דברת ובתי ספר כעסקים ותוחלת החיים של מפסידי האוסקר

יוסי דהאן

איציק כתב על התחקיר של מוטי גילת, עוזי דיין ומיכל שבת ב"ידיעות אחרונות" שחשף שפרופ` ויקטור לביא קיבל מיליוני שקלים ממשרד החינוך תמורת דיווח על שעות עבודה פיקטיביות בין היתר עבודה ביום שאינו קיים בשנה הקלנדרית. זה לא הפריע לשרת החינוך לימור ליבנת למנות את האיש  לוועדת דוברת, בעקבות בקשתו האישית של ראש הוועדה. הועדה אגב ממליצה לחנך לערכים של יושר וצדק, וכמו כן מציבה כמטרה מרכזית התייעלות על ידי צמצום ההוצאות של משרד החינוך.

בסקירה של חומרים שונים הנוגעים לועדת דוברת הגעתי לאתר של  ( IVN (Israel Venture Network – ארגון שחבריו הם יזמים ומנהלים בחברות היי טק בארץ ובעולם לקידום החינוך. מר דוברת הוא חבר מרכזי בארגון. לארגון יש יזמה חינוכית או מה שהם מכנים בלעז Education Initiative ותחת הכותרת "מטרות" בשורה הראשונה מופיעה המטרה הבאה של היוזמה.

"Advancing managerial infrastructure and culture within schools and municipalities"

כלומר המטרה המרכזית של הארגון היא קידום המודל העסקי לבתי ספר והשלטון המקומי. אחת הביקורת כלפי הוועדה הייתה כי זה לא מקרה שהציבו בראשה איש עסקים, התשובה לביקורת הייתה שזה לא רלבנטי שמר דוברת הוא איש עסקים, נראה לי שזה מאד רלבנטי כאשר איש העסקים הזה הוא אדם מרכזי בארגון שהמטרה הראשונה שלו היא להפוך בתי ספר לעסקים, שזה לא מקרי שהדו"ח עליו הוא חתום אכן ממליץ על הצעדים הללו.

בעבר כתבנו כאן על " The Status Syndrome" ספרו של האפידמולוג האנגלי  Micahel Marmot, הערב בו מתקיים טקס האוסקר בהוליבוד מסביר  Marmot במאמר ב"ניו יורק טיימס" מה גורם לכך שהזוכים בפרס יאריכו ימים יותר מאשר המפסידים (4 שנים יותר – שני חוקרים אכן ערכו מחקר כזה). באופן כללי הממצא הזה קשור לתופעה הכללית יותר שככל שאתה גבוה יותר בהיררכיה החברתית מצבך הבריאותי טוב יותר כמו גם תוחלת חייך. גם אנשים עם תואר דוקטור מאריכים ימים יותר מאשר אנשים עם תואר מסטר. מפסידי האוסקר או בעלי תואר שני בלבד אינם בהכרח עניים. מרמוט קושר את התופעה הזו להשפעה של אוטונומייה והיכולת להשתתף בחיים החברתיים כקריטיים למצב בריאותך, הם משפיעים על הסיכוי לחלות במחלות לב, מחלות נפשיות וחוליים אחרים. לאי שוויון יש השפעה ישירה על בריאות. ארצות הברית נמצאת במקום ה 27 במדד תוחלת החיים, הרבה אחרי מדינות שהתוצר הלאומי הגולמי שלהן הוא מחצית מזה של ארצות הברית, בכל 26 המדינות האחרות מידת אי השוויון נמוכה יותר. אי שוויון הוא עניין של חיים ומוות.

בא.ה לפה הרבה?

נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.

כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!

תודה רבה.

donate
כנראה שיעניין אותך גם:
תגובות

 

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.