה הם בעיקר בעלי המשאבים. זה נכון אבל המדינה צריכה לגבות את הסבסוד הזה באמצעות מערכת מס פרוגרסיבית. כאשר המגמה היא הורדת מס מתמדת לבעלי השכר הגבוה המדינה מאבדת את יכולתה לגבות מס שיחזיר לה את אשר שילמה כדי לקדם אנשים, גם מבוססים. מה שבטוח שהמדינה צריכה לאפשר לפחות מבוססים את אפשרות הכניסה והלימוד בלי קשר למעמד כלכלי או אחר ובאותה עת לשמר את היכולת לגבות מס גבוה יותר ממי שמשתכר יותר, שכר לימוד דיפרנציאלי לא יעשה אף אחד מאלה.

בכתבה נוספת היום סותרת שרת החינוך את דבריה אתמול בנושא השוויון, בנוסף היא מגלה לנו שראשי האוניברסיטאות כבר הביעו הסכמה בנושא: "שרת החינוך, לימור לבנת, אמרה אתמול: "אני לא מאמינה בסוציאליזם בולשוויקי, שהכל צריך להיות שוויוני. הסטודנטים מרוצים מוועדת וינוגרד, אבל זה לא אומר שזה הדבר הנכון לעשות, גם מבחינת צדק. לא בטוח ששכר לימוד צודק הוא כזה שלא מבחין בין סטודנטים שיכולים לשלם לכאלה שאינם יכולים. הוועדה החדשה תבחן ותמצא דרכים שאולי נכונות יותר לבחינת נושא שכר הלימוד. צריך לבחון כלים אחרים, לרבות הלוואות שבתום הלימודים יוחזרו". גם ראשי האוניברסיטאות תומכים בהפיכת שכר הלימוד לדיפרנציאלי; האפשרות שתקציבן המדולדל יחוזק מכיסם של סטודנטים נתפשת בעיניהם מציאותית יותר מהאפשרות שהממשלה תזרים כסף מתקציבה". הבוקר שמעתי ממנכ"ל האוניברסיטה שאוניברסיטת תל אביב כבר שלחה הצעה בנושא. מכל זה נובע שצריך להתייחס לשכר לימוד דיפרנציאלי כאילו כבר נקבע ואין שום צורך לחכות להחלטות הוועדה.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.

  1. מורי פישל

    לא יודע איך נפל הרעיון לגבות את שכר הלימוד לאחר סיום הלימודים והתחלת העבודה. אולי זה רעיון לא מעשי ואולי סתם נשכח. גם אם השכר דיפרנציאלי, ישלמו יותר מי שעובדים במקצוע מכניס יותר, לאחר שעברו הכשרה יקרה יותר ומבוקשת יותר.
    הבעיה היא עם מי שלא יעבוד במקצוע שלמד וכמובן הקושי בגביה. אבל בהחלט ניתן לאחר את התשלום, כך שבפועל ישולם שכר הלימוד רק לאחר הלימוד. בכל מקרה, השנה הראשונה צריכה להיות חינם, כך שזו תהווה מסננת יעילה בפני עצמה, כמתוקנות שבמדינות (איזה ביטוי נחמד. נותר רק לראות אילו מדינות מתוקנות כאלה יש).
    את הרעיון הנשגב להעניק לימוד חינם, משום שזה לטובת המדינה, יש למחוק על הסף. שום דבר שהוא לטובת המדינה מעולם לא זכה לרייטינג גבוה אצלנו. מי שידו משגת לימודים יקרים, בתוספת מכונית נחשקת, מחשב נחשק וכך הלאה, מעדיף שלא לראות באותה כיתה את אלה שעל גבם התיק אותו הביאו מימי התיכון והם נגררים ללימודים כל יום מהפריפריה. זה מקלקל את תחושת המועדון הסגור, המתכנס לו יומיום בקפטריות גילמן וטרובוביץ.

  2. יונתן ליבנה

    עוד טיעון אחד שצריך להתמודד איתו הוא של נשיאי האוניברסיטאות (אני שמעתי את זה מנשיא העברית, מגידור), שהאוניברסיטאות צריכות לשאוף לעצמאות כלכלית כי במדינת עולם שלישי כמו שלנו אם הן תמשכנה להיות סמוכות על שולחן הממשלה סופן לקרוס (והוא מגבה את זה בדוגמאות מן העולם). צריך להסביר לו ולשכמותו שהם מניעים תהליך מעגלי בו פחות שירותים מן המדינה מצדיקים הורדת מיסים שמחייבת צמצום שירותים נוסף.
    אני מעלה את הנושא בגלל שצריך להבין שללבנת שותפים גם גורמים מתוך האקדמיה שנמאס להם לבקש כסף כל שנה. ובעוד שעל לבנת כמעט שאין לנו השפעה – על מגידור (בתור אנשי אוניברסיטה) יש. היה נחמד לראות מרצים לחינוך, כלכלה וניהול מתארגנים ומתכנסים במשרדי נשיאי האוניברסיטאות ומסבירים להם קצת על העולם. היה נחמד גם לראות סטודנטים מתארגנים מחוץ למשרד ועושים בלאגן לכל נשיא שמפזר הצהרות חסרות אחריות ציבורית.

  3. ליאור כ

    במידה ויש רצון לעודד את השוויון, ולנסות לשפר את מצב של המשק דרך השכ"ל. למה לא לעשות שכ"ל אפס. בכדי לקבל פטור משכ"ל צריך לענות על קריטריונים מסוימים ואז הסטודנט מקבל פטור מלא משכ"ל. אומנם יש הרבה פינות לחשוב על רעיון זה, אך על פניו זה נושא שיש לשקול. דבר נוסף, השכ"ל היום אינו כזה גבוה ללומדים באוניברסיטאות, לפחות ביחס למכללות, ועל יחס זה חייבים לשמור כי אם השכ"ל יגיע ל 30 אלף כמו מכללה אז רק השמנה והסולתה יוכלו ללמוד בארץ.

  4. רבקה

    להיות סטודנט בארץ, גם היום, היא משימה קשה ולעיתים בלתי אפשרית. חווית הלימוד, חקירת הידע וכניסה לעולם האקדמאי, לרוב הסטודנטים, נפגעת בשל הצורך לעבוד. אני סטודטית באוניברסיטת ת"א. בדיקת מצבה הסוציואקנומי של משפחתי יראה כי אני מצויה ב"מקום לא רע" ועדין למרות היותי אשכנזית ממעמד בינוני (וסליחה על השימוש בכותרות) אני עובדת למחיתי ומנסה, בקושי רב, ללמוד ולהפיק משהו מהלימודים. לא ברור לי איך הגרלה תשפר את הדברים… ואם ילדי לא יזכו בה, הם יאלצו ללמוד במוסד טוב פחות? כמו כן, ההצהרות הרבות של לימור לבנת בנושאי חינוך לא נראה כי הן פותרות משהו או אפילו חותרות לקראת שיפור המצב. אני בטוחה כי מצבם של סטודנטים רבים אחרים קשה עוד יותר משלי (וכאן הכוונה לאו דווקא לאותם אלה הלומדים במכללות הפרטיות) ובכל זאת חשה צורך להקים צעקה בשם "אחיי הסטודנטים".
    באותה הזדמנות ברצוני להוסיף כי הדיבור על יכולת שכר עתידית מרגיש לי קצת ציני בימים אלה כאשר מספר העבודות המוצעות, גם לבעלי תואר ראשון בתארים הנחשקים והפחות-נחשקים, הוא מזערי, והשכר המוצע גורם לי לעצור ולחשוב אולי בכל זאת כדאי להמשיך בעבודת מלצרות, המספקת לי שכר ריאלי לשעה ולוותר על עבודה שיכולה להחשב כהתקדמת מקצועית.

  5. יוסי לוס

    אין ספק שלא קל להיות סטודנט ובו בזמן גם לעבוד. ולמרות זאת, זוהי זכות שאינה נופלת בחיקה של מרבית האוכלוסייה. יש כאלה שיכולים להיות סטודנטים, קשה להם להיות סטודנטים ובכל זאת הם בוחרים להיות סטודנטים. רבים אחרים לא יכולים כלל לבחור זאת ואינם מגיעים לגלות כמה זה קשה. אני חושש שחייהם לא קלים משלך. אולי אפילו קשים יותר. גם אני אחד מברי המזל שזכה ללמוד באוניברסיטה תוך כדי עבודה בניקיון מדרגות, מטבח של בר, מעבדה לזואולוגיה וחברת תוכנה. אין לי אלא לשמוח על כך שהתמזל מזלי לחיים קשים, מעניינים ופוריים אלה, שכן למרבית תושבי ישראל ולמרבית יושבי כדור הארץ, המזל שיחק הרבה פחות. תשמחי גם את על מזלך הטוב. מכיוון שאין לי ואין לך זכות גדולה יותר מאף אחד אחר ללמוד באוניברסיטה, ומשום שיש רבים שאינם מגיעים ללמוד באוניברסיטה מסיבות לא ענייניות, ראוי לקיים הגרלה.

  6. אביבית אגם דאלי

    במיוחד מטריד אותי גורלם של החוגים במדעי הרוח. אין להם ייצוג במכללות. איזו מן מדינה זו שאינה מעריכה את מי שלומד אגיפטולוגיה, היסטוריה או פילוסופיה? רק למה שהוא 'תכלס' יש מקום? מבלי שאנחנו שמים לב השכלה הופכת להיות מוצר – סחורה ככל סחורה אחרת: למה שיש ביקוש יש 'קונים' – מה שנקרא, סטודנטים.

  7. מורי פישל

    באמת עצוב שלהיסטוריה או פילוסופיה לא יהיה ביקוש במכללות. אבל אם היינו דורשים אקדמיזציה מלאה של מערכת החינוך, מן הסתם מורה להיסטוריה היה נדרש לתואר מתאים.
    למרבה השמחה, תמיד יהיו כאלה שיעריכו השכלה לשמה וירצו ללמוד דברים המרחיבים את האופקים. מאחר ואנחנו עולם בשינוי, אי אפשר אפילו לדעת מה ילד המחר. ההשכלה אינה הדבר היחיד הנפגע מזה.

  8. יהונתן אורן

    אני לא מצליח להבין את חיוב רעיון ההגרלה לצורך קבלה ללימודים. אני מבין את הצורך באפליה מתקנת, אני מצליח להבין את ההגיון העומד מאחורי חלוקה מחדש של הטובין החברתיים, אבל הגרלה? מה מבטיח לנו שכך ייווצר "יותר צדק" ולא "פחות צדק"?

  9. רבקה

    רציתי להוסיף לחדד ולתקן את תגובתי מאתמול. תגובתי הראשונית היתה מתוך המקום האישי שלי (סטודנטית עובדת בניסיון לאזן בין הכול). במהלך אתמול חשבתי עוד על הדברים, דיברתי עם חברים. אני "עוזבת" את המקום האישי ורוצה לחדד את תגובתי. העלאת שכר הלימוד אינה הגיונית ואכן תוביל למצב בו רק העשירים ואלה שמתלכתחילה שפר מזלם יגיעו למוסדות ההשכלה הגבוהה. זה לא מתכון לחברה החותרת לשוויון והזדמנות שווה לכולם. זהו מתכון אליטסטי, צר ויהיר. אולי זו דרכה של לימור לבנת להחזיר קצת תקציבים למשרד החינוך. אבל מקור התקציבים אמור להגיע משינוי סדר עדיפות בארצינו ולא מכיסי האזרח. כמו כן, בדרך פעולתה של לימור לבנת אין דבר המעיד על רצון אמיתי לחינוך. בעיני חינוך אינו מסתיים בכותרות של ערכים ויש גם חשיבות לדרך ההתנהגות. דרך ניהול הועדות השונות, קבלת החלטות שמתאימות לשרה ודחית אחרות שאינן משרתות את ה"אג'נדה" שלה אינה מעידה על אמונה אמיתית ביושר, דמוקרטיה ועוד. וכעת אשאיר את הבמה לאחרים.

  10. יעל

    אצל לבנת זה לא הערצת אנשי היי טק, זה הערצת ביג מוני. אני משוכנעת שלגברת החכמה אין מושג בטכנולוגיה, אבל יש גם יש מושג בכסף. אני לא חושבת שהיא עשירה כמו ביבי למשל, אבל יש לה מושג מה אפשר לעשות בכסף גדול וגם אולי כדי לא להיחשד חלילה בדיבה, כוונה שההסתופפות שלה בקרבת אנשי הכסף הגדול – תשתלם לה בסופו של דבר.
    עכשיו לעניין עצמו – זה שעשירי המדינה, שנהנים מכל מיני הטבות על חשבון הכיס הציבורי – קובעים איך תראה מערכת החינוך – זו שערוריה שאנשי החינוך כבר מזמן היו צריכים להתקומם נגדה ופשוט לא לשתף אתה פעולה. נתחיל עם דברת, ילד של אבא עשיר מסביון [האם אתה יודע איך הוא התעשר?], שמאלן מחמד, שמשפריץ נחמדות מדושנת, שהוצג בציבור כ"פעיל בענייני חינוך". איזה פעיל – איזה נעליים. משנת 1996 האיש הזה הוא חבר דירקטוריון בחברת מט"ח, שהיא החברה הפרטית הגדולה ביותר בארץ לפיתוח תכניות לימודים ופרוייקטים חינוכיים, המעסיקה כ – 300 עובדים ומגלגלת תקציב ענקי בנוסף לזה שיש לה זיכיון על חלקת קרקע גדולה באחד המקומות הכי יקרים בארץ. החברה הזאת הפיקה את התכניות הכושלות ביותר להוראת קריאה וחשבון ורק באחרונה הוכרחה לשנות מהקצה אל הקצה את תכנית הקריאה שלה. [כתבה מעניינת על זה קראתי בעיתון הימין "מקור ראשון" שמשום מה רק הוא העז לפרסם את המידע הזה]. דברת, חבר הדירקטוריון של החברה המכשילה, לא התבקש לתת לציבור דין וחשבון על הכישלון שהפיצה החברה – להיפך הוא הפך להיות, בעזרתה האדיבה של שרת החינוך מעריצת הכסף, דמות ציבורית שנהנית מאהדה מקיר אל קיר וקיבל את הזכות לעמוד בראש רפורמת ההפרטה של החינוך. תראה שעוד נקבל אותו כשר חינוך.
    זה כבר לא חיבור בין הון לשלטון, זה שלטון ההון. כלומר, מינוי של אנשי הון לתפקידים ציבוריים מהמעלה הראשונה. זה עבר בשתיקה בחינוך והרבה מאוד פרופסורים לחינוך, למשפט ולכלכלה – ביניהם אנשים ישרים וטובים, רצו להסתופף בצילו של דברת והתבטלו בפניו כמו סמרטוטים.
    זה כל כך הצליח לה ללבנת, שעכשיו היא ממנה את אלישע ינאי לעמוד בראש ועדה לבדיקת שכר הלימוד באוניברסיטאות וכבר אנחנו רואים איך הפרופסורים רצים להסתופף בצילו. לי זה עושה בחילה. עם כל הקיצוצים, עדיין אני כאזרחית מממנת כחמישים אחוז מהכנסות האוניברסיטאות [מילארד דולאר בערך. הסטודנטים ממנים רבע ועוד כרבע בא מכל מיני קרנות] – איפה נקברה היכולת שלי כאזרחית לקבוע מה יהיה אופיין של האוניברסיטאות, האם הן תהיה פרטיות למחצה? האם הן תופרטנה לגמרי? האם יישמר אופיין הציבורי? הסטודנטים אולי יצאו לרחובות כאשר יעלו את שכר הלימוד שלהם ואז, אלישע ינאי יישלח להם פיצות והם ייסתמו את הפה, ובתוך כך, תתרחש קרוב לוודאי, עוד הפרטה של החוגים למינהל, למשפטים, לפסיכולוגיה, לראיית חשבון ועד כהנה וכהנה מקצועות של הדפסת כסף – פרס נובל – לא ייצא מזה – גם לא הנחת תשתית של מחקר בסיסי בפיזיקה, או בביוטכנולוגיה, ובוודאי לא במקצועות הרוח. כי רוח זה דבר שלא יוצא ממנו כסף, אלא אם כן רותמים אותה לתחנות רוח.