במדינת ישראל של היום מציאת עבודה לאנשים שעברו את גיל הארבעים היא לא משימה קלה. לא פעם אני שומע מגברים ונשים, שעברו ראיון עבודה, שהייתה להם תחושה שמה שמנע מהם את קבלת העבודה היה גילם המתקדם. כמובן שגיל ארבעים אינו בדיוק מתקדם אבל בישראל הצעירה והחסכנית הוא נחשב כזה על ידי המעסיקים.
בחוק הישראלי (חוק שוויון ההזדמנויות בעבודה 1988) אפליה על בסיס גיל אסורה, כמו גם אפליה על בסיס מין, נטייה מינית, מעמד אישי, הריון, היותם הורים, גזעם, דתם לאומיותם, ארץ מוצאם, השקפתם, מפלגתם, או שרותם במילואים. האפליה אסורה בכל תהליך ההעסקה מקבלה לעבודה עד פיטורין וכל מה שביניהם. מגוון הקבוצות המוגנות הוא נרחב אבל אין זה משפר את המצב כיון שקשה להוכיח אפליה, בעיקר בקבלה לעבודה. זכור פסק הדין של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב בעניין אפליה בקבלה לעבודה של ד"ר עלמה לוי (ע"ב 303630/98) כיון שהודיע שהייתה בהריון שם נפסקו לה פיצוי סטטוטורי של 50000 שקל ועוד כמאה אלף שקל על אובדן הכנסה. לא ידוע לי על פסק דין בנושא אפליה בקבלה לעבודה על בסיס גיל.
בשוק העבודה הישראלי שבו שכר מינימום הופך לשכר המשולם לעיסוקים רבים כדאי למעסיקים לא רק לדחות עובדים בגיל האמור אלא שכדאי גם לפטר עובדים כאלה כיון שהם יקרים יותר מעובדים צעירים, שבשלב הכניסה למקום עבודה מסתפקים בשכר נמוך. הנושא הזה הוא נושא כאוב שיש לדון בו כל הזמן. אבל הרעיון לכתוב זאת דווקא היום קשור למשהו שקראתי דווקא בחלק הבידורי של העיתון.
שם מצאתי שתוכנית הטלוויזיה "כוכב נולד" התחילה במסע הפרסום שלה לשלב שנועד לבחור את המועמדים והמועמדות לתוכנית. בטופס ההרשמה לתוכנית מלבד שם, אזור מגורים, ומין צריכים לציין המועמדות והמועמדים את גילן/ם. כי כידוע למי שעבר את גיל עשרים וקצת אין כישרון.
מנחה התוכנית, שגם הוא כבר לא בן שש עשרה, הצהיר שלבני ארבעים ומעלה תהיה פינה מיוחדת בתוכנית כדי שגם הם יוכלו להציג את כישרונם. הם לא ישתתפו בתחרות הרגילה אלא ייתנו להם מתוך רחמים איזו פינה. תוכנית זו כמו תוכניות רבות אחרות בערוצים המסחריים מתקשה לראות גברים ובעיקר נשים בגילים שבהם העור אינו מתוח דיו, הרי החברה והרייטינג שייכים לצעירים. אז מה לעשות, אם עברתם את גיל הארבעים, ואתם לא עשירים או פוליטיקאים, נסדר לכם איזו פינה כדי שלא תתלוננו יותר מידי.
אין כמו מאמר זה כדי לשקף את מצבי האישי בעקבותיו הסקתי המסקנה כי החיזורים למציאת מקום עבודה כה מייאשים כך שויתרתי על כך.
"בעונות הקודמות פקדו את מרכזי המבחנים כ-70 אלף איש וב"קשת" צופים שגם השנה יגיעו המונים אל האודישנים"
70 אלף איש מוכנים לצאת מהבית ,להשקיע, להתלהב בכדי להצליח. אם היינו מבקשים מהם להצטרף להפגנה נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה כמה היו מגיעים???.?…..