"אני עושה פוליטיקה" טלי פחימה - פוליטית ופרטית, אישית וציבורית
מאמר של לין חלוזין-דברת מתוך החוברת החדשה של כתב העת הפמיניסטי "נוגה" שיצאה לאור בימים אלה. עורכות בפועל – דליה מרקוביץ` וקציעה אלון.
"אני" ולא "אנחנו"
וכאן נכנסת לתמונה טלי פחימה. טלי פחימה פועלת לבד בשם ערכים אוניברסליים, ועומדת על זכותה האינדיבידואלית – אותה היא תופסת כחובה – להשמיע את קולה. היא אינה מאוגדת בקהילה, ומכריזה בכל הזדמנות שאינה פעילת שמאל.
במובנים רבים מגשימה טלי את הקריאה הקאנטיאנית למימוש הבגרות במרחב הציבורי. בפתיחה לתשובה לשאלה "מהי נאורות?", כותב עמנואל קאנט:
נאורות היא יציאת האדם מחוסר-בגרותו, שהוא עצמו אשם בו. חוסר-בגרות הוא אי-יכולתו של אדם להשתמש בשכלו בלי הדרכת הזולת. אשמה בחוסר בגרות קיימת, אם סיבתו איננה חוסר שכל, אלא חוסר החלטה ואומץ להשתמש בו בלי הדרכת הזולת.
אלא, שגם עמנואל קאנט מעמיד, כידוע, את חוק המדינה מעל לחוק האוניברסלי, ובכך סותר את הצו הקטגורי שלו עצמו. טלי כבר למדה את לקח המדינה המודרנית – הפשיסטית יותר והפשיסטית פחות – והיא אינה מוכנה להיעצר בקו השרירותי שקבעה המדינה בכדי להגן על עיקרון השבטיות שלה, אם זה מסתבר כבלתי מוסרי בעליל. ניחא, היא אינה היחידה המתנגדת לכיבוד החוק בכל מחיר. הרי גם פעילים פוליטיים "אוניברסליים" אחרים הדוגלים באי-אלימות אינם רוצחים את מתנגדיהם – לא משום שהחוק אוסר זאת, אלא משום שאין זה מוסרי. הם מבחינים אבחנה חדה בין פגיעה בגוף ובחיים – שהיא אסורה בכל מקרה, גם אם החוק מתיר אותה – לבין פגיעה ברכוש. נדמה שעבירה על החוק בשם המוסר האוניברסלי כבר אינה מזעזעת אפילו את חסידיה הנאמנים ביותר של המדינה המודרנית, הליברלית והדמוקרטית.
אבל טלי אינה רק אישה הפועלת שלא לפי הכללים השבטיים, והמעדיפה את החוק האוניברסלי על החוק הפרטיקולרי. היא גם אינה מקבלת על עצמה את הכלל הראשון של השיח הפוליטי הנגזר מן החוק השבטי: לדבר בגוף ראשון רבים. טלי אינה אומרת "אנחנו" אלא "אני". היא אינה בוחרת רק להגיד "אני מתנגדת למדיניות החיסולים", אלא מבצעת פרסוניפיקציה שלה ואומרת, "אני אשמש מגן אנושי לזביידי", כלומר, לאדם כזה או אחר. כשטלי אמרה זאת, היא התכוונה לעורר דיון ציבורי במדיניות החיסולים, ולא רק להגן על אחד זביידי דווקא. אלא שהציבור הישראלי לא קיבל את ההצהרה הפרטית כדימוי להצהרה כללית – ובצדק, מבחינות מסוימות.
טלי אינה בוחרת לומר רק "אני" (אותו האני השנוא של פסקל), היא גם בוחרת להדגיש שהערכים שבשמם היא פועלת – כבוד האדם, סולידריות וחברות – אינם כלליים באמת, במציאות, אלא פרטיים מאד, ומקבלים את תוקפם מן המפגש עם זוג עיניים אחד, עם אדם אמיתי, התופס מקום במרחב ונפח בזמן. בכל הראיונות עמה הדגישה טלי את סיפור הפגישה עם זאכריה כרגע מכריע בתהליך שיוביל אותה להפוך לדמות ציבורית, כלומר, בתהליך ההתבגרות הפוליטי שלה. את הראיון שערך עמה בחודש יוני, בחר אמיר שואן לסיים בדברים הבאים: "באתי לעזור לחבר. עזוב מדינת ישראל, פלסטינים. לדעתי החבר
אם כך, האם הפעולה של פחימה היא בכלל פוליטית? ואם כן, באילו מובנים? בפסקה המופיעה לפני זו המצוטטת קודם, נשאלת פחימה על-ידי שואן, אם היא בכלל רואה "את הצד הישראלי בסכסוך". לכך היא עונה, "בוודאי. הזהות שלי בפרונט, אבל אני הוכחה שהמדינה לא דמוקרטית. כשיצאתי מהמעצר אמרתי להם שהם ארגון טרור. מדינה כובשת היא לא דמוקרטית […] יש מדיניות ברורה של משרד הביטחון לנתק מגע מהאוכלוסייה הפלסטינית כי הם לא רוצים שנראה מה הם עושים שם." שואן מקשה, ושואל את טלי אם לא התוודעה למציאות הכיבוש במסגרת השירות הצבאי, או שמעה "מה קורה בשטחים מחברים". טלי עונה, "גם אם שמעתי זה בטח משהו שעבר לי ליד הראש. כל הסיפורים עוברים פילטר, מין קטע למען מדינת ישראל." ברור, אם כן, שהמפה הכללית, הפוליטית, במובן הראשוני – של יחסי הכוחות בין הקבוצות השונות – רחוקה מלהיות זרה לטלי. גם הפנייה העיקשת שלה לתקשורת אינה יכולה להיתפס אחרת, כאקט שאינו פוליטי בראש ובראשונה. אלא שטלי – למרות תפיסת ההקשר הפוליטי – אינה מוכנה לוותר על המסר הפרטי: אני אומרת כי אני חושבת, כי אני ראיתי. אינני מדברת בשמם של אנשים אחרים, אלא בשם עצמי.
היא יודעת גם את מה שכולנו יודעות, או לפחות מרגישות: הפוליטי הוא קודם כל הפרטי, האישי. למדוכא יש פנים ויש שֵם והוא אינו ישות כללית. הניתוח הפוליטי כבודו במקומו מונח, הפעולה הפוליטית היא קודם כל בניסיון – כלומר בחוויה שלי, עם הרגשות שלי והמיקום שלי בזמן ובמרחב. למאבק כללי, מופשט, שאינו בתוך הניסיון ואינו נעשה אל מול עיניו של האחר הספציפי, אין משמעות רבה. זה ההבדל בין עשייה בשטח לבין עצרות ההמוניות.
אולי יש כאן דגם חדש לפעולה פוליטית, דגם שגם קבוצות אנושיות יכולות ללמוד ממנו. לפעולה הפוליטית בקבוצה יתרונות רבים – הן במישור האישי והן במישור הארגוני, ואינני מציעה, כמובן, לוותר עליה. עם זאת, אינני סבורה שהאתגר שטלי מציעה הוא מיותר; נדמה לי שזהו אתגר כפול, הנוגע בעת ובעונה אחת למידת הנוקשות של הזהות הקבוצתית ולמשמעות המוקנית לפעולה הפוליטית. האם קבוצות פוליטיות יוכלו להיות פתוחות וקשובות לדגם זהותי פתוח יותר, דגם שיצליח להגמיש את האופי ה"שבטי" של הקבוצה, דגם שבמסגרתו תיתפס הפעולה הפוליטית גם בהקשר האישי והאנושי הבסיסי ביותר, ולא רק בהקשר הקיבוצי והמופשט?
ועוד שאלה אחת לסיום. טלי פחימה נמצאת היום בכלא, בעיקר משום שפעלה לבד. האם יכלה לפנות לקבוצה קיימת ולהשתייך אליה? או שמא יכלה ולא רצתה? הייתי רוצה לשאול את טלי את השאלה הזו (ואני מקווה שאוכל לעשות זאת בקרוב…), אך זו גם שאלה שפעילים פוליטיים (ואני ביניהם) צריכים לדעתי להפנות לעצמם. היא נוגעת כמובן גם למגדר, לזהות אתנית ולמעמד, סוגיות שהדוברות אחרַי יתייחסו אליהן בהמשך.
השאלה נותרת בעיני פתוחה. פתוחה וקשה.
לין חלוזין-דברת – חוקרת, מורה ותלמידה. פעילה נגד הפרדה ב"קואליציית נשים לשלום צודק".
מחלקת מנויים: טלפקס 03 5220074
דואר אלקטרוני
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.
