מתוך המבוא לספרה של סוזן באק-מורס חשיבה מעבר לטרור, הוצאת רסלינג 2004
חשיבה מעבר לטרור נכתב בעקבות פיגועי ה-11 בספטמבר. למרות שהספר כמעט ואינו מזכיר את ישראל, מסריו נוגעים לנו, הקוראים הישראלים, שכן הטרור הפך לחלק בלתי נפרד מחיינו. לא ניתן להבין את המציאות הישראלית מבלי להבין את הלוגיקה של "המלחמה נגד הטרור", ולא נוכל לצאת מהמציאות אליה נקלענו מבלי לחשוב מעבר לטרור.
הדיאלקטיקה של הכוח
פעולת הטרור של ה-11 בספטמבר הייתה שונה מפעולות הטרור שקדמו לה, משום שבפעולה זו המחבלים הצליחו להפוך את האלימות לחזיון גלובלי. כך גורסת סוזן באק-מורס, המזכירה לנו שלמפגעי התאומים ושולחיהם לא היו מטרות פוליטיות וחברתיות מוגדרות. לטרוריסטים לא היו דרישות מפורטות, הם לא העבירו מכתבים עם שורה של תביעות, אלא ייצרו סדרה של דימויים קטלניים. אנו קוראים בספר שזו הייתה במידה רבה פעולה אילמת, ששודרה שוב ושוב באמצעות לוויינם לקהל גלובלי מגוון שצפה בו בזמן באותם אימאז`ים אכזריים. עוצמתם של הדימויים נבעה מכך שהם קיבלו משמעויות רבגונית. עבור קהלים רבים מדובר היה בפעולת טרור מבעיתה, עבור קהלים אחרים הפיגוע הפך לסמל ניצחון המדוכאים. מן הספר עולה שחיזיון הפיגוע הרצחני אכן לא נועד באופן בלעדי לקהל האמריקאני, שכן הטרוריסטים כלל לא רצו לתקשר עם ציבור זה, אלא לפוצץ את עולם המושגים שממנו האמריקאנים ניזונים. במקום דרישות מפורטות, הטרוריסטים העבירו מסר שהתמקד במה שבאק-מורס קוראת הדיאלקטיקה של הכוח; כלומר, שכוח מייצר את הפגיעות של עצמו. לדעתה, הראיה הברורה ביותר לכך היא אוסמה בין-לאדן שאומן ונתמך על ידי ממשלת ארה"ב ולאחר כמה שנים פגע בה.
למרות שגם ההיסטוריה הישראלית מצביעה על כך שהכוח מייצר את הפגיעות של עצמו, במסדרונות השלטון עדיין לא הפנימו את הרעיון החשוב הזה. המסר בדבר הדיאלקטיקה של הכוח דורש מהציבור הישראלי והנהגתו להיפתח למציאות המזרח תיכונית, מציאות שההיסטוריונים, הסוציולוגים והגיאוגרפים "החדשים" מתארים כבר שנים רבות, אך, בכל זאת, נותרה חסרת משמעות עבור רוב הציבור.[1] הטענה שהפגיעות של תושבי ישראל היא תוצאה של המדיניות הכוחנית של ממשלותיה מודרת מהזירה הציבורית, בין השאר על-ידי ראיית העולם ההגמונית המציבה את ה"אני" הישראלי היהודי כקורבן נצחי. למאמר המלא לחצו כאן.
דר` ניב גורדון הוא מרצה במחלקה לפוליטיקה באוניברסיטת בן-גוריון
"למרות שגם ההיסטוריה הישראלית מצביעה על כך שהכוח מייצר את הפגיעות של עצמו"
המשפט הזה שיש לו משמעות גדולה ויוצא מתוך הבנה צבאית כהגדרה של כוח, יכול לאפשר לי לשאול?
שעל סמך המשפט הזה אפשר להגדיר כוח ככוח כלכלי שמייצר את הפגיעות של עצמו?
אשמח לקבל תשובה שתרחיב לי את הדעת במאבק החברתי לאחר שהחלטה אחת כבר קיבלתי במאבק והיא "שהבטן הרכה של הקפיטליזים זה כוח ההתארגנות" ואם אקבל תשובה לשאלתי אוכל לצרף את "הכוח מייצר את הפגיעות של עצמו" ולקבל מנוף חזק שהוא הכוח שלהם שישרת את המנוע לשנות תהליכים חברתיים.
תודה.
הכוח מזמין כוח, או כשפועלים באמצעות כוח הכוח הופך להיות 'שפה' =כלי. דוגמא טובה היא : גנדי בתקופת הקולוניה הבריטית בהודו שהתעקש לא להשתמש בכוח גישה שהכריעה את המאבק שם..השאלה היא רק כמה זמן יקח לדיאלוג כוחני להבין את גבולות השיח?..
למיטב ידיעתי הגל, מרקס ולאקאן (ובעקבותיהם ז'יז'ק) הם ההוגים ה"קלאסיים", אשר מציגים תפיסה דיאלקטית, אשר עוקבת אחר האנטגוניזם הפנימי, הקיים בכל מערכת אנושית ואשר בסופו של דבר מכונן בה שינוי חברתי. על-פי הגל, הרוח – המשמעות המגולמת בהוויה ההיסטורית האנושית – אינה מצויה מראש בשלמותה, אלא מתקיימת בתנועה מתמדת אל-עבר התממשותה. תהליך התהוות הרוח הוא תהליך אינסופי, בו כל תופעה וכל תקופה המתממשת מכילה את השלילה של עצמה. כך שבכל מבנה חברתי קיים אנטגוניזם פנימי, אינהרנטי לתהליך ההתממשות, ואשר מוביל בסופו של דבר להתהוות מבנה חברתי אחר. Aufhebung הוא המושג הגרמני, באמצעותו מציג הגל תהליך דיאלקטי זה, ומשמעותו: ביטול-הרמה-נצירה בעת ובעונה אחת. בניגוד לפרשנות המקובלת, אשר מתארת תהליך זה כמעבר מקוטב אחד לשני ואז לאחדות גבוהה של שני הקטבים, תהליך התהוות זה הוא תוצאה של תהליך פנימי, אשר בו מתוך השלב הראשון נובע השלב השני, אשר נראה לכאורה כשלילתו, אולם מופיע לבסוף כנצירה של שני השלבים הקודמים. את תהליך היסטורי מתמשך זה כינה הגל "שלילת השלילה".
מרקס, אשר מאמץ את המסלול הדיאלקטי ההגליאני, זונח את הניסיון להתחקות אחר מסלולו של "הרוח", ומנתח באמצעותו את המציאות הכלכלית-פוליטת. הרעיון כי האנטגוניזם הפנימי, אשר קיים בכל מערכת של עוצמה מוביל בסופו של דבר לפירוק המערכת, מגולם לדעתי במושג המרקסיסטי "ערך עודף". על-פי מרקס, הערך העודף הוא השארית שבעל ההון מקבל עבור מכירה של סחורה, תוך הפחתת התשלום שהוא משלם לפועל אשר ייצר את המוצר. הערך העודף, על פי ההגיון הדיאלקטי מניע את תהליך היצור הקפיטליסטי תוך יצור רווחים לבעלי ההון באמצעות ניצול כוח העבודה הפרולטרי. אופי יצרני זה של המערכת הקפיטליסטית מייצר בתוכו אנטגוניזם פנימי, אשר על פי חזונו של מרקס, יוביל למהפכה פרולטרית, אשר תמוטט מבפנים את המערכת. כך שלסיכומו של עניין, הביטוי כי "הכוח מייצר את הפגיעות שלו עצמו" משמעו כי כל תהליך של "נפילה" מקפל בתוכו את תהליך הגאולה, וניסוחו המרקסיסטי במישור הכלכלי קדם לניסוחו המרתק גם במישור ה"צבאי".
תודה על התגובה המלומדת, אני כיוונתי יותר לשאלה שכותבת המאמר מעלה שם והיא שבאופן תמוהה בין לאדן וחבריו בעצם לא העלו תביעה\ דרישה כלשהי לפני אותו מגה פיגוע?.. ולהבנתי הם בסה"כ ביקשו לקחת 'חלק' בשיח העולמי. שיח אותו מנהלת ארה"ב והעולם המערבי בכלל (שהם מיעוט יחסי באוכלוסיית העולם) באופן די אגרסיבי( בקפיטליזם אגרסיבי ונצלני) וכוחני(בשימוש בכוח וכיבוש 'מוצדקים') ועל זה לטעמי יודע להתבטא בצורה הכי מעודכנת פרופ' נועם חומסקי ..כמו בנושא העלאת השפה לפודיום עושה נכון דרידה, שמעניין שהמתנגדים לתפיסותיו הם בעיקר אמריקאים..
הנוסח העברי לביטוי הגרמני הוא למיטב ידיעתי "שימה לעל", כך מכונה השלב של הסינתיזה ההגליאנית, הנוצרת כשימור יסוד מהתיזה ומהאנטיתיזה. כך למדתי ממתרגם ועורך של הגל,ירמיהו יובל.
"אבל יש גם לזכור שהמדינה אינה תחום לעצמו,אלא היא שימתה לעל- aufhebung-של החברה האזרחית,ובמובן זה עקרונה חודר גם את חיי הכלכלה ונותן להם משמעות כללית שמעבר לעצמם". מתוך מבוא להקדמה לפנומנולוגיה של הרוח, עמ' 15.תרגם מגרמנית וצירף מבוא וביאור שיטתי ירמיהו יובל.הציטוט מקרי בהחלט, ניתן לצטט מופעים נוספים של הביטוי.
שוב חוזרת לה הקשקשת האלטזוריאנית, הרואה את העולם אך ורק בעיני ה"טקסט", ומתעלמת לחלוטין מאינטרסים, על פי הקרקס האלטזוריאני הדרך להבין את המציאות היא לראות את החדשות בפוקס ולקרוא את הניו-יורק טיימס ולנתח את ה"טקסט" באופן ביקורתי.
בן לאדן רצה להשתתף בשיח כלשהו? בגלל זה הוא עשה את מה שהוא עשה (אם זה באמת הוא)?, אין לו אינטרסים להשפיע על העולם הממשי?, על בני האדם? על החברה האנושית?
הרי הוא וחבריו בממשל האמריקאי הצליחו לשנות את העולם, להעלות את מחיר הנפט ,לגייס מיליוני אנשים לצידו של בן-לאדן ועוד ועוד….
הם לא עשו זאת כדי לשנות את ה"שיח". ה"שיח" שהכותבת מדברת עליו הוא בסך הכל האמצעי של התקשורת התאגידית ושל תעשיית יחסי הציבור להצדיק את המלחמה עבור תושבי המערב, ה"שיח" הזה משתנה מתקופה לתקופה על פי הצרכים המשתנים של בעלי ההון והשלטון בעולם, אין מקום לנתח אותו, יש לדחות אותו כליל ולהתייחס למציאות נכוחה.
Hi Niv
Could you please add the English spelling of the author?
I'd like to order the book, but Google did not find it
Thanks
טעותו של הגל ושל כל הנאו-הגליאנים עד הפוסט מודרניסטים העכשוויים, נעוצה בעובדה שהמושג "דיאלקטיקה" אינו מושג יסודי. הוא נגזר המושג הניוטוני "אינרציה"/התמד ששורשיו עוד בפילוסופיה היוונית הקלאסית, כפי שנרמז על ידי אריסטו, שדחה אותו.
ההבדל בין אינרציה של הדומם, הבלתי אורגאני לבין אינרציה של של היצורים האורגאניים הוא במודעות: אני משער שהדומם אינו מודע לאיומים על האינרציה ולכן היא פועלת אצלו אוטומטית כפי שנ יסח זאת ניוטון. לעומת זאת האורגאני מודע לאיומים ולכן הוא מקבל החלטות. ההבדל בין האדם לשאר היצורים האורגאניים הוא אמנם כמותי אך, בלשונו של פרידריך הגל, זאת כמות שהופכת לאיכות, דהיינו מחוללת קפיצה קוואנטית. הקפיצה הזאת מאפשרת לאדם להיות מודע למודעותו ולכן תובנותיו והחלטותיו מורכבות הרבה יותר מאלה של שאר היצורים האורגניים הידועים.
תרבות האדם כולה היא מאמץ קולקטיבי לנטרל איומים על מנת לשרוד. מאמץ זה לעולם אינו אופטימאלי כי בתוך הקולקטיב (משפחה לדוגמא שלא לדבר על מפלגה) יש איומים פנימיים. הראשון שהביע רעיון זה אם גם במעורפל (וזה היה גם כינויו) היה הרקליטוס. ההבחנה בין תת-תרבויות נקבעת על פי ההבדלים בין סגנונות שונים של ניטרול איומים/שרידה.
מכיוון שבעולם הקלאסי (להבדיל מהקוואנטי) מצויות רק מערכות והן נוטות להתפרק הרי שהאיום העיקרי הוא פנימי ואין שום דרך לנטרל אותו. ניתן רק לעדנו וטווח העידון מוגבל מאוד.
I'm not here to defend the Science of Physics: it survived many priests and amateurs.
I heard Milstein's argumentation many years ago and many many times in the succint, crystalized form:
I see Arabs during the gun
Ve'idakh zil gmor!
הביקורת שלך על תגובתי היא "אד הומינם" וככזאת היא בבחינת כשל לוגי. אודה לך אם תפרט, תנתח ותבסס את ביקורתך על דברי המשיקים לפיסיקה, לביולוגיה, ולמדעי ההתנהגות, מעבר לציון הנתון הביוגרפי שאת הטיעונים שלי שמעת בפעמים אחדות.