אינטגרציה ישראלית - הדיכוי הושלם
אבל לי באופן אישי, ובצורה מיוחדת בראשון לספטמבר הנוכחי, יש קושי לחזור ולהתרפק אך ורק על זיכרונות מיומן הקומדי סטור אותו חנכתי ביום הראשון לכניסתי לחטיבת הביניים. גם כשהאח הקטן שלי, שעובר בעצמו לחטיבת הביניים ברגעים אלה ממש, עשה ניסיונות לעניין אותי בג`ינס החדש והמגניב שלו, לא באמת הצלחתי למחוק את הבעת הפנים המודאגת שהשתלטה עלי לאחרונה.
הדאגה שלי, אשר נוגעת באופן ישיר השנה גם לבן ביתי, כמו גם האכזבה מהתקשורת הישראלית שנמנעת מכל עיסוק מהותי בנושאי חינוך, נתנו לי את הדחיפה לכתוב את מאמר הדעה הזה, שאת הדיון בטענותיו לא ניתן לצערי לחלץ משום כתבת צבע מחויכת בקניון העירוני.
הדאגה הזו שלי נמצאת היום עם הרבה מאוד ילדים, דומים לאחי, שעוזבים כעת את החממות המנותקות שלהם בשכונות העוני המזרחיות ועוברים ברגעים אלו ממש את טרגדיות ה"אינטגרציה". אינטגרציה, המילה הלועזית הכבדה שצברה לה כבר מספיק פז"ם בשיח החינוך הישראלי בכדי שכולנו נבין בדיוק במה מדובר, תסמן לעד בשבילי את המסלול הבטוח לעיצובם של ילדי השכונות כאזרחים מסוג ב`.
מעולם לא השתתפתי בטירונות צבאית אבל בכל זאת אני בטוח שהתהליך שאחי וחבריו הולכים לעבור בשבועות הקרובים קשה פי כמה מכל "טרטור" צה"לי. אחרי שמתייבשים מצמא עוד אפשר לשתות מים ולחזור למוטב, אבל מאיזה מעיין פלאים אמור לשתות ילד לאחר שמורתו "מייבשת" אותו אל מול כל הכיתה מפני שדיבר בניב ה"לא נכון"? לי לא היתה שום תשובה לכך.
בכל פעם שתרבות עוברת למצב צבירה חדש של תרבות-נגד מוכפפת, מתגוננת וקלישאתית, הדרך של בני אותה תרבות לכישלון לימודי ולפניה אל עבר מחוזות המסלולים מקצועיים או הנשירה מביה"ס מתקצרת. זו גם היתה הדרך של הרוב המוחלט של בני כיתתי. חבר הילדות הקרוב ביותר שלי ויתר תוך זמן קצר על חלומו להיות עו"ד והיום הוא קצין במג"ב. למשק הגלובאלי סיפקנו עד עתה גם כמה מוסכניקים, חשמלאי, אב בית, שני מאבטחים, חייל גיבור אחד שנהרג בשבעא ואחר שמצא את מותו (או שמותו גילה את מוצאו) בעוד סכסוך עברייני. חלק משמעותי מבנות הכיתה כבר נשואות בגיל המופלג של 23, מגדלות ברחובות ילדותי דור המשך אשר ישמע בודאי את אותו המסר שאנחנו שמענו– "תלמד, שלא תהיה כמו אבא שלך…וכמו סבא שלך…וכמו…" ואני שואל – עד מתי? עד מתי מחדלי האינטגרציה יצליחו לחמוק בעקשנות מדיון ציבורי אמיתי?
מקובלת יותר ויותר היום הדעה כי המיתוסים על תרבות אשכנזית גבוהה ומזרחית נמוכה עברו בישראל אקדמיזציה מלאה והוטמעו באופן מתוחכם אל תוך מבני הידע. במדינה שהפכה את הסכסוך לאופציה היחידה בכל מפגש בין תרבותי הם נחשבים לטבעיים לחלוטין, אך האם הם אכן טבעיים? או אולי זו פשוט נגזרת מהעובדה שביה"ס מעולם לא נתפס בעינינו כשדה של מאבקי כוח תרבותיים? נדמה כי הפוליטיקאים, אנשי תקשורת, פדגוגים ואנתרופולוגים פינו את הבמה החשובה הזו לתת המודע הקולקטיבי של התלמידים. וילדים, כבר נאמר לא פעם, הם עם אכזר במיוחד כשהם לא יודעים אחרת. הם תמיד יהיו הראשונים לזהות ולהפנים את תפיסות עולם המבוגרים החבויות ביותר ולתרגם אותן לכדי מנגנונים מוגזעים הגלויים לכל עין.
ההתעלמות מדיון בכלים תרבותיים על ביה"ס לא השאירה חלל ריק כמו שהשיח הליברלי של הפוליטיקלי קורקט משלה את עצמו לעיתים קרובות. החלל הזה התמלא במהרה ע"י דיכוי בעל פנים מנוגדים. לאחר שהוכפפנו פעם אחת לאותה תרבות עליונה, כעת מכפיפים את קולנו שוב, רק שהפעם ההכפפה היא לשיח המעמדי. "תגיד עניים-עשירים, אל תדבר איתנו על מזרחים" הם אומרים. אבל אני שואל – איך אפשר? הרי כל ניסיון לצמצם את הדינאמיקה שמתרחשת בין כותלי בית הספר לשיח מעמדי בלבד הוא ניסיון שנידון לפספס את תופעת ההתנגדות התרבותית העומדת בלב הויתור של רבים כל כך מתלמידי השכונות על מיצוי ההישגים הלימודיים שלהם. בשתי עיניי אני ראיתי שתייגו את התרבות שלנו, ולא את הציונים שלנו אז שלא יספרו לכם סיפורים – התרבות היא זו שהצביעה על ה"נחיתות" לכאורה ולא שום מבחן אינטליגנציה מהימן יותר או פחות.
על רקע הנתונים העגומים הממשיכים להתפרסם חדשות לבקרים אני תוהה עכשיו בקול רם – האם קיים גם היום עוד מישהו עם יושרה אינטלקטואלית מינימאלית הרוצה לומר לי ש"מדובר רק בעניין של זמן"? או שבני דורי שייכים ל"דור המדבר" המפורסם שהתרחב בינתיים לשלושה דורות? אם אותו קול עדיין קיים – שיקום עכשיו.
במדבר הזה מצאתי רק כמה פטא-מורגנות. האחת היא בדמות התנגדות תרבותית חסרת מודעות פוליטית המגיעה מלמטה, והשניה – שיח מעמדי מרדד המנכס את הפערים החברתיים למושגיו הכוללניים.
הדרך היחידה שלנו לסלול מסלול רחב דיו לאותם ילדי שכונות, קרבנות האינטגרציה של שנות האלפיים, חייבת לעבור בשילוב הכלים של השיח התרבותי של פוליטיקת הזהויות והשיח החינוכי המשחרר. אני רק רוצה להוסיף נקודה נוספת, שהיא לא פחות חשובה בעיני, הנוגעת לפיתוחה במקביל של תרבות השכונות המזרחית לרמה כזו ששום התנשאות תרבותית (מבטלת, מתעלמת או מנכסת) לא תוכל לפסל אותה לכדי תרבות-נגד חסרת יכולת התפתחות עצמאית. אלו הכלים היחידים שיש לנו היום אשר טומנים בחובם סיכוי כלשהו לשאת את אותם תלמידים אל עבר מחוזות ההשכלה והערך העצמי.
נושאים שהתעקשנו עליהם לאורך שני עשורים של "העוקץ", תוך יצירת שפה ושיח ביקורתיים, הצליחו להשפיע על תודעת הציבור הרחב. מאות הכותבות והכותבים, התורמים מכישרונם לאתר והקהילה שסביבו מאתגרים אותנו מדי יום מחדש, מעוררים מחשבה, תקווה וסיפוק.
כדי להמשיך ולעשות עיתונות עצמאית ולקדם סדר יום מזרחי, פמיניסטי, צדק ושוויון, אנו מזמינות אתכם/ן להשתתף בפרויקט יוצא הדופן הזה. כל תרומה יכולה לסייע בהגדלת הטוב שאנחנו מבקשות לקדם. יחד נשמן את גלגלי המהפכה!
תודה רבה.