מטרודן, פסק הדין
רק היום בבוקר הצלחתי להשיג את פסק הדין של בית הדין לעבודה (מסמך ארוך)בנושא מטרודן. לאחר שקראתי אותו בעיון אני רוצה להעיר כמה הערות. פסק הדין ברור וחד: "לטעמי, מניעת הפגיעה בזכות ההתארגנות של עובדי מטרודן מחייבת למנוע הפעלת תחבורה הציבורית בבאר שבע שלא על ידי מטרודן. לשון אחרת, אסור שבית הדין לעבודה יתן ידו לפעולה של רשות מינהלית שהיא בבחינת "שוברי שביתה ממלכתית".
בנוסף מציג פסק הדין את טיעוני משרד התחבורה באור שלילי. " התרשמנו שבהקשר זה מנסה המדינה בטיעוניה בפנינו לאחוז בחבל משני קצותיו. מחד, נטען על ידי המדינה ש"הפתרון שנבחר על ידי שר התחבורה הוא פתרון שמתערב באופן המינימלי ביותר בסכסוך בין הצדדים". "מאידך, מכירה המדינה בעובדה שלפעולה השלכה ישירה על הסכסוך בין צדדים".
משרד התחבורה עושה את אשר הוא עושה, לטענתו, רק בגלל הפגיעה החמורה של השביתה במשתמשי התחבורה הציבורית. מעניין ששר התחבורה הנוכחי כל הזמן דואג לאנשים שאין להם הכל אבל הדרך שלו לעשות זאת היא יותר ממשונה. הדאגה הבלתי נגמרת הזו מצאה ביטוייה בתמיכתו הבלתי מסוייגת בתוכניות האוצר אשר פוגעות בדיוק באותם אנשים.
נורא נחמד לי לכסח את משרד התחבורה ואת השר, אבל עיקרו של פסק הדין הוא הקביעה החד משמעית שזכות ההתאגדות אינה ניתנת לחוקה. "זכות ההתאגדות ביחסי העבודה מורכבת מאלה: הזכות להתארגן, הזכות לנהל משא ומתן קיבוצי וחופש השביתה. ההליך שבפנינו מתמקד בזכות ההתארגנות, שהוכרה במשפט הישראלי כזכות יסוד.
התארגנות אינה סתם משהו אלא שמטרתה חתימת הסכם קיבוצי. "כך, תכליתו של חוק הסכמים קיבוציים וההנחה הגלומה ביסודו היא שבמפעל בו העובדים מאורגנים ייחתם הסכם קיבוצי".ב לדעתי הצעד הבא במאבק העקרוני הזה צריך להיות
ראוי לציין שגם נציג המעבידים, יצחק קאול (פעם או אמר בראיון שאהד את מכבי רמת עמידר וישר קיבל אצלי נקודת זכות), תמך בעמדה המובעת בפסק הדין. אולי זה סתם מקרה אבל יתכן שיהיו כמה מעבידים שיכירו בזכויות של עובדיהם בלי הצורך במאבקים משפטיים ואחרים. חברת דן מחזיקה באחוז נכבד
הייתי רוצה שעובדים אחרים יגלו את האומץ לעמוד אל מול המעסיקים כמו שעושים עובדי מטרודן, רק בזכות אנשים כאלה נראה עתיד העבודה בישראל מעט יותר בהיר.
היום בשבעה ימים של ידיעות אחרונות פורסם מאמר של מיכל גרינברג המתאר את הנפשות הפועלות במאבק. משום מה אין הוא מופיעה ב-
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
